banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 15:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Vraćaju se prevareni
PostPoslato: 21 Okt 2009, 17:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Grupa od 37 naših radnika koji su radili u Azerbejdžanu sletjela je u ponedjeljak uveče oko 21 čas na sarajevski aerodrom. Ovo je potvrdio i Miroslav Vučenović, posrednik u angažovanju radnika iz BiH u Bakuu. Prema njegovim riječima, stvoreni su uslovi za povratak još 160 radnika, koji će stići svojim kućama za sedam-osam dana.
Sve je manje nepoznanica i oko prevoza posmrtnih ostataka inženjera Nebojše Kasagića iz Gradiške, koji je prije osam dana preminuo u ovoj dalekoj zemlji.
Njegovo tijelo biće prevezeno u BiH za dva dana. Trošak prevoza tijela od 20.000 dolara, u cjelini će snositi firma “Serbaz”, a transport će organizovati u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova BiH i Ambasadom BiH u Turskoj, koja nerezidentno pokriva Azerbejdžan.

Miroslav Vučenović, inače rođak Bože i Milana Vučenovića, koji su suvlasnici firme “Serbaz”, kaže za "Večernje novosti" da se stanje sa našim radnicima u Azerbejdžanu stabilizuje.

"Isplata plata počela je u ponedjeljak i odvija se po redu kako je ko ispunio uslove za povratak kući. Kad je investitor, a to je Vlada Azerbejdžana počela da kasni sa isplatama, nastali su problemi. Došlo je do kašnjenja od tri mjeseca. Onda je Milan otišao u Holandiju po novac, gdje inače ima dio firme. Novac je prebačen Ministarstvu finansija Azerbejdžana, koje je blokiralo i taj drugi račun. Tako su nastali dodatni problemi", kaže Vučenović.

Nikola Kragulj, načelnik opštine Gradiška, nije mogao ništa da kaže o sudbini više od 600 Gradiščana. "Novosti" prenose da je Kragulj na službenom putu u Sarajevu.

Više stotina porodica, kao i cjelokupna javnost u Gradišci i Srpskoj vidno je uznemirena, pa je svaka provjerena informacija dragocjena.

Miroslav Vučenović kaže da su pasoši svih radnika koji u Bakuu rade preko “Serbaza”, kaže Vučenović, arhivirani u banci gdje primaju plate.

"Poručujem im da se ne plaše i da će pasoše dobiti sa isplatom novca", kaže Vučenović.

M. L. iz Gradiške, koji je želio da ostane anoniman, zabrinut je za sudbinu svog brata Ž. L. koji je trenutno u Azerbejdžanu i sa kojim je često na telefonskoj vezi.

"Pribojavam se za brata i njegove kolege. Nadamo se da će se, ukoliko se stanje ne normalizuje, vratiti kao azilant. I moj brat i ostali radnici su bez novca i ličnih dokumenata".

Među hiljadu radnika iz BiH u Azerbejdžanu, dvije trećine su iz Gradiške. Duško Đukić radio je u ovoj zemlji u tri navrata po pola godine, a njegovim stopama krenuli su i otac Rajko i brat Dragan.

"Kad sam otišao tamo na posao dobijao sam mjesečno 3-4 naše plate. Radio sam na moleraju i lijepljenju keramičkih pločica. Imam pozitivno iskustvo sa gradilišta iz Bakua i žao mi je svih ljudi koji su kasnije zapali u nevolje", rekao je u telefonskom razgovoru Đukić, koji trenutno radi u Laktašima.

http://www.banjalukalive.com/content/view/12958/204/

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1 Post ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]