banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Poslednja poseta: 28 Mar 2026, 18:50 Danas je 28 Mar 2026, 18:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

[ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Александар Вучић
Пада на изборима 2026. 60%  60%  [ 6 ]
Пада на изборима након 2026. 0%  0%  [ 0 ]
Пада без избора, након упадања земље у масовне нереде 0%  0%  [ 0 ]
Остаје на власти док год то буде хтио 40%  40%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 10
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Mar 2026, 18:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Да, постоји тема о Вучићу, међутим пошто је исти већ толико посвећен деификацији свог омнипотентног бића, па не морамо онда и ми да све што се у Србији дешава, стављати да мора да иде искључиво преко њега?

На тему:

Slika

Vrh

PostPoslato: 05 Mar 2026, 19:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Ja bi to tretiro onom izrekom: Kad su na vlasti kriminalci i lopovi postenom covjeku je mjesto u zatvoru!! :)

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 09:49 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Avg 2020, 15:58
Ako se sa strane posmatra vladavina Aleksandar Vučić, teško je dati potpuno crno-bijelu ocjenu. Vidljiv je napredak u infrastrukturi, dolazak investicija i određena ekonomska stabilnost, što se osjeti kroz nove puteve, fabrike i rast plata u odnosu na ranije godine.

Istovremeno, često se čuju kritike na račun stanja institucija, medija i koncentracije političke moći. Zbog toga prosječan građanin koji nije politički vezan obično ima pomiješan utisak: priznaje da su neke stvari pokrenute i urađene, ali osjeća i da bi sistem mogao biti pravedniji i otvoreniji.

Sa aspekta svakodnevnog života mnogih ljudi, njegova vladavina je više umjereno pozitivna nego negativna, jer su stabilnost i ekonomski pomaci vidljivi, ali i dalje postoje ozbiljni problemi koji sprječavaju da taj napredak bude snažniji i ravnomjernije raspoređen.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 10:16 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2010, 18:28
Ако се са стране посматра владавина Александра Вучића, видљиво је да је јавни дуг и управљање јавним финансијама у очајном стању, изгађена инфраструктура је коштала вишеструко са узгред упитним квалитетом извођења, форсирани су и форсирају се пројекти са јасном сврхом (крађа) и мало смисла (стадион, експо итд), а занемаривани су стварни проблеми што доводи до очајног стварног стања привреде и самог грађанина.

Нове фабрике и стране инвестиције су директно условљене субвенцијама, а које истовремено нису доступне домаћим привредницима и произвођачима, што ствара горак укус неправде и одводи домаћи кадар страном инвеститору.

Стање слободе говора, слободе уопште те пута ка Европској унији је субјективно процијењено никад горе.

Да не тупим курац даље, овако свака будала може да влада, све то што су они (радикали) направили је голи курац.

Вјероватно би по неком општем сентименту просјечне србенде најреалније било да га крунишемо у Жичи, па да барем знамо да смо кметови, а он владар. Овако је мало безвезе.

Нека варијанта власти која би можда могла да нешто промијени и да напоконе крене напријед, па да сваке 4 године мијењамо и тражимо боље је у најмању руку речено утопија.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 12:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2011, 06:54
Ако се са стране посматра владавина Александра Вучића, видљиво је да је и оно мало државности Србије на Косову и Метохији дао шиптарима и максимално угрозио српски народ тамо. Такође константно је роварио и у Црној Гори опструишући српске интересе а погодујући Ђукановићевој владавини. Јавно подржавао Хилари и ако се зна да је она дио оних који су нас бомбардовали 90-их. Такође узео оног Блера за савјетника...У нормалној држави би био на робији због велеиздаје...

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 15:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Razumijem frustraciju, ali dosta toga je napisano bez konteksta i više zvuči kao ljutito izlaganje nego ozbiljna analiza. Tačno je da je Srbija u 2026. ušla sa javnim dugom od oko 39,3 milijarde evra, ali ono što se prećutkuje jeste da to iznosi oko 44–45% BDP-a, što je čak manje nego prethodne godine (oko 46,7%) i znatno ispod nivoa od prije desetak godina kada je dug prelazio 70% BDP-a.

Drugim riječima, ekonomija je rasla brže od duga.

Takođe, struktura tog duga pokazuje da se najveći dio finansira kroz tržište oko 10,3 milijarde evra kroz evroobveznice koje kupuju međunarodni investitori i oko 7,3 milijarde kroz državne hartije u dinarima, dok tek manji dio dolazi kroz kredite institucija ili stranih banaka.

Isto tako, priča da infrastruktura nema smisla ignoriše konkretne projekte koji su realno promijenili zemlju: autoput Miloš Veliki, završetak Koridora 10 koji je stajao decenijama ili brzu prugu Beograd–Novi Sad gdje voz ide 200 km/h.

Da li ima prostora za kritiku vlasti?

Naravno da ima, posebno oko subvencija ili pojedinih projekata, ali svesti sve na priču „sve je krađa i sve je katastrofa“ jednostavno ne odgovara stvarnim brojkama ni realnom stanju.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 20:20 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
@DStankovic, postove ti doslovno piše Chat GPT, nemoj da nas zajebavaš ovdje.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Ko god zagovara teoriju da rast BDPa automatski znači i rast društvenog blagostanja treba ga banovati za primjer drugima.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Mislim da je prakticno nemoguce predviđati bilo šta vezano za Srbiju jer vijeste koje dolaze su sve samo ne činjenice. Prosto je polarizacija tako velika a mediji i novinari "kupljeni" da ne postoji ništa što bi se moglo nazvati "nezavisno" ili "nepristrasno".
Ono što kao pojedinac koji je visio dosta često u Srbiji (ugl provincija) mogu reći je da se zaista osjetio neki napredak od kako su ovo vučićevi banditi na vlasti, uglavnom vezano za infrastrukturu i broj radnih mjesta odnosno tvornica i kojekakvih pogona. Sa druge strane, apsolutno nikad nisam sreo osobu iz Srbija a koja otvoreno hoće reći da podržava Vučića, što je samo po sebi fenomen i statistički skoro pa nemoguće.
Ne vidim da u Srbiji postoji "srpska" vlast ili opozicija, Vučić je apsolutno izdao sve što se moglo izdati od nekih ideala koje smo svi gajili, na kraju krajeva činjenično stanje srpskog pitanja na kosovu govori sve.
Neka im je bog na pomoći a i nama sa njima.

Vrh

PostPoslato: 06 Mar 2026, 23:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Niko ozbiljan ne tvrdi da rast BDP-a automatski znači veće blagostanje, ali tvrditi da nema veze sa standardom je isto pretjerivanje.

Ako ekonomija raste ujedno raste i poreska baza, i logično ima više novca za plate, penzije i javne investicije. To naravno ne garantuje da će svi živjeti bolje, jer mnogo zavisi od raspodjele tog rasta, ali bez rasta ekonomije nema ni dugoročnog rasta standarda.

Konkretan kvalitet rasta za vrijeme Vučića vidimo kroz konkretne uspjehe ostvarene kroz:
Infrastrukturni razvoj
Modernizaciju aerodroma
Privlačenje investicija i otvaranje fabrika
Stabilnost plata i penzija
Digitalizaciju i efikasniju uprava

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2026, 09:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Stepen BDPa nije odraz snage ekonomije jedne države.Konkretno Srbija je uz porast BDPa kojim se stalno hvali svake godine sve više u budžetskom deficitu koji popunjava ino kreditima.
Sva navedena infrastruktura,modernizacija aerodroma,plate i penzije se realizuju iz sve većih zaduženja.Znači,Vučić diže devizne kredite kako bi finansirao dinarske budžetske troškove (penzije, plate u javnom sektoru).Dužnička omča je svake godine sve veća.
Za reformu javne uprave koja je još više u qurcu možeš zahvaliti Ani Brnabić i NALEDu što je posebna priča

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2026, 10:37 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Izvoz je narastao preko 4 puta ja mislim u zadnjih 15 godina, pokrivenost uvoza izvozom takodje. To je po meni veoma znacajno, bez obzira sto tu vecinu cine rude iz ovih kineskih rudnika. IT je takodje dozivio procvat, a tu su plate daleko iznad prosjeka.

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2026, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Slika

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2026, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Izvoz je narastao preko 4 puta ja mislim u zadnjih 15 godina, pokrivenost uvoza izvozom takodje. To je po meni veoma znacajno, bez obzira sto tu vecinu cine rude iz ovih kineskih rudnika. IT je takodje dozivio procvat, a tu su plate daleko iznad prosjeka.

izvoz je 4 puta narastao u poslednjih 15 godina zahvaljujući povećanom izvozu sirovina...ma bravo :lol: ...tu se vidi vučićeva sposobnost
IT tržište rada je svakako izvan državnog dometa pa nije relevantno o njemu pisati

Vrh

PostPoslato: 07 Mar 2026, 14:21 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

danijell je napisao:
Slika

https://gledaj.rs/2024/02/12/nebojsa-ka ... ekonomiji/

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2026, 07:05 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Da da da ... izvoz je višestruko povećan za vrijeme vlasti SNS.
To je pravi "bingo" ove vlasti!

Još jedan argument koji ide u korist Vučića je da je Srbija uspjela značajno povećati industrijski izvoz. Dovedene su strane fabrike (automobilska industrija, elektronika, kablovi, gume).

U strukturi izvoza značajno mjesto počinje da zauzima industrija, a ne samo bazne sirovine. To je važna stvar jer u mnogim balkanskim državama izvoz najčešće čine sirovine ili turizam.

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2026, 07:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2010, 10:22
Aman čovječe, prestani da štancaš postove sa jebenog chat GPT-a. Osim toga, koja je uopšte svrha botovanja na ovom forumu?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2026, 08:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I šta kaže chat GPT koji srpski proizvod tj brend dominira izvozom

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2026, 09:06 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Čiča iz Rogače je napisao:
I šta kaže chat GPT koji srpski proizvod tj brend dominira izvozom
Evo Gemini. Slika

Vrh

PostPoslato: 08 Mar 2026, 13:18 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pitam za srbijanski brend a to svakako nije Linglong......Evo šta kaže chat gpt...pronađi uljeza
Najveći izvoznici iz Srbije (prema podacima za 2023/2024.) su pretežno kompanije u kineskom vlasništvu iz sektora rudarstva i metalurgije, predvođene firmama Serbia Zijin Mining (Brestovac), Serbia Zijin Copper (Bor) i HBIS Group (Železara Smederevo). Sledi ih jaka automobilska industrija (ZF, Leoni, Tigar Tyres) i NIS.
Forbes Srbija
Forbes Srbija
+3
Lista top izvoznika (bazirano na podacima za 2023):
Serbia Zijin Mining (Brestovac): Najveći izvoznik, preko milijardu evra.
Serbia Zijin Copper (Bor): Rudarstvo.
HBIS Group (Smederevo): Čeličana.
ZF Serbia (Pančevo): Automobilska industrija (delovi).
Leoni (Prokuplje): Kablovi za auto-industriju.
Tigar Tyres (Pirot): Gume.
Robert Bosch (Beograd): Auto-delovi i tehnologija.
Henkel Srbija (Beograd): Hemijska industrija.
Yura Corporation (Rača): Auto-delovi.
Naftna industrija Srbije (NIS): Energetika.
Hemofarm (Vršac): Farmacija.
SCM Power (Beograd):.
Minth Automotive (Loznica): Auto-delovi.
Gorenje (Valjevo): Bela tehnika.
Forbes Srbija
Forbes Srbija
+3
Značajan izvoz ostvaruje i Filip Moris (Philip Morris) iz Niša

Vrh

[ 58 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]