banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 10:49

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 6 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Prosijaci i sinovi
PostPoslato: 15 Avg 2004, 13:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2004, 19:34
PROSCJACI IZ SRBIJE U BANJA LUCI ZARAĐUJU DVAPUT VIŠE OD RADNIKA

Prosječna mjesečna plaća kvalificiranog radnika u Banjoj Luci, iznosi oko 400 KM (oko 200 EURA) dok 'organizirani' prosjak na banjalučkim ulicama dnevno 'zarađuje' 2040 KM, odnosno 1020 EURA (!).

Takvi su podaci dobijeni u Banjoj Luci nakon jednomjesečnog istraživanja obavljenog uz pomoć suradnika-volontera.

Traženjem milostinje od prolaznika, kao djelatnošću, odnosno 'profesijom', bavi se oko 200 osoba, uglavnom pripadnika etničke skupine Roma, koji su na ove prostore pristigli poglavito s područja Srbije. Riječ je o organiziranim skupinama žena: djevojčica od 10 do 13 godina, djece od 4 do 8 godina starosti, koji doslovce 'zaposjedaju' objekte Kliničkog centra, vjerskih objekata, i terase ugostiteljskih lokala u centru grada, osobito u večernjim satima.

Prosječni dnevni 'utržak' dostiže iznos od 20 Eura po 'zaposleniku', priznaje jedan od organizatora ovog 'businessa' iz Niša (Srbija); njegovi djelatnici mu, na ime osiguranog smještaja i ishrane, najčešće u ilegalnim prostorima ? podrumima i napuštenim kućama, isplaćuju polovicu (nekad i više) dnevne 'zarade'.

Ova vrsta 'reketiranja' dobro je poznata djelatnicima Centra za socijalni rad, no oni su, objektivno, nemoćni pred najezdom prosjeka koji se 'pojavljuju niotkuda'.

Naime, prije dvije godine, Gradska uprava Banja Luke je, uz suradnju policije, provela je uspješnu akciju 'ekstradicije' svih osoba koje nemaju prijavljeni stalni boravak u Banjoj Luci. Tada su, čak tri autobusa, u pratnji liječnika, prevezli na granične prijelaze prema Srbiji i Crnoj Gori, osobe koje nisu mogle podastrijeti dokumente da im je Banja Luka stalno boravište.

Mnoge nevladine udruge i organizacije za zaštitu ljudskih prava tada su službeno prosvjedovale zbog ove 'ekstradicije', no ona se pokazala, barem za kratko, djelotvornom.

Akciju su tada poduprle i ugledne obitelji Roma iz Banje Luke. Ta nacionalna skupina obilježila je povijest ovoga grada ? ne samo dolaskom još u 16. stoljeću ? nego kasnijom kulturnom i obrtničkom tradicijom.

Uoči rata u Bosni i Hercegovini (1992. godina) banjalučki Romi su svoje tradicionalno naselje Veseli Brijeg uredili prema zahtjevima općinskih urbanista, završili izgradnju vodovoda i kanalizacije, a na školovanju je bilo oko 1500 njihove djece. S druge strane, zahvaljujući angažiranju obitelji Mujkić, Osmanović i Avdić, niti jedan banjalučki Rom, a niti njegovo dijete, nije smjelo prositi na ulicama ovog grada.

Da bi se to spriječilo, 1978. godine utemeljeno je Kulturno-umjetničko društvo Roma 'Veseli Brijeg' u koje su pristup imala isključivo djeca, odnosno mladi koji su na školovanju ili u radnome odnosu.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini Romi iz Banja Luke hametice su emigrirali 1994. godine, nakon čega su, do konca rata, njihove domove koristile izbjeglice koje su, u tom razdoblju, na groblju Roma sagradile igralište za 'mali nogomet'.

Ima li u ovome istine?

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2004, 20:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jun 2004, 20:46
AGNOSTIC FRONT je napisao:
...'organizirani' prosjak na banjalučkim ulicama dnevno 'zarađuje' 2040 KM, odnosno 1020 EURA (!). ..

AGNOSTIC FRONT je napisao:
Prosječni dnevni 'utržak' dostiže iznos od 20 Eura po 'zaposleniku'...

Pa jeli 1020 Eur. dnevno, ili 20 Eur. dnevno???? :roll: :-?

Cinjenica je da po Banjaluci zaista ima vise nego normalno Roma, ali nista bolja situacija nije ni u Sarajevu (i jedno i drugo govorim iz licnog iskustva...). Cige su, navodno, nagulile u strahu od NATO bombardovanja, svidjelo im se u BiH (ocito, sa ove strane Drine odradjuju bolji biznis... :wink: ), i odlucili da ostanu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Avg 2004, 21:16 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2003, 21:51
Lokacija: od sredine lijevog coska u lijevom dzepu desno, cetvrti sto u drugom redu
Da..zalosno, zaista ih ima previse po gradu, ne mozes sjesti u bilo koju bastu u parkicu da ne smaraju :-?

prije par veceri sam vidjela jednu malu cigancicu ima maksimalno 3 godine, i pozeljela sam je odvesti kuci okupati i presvuci.. :D
u zivotu nisam vidjela sladje dijete :D
mala je :angel:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2004, 04:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Avg 2004, 15:56
Ja obicno dam po koju cokoladicu, a dijete se zabezekne...a ja jos vise, na njihovu reakciju. :) Vecina novca koja djeca pokupe odu ljudima koji ih cuvaju, tako da nema tu puno da oni raspolazu; samo mi zao sto grad nije bolje organizovao ekonomiju...mislim...citav region, da u ovom vijeku jos uvijek vidimo nezbrinutu djecu na ulicama u sred BL. Pa i njih majka voli.

Mislim da je osoba koja je ostavila poruku zaboravila da ubaci crticu:
2040 KM, odnosno 1020 EURA (!).
tj. 20-40KM iliti 10-20 eura. to vec lici na bolje :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2004, 12:30 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jul 2004, 18:52
Stvarno ima simpaticne djece medju tim romima,ali kasnije kad porastu ce nam doci glave(prosjaci,dzeparosi..).
Sramota je da ispred hotela,muzeja,u Gospodskoj klece po onom asfaltu i ruse izgled naseg grada.
Nego nisam ni ja razumijo tu zaradu,sef zaradjuje 1020E,a prosjaci po 20E,jel tako?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Avg 2004, 15:58 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Ja sam razumio da, roditelji i djeca zajedno zaradjuju 1020 eura, a da od njih reketas uzima, 50%, od sestomjesecne zarade iz kafica radeci ispred (2 eura min.) a vecina novca, tj. sestomjesecne zarade iz Aprila svake godine (2%), izdvajaju uglavnom onih 67% od zarade koji oni skupljaju vecinom radeci po diskotekama kao izbacivaci i 18% kao naucni radnici u institutu za zastitu okoline i borbu protiv raka na dojci.. 14%

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 6 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]