klauss je napisao:
i jos jedna stvar...period vize - ako imas garanciju koja pokriva recimo 20 dana, dobices vizu vjerovatno na 22 dana - dan prije i dan poslije.ni sekunde vise. ako slucajno ti se desi na povratku da hoces da napustis neku EU zemlju a istekla ti viza, platices veliku kaznu i dobiti zabranu na 5 godina...ovo je rijetka situacija da uopste gledaju vizu detaljno na izlasku, al sam bio u situaciji da su jednog Turcina koji je imao taj problem ( 3 dana fulao) uhvatili, naplatili masno i vjerovatno poslali dopis svim sengen zemljama.Za njega nema vise vize i preplakao je od Slovenije do Beograda:(A samo je ostao malo duze s curom na moru u Spaniji
Istina. Samo što sam ja mislila da je kazna 9 godina.
Inače, ja sam imala razne događaje s ambasadama. Posebno sa ŽAbarima, oni su mi ostali u najgorem sjećanju. PRepričaću vam jedan od omiljenih primjera.
Predala sam papire za faks i odgovorili im iz Italije da su moji dokumenti u redu i da trebam da dođem na prijemni. Kao što znamo prijemni je u septembru. No to konzula nije spriječilo da ode na odmor. Zamijenio ga je tih 2-3 sedmice neki ludak koji nije htio studentima da da vize na godinu dana kao što su inače davali nego je htio da da na 7 dana. Odnosno - ako padneš na prijemnom da slučajno ne bi imao vizu na godinu dana. Nas je bilo 30-ak studenata i svi smo čekali kao budale. Ja sam imala avionsku kartu 5 dana prije prijemnog i nije mi htio dati vizu do zadnjeg dana. Na kraju kad sam vidjela da će mi propasti 400 maraka, nazvala sam ih po hiljaditi put i svađala se pola sata i na kraju su mi rekli da ću dobiti vizu zbog avionske karte, te da, ako mogu dođem do Sarajeva do 5 popodne (bilo je 4). Ja sam rekla da zovem iz Banjaluke i da nema teorije da dođem za sat vremena. Onda je lik rekao (pričala sam s nekim sekretarom) da će pasoš ostaviti karabinjeru na ulazu. Ja sam u 9 naveče stigla u Sarajevo taksijem, pokupila pasoš i nazad za Bl. Ambasada je bila zatvorena, čovjek me čekao u kafiću s pasošem. Trebala sam da ga nazovem kad stignem. Naravno, da nisam znala talijanski, niko me ne bi ni uzeo u obzir.
I tako ja dobijem vizu na 9 dana i shvatim da jedinoj meni prijemni nije 4.9. nego 17.9. i da će mi viza isteći prije toga. Tako ja predam za boravišnu dozvolu i ostanem 3 mjeseca. Vratim se u decembru i dobijem vizu na godinu dana. Naravno nisu izbjegli da mi traže 50€ dnevno čak iako znaju da su mi tražili određenu sumu i za prijašnju vizu. Da, morala sam pokazat sumu za godišnju vizu, pa sam na kraju dobila devetodnevnu. Ponovo sam pokazala pare. Da ne zaboravim da pomenem da me vratio zbog para, pa sam 2 dana zaredom išla do Sarajeva. Ma užas.
P.S. Ja stalno idem taksijem i lik je super. Stigneš za 3 sata i vratiš se do 4 popodne. Puno bolje nego busom i povratna košta samo 60km.