banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 12:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2010, 23:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Обавјештење

Појашњење

Анкетни лист

Citiraj:
У току су припреме за доношење просторног плана града Бање Луке и сви заинтересовани у наредних мјесец дана могу активно да се укључе у овај поступак попуњавањем анкете о стварним потребама, рекла је Верица Кунић, начелница Одјељења за просторно уређење у Административној служби Града Бања Лука на данашњој конференцији за новинаре.

Она истиче да је ријеч о стратешки важном документу за Град, те да је у току ажурирање информационо-документационе основе за потребе израде овог плана. Говорећи о новом просторном плана града, Кунићева каже да је упориште за његово доношење нађено у новом Закону о уређењу простора и грађењу, који је донесен у јуну ове године.
„Према том закону, све локалне заједнице које тренутно немају важећи просторни план, обавезне су да у року од двије године од ступања Закона на снагу, донесу нове просторне планове. У Бањој Луци је на снази просторни план који је важио до 2005. године и дужни смо да донесемо нови. Такође ову обавезу имамо и према Стратегији развоја града у периоду од 2007. до 2015. године", појаснила је Верица Кунић.

Према поменутом Закону, између осталог, локалне заједнице су дужне да путем анкета ступе у контакт са грађанима и чују њихово мишњење када је ријеч о изради просторног плана града. У складу с тим, Администаривна служба Града је у свих 56 мјесних заједница доставила анкетне листиће, а грађани их могу преузети и са званичне интернет странице Града Бања Лука.

„Позвали смо наше грађане да се активно укључе у овај процес, који ће трајати 30 дана, како бисмо на крају добили квалитетан просторни план, као стратешки, развојни и дугорочни документ и који ће бити у складу са потребама грађана. Просторни план који ћемо донијети, вриједиће у наредних 20 година, дакле до 2030. године. У креирању информацион-документационе основе, посебно водимо рачуна о просторно-планској документацији, бесправно изграђеним објектима, власничкој структури градског грађевинског земљишта, те о потенцијалним клизиштима или другом оштећењима", нагласила је Кунићева.

Она је додала да је позив за активно учешће у доношењу просторног плана упућен на 105 адреса, укључујући Владу РС, затим ресорна министарства, те значајне привредне и друштвене субјекте на подручју града. Обавеза свих субјеката који учествују у прирпеми и доношењу просторног плана града Бање Луке јесте да воде рачуна о јавном интересу, како би план који се донесе био проводив у пракси.

Након прикупљања података са терена, потребно је припремити одлуку којом се приступа изради просторног плана, а коју треба да усвоји Скупштина града. По усвајању одлуке, биће проведена јавна набавка, којом ће бити изабран носилац израде овог документа.

„Нови Закон је дефинисао да нацрт документа просторног плана усваја Скупштина града, а не градоначелник као што је то било, а потом документ иде на јавни увид. Носилац израде документа је дужан да анализира све примједбе грађана и уколико се на основу тих примједби драстично мијења концепт планског рјешења, дужни смо да поново идемо на јавни увид", објаснила је Верица Кунић.

На данашњој конференцији за новинаре начелница Кунић се осврнула на процес легализације бесправнo изграђених објеката, истичући да су до децембра 2008. године, сви грађани могли поднијети захтјев за легализацију. Поднесено је укупно 7.200 захтјева, од чега је издато 2.735 урбанистичких сагласности и 927 одобрења за грађење. Она је нагласила да велики број проблема који се јављају у поступку легализације није у надлежности Административне службе Града, посебно истичући неријешене имовинско-правне односе. Кунићева је додала да нови Закон о уређењу простора и грађењу даје још једну шансу грађанима да пријаве бесправно изграђене објекте, јер је њиме прецизирано да локалне заједнице донесу нове одлуке о легализацији, најкасније шест мјесеци од ступања Закона на снагу и које ће на снази бити у наредних годину дана.

ИСКОРИСТИТЕ МОГУЋНОСТ ДА ИЗРАЗИТЕ СВОЈУ ВОЉУ,
ДА ПОМОГНЕТЕ У ПРИПРЕМИ ПРОСТОРНОГ ПЛАНА,
ДА УТИЧЕТЕ НА ПЛАНСКА РЈЕШЕЊА,
ДА У ИМЕ ОНИХ КОЈИ НАС НАСЛИЈЕЂУЈУ,
САДА КОНТРОЛИШЕТЕ БУДУЋНОСТ.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 00:51 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Добар потез, свиђа ми се ово баш.
Ево прилике да напишемо да сви желимо јавну вјежбаоницу/игралиште.. Неко је писао министарству за спорт одавде.. Овако би се град можда могао испрсити.

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 01:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ja mislim da je ovo vrjeđanje inteligencije poštenog građanina ovoga grada. Pa x puta su išli u izmjenu plana grada kako bi omogućili gradnju tamo nekih tržnih centara. Ja lično bih u ovome učestvovao kada bih znao da ga niko osim Boga ne bi mogao izmjeniti, ali pošto tajkuni diktiraju izgradnju grada, onda nema smila da trošim mastilo i cipele do administracije grada.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2010, 03:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2009, 21:43
svaka cast na inicijativi...ali bojim se da je propala u startu...stara prica...najsretniji bih bio da grijesim.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 00:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
filozof sa vrbasa je napisao:
Ja mislim da je ovo vrjeđanje inteligencije poštenog građanina ovoga grada. Pa x puta su išli u izmjenu plana grada kako bi omogućili gradnju tamo nekih tržnih centara. Ja lično bih u ovome učestvovao kada bih znao da ga niko osim Boga ne bi mogao izmjeniti, ali pošto tajkuni diktiraju izgradnju grada, onda nema smila da trošim mastilo i cipele do administracije grada.
Причаш глупости. Просторни план града уопште не постоји. Задњи који је донесен је из 1990. године и важио је до 2005. године. То је врло битан документ у којем учествује велики број људи и институција, и представља документ који се на локалном нивоу надовезује на Просторни план Републике Српске. Заједно са урбанистичким планом који је недавно креиран, Бања Лука ће овим коначно заокружити стратешку документацију везану за њен даљи развој.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 01:09 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ti si tako naivan. Opšte je poznato da izgradnju BL diktira građevinska mafija koja ju je podjelila na svoje intersesne sfere.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 01:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Ti si tako naivan.

Danice, Danice :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 01:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
слажем се са филозофом. мислим да ми обични грађани, не можемо утицати на на овакве ствари.

поготово ако се ради о неком земљишту на одличној локацији. мислим да кад би сви становници БЛ тражили да се на неком мјесту изгради нпр игралиште, не би било изграђено уколико одређени људи имају друге намјере

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2010, 09:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Ti si tako naivan. Opšte je poznato da izgradnju BL diktira građevinska mafija koja ju je podjelila na svoje intersesne sfere.
8)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]