Da "dsi", i ja sam cuo. Doduse ta ekipa preti atentatima svemu i svacemu, tako da uopste nije cudno sto su se setili da bi mogli da galama malo i povodom papinog dolaska. Na onoj drugoj strani (obezbedjenju) ostaje da odreaguje i spreci da se dogodi bilo kakva glupost. Najbolje za nas i RS (bez obzira sta mi mislili o tome i kakav stav bio povodom posete) jeste da gosn. papa bude dobrog zdravlja, da ga ne zaboli pupica, da mu ne zasmetaju visoke temperature i tako to jer ako on krepucne na nasim prostorima naje*** smo ga dibidus.
Toplo se nadam da ce studentska populacija biti dovoljno pametna da se u tom periodu ne javi da je ziva (iako sam i sam pripadao toj populaciji i mnogi moji drugari bi mogli "setati" iz doma). Mozda ovo grubo zvuci, ali sta mislite koliko bi "revnosnoj" policiji trbalo da odbije od batina nekog neduznog akademskog gradjana. I to samo da bi pokazali da paze na tamo-nekog-papu. Ma nije on vredan ni jednog naseg bubrega, kazem vam.
Od nekih ljudi sam saznao da ce biti negde oko 6 krugova obezbedjenja skupa, s tim sto se papino licno obezbedjenje (ruzne cike koje sam vec spominjao) ne ubraja u tih 6. To automatski znaci gomilu policije u civilu i sa vrlo sirokim ovlascenjima. Kada je pre izvesnog broja godina (ne znam tacno koliko) jedan, cini mi se, iranac ili tako nesto pokusao da mrkne papu na njegovom godisnjem obracanju vernicima u Rimu, lik je stigao na jedno 300m. A onda ga je zbombalo obezbedjenje. E tu su se onda zataskale dve-tri stvari (koje su nekoliko godina kasne izasle na videlo). Prvo je receno da ga je zaustavio neko iz mase (klasicna formulacija). Ono sto je zbunjujuce je sto je lika neko maznuo slagstokom (schlagstocke) tj. teleskopskom palicom (nesto poput one antne na razvlacenje, samo puno deblje, kada se "rastegne" bude dugacko oko 55-60cm). Koji to vernik nosi slagstok?!? "Yeah right" sto bi rekao mrski neprijatelj... Drugo je da je lik nakon "onesposobljavanja" batinom lezerno upucan na licu mesta, a zatim kolima hitne pomoci prevezen u bolnicu "na zbrinjavanje". Nakon toga je papa licno isao u tu bolnicu da "oprosti grehe" svom atentatoru, medjtim lik kojeg je on "ispovedao" (zamislite kako bi bilo tom muceniku dzihadliji da ga papa ispoveda

) uopste nije imao rascopanu glavu (a logicno bi bilo to ocekivati kad ti se celicna cevka montira na celo brzinom od cca 120km/h).
Ne znam da li znate, ali ni nasi svestenici visokog reda nisu nezasticeni. Vrlo daleko od toga. Ako ste pazljivije gledali, kada patrijarh Pave ide na neke skupove oko njega obicno stoje svestena lica nizeg ranga. Ali kad to malo pazljivije pogledate videcete nekoliko stvari. Prvo, svi oni imaju brade (sto je sasvim normalno), ali su svi osisani vrlo kratko, a osim toga po faci im se vidi da su neke teske vojnicine. Drugo, svi oni stoje okolo, i dobar deo njih je okrenut ledjima patrijarhu. Zar jedno svesteno lice sme okrenuti ledja patrijarhu? Naravno, ako je u pitanju telohranitelj. Pre nekoliko godina sam u manastiru Hopovo upoznao monaha koji radi u obezbedjenju manastira i njegovih visokih gostiju. On jeste monah... sad... ali je pre bio u vojnoj sluzbi i nesto mu je kvrcnulo u glavi i zamonasio se. Monah koji radi sambo (vrlo specificna ubilacka borilacka vestina koji praktikuju ruski Specnazi). Necu ni da spominjem arsenal kojim raspolaze. Osim toga, verovatno znate pricu o ocu Todoru koji je jos za vreme Mletacke Republike iz Hercegovine isao da mastrafi mlecane, ali je pre toga obavezno brijao bradu, a kad bi se vratio iz pohoda ponovo bi je pustao. Mozda sve ovo zvuci neverovatno, ali znajte da crkva ima najvise interesa da se stiti, a pri tome raspolaze sa gotovo neogranicenim finansijskim sredstvima (recimo, Vatikan je bio raspisao tender za obnovu kompletnog Kotora - koji je centar katolicanstva na ovim prostorima - i pricalo se o iznosu od oko 2,5 milijarde $ koje bi finansirao sam Vatikan).
Ma joj... samo da vec jednom dodje... i ode... i da nas ucrtaju na mapi sveta kao mesto gde je bio papa... i da nas onda puste na miru... da propadnemo...
I sto neko rece... ma imamo mi nesto za specijalno za papu... PAPOVKU!