banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Avg 2025, 13:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Nov 2008, 17:43 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Okt 2005, 10:37
Ima li mozda medju vama korisnika stambenih kredita Komercijalne banke? Otkako sam saznala kako su perfidno donijeli odluku o povecanju kamatnih stopa na stambene kredite sa 4,99 na 8,35%, iako su ugovorima rate vezane za EUR a ne za EURIBOR, stalno razmisljam da bi ih trebalo tuziti, ili bar sto je moguce sire objelodaniti cime se sluze i koliko su neprofesionalni...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 20:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Maj 2003, 18:55
Kad je to objavljeno? Moja stara je uzela stambeni kredit u komercijalnoj banci, ali znam da je govorila da joj nisu povecali ratu kredita a njenoj kolegici jesu ?

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 21:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pročitajte ugovor koji ste potpisali.

Mislim da vam piše da banka može da promjeni kamatnu stopu.

Niko ne čita ugovor pre potpisa :wink:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 23:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Bas glupo. Onda je to prevara.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 28 Nov 2008, 23:42 
Početnik
Početnik

Komercijalna je podijelila stambene kredite u periodu od pocetka rada u BL pa do pocetka jula 2007. po ugovorima u kojima nije bila navedena promjenljiva kamatna stopa, vec se anuitet vezuje iskljucivo za EUR. Nakon toga su poceli izdavati ugovore s promjenljivom stopom, vezano za Euribor. Ja spadam u ovu prvu grupu, gdje dakle nema uporista za promjenu, a narocito ne za skoro dupliranje kamatne stope. Poceli su slati obavjesti s novim otplatnim planom svim korisnicima, hronoloski redom kojim su i zakljucivali ugovore. Moja prijateljica, koja je ugovor sklopila u maju 2007. je dobila prije dva dana.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2008, 00:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:
Pročitajte ugovor koji ste potpisali.

Mislim da vam piše da banka može da promjeni kamatnu stopu.

Niko ne čita ugovor pre potpisa :wink:

Ne, kamatna stopa je fiksna.

A anuitet jeste za EURO, sad opet kazem da mi tu obavjest jos nismo dobili, ne znam vidjecemo.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2008, 12:50 
Početnik
Početnik

...U svakom slucaju se ne radi o provali, obavjestenja se salju... Kako god, ja mislim da bi bilo dobro da se povezemo mi koji smo na taj nacin osteceni, pa se nadam da je i ovo dobro da smo u kontaktu, respektabilnije je kad se kod eventualne tuzbe pojavi grupa gradjana...

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 14:21 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
ako niste uzeli fixnu kamatnu stopu, moze banka da podigne kamatu posto jedan poznanik u italiji uzeo kredit, odabrao fixnu kamatnu stopu i svi mu se smijali sto placa 40-ak eura vise
sad on placa istu cijenu rate, dok oni koji su mu se smijali placaju skoro duplu njegovu ratu :)
kao sto je dellboy rekao - ugovor se procita prije potpisivanja, a i trebate znati sta birate

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 01 Dec 2008, 17:40 
Početnik
Početnik

Ma naravno da znam, pise gore vec da je kamatna stopa fiksna, 4,99%, tu je i nastao problem jer se Komercijalna banka ponijela kao da je ugovorila promjenljivu stopu, a nije...

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 00:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

BSE je napisao:
ako niste uzeli fixnu kamatnu stopu, moze banka da podigne kamatu posto jedan poznanik u italiji uzeo kredit, odabrao fixnu kamatnu stopu i svi mu se smijali sto placa 40-ak eura vise
sad on placa istu cijenu rate, dok oni koji su mu se smijali placaju skoro duplu njegovu ratu :)
kao sto je dellboy rekao - ugovor se procita prije potpisivanja, a i trebate znati sta birate

O tome je citavo vrijeme rijec, u pitanju je fiksna kamatna stopa

Vrh

PostPoslato: 02 Dec 2008, 08:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 20 Avg 2003, 17:45
Pazi, ako u ugovoru jasno piše da je kamata fiksna onda imaš osnov da ih tužiš zbog neispunjavanja ugovornih obaveza. No prije toga provjeri da nije negdje fontom 3 napisana neka klauzula koja ti ne ide u korist.

Jesi li razmišljao da se obratiš nekom iz Agencije za bankarstvo?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2008, 15:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Dec 2008, 14:10
Nautilus je napisao:
...U svakom slucaju se ne radi o provali, obavjestenja se salju... Kako god, ja mislim da bi bilo dobro da se povezemo mi koji smo na taj nacin osteceni, pa se nadam da je i ovo dobro da smo u kontaktu, respektabilnije je kad se kod eventualne tuzbe pojavi grupa gradjana...

Ja sam jedan od onih kojima je povecana kamatna stopa iz linije stambenih kredita za mlade bračne parove (sa 3.75% na 5,31%). Napominjem da se 3,75% jos reklamira na sajtu Banke. Banka je svjesno obmanula klijente (i jos ih namamljuje), koje je privukla primamljivom kamatnom stopom da bi je odmah poslije podigla u nenormalnom rasponu. Sta znaci jedna godina povoljne kamatne stope, a ostalih 19 po ovoj novoj? Uostalom EURIBOR se vratio u normalu a oni to navode kao argument.
Ovo je klasicna prevara (svjesna obmana) bez obzira sto u ugovoru pise promjenjliva kamata u skladu sa politikom banke i revalorizacija prema EUR-u (EURIBOR se nigdje ne pominje).
I druge banke dizu kamate ali daleko manje, a najcesce vode racuna da li se radi o kreditima u otplati ili o novim kreditima, tako da klijenti mogu planirati sta ih ocekuje.
Treba se sto vise zainteresovanih skupiti za podizanje zajednicke tuzbe protiv Banke i moj prijedlog da se odavde pocne. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2008, 18:44 
Početnik
Početnik

Slazem se... U subotu i danas je "Press" objavio tekstove o tome, nadam se da ce biti jos...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 13 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]