banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 24 Jul 2025, 03:15

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2011, 19:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2007, 12:28
Iskrene čestitke povodom dana državnosti BiH.

ZAVNOBiH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) je bio najviši državni organ antifašističkog pokreta u Bosni i Hercegovini tokom Drugog svjetskog rata, te se razvio kao nosilac bosanskohercegovačke državnosti. Njegov predsjednik je bio Vojislav Kecmanović. Formiran je u novembru 1943. godine.

Održana su ukupno tri zasjedanja ZAVNOBiH-a:
- prvo u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine),
- drugo u Sanskom Mostu 30. juna 1944,
-treće i posljednje u Sarajevu 26. aprila 1945. godine.

Prvo zasjedanje

Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. u 19 sati. Završeno je iste noći (26. novembra) u 4 sata ujutro.

Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao opštepolitičko predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti. Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ. Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943). Istovremeno je konstituisano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr. Vojislavom Kecmanovićem, ljekarom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U Mrkonjić Gradu se nalazi spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i dom ZAVNOBiH-a, koji predstavlja centar kulturnog i društvenog života grada, a koji je otvoren 27. novembra 1973. u okviru proslave 30-godišnjice prvog zasjedanja.

Drugo zasjedanje

Drugo zasjedanje ZAVNOBiH-a održano je 30. juna – 2. jula 1944. u Sanskom Mostu na kojem je 1. jula 1944. godine donesena deklaracija o pravima građana u BiH u kojoj stoji:

U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u historiji Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vijekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.

Oličena u narodno-oslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:

* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;

Slobodu vjeroispovijesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovijesti;
Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i štampe;
Ličnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu;
Ravnopravnost žena sa muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti;
Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasanjem na osnovu opšteg, jednakog i neposrednog prava glasa;
Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona;
Borci narodno-oslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti;
Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti;
Niko ne može biti osuđen bez prethodnog sudskog postupka.:

Treće zasjedanje

Nakon ulaska partizanskih trupa u Sarajevo 26. aprila 1945. sazvano je i treće zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je bilo posljednje ratno i uopšte posljednje zasjedanje ovog tijela.Državna struktura federalne Bosne i Hercegovine zaokružena je na Trećem zasjedanju ZAVNOBiH-a.Tada je, najprije, odobren rad Predsjedništva ZAVNOBiH-a između dva zasjedanja, a zatim se ZAVNOBiH konstituisao u Privremenu Narodnu skupštinu Bosne i Hercegovine.Tada je donesen Zakon o Narodnoj vladi Bosne i Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 19:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21
Citiraj:
* Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina;

Mmmdddaaa... :roll:

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 20:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Nek@d_sam_bio_W@lter je napisao:
Citiraj:

Mmmdddaaa... :roll:

štas čudiš to je tako i bilo...do 90-tih.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 20:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2011, 17:44
Mojoj dragoj domovini sretan dan drzavnosti :D Da nam aBd jos puno godina dozivis, da te niko ne dira i da zauvjek budes ponosna, vesela i prkosna od sna. Majko Bosno hvala ti za sve, i izvini za sve, dajemo sve od sebe da te sacuvamo u ovom okrutnom svijetu, nekada grijesimo, ali do zadnjeg se borimo da sacuvamo tvoje dostojanstvo i tvoj ponos.
Slika

A za ove koji osporavaju ovaj datum, kazem da Bosna i Hercegovina nema vazniji datum u svojoj historiji. Na ovaj dan smo nakon 200 i kusur godina, ponovo priznati od strane nasih susjeda, i drugih zemalja.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 20:19 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Bošnjaci i Muslimani neka vam je srećan praznik.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 21:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
lol

Kakva drzava, takav dan drzavnosti.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 21:38 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
lol

Po toj logici mi zivimo u izobilju, u nasoj drzavi je sve idealno, jer pogledaj kako se slavi dan drzavnosti BIH

http://www.sarajevo-x.com/bih/prijemom- ... 111124186#

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Maj 2010, 12:19
Mevlid je napisao:
Besparica je napisao:
lol

Po toj logici mi zivimo u izobilju, u nasoj drzavi je sve idealno, jer pogledaj kako se slavi dan drzavnosti BIH

http://www.sarajevo-x.com/bih/prijemom- ... 111124186#

прочитај мало текст,нешто(неко) ти фали да би била "цјеловита" :D

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
"Stari, tvoja Juga je veliki zajeb, tebe i tvojih komunjara"

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Gdje si ti požurio, to se pjeva 29. novembra.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

vlakanje je napisao:

Znas onu, koga nema bez njega se moze ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ta mi je omiljena.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mevlid je napisao:
vlakanje je napisao:

Znas onu, koga nema bez njega se moze ;)

одлично,јавим ти се послије референдума,када будемо соло.... оно,први ћемо да вам честитамо 25.новембар,тј,честитаћемо ономе што преостане....

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:55 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Hehehehe aBd, a poslije kojeg referenduma, o ukidanju RS-a ili???
i sta ti znaci solo, nisi valjda na to spao da ce te treba ostaviti, hajd buraz ne sikiraj se bar vama to nije problem, imate ih u BL na izvoz ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 22:59 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mevlid je napisao:
Hehehehe aBd, a poslije kojeg referenduma, o ukidanju RS-a ili???
i sta ti znaci solo, nisi valjda na to spao da ce te treba ostaviti, hajd buraz ne sikiraj se bar vama to nije problem, imate ih u BL na izvoz ;)

видим да ти треба нацртати....
да ти поједноставим,референдум о самосталности РС.
значи,демократски,гласамо,одвојимо се и живимо као добре комшије.....
јер као што си и сам рекао,кога нема,без њега се може.

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:04 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

A tooooo, ma nije to nama potrebno, mi smo i sada dobre komsije :)
Bolje je tebi gledaj kako ces skolu zavrsiti, naci posao u ovim teskim vremenima, a ne da ti jedina preokupacija bude referendum ;)
Dzaba tebi gdje zivis, ako nemas sta jesti. A ima jedan fini ciko, zove se Valentin, on je tu da brine oko referenduma, za to dobija platu, ti se skoluj, cuvaj da te curica ne ostavi, a za ostalo boli te racku :D

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:10 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mevlid je napisao:
A tooooo, ma nije to nama potrebno, mi smo i sada dobre komsije :)
Bolje je tebi gledaj kako ces skolu zavrsiti, naci posao u ovim teskim vremenima, a ne da ti jedina preokupacija bude referendum ;)
Dzaba tebi gdje zivis, ako nemas sta jesti. A ima jedan fini ciko, zove se Valentin, on je tu da brine oko referenduma, za to dobija platu, ti se skoluj, cuvaj da te curica ne ostavi, a za ostalo boli te racku :D

хвала ти што бринеш за мене,али нема потребе....
зарађујем више него што ми треба,гладан нисам,школе сам позавршавао,жена,богу хвала у бл има тако да не морам да бринем.....
као што видиш,све ми је тип топ,па ми је остало још само да се изборим за референдум. а времена имам,само полако. :wink:

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:17 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Vlakanje uvijek postoji mogucnost za napredovanjem, ali kad si vec toliko zapeo, eto bavi se referendumom :)
Ja sam samo mislio pomoci, zao mi da ti zivot protekne baveci se necim sto je ne moguce ;)

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:19 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Mevlid je napisao:
Vlakanje uvijek postoji mogucnost za napredovanjem, ali kad si vec toliko zapeo, eto bavi se referendumom :)
Ja sam samo mislio pomoci, zao mi da ti zivot protekne baveci se necim sto je ne moguce ;)

то су рекли и за путовање у свемир,п аљуди одлетише!
а ја сам упоран лик!

Vrh

PostPoslato: 24 Nov 2011, 23:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Doduse to je tacno, samo budi uporan u svojim ciljevima.
Ko ceka taj i doceka.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 64 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]