svim učionicama i amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci nedavno je postavljen video-nadzor kako bi se, kažu profesori i asistenti, povećala kontrola prilikom polaganja ispita, ali i zaštitila tehnička oprema te obrazovne ustanove.
"Kamere u učionicama i amfiteatru su dobra stvar, što će, prije svega, uticati da se prepisivanje pojedinih studenata na pismenim ispitima svede na najmanju mjeru", rekao je Goran Radivojac, asistent na Ekonomskom fakultetu.
On je istakao da se ranije prilikom svakog pismenog ispita dešavalo da pojedini studenti budu udaljeni zbog prepisivanja, što nije uticalo na savjesnije ponašanje tih studenata.
"Kamere će obezbijediti veću sigurnost u radu jer će studenti biti usmjereni na sam ispit i neće prepisivati zbog straha da budu uhvaćeni", kaže Ivan Šijaković, profesor sociologije na Ekonomskom fakultetu.
Međutim, za razliku od profesora i asistenata Ekonomskog fakulteta, studenti su ogorčeni novim kontrolnim i zaštitnim mjerama. Studenti navode da im smetaju kamere kojih u svakoj učionici ima po jedna, a u amfiteatru čak dvije.
"Na ispitu se sada osjećam kao da neko stalno gleda u mene, a i u razgovoru sa svojim kolegama shvatio sam da se većina osjeća nelagodno", kaže Borislav Savić, student četvrte godine Ekonomskog fakulteta.
Iz Studentske organizacije Univerziteta u Banjoj Luci (SOBL) se ne slažu sa video-nadzorom jer se time narušava, kažu, privatnost studenata, a utrošen je i veliki novac.
"Bolje da su kupili nove mikroskope, koji su potrebni Prirodno-matematičkom fakultetu", kaže Igor Trbojević, predsjednik SOBL-a.
Branislav Račić, predsjednik Studentske unije RS, smatra da kamere treba da budu postavljene samo na ulazima u visokoškolskim institucijama radi bezbjednosti.
Rukovodstva drugih fakulteta Banjalučkog univerziteta za sada tvrde da ne razmišljaju o uvođenju video-nadzora.
"Profesori moraju pronaći drugi način da studente ubijede da je ispit potrebno položiti znanjem, a ne prepisivanjem. Kada bih dobio novac za postavljanje video-nadzora usmjerio bih ga na osposobljavanje laboratorije", kaže Radoslav Grujić, dekan Tehnološkog fakulteta.
_________________ Msn Status:

|