banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 22:54

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Okt 2006, 21:31 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
O ovome se vec duze vrijeme govori. Dakle, Banjaluka bi trebala biti pocijepana na nekoliko opstina. Zna li mozda neko koje bi to mogle biti opstina, to jest koja naselja bi trebalo da obuhvataju? I sta mislite o ovoj inicijativi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 22:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Moje licno misljenje je da je takva inicijativa neporebna, jer nismo mi tako veliki grad (po broju stanovnika), da nam treba podijeljena administacija, samim tim mnogo komplikovanija uprava, vise budzetaa i slicno.
BL ima siroko podrucje koje pokriva teritorija grada, ali broj stanovnika nije tako veliki, da mozemo kao i BG recimo da se dijelimo u vishe opstina tipa: Stari grad, Zemun i slicno...

Druga stvar, i da uzmemo u obzir potencijalne dijelove grada koji bi pripali odredjenoj opstini , tesko bi bilo napraviti raznotezu, jer nije isti priliv iz svih lokaliteta grada u Budzet, neko privredjuje vishe neko manje i tesko bi svako imao pozitivne bilanse stanja u svojim budzetima.
Ovako imamo Budzet na nivou grada, za kojeg ja mislim da dobro funkcionise, svakako moze uvijek i bolje, no ipak grad BL ima dobru politiku, kojoj mnoge ostine u BiH mogu pozavidjeti.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Okt 2006, 22:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 07 Maj 2006, 15:23
Mislim da Banjaluka po broju stanovnika (ako nas je koliko, 250.000-280.000) treba par opstina. Recimo jednu koja ce da pokriva juzni dio grada: Mejdan, Seher i Hisete i "Divlji jug". Druga neka pokriva Centar, Novu varos, Rosulje, Laus i recimo Starcevicu. Treca neka pokriva sjeverne dijelove grada. Citao sam da i Celinac zeli da postane banjalucka opstina, medjutim smatram da im ovdje nije mjesto. Ne zato sto nemaju osnova, vec zato sto im je mnogo bolje kao nezavisnoj opstini.

Sto se tice funkcionisanja, mislim da to nije nikakav problem. Dapace, mislim da ce Banjaluka onda kao grad dosta lakse disati. Pogledaj recimo primjer Sarajeva, koje po broju stanovnika nije toliko vece od Banjaluke. Ili primjer Srpskog Sarajeva, koje je dosta manja od Banjaluke po broju stanovnika.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 11:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
Ovo je pitanje koje zahtijeva studije, istrazivanje i procjene.
Kazem sad za sad imam misljenje da takvo nesto nije potrebno BL, no sa dobrim argumentima, sa daljim razvojem i perspektivom poboljsanja, OK.
Samo nisam za cinjenicu da josh vise iskomplikujemo birokratski aparat, da ga poskupimo, da se otvore nera radna mjesta koja nece biti u toj mjeri produktivna , a odnosice dosta novca. Zbog toga pricam.

Pomenuo si neka gradska naselja, koja otprilike tu i tamo imaju iste potrebe, a veci je problem sa ruralnijim sredinama tipa S. Toplice, Karanovac, plato Manjace i sl, koji imaju druge probleme a cesto se zna cutu da ih "grad" ne razumije i zaboravi, bas ato sto su ruralna.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Okt 2006, 13:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2004, 11:40
DOsta vise administracije ljudi moji.Sad kad su sklepali i napucali opstinu,neka se onda i koristi.Doslo se do toga da za razna uvjerenja,potvrde i ostala administrativna sranja treba cekati samo 10-ak minuta a sad bi da mijenjamo strukturu.
Ne!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Okt 2006, 11:05 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Okt 2006, 09:30
Odlicna ideja koja je konacno dosla na tapet. Predlozena jos prije rata. Grad treba da se podjeli u opstine i da se pristupi razvoju svakog dijela grada isto. Pazite grad kao cjelina postoji samo sto je podijeljen u opstine tako da popravak, rekonstrukcija i ostalo ce da ide puno brze i bolje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2006, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
dajte ljudi sta vam je, da se uradi tako nesto treba mnogo vise novca jer ce biti vise administracije a te ljude treba platiti ..
druga stvar, nivo korupcije i kriminala u organima vlasti je i sada veliki a zamislite sta bi tek tada bilo ..
mislim da to ipak treba da priceka jos par godina ...

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2006, 13:11 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Nov 2001, 01:00
kad je jedan istocni mostar sa 130 stanovnika opstina ili jedan istocni drvar sa 200 stanovnika opstina ,onda i veca banjalucka naselja zasluzuju status opstine,uzmimo laus koji ima 30 000 stanovnika ili starcevicu sa isto toliko,isto tko podrzavam inicijativu da laktasi i celinac budu banjalucke opstine,grad bi se daleko brze razvijao

Kladionica
Kladjenje na internetu
Novosti

Scommesse Online
Paris Sportifs

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Okt 2006, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
Hehehehehehe.....Kad Borik dobije opstinu...Joj mili mikro nano piko! 8)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 02:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2002, 01:00
NACIONALNI STROJ je napisao:
kad je jedan istocni mostar sa 130 stanovnika opstina ili jedan istocni drvar sa 200 stanovnika opstina ,onda i veca banjalucka naselja zasluzuju status opstine,uzmimo laus koji ima 30 000 stanovnika ili starcevicu sa isto toliko,isto tko podrzavam inicijativu da laktasi i celinac budu banjalucke opstine,grad bi se daleko brze razvijao

I ti hoces da Banjaluka bude napredna kao Istocni Drvar (ja za to ni cula nisam, ali vec zamisljam taj napredak i to cudo od opstine)?
Idem se ranit'.

Mi volimo cjepkati, da svako naselje ima svog 'preCjednika', da svaka susa bude sama sebi vazna mLogo...a sto konkretno od toga nece imati nikakve koristi, niti neko pravo glasa, to nasu celjad ne zanima...mozda ce im biti jos gore, ali sta raja zna, bitno da se iscjepka sve, da i njihovo naselje bude opstina, jer "kako oni tamo ili oni vamo mogu biti opstine"...

Pa nije opstina nesto s cim bi trebali lijeciti svoje komplekse.

Ni ova jedna ne radi kako bi mogla.
Placaju se ljudi koje na poslu mozes zateci samo ako dodjes ranim jutrom kad piju kafu. :D

sportski magazin

Bestija NeOpravljiva!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 23 Okt 2006, 09:09 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 06 Nov 2001, 01:00
Ne misli se tu na gradske mjesne zajednice vec na prigradske koje trenutno imaju tzv.mjesne urede a koje su do 60 i neke imale status opstina (Krupa n/v,B.Majdan,Kola i sl.)
Vrijeme je pokazalo da je ukidanjem statusa opstine u tim krajevima doslo do migracije stanovnistva i zamiranja u svakom pogledu.
Ovo ce biti samo pokusaj da se ispravi greska i ljudi vrate u ta prigradska naselja.

Vrh

PostPoslato: 01 Jul 2011, 22:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Odbornici Narodne demokratske stranke u Skupštini grada Banjaluka predložiće lokalnom parlamentu da pokrene inicijativu za decentralizaciju gradske uprave i podjelu grada na nekoliko opština, zaključeno je na sjednici banjalučkog odbora NDS-a, prenosi Srna.

Predsjednik Gradskog odbora NDS-a Banjaluka Sava Marčeta-Ožegović kaže da je podjela Banjaluke na opštine dobra zato što građani treba da odlučuju o svojim sredstvima u budžetu radi većeg i bržeg zapošljenja.

Predsjednik NDS-a Krsto Jandrić rekao je da će ova stranka, u slučaju da Skupština grada ne pokrene inicijativu, istrajati u tome i počeće prikupljanje potpisa podrške građana za pokretanje te inicijative.

www.bllive.com

Ponovo neko populariše tu debilnu ideju. Naravno da sam protiv, jedinstvo grada mora biti sačuvano, podjela BL na opštine vodila bi raslojavanju i segregaciji.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 01:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Stvarno pise zapošljenja i ovde
http://www.nezavisne.com/novosti/gradov ... 95937.html

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 05:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Глупо ако се само Бања Лука хоће "општинизовати". Требало би ставити цијелу РС на тапет и направити локалну структуру гдје не би имали такву диспропорцију од 1000 до 300000 становника. По мени реално је да општине имају око 20000 становника. Тамо гдје би се град дијелио на више општина већину послова би и даље вршила Управа града. Општина је ту да брине о реду, чистоћи, инфраструктури..... Тиме би се спријечила диспропорција у развоју дијелова града па чак и диспропорција у развоју цијеле РС.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Apr 2011, 20:33
Upravo tako.
Ja nekako imam osjecaj da se tu radi o potrebi da neko uvali svoju guzicu u kakvu-takvu fotelju pa su sad dosli na tu ideju. Ne o zelji za razvojem...

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 14:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
Odlicna ideja.

Trebalo bi osnovati nekih 1000 opstina u BL, pa da lijepo svi sjede u opstinama, ne rade i za to dobijaju dobru platu.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 14:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Timotic je napisao:
Odlicna ideja.

Trebalo bi osnovati nekih 1000 opstina u BL, pa da lijepo svi sjede u opstinama, ne rade i za to dobijaju dobru platu.

Istina. A postojeća opštinska administracija postala bi gradska administracija koja bi osim vlastitog posla morala da koordinira rad opština, pa bi morala da se dodatno uveća.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 14:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
STRATOKASTEL je napisao:
Timotic je napisao:
Odlicna ideja.

Istina. A postojeća opštinska administracija postala bi gradska administracija koja bi osim vlastitog posla morala da koordinira rad opština, pa bi morala da se dodatno uveća.

Eto, nas dvojica za cas posla rijesili problem nezaposlenosti.

Daj da osnujemo stranku.

Vrh

PostPoslato: 02 Jul 2011, 14:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Opštinarska?

Vrh

Tema posta: Re:
PostPoslato: 02 Jul 2011, 14:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Dec 2005, 19:08
hazoous je napisao:
Hehehehehehe.....Kad Borik dobije opstinu...Joj mili mikro nano piko! 8)

Joooj majko,dobro je da Markana vise nema na forumu :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 99 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]