banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 26 Jul 2025, 08:29

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Maj 2012, 13:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2011, 12:04
Citiraj:
Zoološki vrt pred zatvaranjem

Zbog nedostatka novca, jedini ZOO vrt u Republici Srpskoj i Banjaluci nalazi se pred zatvaranjem.

I pored nastojanja da se uspostavi saradnja sa gradom i republičkim vlastima kako bi pomogli rad ZOO vrta, rukovodstvo parka kaže da nisu dobili podršku i da će uskoro morati da zatvore kapije za posjetioce.

- Posjetilaca ima, ali naša ciljna grupa su prosječne porodice sa malom djecom koje ne mogu izdvojiti više novca za ulaznicu, ali mi time, nažalost, ne možemo da pokrijemo troškove. Polako ćemo početi da smanjujemo broj životinja i ugasićemo ovu jedinu prirodnu oazu za djecu u Banjaluci - rekao je za "Glas Srpske" Zoran Suvajac, vlasnik ZOO parka.

Prema njegovim riječima, obaveza ZOO parka prema zakonu je da povrijeđene divlje životinje koje su prirodno nacionalno blago izliječi i brine se o njima, a pri tome država nema obavezu da im u tome i pomogne.

- Spasli smo mrkog medvjeda i ženku suri orla koji su zaštićena vrsta i koje više ne možemo vratiti u prirodu. Držimo ih u neuslovnim objektima jer nemamo novca za nove. Medvjed svaki čas može da izađe iz objekta i ugrozi nečiji život. U zimskom periodu nemamo skoro nikakvih prihoda, a treba prehraniti životinje... To su samo neki od razloga zbog kojih je naša dalja egzistencija nemoguća - istakao je Suvajac.

On je dodao da je "škola u prirodi" jedini projekat koji je gradska uprava ove godine finansirala sa 16.000 maraka.

Iz gradske uprave kažu da je grad obezbijedio lokaciju za ZOO park i da pomaže sve aktivnosti koje se ovdje održavaju kao što je "pasuljijada", škola u prirodi...

- ZOO park u Trapistima jeste od velikog značaja za grad Banjaluku, ali je zakonski nemoguće uvrstiti privatno preduzeće na gradski budžet. Kao i do sada, trudićemo se da pomognemo u nekim projektima koliko je u našoj mogućnosti i nadamo se da će ZOO vrt opstati - rekao je portparol gradske uprave Milenko Šajić.

Stanovnici Banjaluke negoduju što će se ZOO park zatvoriti.

- To je jedino mjesto gdje djecu mogu dovesti u prirodu. Jedino ovdje djeca mogu vidjeti kako izgleda srna, majmun, medvjed, lama... Umjesto da se ovakvi sadržaji razvijaju, zatvara se i ono vrijedno što imamo. Ovo je sramota za grad koji teži da bude evropski - kazala je Branislava Novaković.

Životinje

- U ZOO parku trenutno boravi oko 50 životinjskih vrsta. Djeci su najzanimljiviji majmun, jelen i srna, lama, vole da jašu magaraca i ponija... Postoje i vozić, ljuljaške, klackalice i ostali sadržaji za djecu, a roditelji se pri tome mogu opustiti u restoranu uz vrhunsku domaću kuhinju. Cijena ulaznice je dvije marke - rekao je Suvajac.

http://www.banjalukalive.com/banjaluka/ ... anjem.html

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 15:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
Choban je napisao:
Medvjed svaki čas može da izađe iz objekta i ugrozi nečiji život.

Samo kod nas je moguće da se ovakvom rečenicom spere svaka eventualna odgovornost osobe koja ju je izrekla.

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 15:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 01 Mar 2007, 22:19
Choban je napisao:
Citiraj:
Zoološki vrt pred zatvaranjem
Medvjed svaki čas može da izađe iz objekta i ugrozi nečiji život.

i zasto bi neko onda isao tamo? da ga medvjed napadne i ubije kao onu zenu proslo ljeto u Vojvodini?

ko ce odgovarati ako se nesto takvo NeDajBoze desi?

vlasnik?

grad Banjaluka?

onaj ko mu je izdao dozvolu da drzi zasticenu divlju zivotinju u kako sam kaze NEUSLOVNOM objektu?

Vrh

PostPoslato: 05 Maj 2012, 21:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Pa, neka ga zatvori ako mu se ne isplati.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 00:14 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 06 Jan 2003, 01:19
Bolje uslove ima taj medvjed nego pacijent na hirurgji...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 00:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
Baš, ima kavez 1x1 m i malo vode i hrane. A ova tema nema nikakve veze sa stanjem u našem zdravstvu.
Koliko god bila protiv "zatvaranja" divljih životinja generalno, ipak mi je bilo drago što imamo kakav-takav zoo vrt, nije da je pravi, ali bar nešto približno.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 00:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ma, jel to o Momčilu pričate? Momčilo je dovezen kao mala napuštena beba medo, hranili smo ga mlijekom na flašicu. Poslije se tek saznalo da je Momčilo ženka, ne znam da li su mu mijenjali ime. Ne vjerujem da bi Momo nekome naudio... :binky:

Priča o Zoo parku se proteže unazad par godina. Porodica Suvajac je imala i ima stvarno mnogo neprilika vezano za cijelu priču. Grad nije imao sluha za njihove ambicije.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 01:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ne znam, zaboravila sam kako se zove. (ali moguće da je Momčilo, imam negdje sliku, pogledaću) :(
Sjećam se da su neke nevladine ili kakve već organizacije bile protiv otvaranja zoo vrta zbog neodgovarajućih uslova za divlje životinje, ali to je u stvari generalni problem svakog zoo vrta, posebno u većim gradovima. Kod nas i nema egzotičnih vrsta kojima bi bilo teško obezbijediti takve uslove, pa nisam u tome vidjela problem. A ne shvatam kako grad ne može pomoći u rješavanju ovog problema. Šta misle uraditi sa ta dva primjerka zaštićenih vrsta koje ne mogu pustiti nazad u prirodu? Najveća glupost je izjava gradskih vlasti da su pomogli opstanku zoo vrta organizujući pasuljijadu i našavši lokaciju. Sličnih lokacija ima milion oko Bl. Smiješni su.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Kako sam ja shvatila, oni su mislili da je ovaj projekat od značaja za grad (kao svaki veći grad što ima Zoo vrt). Možda su mislili da će Grad da im obezbijedi neka materijalna dobra, da se utale ili nešto.. Ne znam.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 01:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Tako sam i ja to shvatila, ali očito je da to gradske vlasti ne zanima. pih.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 07:55 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Recimo da vlasnici Zoo vrta imaju problema sa racionalnim trošenjem sredstava. I u poslu,a i u privatnom životu.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 08:02 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2010, 17:13
Najjače je što tamo svi rade za sebe. Po principu ko naplati njegovo je. :lol:

Odvedem ponekad djecu iz komšiluka, ali ono je svaki put sve veći raspad. Životinje više gladne nego site, par ljudi koji su radili zbog toga su i napustili jer jbg ne možeš gledati životinju u kavezu i davati joj hrane tek toliko da preživi. :-?

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 11:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Odnos ponude i potraznje diktira sve. Previse je objekata za zabavu, a premalo za ozbiljne stvari. Ocigledno ponuda stvari za zabavu je premasila potraznju i to je problem vecine danasnjih biznisa koji se zasnivaju na zabavi ili prodavanju magle, a takvih je vecina i objektivno govoreci previse za nase mogucnosti. Takodje, BL je suvise mali grad za zooloski vrt, ni mnogo veci gradovi nemaju zooloski vrt. A obzirom da su vecina stvari u njemu domace zivotinje, vise lici na farmu, bolje da ga zatvore nego da se sramote bez veze.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Mar 2010, 21:48
Takva mučilišta za životinje treba zatvoriti sve i da su profitabilna, ponižavajuće je vidjeti divlju životinju u kavezu metar sa metar, a još su jadnij ljudi koji žele to gledati.
U normalnom svjetu takva nakaradna mjesta odavno ne postoje.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 13:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
Nisam nijednom ni išao tamo niti planiram, ali generalno se slažem sa old fashion men-om u vezi zooloških vrtova. To nije ništa drugo nego mučilište.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 13:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

To sam spomenula na početku negdje, u sredinama gdje postoje egzotične vrste životinja. Kod nas toga nema, ovo bi moglo proći pod nekakav "petting zoo" eventualno. Osim medvjeda i surog orla, koje su po zakonu morali primiti, lisice i vuka, ostalo su manje više domaće životinje. Nikad nisam ni mislila da je ovo blizu pravog zoo vrta po nekakvim svjetskim standardima, gdje svaka divlja životinja ima uslove slične onim u divljini i prirodnom okruženju. Mi nećemo nikad imati uslove za tako nešto, pa je ova varijanta sa ponijima, patkicama i eventualno lamom bila zabavna za djecu, nije bila loša ideja napraviti tako nešto. Ali ispostavilo se u praksi da je i to kod nas nemoguće ostvariti.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 14:00 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
I bolje je da se zatvori samo se muce jadne zivotinje.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Mar 2012, 16:14
djordjevet je napisao:
ko ce odgovarati ako se nesto takvo NeDajBoze desi?

Naravno da će odgovarati vlasnik.

Nemate ideju da sagradite uslovan i siguran kavez? Odvodimo životinju!
I ne: ne morate gledati kako je utovaramo u kombi...

Pa (majkuMu,) valjda grad ima veterinarske inspekcije koje mogu predvidjeti da se takav scenario nikad neće desiti.
Meni samo nije jasno zašto ljudi ne traže rješenja po prioritetima već po trivijalnostima. :confused4:

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 14:03 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
OFM u savremenom svijetu se sada životinje gledaju kroz staklo i jasno je da se ZOO vrtovi razvijau.

Ovaj banjalučki nikada nisam posjetio iz razloga što su mi svi govorili da se tamo nema šta vidjeti, ali mi je krivo što gradska uprava nije ništa radila na tome da BL obezbjedi jedan normalan ZOO vrt.

Do početka rata moji su me svaki vikend vodili u Pionirsku dolinu, a danas roditelji će radije čitav dan buljiti u televizor ili kompjuter.

Vrh

PostPoslato: 06 Maj 2012, 14:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Eto, sad se dovelo baš do toga da će se morati riješiti životinja, ok, lisicu i vuka puste negdje i snaći će se, ali šta će biti sa tim jadnim medom? Kako će veterinarska inspekcija ili bilo ko uopšte odreagovati, kad ne znaju ni sami gdje bi smjestili divlju životinju koju odvedu? Sve nekao ide napočake, kao što kaže Trojka. Taj petting zoo bi možda bio dobra varijanta, smiješno je ovo naše zvati pravim zoo vrtom.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]