banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 15:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 25 Avg 2004, 18:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
БАЊАЛУКА

На храму Христа Спаситеља у Бањалуци данас су се, први пут од 1941 године , огласила звона, а постављени су и часовници који ће се равнати преко сателитске везе са централним атомским часовником , који се налази у Франкфурту.

Звона су прикључена на електричну мрежу, а при повољним временским условима моћи ће да се чује и до 10 километара удаљености. Највеће звоно на храму Христа Спаситеља тешко је 3.300 килограма, док укупна тежина сва четири звона износи 6.200 килограма.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
dugo sam cekao da cujem ta zvona i prvi put sam ih cuo preko TV-a! :( u stanu ih nisam cuo ili ih samo nisam registrovao ;)
zato sutra cekam 12h da ih cujem ako ce uopste da se oglase ;)

zna li neko kada ce crkva da se zavrsi, barem vanjski dio...???

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 10:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Imam pravo reci nesto a opet se brisu moji postovi.Zamolicu BL parohiju da utisa malo zvona,da normalni ljudi spavaju.Hvala!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 11:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Avg 2004, 15:03
Tomo_Sokota je napisao:
Imam pravo reci nesto a opet se brisu moji postovi.Zamolicu BL parohiju da utisa malo zvona,da normalni ljudi spavaju.Hvala!

Ma nemoj da se utisa, a kad hodza sa dzamije lelece u vrbanji u 6 ujutro to niko ne utisava, neka zvone i to najjace koliko moze!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 11:45 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

kefalo je napisao:
dugo sam cekao da cujem ta zvona i prvi put sam ih cuo preko TV-a! :( u stanu ih nisam cuo ili ih samo nisam registrovao ;)
zato sutra cekam 12h da ih cujem ako ce uopste da se oglase ;)

zna li neko kada ce crkva da se zavrsi, barem vanjski dio...???

Mala ispravka nije Crkva nego Hram,
26/09/04 ce se odrzati prva liturgija uz prisustvo najvisih zvanicnika prije svega mislim na Njegovu Svetost Patrijarha Pavla, a kompletan Hram ce biti zavrsen negdje u oktobru 2006 godine! Hram ce da opremi firma iz Rusije inace specijalizovana za te vrste poslova!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 16:48 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Hram bi trebala iznutra da oslika ista grupa(u nesto manjem broju)koja je oslikala istoimeni hram u Moskvi.Imao sam priliku da vidim to remek djelo preko 40 slikara je radilo svako svoj dio i kad su zavrsili sve se uklopilo u jedinstveni prizor.Takodje pozlatu srednje kupole je radila ekipa iz Rusije.Mislim da je Banjaluka ponovo dobila prekrasan objekat u centru grada.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 17:44 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
LHfinaA je napisao:
Mislim da je Banjaluka ponovo dobila prekrasan objekat u centru grada.

...dok se dio stanovništa jedva prehranjuje, dok mladi odlaze, fabrike u zatvaranju, eto nam tako "prekrasnog" objekta da nas nahrani...

I uopšte, jedno možda filozofsko pitanje, da li vam se čini da crkve sve više i bezobzirnije uzimaju novac, a zauzvrat nude sve manje onoga što nazivaju "duhovnim"?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2004, 22:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

elixir je napisao:
LHfinaA je napisao:
Mislim da je Banjaluka ponovo dobila prekrasan objekat u centru grada.

...dok se dio stanovništa jedva prehranjuje, dok mladi odlaze, fabrike u zatvaranju, eto nam tako "prekrasnog" objekta da nas nahrani...

I uopšte, jedno možda filozofsko pitanje, da li vam se čini da crkve sve više i bezobzirnije uzimaju novac, a zauzvrat nude sve manje onoga što nazivaju "duhovnim"?

E ti kad ne bi svakom loncu bio poklopac, cudo bi se dogodilo!!
U crkvi je sve na dobrovoljnoj osnovi, pa ko te tjera da dajes nesto sto ti se ne daje! Banjaluka je zasluzila Hram kao sto ce da bude Hram Hrista Spasitelja! E sad jedino ako si ti nevjernik ili si neke druge nacionalnosti onda te u potpunosti shvacam!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 01:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Feb 2002, 01:00
narod gladuje???
ne bih ja rekao da gladuju oni koji po citav dan sjede u kafanama...

hvala na ispravci, hram ;)

postao je umoran

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 01:39 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
dok je sunceve energije i fotosinteze narod nece gladovati!

kao st orece neko sve je na dobrovoljnoj osnovi, samo oni popovi nikako da se na dobrovoljnoj osnovi odreknu onih Audija A4/6/8, Mercedesa iBMW-ova. Prave kucerine, kupuju vikendice itd a sve od priloga

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 07:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
kefalo je napisao:
narod gladuje???
ne bih ja rekao da gladuju oni koji po citav dan sjede u kafanama...

Svrati nedjeljom ujutro u najbližu crkvu i obrati pažnju na profil prisutnih ljudi. Nećeš sigurno naći osobe koje su noć ranije lumpovale u Hanijotiju.

kefalo je napisao:
E ti kad ne bi svakom loncu bio poklopac, cudo bi se dogodilo!!

Hvala. Vjeruj, i meni pričinjava zadovoljstvo ispunjavati tvoj tužni život svojim veselim pričama i komentarima. :D
I kako to da sa cijelih 12 poruka na ovom forumu uzimaš sebi za pravo da procjenjuješ ko je kakav? Ćuti, zabij glavu u pijesak i čekaj barem 50-ti post za takvo nešto. Onda će ti riječi imati i nekakvu težinu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 13:24 
Joj ljudi sta se isfuravate... zvona bas dobro zvone i ima ih vise tako da stvaraju blagu polifoniju i podsjecaju me na pariz 30tih godina proslog vijeka...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 13:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
Tipicno srpska posla (ne daj boze da se Srbi sloze)...ccc...
Znao sam da cak ni ova vijest o skorasnjem zavrsavanju izgradnja naseg hrama ne moze proci bez zamjerki. Kad god se pomene izgradnja nasih vjerskih objekata ljudi se uvijek hvataju za slamke "sto za to daju pare, nemamo ovo, daj vamo, treba dati tamo"...
Koliko se Muslimani bune, a koliko su do sada izgradili dzamija? Otprilike 100 na svaku nasu jednu crkvu. Sad cete reci kako "njih finansira citav arapski svijet...", malo sutra, pravom vjerniku nije tesko odvojiti za njegovu crkvu.
Koliko samo Hrvati daju za svoje crkve i popove pa se ne bune i ne gledaju "kako oni zive i sta voze". To pricaju oni koji nisu ni dinara da li u crkvu.
Necu da ispadnem licemjer i da kazem da sam veliki vjernik i da redovno idem u crkvu. Nisam toliko cest posjetilac i ne busam se u grudi da sam veliki Srbin, ali mi je stalo do nase tradicije i iskreno mi je drago sto napokon zavrsavaju taj hram, koji je tu bio i prije Svjetskog rata i treba da bude objekat kojem ce se svi diviti...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 17:13 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Hvala. Vjeruj, i meni pričinjava zadovoljstvo ispunjavati tvoj tužni život svojim veselim pričama i komentarima. :D
I kako to da sa cijelih 12 poruka na ovom forumu uzimaš sebi za pravo da procjenjuješ ko je kakav? Ćuti, zabij glavu u pijesak i čekaj barem 50-ti post za takvo nešto. Onda će ti riječi imati i nekakvu težinu.

Da to neces ti da mi zabranis da pricam, da ti nije tatica kupio mozda ovaj forum i kakve imaju veze moje poruke necu valjda da te procjenjujem prema svojim porukama, bitnije je sta si ti dosad pisao!
Moj zivot uopste nije tuzan kad vidim da postoje tako jadni ljudi kao sto si ti!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 17:23 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2004, 12:13
Ljudi ne morate da se svdjate,Hram jeste izgradjen na dobrovoljnim prilozima,i donacijama.I sto se kacite za bas taj objekat koji je tu bio i prije,a ne za neke zgradurine koje sada nicu kao lude.Objekat je predivan i ruzno je da ga vi mali zadrti ljudi,kojima su kreteni usadili mrznju u glavu,iz tih razloga blatite.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 18:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Opomenuo bih jos jednom da prestanete sa tim licnim prepucavanjima. Ukoliko imate nesto protiv necijeg stava / posta onda kritikujte post a ne osobu i ne pishe 'kakav si / ovakav si' ..
U buduce cu sve postove gdje bilo ko napada nekoga (iako post sadrzi jos materijala) brisati bez objasnjenja i najave.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 22:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2003, 15:07
Prekljuce sam prvi put cuo zvonjavu bas kad sam prolazio pored Hrama, i Banja Luka ga zasluzuje,a izgradjen je na dobrovoljnim prilozima,a i tu je bio i prije.

A to sto grade poslovne zgrade i unistavaju sportska igralista kod (hotela Bosne,bivse igraliste Cajaveca),zapoceta zgrada vlade odmah preko puta te zgade,koja nije zavrsena i gdje su samo baceni milioni, 2 miliona :x za poplocavanje trga ispred Boske i gradjenje one nazovi fontane,za to nikoga nije briga koliko para ide,za svaki novi audi vladinog "funkcionra".

Pa kad tolike pare idu na to,e onda moze se i onda nesto odvojiti i za ???? ?????? ?????????.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2004, 22:54 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jun 2004, 22:29
Sad da je zasluzila i nije, ima jedan u centru grada i taj je bio dovoljan.Mislim da su vise zasluzili oni borci sto su im spomenik sklonilili i oni banjalucani i djeca sto su imali prekrasan park u centru grada.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2004, 11:35 
DIAB10 je napisao:
Tipicno srpska posla (ne daj boze da se Srbi sloze)...ccc...
Znao sam da cak ni ova vijest o skorasnjem zavrsavanju izgradnja naseg hrama ne moze proci bez zamjerki. Kad god se pomene izgradnja nasih vjerskih objekata ljudi se uvijek hvataju za slamke "sto za to daju pare, nemamo ovo, daj vamo, treba dati tamo"...
Koliko se Muslimani bune, a koliko su do sada izgradili dzamija? Otprilike 100 na svaku nasu jednu crkvu. Sad cete reci kako "njih finansira citav arapski svijet...", malo sutra, pravom vjerniku nije tesko odvojiti za njegovu crkvu.
Koliko samo Hrvati daju za svoje crkve i popove pa se ne bune i ne gledaju "kako oni zive i sta voze". To pricaju oni koji nisu ni dinara da li u crkvu.
Necu da ispadnem licemjer i da kazem da sam veliki vjernik i da redovno idem u crkvu. Nisam toliko cest posjetilac i ne busam se u grudi da sam veliki Srbin, ali mi je stalo do nase tradicije i iskreno mi je drago sto napokon zavrsavaju taj hram, koji je tu bio i prije Svjetskog rata i treba da bude objekat kojem ce se svi diviti...

Da. slazem se uglavnom sa svim, ali 'uglavnom' znaci da nisam u potpunosti, a scim se to ne slazem saznaces odmah u sljedecem redu...

Citiraj:

Pa tacno u tolikom omjeru otprilike (1 crkva = 100 dzamija) i vrijedi jedna default dzamija tipa one u vrbanji ili onih gore po seheru i karanovcu. Kao shto ste vjerovatno primjetili (bez uvrede) ali dzamije nemaju nikakavih estetskih dekoracija u eksterijeru osim par bakarnih limova postavljenih vertikalno u pravcu minareta od kojih svaki tezi po 200 grama maximalno, a kila bakra je 4 km. Dalje, citava dzamija je liveni beton, sto je najjeftiniji tip gradnje, a o onutrasnjem uredjenju netreba posebno govoriti buduci da je ikonoslikarstvo zabranjeno u islamu tako da mogu unutra postavljati samo tepsije sa naslovima iz Kur'ana. Nije tesko procijeniti da jedna dzamija izadje otprilike koliko i izgradnja kuce sa krovom, bez opremanja iste i ostalih radova.

Svrha ovoga. Otuda tolika jednostavnost gradjenja dzamija i njihova brojnost, to nema veze ni sa srbima ni sa muslimanima ni sa hrvatima, jedino ima veze sa financijskom pozadinom i potrebama istih.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2004, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
Crkva je prelijepa.Jos kad se skroz zavrsi,bice stvarno fenomenalno.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]