U zadnje vrijeme sve neke tmurne i lose teme oko nas, konacno neka lijepa. Citajuci ovo
primjetih da mi je izmamio osmijeh na lice :
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vi ... 264&meni=2Citiraj:
BANJALUKA - Uz pratnju veterinarke za divlje životinje Olivet Courtois-Florence iz Francuske, u specijalnom vozilu s kavezom, medvjed Miljen krenuo je juče u ranim jutarnjim časovima iz Prijedora put Francuske, gdje će biti smješten u Rehabilitacioni centar "Arš" u okolini Pariza.
Akciju spasavanja medvjeda sprovelo je Udruženje za zaštitu životinja "Noa" iz Banjaluke.
Projekat je koštao više od 12.000 evra, a finansiralo ga je francusko Udruženje za zaštitu životinja "Respektons", u čijem je sada medvjed vlasništvu.
Predsjednik ovog Udruženja Patrik Sako više je nego zadovoljan što je akcija, prva ovakve vrste u BiH, uspješno izvedena.
"Drago mi je što Miljen putuje na sigurno i što će se osjećati kao u prirodi. Njemu i drugim zbrinutim životinjama na raspolaganju je 10.000 hektara zemljišta, a čekaju ga i dvije ženke medvjeda. Tokom boravka u BiH čuli smo da ima još ovakvih slučajeva i nadam se da ćemo uspjeti spasiti i te životinje", naglasio je Sako.
Dragomir Mijić, predsjednik Udruženja "Noa", nada se da će i u našoj zemlji biti izgrađen rehabilitacioni centar za divlje životinja, a inicijativu će, najavljuje, uskoro pokrenuti.
Miljen je prije osam godina kao meče donesen sa Grmeča u privatni zoološki vrt u krugu hotela "Šervud" u Prijedoru.
Zoološki vrt je raspušten, Miljen je napušten, a o njemu protekle dvije godine brinuo je konobar hotela koji ga je s vremena na vrijeme obilazio i hranio. Kada je medvjed prijavljen Društvu "Noa", imao je 75 kilograma, a trebalo je da ima 200 kg. Nakon dvomjesečnog prihranjivanja udebljao se za preko 80 kilograma. Akcija spasavanja medvjeda, koji je bio na ivici smrti, trajala je tri mjeseca.