Citiraj:
TУЗЛА: ПРЕТУЧЕН СРПСКИ ПОВРАТНИК
Србин Михајло Стојановић (62) из Шпионице код Сребреника тешко је претучен након што му је раније запријећено да "неће носити српски барјак у Федерацији БиХ", јавља дописник Срне.
Инфо | 14:35 26/11/2009 | Извор: СРНА
Стојановић, који је инвалид без десне шаке, данас је изашао из болнице у Тузли у коју је био смјештен након што га је пет маскираних наоружаних лица претукло у његовој штали 22. новембра.
"Немам дилему у вези са разлогом напада, јер сам неколико дана раније имао телефонски позив у коме ми је запријећено да нећу више носити српски барјак у Федерацији. То се десило након што сам носио литију за освештање цркве Успенија Пресвете Богородице у Тузли, што су телевизије преносиле", рекао је Стојановић.
Федерални медији су објавили да је повод напада на њега била материјална корист, а Стојановић тврди да је претучен због националне нетрпељивости.
У нападу је задобио тешку повреду ока, напукнуће ребара и ударац у кичмени пршљен, један зуб му је избијен и ишчашена вилица.
"Борио сам се колико сам могао, али ништа није помогло. На крају су ми завезали љепљиву траку око уста и главе, на руке ставили полицијске лисице и тукли ме. Након пребијања, један од њих се вратио покушавајући да ме угуши, стискајући ми врат и нос, а други је говорио да ме убије. Спасиле су ме комшије које су прије тога чуле запомагање и окупиле се па су се нападачи разбјежали", испричао је Стојановић.
Он сматра да полиција није професионално одрадила свој посао, иако је дошла пола часа након позива.
"Пошто је једна метак испаљен у ваздух, полицији је одмах јављено да се ради о оружаном нападу и да је један живот угрожен. Али чудно је да нису успјели да пронађу чауру", рекао је Стојановић.
Према његовим ријечима, за његову породицу је додатни ударац то што је полиција одмах почела са претпоставкама да је мотив за напад материјални, односно крађа стоке.
Стојановић каже да је ово други напад на њега, подсјећајући да је први био у јуну. Он истиче да ће, без обзира на то, остати да живи у Шпионици.
"Добро је, остао сам жив, али остаћу овдје јер немам гдје. Не осјећам се сигурно, када вас нападају у вашој кући. Поготово зато што је полиција након првог пута нашла нападаче, али ништа није предузето. Бар ја нисам обавијештен", рекао је Стојановић.
Он је рекао да Србе у овом селу стално застрашују и да су раније претучене три жене и отац свештеника.
Стојановић је нагласио да се добро слаже са комшијама Бошњацима, али да је то у овом тренутку слаба утјеха.
В.Ч.