DIAB10 je napisao:
Tipicno srpska posla (ne daj boze da se Srbi sloze)...ccc...
Znao sam da cak ni ova vijest o skorasnjem zavrsavanju izgradnja naseg hrama ne moze proci bez zamjerki. Kad god se pomene izgradnja nasih vjerskih objekata ljudi se uvijek hvataju za slamke "sto za to daju pare, nemamo ovo, daj vamo, treba dati tamo"...
Koliko se Muslimani bune, a koliko su do sada izgradili dzamija? Otprilike 100 na svaku nasu jednu crkvu. Sad cete reci kako "njih finansira citav arapski svijet...", malo sutra, pravom vjerniku nije tesko odvojiti za njegovu crkvu.
Koliko samo Hrvati daju za svoje crkve i popove pa se ne bune i ne gledaju "kako oni zive i sta voze". To pricaju oni koji nisu ni dinara da li u crkvu.
Necu da ispadnem licemjer i da kazem da sam veliki vjernik i da redovno idem u crkvu. Nisam toliko cest posjetilac i ne busam se u grudi da sam veliki Srbin, ali mi je stalo do nase tradicije i iskreno mi je drago sto napokon zavrsavaju taj hram, koji je tu bio i prije Svjetskog rata i treba da bude objekat kojem ce se svi diviti...
Da. slazem se uglavnom sa svim, ali 'uglavnom' znaci da nisam u potpunosti, a scim se to ne slazem saznaces odmah u sljedecem redu...
Citiraj:
Koliko se Muslimani bune, a koliko su do sada izgradili dzamija? Otprilike 100 na svaku nasu jednu crkvu. Sad cete reci kako "njih finansira citav arapski svijet...", malo sutra, pravom vjerniku nije tesko odvojiti za njegovu crkvu.
Pa tacno u tolikom omjeru otprilike (1 crkva = 100 dzamija) i vrijedi jedna default dzamija tipa one u vrbanji ili onih gore po seheru i karanovcu. Kao shto ste vjerovatno primjetili (bez uvrede) ali dzamije nemaju nikakavih estetskih dekoracija u eksterijeru osim par bakarnih limova postavljenih vertikalno u pravcu minareta od kojih svaki tezi po 200 grama maximalno, a kila bakra je 4 km. Dalje, citava dzamija je liveni beton, sto je najjeftiniji tip gradnje, a o onutrasnjem uredjenju netreba posebno govoriti buduci da je ikonoslikarstvo zabranjeno u islamu tako da mogu unutra postavljati samo tepsije sa naslovima iz Kur'ana. Nije tesko procijeniti da jedna dzamija izadje otprilike koliko i izgradnja kuce sa krovom, bez opremanja iste i ostalih radova.
Svrha ovoga. Otuda tolika jednostavnost gradjenja dzamija i njihova brojnost, to nema veze ni sa srbima ni sa muslimanima ni sa hrvatima, jedino ima veze sa financijskom pozadinom i potrebama istih.