banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 17:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Sep 2010, 18:42
Lažan novac najviše je u opticaju na pijacama i u radnjama, a najčešće se radi o apoenima od 20 i pet KM. Građanima se savjetuje da budu oprezniji.

Sve više građana se žali da su u posljednje vrijeme prilikom kupovine na pijacama i u radnjama kao kusur dobili novčanice i kovanice za koje se kasnije ispostavilo da su lažne, a najčešće se radilo o 20 i pet KM.

"Na pijaci nisam pazila i kao kusur sam uzela pet KM, a kada sam kasnije tim novcem htjela da nešto platim, upozorili su me da je kovanica falsifikovana. Moja komšinica je dobila tako i kovanicu od pet KM i novčanicu od 20 KM, a nije ni obratila pažnju da nema nit, nita kakva je kovanica. Čula sam da žrtava prevare ima još, a ne samo nas dvije", kazala je jedna Banjalučanka "Nezavisnim novinama".

Gospa Arsenović, portparol CJB Banjaluka, potvrdila je da je u proteklom periodu najviše bilo zloupotrebe kovanica.

"Krivotvorene su kovanice u apoenima od pet maraka u znatnoj količini", kazala je ona.

Prema podacima Centralne banke BiH, od početka ove godine u opticaju je registrovano ukupno 2.112 krivotvorenih novčanica i kovanica KM, a što je za 683 komada manje u odnosu na isti period 2010. godine, kada je zabilježeno 2.795 krivotvorenih novčanica i kovanica KM.

Kako su precizirali u Centralnoj banci, u policijskoj akciji tokom ove godine u Banjaluci je zaplijenjena znatna količina krivotvorenih kovanica apoena pet KM, koje nisu dospjele u promet.

Nadležni savjetuju građanima da obrata pažnju kad uzimaju novčanice jer su lažne obično svjetlije, a njihova debljina ne odgovara originalu. Takođe, žig nedostaje ili je imitiran na površini reversa. Falsifikovane kovanice od pet KM su sjajnije od originala, a zlatna boja centralnog dijela brzo otpada.

(MONDO)

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 22:10
Imam lošu naviku da ne gledam ni koliko mi je kusura vraćeno, baš bih zapazila falsifikat.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jadne mušterije....A to što one pokušavaju platiti sa falsifikatima,to nikome ne smeta?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Mojoj su staroj prije par godina u jednoj talijanskoj slastičarni u starom dijelu Mostara vratili falsifikovanu novčanicu od 50 KM.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A zoka, sta ce musterije sa falsifikatima nego ih pokusati dalje nekom utrpati?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 09:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Pa vidi,ako si falsifikator,nećeš zakupiti tezgu i odatle širiti falsifikate nego ćeš ići od radnje do radnje i kupovati robu pokušavajući da uvališ to što si napravio....U suštini,sve kreće od kupaca :wink:
Istom logikom koju slijediš i ti,šta će trgovac kome su uvalili lažnjak nego pokušati da ga uvali dalje....?

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sta da im radim... Desilo mi se dva puta da dobijem laznog petaaaaaaka, al' onda sam se osjecao kao da su mi izrasli rep i ogromne usi. Petake uvalim dalje i od tada pazim kad dobijem kusur.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 10:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2007, 17:50
Priju godinu dana mi se desilo nesto slicno samo sa kovanicom od 2 km. Dodjem kod "kume" u trgovinu i da platim dadnem joj 2 km, a ona samo prstom izbaci onaj zuti dio :D ja ono vaauuuuu. A vratili su mi petaaaaka u Molosu, koji je kasnije potrosen u mracnom City pubu.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 21:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Mom drugu su uvalili kovanicu od 5 KM, a i on nije obraćao pažnju. To bilo prije par godina, međutim jako smiješan falsifikat, em je bila mnogo lakša, em je boja ostajala na prstima. Ja vjerujem da se guverner falsifikator iz podzemlja jako trudi da napravi što vjerodostojniji novac i da je samo pitanje vremena kada ćemo svi na lak način štampati novac i ovo će postati zemlja blagostanja.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 22:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Nedavno sam vidio prilično dobro odrađenog lažnog petaka, jedino je bio dosta lakši u odnosu na pravi.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 22:31 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Ja sam jednom slučajno uvalio 500 lira umjesto 2 KM. Bilo mi žao. Ne što sam ih podvalio, nego što sma ostao bez njih. Mislim da sam u Manji tu prevaru iz nehata izveo.
Koliko se sjećam 6000-7000 lira su bili kao 1DM, tako da sam dobio dobar popust za kolače :lol:

A najbolja priča je to što mi se preko oglasa jednom javio neki lik, kao, iz BN, i pitao da mu štampam novčanice od 5KM. Kupiće mi sve što treba... Ja htio izvući neki ekstra laserski štampač u boju pa ga ******** :)
Došlo do toga da samo pristanem i eto njega u BL... Stalno je zivkao.

U to vrijeme bila priča o višku radnika u policiji i kako će mnogi dobiti otkaz. Meni palo na pamet da neki drot hoće da sačuva posao preko mojih leđa, ili da neki pravi falsifikatori hoće žrtveno janje... Jbg, nisam izvukao laserski štampač u boji :) Ali nisam ni u ćorci završio.

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 23:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Gdje se uopste PRAVE novcanice stampaju?
Poznajuci nase ljude ne bi me cudilo da se neko redovno ugradi tako sto sebi istampa prave novcanice i tako eliminise rizik od falsifikata :)

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 23:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Feb 2008, 02:17
"Sreca", pa se ne stampaju kod nas...
Štamparija: Francois-Charles Oberthur, Fiduicare Paris, osim novčanice od 200 KM, koju je štampao Oestereichishe Banknoten und Sicherheitsdruck GmBH (OeBS) iz Beča.

Poslednji put menjao stormbringer dana 13 Okt 2011, 23:38, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 13 Okt 2011, 23:36 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2007, 17:50
U Austriji

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 14 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]