banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 23:36

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 14 Avg 2009, 18:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Citiraj:
Banjaluka: Osuđeni Trivić i Bajić

Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci osudilo je danas bivše pripadnike Vojske Republike Srpske /VRS/ Miladina Trivića na 15, a Slobodana Bajića na osam godina zatvora, zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1993. godine u Banjaluci.

Info
16:53 | 14/08/2009

Izvor: SRNA

U obrazloženju presude navodi se da je Trivić sa Sinišom Milojčićem, koji je u bjekstvu, kršio pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, postupao nečovječno prema civilima, fizički ih zlostavljao i zastrašivao, te silovao dva lica.

Trivić i Bajić se terete da su sa Milojčićem, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, nečovječno postupali prema civilima, silovali jednu osobu i lišili je života.

U obrazloženju presude navodi se da su Trivić i Milojčić, kao pripadnici VRS, 5. juna 1993. godine, oko jedan čas iza ponoći u banjalučkom naselju Vrbanja, naoružani puškama nasilno ušli u kuću vlasništvo Safeta Heldića i fizički ga zlostavljali, zastrašivali, udarali šakama i automatskim puškama, kao i Ifetu, Edina i Lejdu Heldić.

Trivić i Milojčić su nogama, rukama i podesnim predmetom odvalili dvoje vrata na kući, ušli u kuću, pucali u plafon i zid, zatim Safetu Heldiću zavezali ruke i noge špagom i žicom i naredili mu da legne na pod i zatražili od njih novac, pa kada im novac nisu dali, izvršili premetačinu stvari i iz kuće uzeli i oko 1.000 do 1.500 maraka i šilinga, zlatni nakit i više puta ih udarili šakama i automatskim puškama u predjelu glave i tijela, a Lejdu Heldić i Ifetu Heldić više puta obojica silovali.

U obrazloženju presude se navodi da su 18. juna 1993. godine u naselju Vrbanja u Banjaluci, Trivić, Bajić i Milojčić po prethodno postignutom dogovoru, naoružani puškama zaustavili Meidu Medara, silom je ubacili u automobil, odvezli na kupalište "Mirnica", zatim je sva trojica silovala, a nakon toga joj stavili oko vrata remen od puške i stezali sve dok je nisu udavili, pa je odvezli do odvodnog kanala za otpadni materijal DP "Incel" i bacili u vodu.

Optuženima se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru.

Oštećeni Safet, Edin, Lejda i Ifeta Heldić i članovi porodice oštećene Maide Medara sa imovinsko-pravnim zahtjevom upućuju se na parnicu.

Zalosno da za ubistvo i 2 silovanja samo 15god zatvora..................

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 14 Avg 2009, 20:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Banjalucki_Behar je napisao:

Zalosno jest, ali ne zbog toga sto je to mala kazna nego zato sto je uradjena s predumisljajem i na zao nacin. Recimo da je ubistvo uradjeno u samoodbrani to bi bila i prevelika kazna, ali posto je uradjeno na ovaj nacin onda je mozda cak i premala.
Ali slozices se da je dobro da je pravda i sad zadovoljena, pa bar i djelimicno jer je vec slucaj zastario, moglo se desiti da se izvuku. Mislim da ce jedini problem biti ako budu pusteni prije, recimo odleze 2-3 godine i puste ih, a ako budu 15 godina u zatvoru mislim da je to sasvim adekvatna kazna u ovim okolnostima.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 08:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Nov 2008, 18:35
Koliko ih je na drugoj strani, recimo u Sarajevu, osudjeno za ista ili slicna djela?!

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 09:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

vim je napisao:

Zalosno jest, ali ne zbog toga sto je to mala kazna nego zato sto je uradjena s predumisljajem i na zao nacin. Recimo da je ubistvo uradjeno u samoodbrani to bi bila i prevelika kazna, ali posto je uradjeno na ovaj nacin onda je mozda cak i premala.
Ali slozices se da je dobro da je pravda i sad zadovoljena, pa bar i djelimicno jer je vec slucaj zastario, moglo se desiti da se izvuku. Mislim da ce jedini problem biti ako budu pusteni prije, recimo odleze 2-3 godine i puste ih, a ako budu 15 godina u zatvoru mislim da je to sasvim adekvatna kazna u ovim okolnostima.

Sve to stoji,,,medutim kada nekoga osudis za ubistvo i 2silovanja na samo 15god mislim da je to bas malo.......Za nekih 7-8god ce biti slobodan,,,,

Igrom slucaja poznavao sam rahmetli (pokojnu) Maidu,,,,koja je imala samo 17god kada su je na zvjerski nacin silovali i ubili,,,,zamisli samo kako je njenoj familiji.....

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 09:54 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Mar 2004, 19:58
krajo je napisao:
Koliko ih je na drugoj strani, recimo u Sarajevu, osudjeno za ista ili slicna djela?!

refresh

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 13:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Podrzavam da se kriminalci osudjuju. E sada realno bez da se neko ljuti...po meni ovo nije ratni zlocin nego kriminal. To je moje misljenje.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 13:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Da. To su kriminalci koji su iskoristili ratno stanje i bezakonje koje je tad vladalo da bi ucinili odredjeni kriminal smatrajuci da nece nikad biti kaznjeni.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 14:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ovaj zlocin je okarekterisovan kao ratni zlocin od kompitentnih ustanova,,,,tako da je to cisti ratni zlocin...........

Inace u Vrabnji je tokam rata na slican nacin ubijeno 15civila...............

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 14:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Nekidan je izvrsen ratni zlocin na kucu Jovica na Lausu ljudi razbili prozor usli u kucu (sreca nije bilo nikoga) isprevrtali kucu odnijeli pare i zlato da se neko nasao u kuci mozda bi i nastradao.
A i mom komsi (Hrvat konstantno zivi u BL) je skoro ucinjen ratni zlocin ukrali mu auto a kad je isao biciklom naplatili kaznu za ne nosenje kacige sto se smatra maltretiranjem.

I koga ja da tuzim za ratni zlocin sto su mene ispred Hola 93/94 nalupali neki majmuni iz Mejdana a medu njima je bio jedan ili dva muslimana :roll:

Problem je sto se zna sta je kriminal a sta ratni zlocin ali se sve gura u kos ratnog zlocina

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 15:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Ovaj zlocin je okarekterisovan kao ratni zlocin od kompitentnih ustanova,,,,tako da je to cisti ratni zlocin...........

Inace u Vrabnji je tokam rata na slican nacin ubijeno 15civila...............

Da...kompetentnih i nepristrasnih. Problem je kada se pokrene slicna prica o stradanju srba u Sarajevu...onda se kaze da su to pojedinacni slucajevi koje su pocinili kriminalci. :oops:

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 15:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vuk_samotnjak je napisao:
Nekidan je izvrsen ratni zlocin na kucu Jovica na Lausu ljudi razbili prozor usli u kucu (sreca nije bilo nikoga) isprevrtali kucu odnijeli pare i zlato da se neko nasao u kuci mozda bi i nastradao.
A i mom komsi (Hrvat konstantno zivi u BL) je skoro ucinjen ratni zlocin ukrali mu auto a kad je isao biciklom naplatili kaznu za ne nosenje kacige sto se smatra maltretiranjem.

I koga ja da tuzim za ratni zlocin sto su mene ispred Hola 93/94 nalupali neki majmuni iz Mejdana a medu njima je bio jedan ili dva muslimana :roll:

Problem je sto se zna sta je kriminal a sta ratni zlocin ali se sve gura u kos ratnog zlocina

Koje ti buraz droge trosis :( :( :( :( :( :(

Ovdje se radi o ubistvu i silovanju.......Dali si uopste procitao o cemu se radi???????? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ova trojica su bili u uniformama VRS,,,,imali narvno oruzije,uparavo iz tih razloga je to ratni zlocin pocinjen nad civilima.......

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 15:47 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
krajo je napisao:

Koliko je kise palo ovog ljeta na kubni centimetar povrsine u Lijevce Polju? Zabole me. Vazno je da ce ova dvojica da propuste vise godina svog zivota za ubistvo moje drugarice. Doci ce i Sinisa na red.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 15:54 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Ovdje se radi o ubistvu i silovanju.......Dali si uopste procitao o cemu se radi???????? :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

Ova trojica su bili u uniformama VRS,,,,imali narvno oruzije,uparavo iz tih razloga je to ratni zlocin pocinjen nad civilima.......

Ti ne trosis nikakve droge ali nemas nista u glavi cim sve shvacas bukvalno.
Uniformu SFORa cak vozila i oruzije su imali i likovi koji su prije par godina opljackali vozilo neke banke pa sta hoces reci da je SFOR odradio pljacku. Nije sve crno bijelo kako ti se cini.

Ovo sto su oni imali uniformu i oruzije je jedini razlog sto je svrstano u ratni zlocin a ne kriminalan cin i danas se u pljacku ide sa automatskom puskom i uniformom samo da znas jel i danasnje pljacke treba pripisati kao ratni zlocin???

Nisam opravdavao ovaj cin ali treba staviti crtu izmedu kriminala i ratnog zlocina

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 15:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Nov 2004, 19:33
ferdinand je napisao:
Podrzavam da se kriminalci osudjuju. E sada realno bez da se neko ljuti...po meni ovo nije ratni zlocin nego kriminal. To je moje misljenje.

Ma upravo tako...

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 17:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ti ne trosis nikakve droge ali nemas nista u glavi cim sve shvacas bukvalno.
Uniformu SFORa cak vozila i oruzije su imali i likovi koji su prije par godina opljackali vozilo neke banke pa sta hoces reci da je SFOR odradio pljacku. Nije sve crno bijelo kako ti se cini.

Ovo sto su oni imali uniformu i oruzije je jedini razlog sto je svrstano u ratni zlocin a ne kriminalan cin i danas se u pljacku ide sa automatskom puskom i uniformom samo da znas jel i danasnje pljacke treba pripisati kao ratni zlocin???

Nisam opravdavao ovaj cin ali treba staviti crtu izmedu kriminala i ratnog zlocina

Nebih se upustao sa tobom o tome koliko ko ima soli u glavi,,,samo vidim nazalost da si jako ogranicen....

Uporedujes neku tucu,,,SFOR itd sa montruoznim ubistvom i silovanjem....Pa covjece ovdje voden sudski postupak 2god,,,,bilo je preko 20svjedoka,,,naravno da je dokazano da su ova 3bila vojnici RS,,,sve dokumentovano......Pokusaj to malo da svahatis,,,pa onda pricaj o komsiluku i ostalim svojim neblozama, koje namaju veze sa temom.

Nisam ja rekao da je to bio ratni zlocin nego sud Rs.......Znaci ljudi koji znaju nesto o tome.........

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 17:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

I to sto kazes "Ko sa djecom spava taj upisan ustaje" sad ti valja sud RS kad kriminal poveze sa ratnim zlocinom a da je ovo okarakterisao kao kriminalan cin drugu bi ti pjesmu ovuda pjevao.
Mnogo si providan malovise ja soli imam u glavi samo da znas :wink:
A ova poredenja ti samo govore da se i u miru moze naci uniforma i puska a ne samo u vidi cuda u ratu.

velikim slovima cu napisati:NISAM OPRAVDAO OVAJ KRIMINALNI ZLOCIN !!!

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 17:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2008, 01:32
Kako vidim ovdje bi neki to pripisali nesretnim slučajem :confused2:

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 18:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

sad ti valja sud RS kad kriminal poveze sa ratnim zlocinom a da je ovo okarakterisao kao kriminalan cin drugu bi ti pjesmu ovuda pjevao.

Mozda nisi znao,,,ali u BiH od 92do95 bio rat.......Za mene su sva ubistva pocinjena tokom rata nad civilima su cisti ratni zlocin,,,,,Kada kazem civili,,onda mislim na sve,,,,hrvate,srbe,muslimane,,,rome,, jeli ocigledno da je tebi to tesko svatiti.....
A to tvoje ograniceno razmiljanje,koji sadrzi dozu sovenizma ti sigurno nece nista dobro donjeti.........

Mnogo si providan malovise ja soli imam u glavi samo da znas :wink:
.

Ljepa vijest za tvoju mjesnu zajednicu.............. 8) 8) 8) 8) 8)

A ova poredenja ti samo govore da se i u miru moze naci uniforma i puska a ne samo u vidi cuda u ratu
A ova poredenja ti samo govore da se i u miru moze naci uniforma i puska a ne samo u vidi cuda u ratu.

U miru se moze naci atomska bomba,,,medutim ovaj zlocin se desio u ratu,,,,zato neznam zasta ti sluze ta poredena,,,,,ali eto.........
Ponovo ti moram ponoviti,,,ja nikada nisam bio ni za jedan zlocin,,,protivim se svakome zlocinu i svi koji su ga cinili treba da odgovaraju za to......
Zlocini nad srbskim civilima za vrijeme rata u Sarajevu cu cisti ratni zlocini,nad hrvatiskim civilima u Bugojnu su naravno ratni zlocini,,,,kao ovi zlocini nad muslimanima u BL..........

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 19:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Jun 2006, 15:21

I Caco i slicni su bili u uniformama tzv "ABiH" i ubijali su Srbe pa su proglaseni za kriminalce...ti i tvoji federalci ih ni jednom niste oslovili kao ratne zlocince...i dalje se negiraju ratni zlocini u Sarajevu nad Srbima. To je ono sto predstavlja problem.
Sto se tice ovih...nek su ih...zasluzili su i vise.

На высокий берег на крутой.

Vrh

PostPoslato: 15 Avg 2009, 20:10 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jun 2009, 15:51
@banjalucki behar, zbog ovakvih stvari a NAROCITO zbog toga sto se ti i tebi slicni pravite da ovo ne znate ja ne vjerujem u suzivot i bih

Citiraj:
kazne za kazane od par mjeseci do 6 godina http://www.google.ba/url?sa=t&source=we ... 0a-J0ZalRA
ko procita ovo i vidi o kakvim se zivotinjama i zvjerima radi shvatice da su ove nase lokalne zivotinje stoka sitnog zuba. naravno, za zlocin nema opravdanja ali na pocetku posta sam @BEHARU veoma jasan. a za ovo je znalo cjelo sarajevo-danas niko nema pojma, stidite se

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 25 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]