banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 09 Avg 2025, 23:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Vizne olaksice
PostPoslato: 11 Feb 2009, 00:08 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Mar 2008, 23:26
Trenutno sakupljam papire za vizu pa me interesuje da li je iko od vas iskusio vizne olaksice koje su "na snazi": od 1.1.2009 ?
Student sam, osim sto sam platio vizu, morao sam da prilozim vecu kolicinu papira. Jos mi samo nisu trazili neku izjavu od tetaka i dalje rodbine.

Vrh

Tema posta: Re: Vizne olaksice
PostPoslato: 11 Feb 2009, 01:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
smucek je napisao:
Jos mi samo nisu trazili neku izjavu od tetaka i dalje rodbine.

To ukinuto?

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 02:04 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Feb 2009, 23:57
kakve vizne olaksice to je samo prica,ako ides kod nekoga obavezno ti treba garantno pismo ako su trugi motivi ekskurzija,posao.,..itd mislim da je onda druga procedura,ugalvnom meni uvjek posalju garantno pismo sa kojim idem u sarajevo i udaram vizu

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2008, 12:59
Ja sam cuo da te vizne olaksice za studente vaze za studente koji studiraju u inistranstvu, a ne za studente odavde.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 10:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Gdje ideš? tj koju državu posjećuješ?

Nadji site njihove ambasade i vidjećeš ko i na osnovu čega ima vizne olakšice

Npr. Njemačka

Besplatna viza za :
- djecu mlađu od 6 god.
- penzioneri uz prilaganje dokaza o penziji
- teški invalidi uz prilaganje dokaza o stepenu invaliditeta
- za bračne drugove, djecu, roditelje, bake, djedove i unučad BH državljana koji legalno borave u Njemačkoj uz neke papire (objašnjeno)
- za osobe koji moraju hitno na liječenje i njihove pratioce
....

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 12:01 
Veteran
Veteran

Idem turisticki u austriju. To placanje je manji problem, ali traze tonu nepotrebnih papira. Uglavnom se sve vrti oko novca, a nikako mi nije jasno sto ne bi ostavili opciju da prikazes stanje na racunu na svoje ime i gotova stvar.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 12:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ponesi i uzorak (rolnu) toalet papira koji koristis jer ti mogu sve traziti, bolje imati viska nego manjka. U svakom slucaju idi na sajt austrijske ambasada za BiH i lepo vidi sta ti treba, sve sto je navedeno nabavi i to je to. Ja sam italijanima davao kopiju indexa, papire da moji poseduju stan ovde, izvod plate jednog od roditelja (3 meseca), rezervaciju avionske karte, cini mi se da sam morao imati 800KM na racunu, znaci moj izvod bankovnog racuna. Uz to naravno i garantno pismo i fisklani kod osobe koja mi je slala garnatno (jer se preko njega ima kompletan uvid u doticnu osobu)... Jos ako si pre putovao u neku od zemalja EU to ti je mala olaksica

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 12:22 
Veteran
Veteran

Predao sam ja papire, ali je suludo sta ljudi traze. Kopirao sam ja njima dosta viza, ne brinem se ja puno hocu li je dobiti, samo mi nije jasno o kakvim olaksicama se prica kad mi treba toliko papira.
Bas me intresuje sta ce biti kad budem trazio vizu mimo agencije:). Veselje do neba:)

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 12:55 
koliko sam ja shvatila te vizne olaksice ne obuhvataju obicne smrtnike tj. turiste, nego one koji tamo rade, skoluju se, idu na lijecenje i tako...
meni su za turisticki odlazak u franc. i spaniju dok sam studirala trazili pored redovnih papita, kucnu listu, ovjerenu izjavu roditelja da garantuju da cu se ja vratiti kuci, da imaju para da me salju tamo i izvod od plate koja mora biti tri puta veca od troskova puta , da imaju ovde stan i posao stalan,... uzas zivi

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 13:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2006, 17:32
I plus: ne smiješ se svađati sa službenicom na šalteru ambasade i dokazati joj kako je glupa!
Ni u tom slučaju se ne dobija viza.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 13:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2008, 12:22
Frieda je napisao:
I plus: ne smiješ se svađati sa službenicom na šalteru ambasade i dokazati joj kako je glupa!
Ni u tom slučaju se ne dobija viza.

Vala jebi joj mater ako te zajebava....jebo vizu nedaj obraz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :cat: :cat: :cat: :cat:

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 17:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
Mogao bih komotno da napisem knjigu pustolovina Kako dobiti austrijsku vizu:(
Prvi put sam isao turisticki, znaci svi papiri koji se traze MORAJU biti uredni,znaci nema izuzetaka.. i tada sam bio student i to ti je bitno tek toliko da se zna koji ti je status...i nista vise
Prosle godine ponovo sam isao, ovaj put na studentsku praksu, i kako sam prvi put super prosao nadao sam se da cu tako i ovaj put...i otisao opet u konzulat u Banja Luci, i odmah je problem nastao na pocetku jer toj sluzbenici nije bilo jasno sta znaci STUDENTSKA PRAKSA i ona navodno to nije imala na papirima u smislu da se u takvim slucajevima ne naplacuju troskovi ( mislim na 70 km, osiguranje svakako mora)...na kraju me je toliko izludila da sam zgrabio te papire i nasao stavku Austausch sto znaci razmjena i morao joj tumaciti austrijske zakone da bi tuka skontala pod kojom stavkom se vodi moj status...papiri otisli za sarajevo, viza odbijena a trazen je PAPIR OD ZAVODA ZA ZAPOSLJAVANJE iz Austrije...sto je bilo totalno apsurdno, to je bila praksa a ne posao...na kraju sam se spakovao u sarajevo, tu je naravno bilo 600 000 ljudi ispred moj slucaj jedan u nizu, i da ne objasnjavam tolike su komplikacije nastale da mi nisu htjeli dati vizu a ni pasos( zamislite????) i nakon 2 sedmice boravka u Sarajevu i incidenta koji sam napravio u ambasadi:( dobio sam vizu...puno ti znaci ako znas njemacki ili engleski jer sam se nakon svih tih patnji sastao sa konzulom i zahtjevao da mi vrate moj pasos jer sam morao dobiti i italijansku vizu ( s kojom nisam imao problema) itd itd...taj covjek mi je poklonio vizu, bukvalno, jer su originali garantnih pisama jednostavno nestali u tom periodu
Uglavnom, nikad se ne zna..nekad prodjes dobro, a nekad kad se nadas ( znaci u ovom mom zadnjem slucaju garanti su bili medjunarodna organizacija studenata, Univerzitet u Becu i privatna firma) moze sve upside down i da grozno prodjes...moj savjet ti je da ako se zuris ides direktno u sarajevo a ako ne onda probaj preko bl konzulata...ako ides preko konzulata cekas 20-30 dana na vizu nekad i manje sve zavisi kad predas jer ona valjda ide 2-3 puta mjesecno u sarajevo i nosi papire...slobodno se kaci sa njom i sa svima u ambasadi, ja da nisam ,ne bih uspio...mislim ovo ti je savjet ako ti se iskomplikuje...a olaksica nemas jer putujes iz turistickih razloga...sretno!

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 17:41 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

i jos jedna stvar...period vize - ako imas garanciju koja pokriva recimo 20 dana, dobices vizu vjerovatno na 22 dana - dan prije i dan poslije.ni sekunde vise. ako slucajno ti se desi na povratku da hoces da napustis neku EU zemlju a istekla ti viza, platices veliku kaznu i dobiti zabranu na 5 godina...ovo je rijetka situacija da uopste gledaju vizu detaljno na izlasku, al sam bio u situaciji da su jednog Turcina koji je imao taj problem ( 3 dana fulao) uhvatili, naplatili masno i vjerovatno poslali dopis svim sengen zemljama.Za njega nema vise vize i preplakao je od Slovenije do Beograda:(A samo je ostao malo duze s curom na moru u Spaniji

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 17:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Ti bas nisi imao srece :)
Nas par je predavalo prosle godine za austrijsku, imali smo garantna pisma udruzenja za razmjenu studenata iz Beca. Nazvali ambasadu u Sarajevu i pitali da li moze jedno doci da preda za sve nas, posto nam je nezgodno da svi idemo u Sarajevo, oni rekli da moze, otisao jedan da preda za sve nas, viza nam bila besplatna i sluzbenica prilikom predaje aplikacija rekla da su vize odobrene ali da ipak moramo sacekati jedan dan da ih naprave i zalijepe u pasose. :D

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 17:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2008, 11:23
Nudim prevoz do svih ambasada u Sarajevu i nazad. :evil3:
Takode nudim prevoz u sve zemlje sengen liste.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 18:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

fantastikus1 je napisao:
Nudim prevoz do svih ambasada u Sarajevu i nazad. :evil3:
Takode nudim prevoz u sve zemlje sengen liste.

Ovi ljudi su super stvar ako su povjerljivi..( bez obzira da li forumas iznad stvarno to radi ili ne)
Ali treba biti pazljiv...Znam slucajeve koji su tako isli pa zaksnili jer kreteni tempiraju vrijeme,stignu brzo ispred Sarajeva a cesto se dese radovi i ulazak u sarajevo potraje satima i onda zakasnis..isto tako na povratku, ti likovi kupe pasose po raznim ambasadama za milon laplikanata pa se nacekate ko budale...jos ako je neki ispirac mozga na putu od Sa do BL izgubis i ono malo pameti sto imas...a naplate ti otprilike kao autobusku kartu
Ako nemas auto onda je najbolja opcija voz koji nikada ne kasni, ambasada je blizu stanice ujutro si u Sarajevu oko pola 7, a povratna linija je u 10.15h do kada bi trebalo da se sve zavrsi...ako zakasnis tek navece u 9 h ima opet za BL voz, ja se tim vracam znam raje po sarajevu pa ostanem da se zezam malo
Ako za nekoga stvarno znas da je odgovoran i povjerljiv, onda nije losa opcija i ovako otici, ali samo oprezno:)

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 19:11 
Veteran
Veteran

Ovo mi je prvi put da trazim austrijsku vizu, nikad prije nisam imao problema ni s jednom vizom pa vjerujem da necu ni s ovom. Idem nekoliko dana u Bech, sve i da mi je ne daju uzecu slovenacku posto cu u austriji biti samo tri dana.

Koliko ja vidim ja sam jos i dobro prosao sa papirima s obzirom sta su drugi sve radili:).

Apsurdno je da se po tom pitanju nista ne radi, liberalizacija viznog rezima se spomene dva puta godisnje. Nadam se da ce bar Srbija to malo brze ostvariti nego BiH.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 20:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
klauss je napisao:
i jos jedna stvar...period vize - ako imas garanciju koja pokriva recimo 20 dana, dobices vizu vjerovatno na 22 dana - dan prije i dan poslije.ni sekunde vise. ako slucajno ti se desi na povratku da hoces da napustis neku EU zemlju a istekla ti viza, platices veliku kaznu i dobiti zabranu na 5 godina...ovo je rijetka situacija da uopste gledaju vizu detaljno na izlasku, al sam bio u situaciji da su jednog Turcina koji je imao taj problem ( 3 dana fulao) uhvatili, naplatili masno i vjerovatno poslali dopis svim sengen zemljama.Za njega nema vise vize i preplakao je od Slovenije do Beograda:(A samo je ostao malo duze s curom na moru u Spaniji

Ma nije valjda da su tako Evropljani rigorozni, 5 godina zabrane. Pa da li su oni normalni?

Zamislite tu situaciju, sada kada HR uđe u EU , a potom i CG. Svako od nas ima rodbine u HR i CG. I malo ono zasjedneš, zakasniš i ne možeš ući 5 godina. Ja bih isto svisnuo. Jadan on. :(

Ta me EU svaki dan sve više plaši , sa njihovim rigoroznim zakonima. Sve su prilike da ću zaokružiti NE kada bude referendum o ulasku u EU.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 21:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
klauss je napisao:

Istina. Samo što sam ja mislila da je kazna 9 godina.
Inače, ja sam imala razne događaje s ambasadama. Posebno sa ŽAbarima, oni su mi ostali u najgorem sjećanju. PRepričaću vam jedan od omiljenih primjera.
Predala sam papire za faks i odgovorili im iz Italije da su moji dokumenti u redu i da trebam da dođem na prijemni. Kao što znamo prijemni je u septembru. No to konzula nije spriječilo da ode na odmor. Zamijenio ga je tih 2-3 sedmice neki ludak koji nije htio studentima da da vize na godinu dana kao što su inače davali nego je htio da da na 7 dana. Odnosno - ako padneš na prijemnom da slučajno ne bi imao vizu na godinu dana. Nas je bilo 30-ak studenata i svi smo čekali kao budale. Ja sam imala avionsku kartu 5 dana prije prijemnog i nije mi htio dati vizu do zadnjeg dana. Na kraju kad sam vidjela da će mi propasti 400 maraka, nazvala sam ih po hiljaditi put i svađala se pola sata i na kraju su mi rekli da ću dobiti vizu zbog avionske karte, te da, ako mogu dođem do Sarajeva do 5 popodne (bilo je 4). Ja sam rekla da zovem iz Banjaluke i da nema teorije da dođem za sat vremena. Onda je lik rekao (pričala sam s nekim sekretarom) da će pasoš ostaviti karabinjeru na ulazu. Ja sam u 9 naveče stigla u Sarajevo taksijem, pokupila pasoš i nazad za Bl. Ambasada je bila zatvorena, čovjek me čekao u kafiću s pasošem. Trebala sam da ga nazovem kad stignem. Naravno, da nisam znala talijanski, niko me ne bi ni uzeo u obzir.
I tako ja dobijem vizu na 9 dana i shvatim da jedinoj meni prijemni nije 4.9. nego 17.9. i da će mi viza isteći prije toga. Tako ja predam za boravišnu dozvolu i ostanem 3 mjeseca. Vratim se u decembru i dobijem vizu na godinu dana. Naravno nisu izbjegli da mi traže 50€ dnevno čak iako znaju da su mi tražili određenu sumu i za prijašnju vizu. Da, morala sam pokazat sumu za godišnju vizu, pa sam na kraju dobila devetodnevnu. Ponovo sam pokazala pare. Da ne zaboravim da pomenem da me vratio zbog para, pa sam 2 dana zaredom išla do Sarajeva. Ma užas.

P.S. Ja stalno idem taksijem i lik je super. Stigneš za 3 sata i vratiš se do 4 popodne. Puno bolje nego busom i povratna košta samo 60km.

Vrh

PostPoslato: 11 Feb 2009, 22:16 
e stvarno nas tretiraju kao da smo sugavi... nije rijec o vizama ali sjecam se da je moj ujak isao krajem devedesetih u ameriku poslovno, i na ulasku, na aerodromu, svi putnici su prolazili kroj jedan prolaz a njih par iz BiH kroz drugi poseban ulaz.... :confused2:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 95 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]