Ja se zaista nekada ne mogu načuditi koliko ljudi bez svoga zdravog razmišljanja prihvataju činjenice koje im budu servirane i pokušaju "dobronamjerno" da nas ostale "neuke i loše informisane" ubijede kako je nešto dobro zato što to kaže neko. Da ste imalo istraživali dubinu ove licemjerne novinske priče, bilo bi vam jasno da neko ovu državu opet hoće da "okupa" za 40-tak miliončića.
Prvo, govori se o kompozicijama vagona (
provjereno ipak samo vagona bez lokomotiva!?) pa se postavlja pitanje šta li će to vući ove vagone (konji, a možda i volovi jer naše lokomotive nisu kompatibilne - treba im prepravka).
Drugo, sklapanje ovog "ugovora" kao pregovarač ispred RS je Mile Bajalica bivši generalni direktor Telekoma Srpske, a sadašnji savjetnik premijera čija se lična imovina procijenjuje na nekoliko miliona KM, što odmah dovodi u sumnju da tu nisu čista posla.
Treće, pružna infrastruktura kojom raspolažemo nije više dovoljna ni za one vozove iz 19. vijeka, kako ih neko nazva, već je otprilike na nivou porodice Kremenko.
Pa šta mi to onda velelepno, extra i moderno (da ne kažem svjetsko) dobijamo?
Dobijemo novog poršea sa full opremom, kojemu je mjenjač blokiran tako da može samo u prvu brzinu i rikverc jer zaboga nemamo puta gdje bi ga vozili po projektovanoj brzini od 320 km/h.
Ali to nam je extra dobro jer komšije još to nemaju pa ćemo mi nešto folirati....