Ovu temu postavljam jer jednostavno ljudi dok su zdravi ne postuju bas svoje zdravlje a kasnije ako se razboli onda je tesko, naime kaze se "zdrav bolesnog ne razumije" sto je tacno jer onaj ko je bolestan treba bilo kakvu pomoc da ozdravi a onaj ko je zdrav zaokupljen je svojim zivotnim stvarima.
ovo je sve bio uvod jer sam od kolegice saznao da treba na operaciju u inostranstvu a tu standradna srtvar finansije. Naime evo citat teksta koji je objavljen na jednom stranom sajtu
"Prije nekoliko dana stiglo mi je pismo u kojem me prijateljica moli za pomoć. Pošto sama ne mogu uraditi mnogo, a stvar je ozbiljna, odlučila sam da sve stavim ovdje i da proširim priču, te vidim ima li vas koji ovo čitate, a koji ste voljni da nam pomognete. Pismo je sljedeće sadržine:
"Zovem se Sanela Domazet i imam 30 godina. Rodjena sam, zivim i radim u Banjaluci, BIH bivsa Jugoslavija. Kao vrlo maloj (od 2 godine) doktori su morali operacijom da mi odstrane desno oko zbog infekcije koja se sirila i na lijevo oko te prijetila totalnom sljepilu. Od tada nosim protezu koju sam redovno mijenjala. Zbog slabo razvijene medicine u to vrijeme i nestrucnog osoblja doslo je do deformiteta ocne duplje kao i infekcije. Nakon posjete klinici u Beogradu uspjela sam da saniram infekciju lijekovima ali deformitet se nije uklonio do kraja jer se moze ukloniti iskljucivo operativnim putem. Sad mi se ukazala prilika da me operise vrhunski strucnjak koji bi mogao uveliko otkloniti taj deformitet i da moju protezu prilagodi zdravom oku tako da bi razlika bila jedva primjetna. Potrebno je da radim 2 operacije, jednu u novembru 2007 god, a drugu u februaru 2008 god. Iako sam zaposlena nisam u finansijskoj mogucnosti da uradim ove operacije. Najveci problem mi predstavlja mrezica bez koje ne mogu raditi operaciju i koju treba da ugradim u ocnu duplju. Ta mrezica se moze nabaviti jedino u Americi i ona kosta oko 2.500 EUR.
Ovom prilikom molim sve prijatelje,ljude dobre volje da mi pomognu u prikupljanju sredstava za nabavku mrezice. Bila bih veoma zahvalna na bilo kojoj vrsti pomoci,bilo da je to upucivanje na neku humanitarnu organizaciju koja bi mi donirala novac,na licnoj donaciji ili nabavci same mrezice.
Unaprijed zahvalna."
Dio koji Saneli treba nalazi se na dnu liste koju možete naći ako kliknete ovdje.
U želji da učestvuje u obezbjeđivanju pomoći za Sanelu, grupa doktoranata različitih nacija koji su odabrali da se zovu NAP (Partija Nesvrstanih) u kojoj članovi ne znaju za rase, religije i druge stvari koje razdvajaju ljude umjesto da ih ujedinjuju, odlučila je da prikupi sumu novca koja može biti odvojena od naših stipendija, plata i džeparaca.
Ne možemo obezbijediti čitavu sumu, ali smo odlučili da ovo bude naš prvi ozbiljan projekat i svesrdno podržavamo svaki gest pomoći koji će omogućiti izvođenje operacija koje su potrebne Saneli. Ne vodi nas ništa drugo osim želje da pomognemo osobi u nevolji, bez obzira na njene/njegove korijene i kulturnu pozadinu. NAP je počeo kao šala, ali smo shvatili da kao grupa možemo dati svoj doprinos plemenitim ciljevima i to je naša glavna inspiracija.
Posebno bismo željeli da izrazimo svoje duboko divljenje, poštovanje i zahvalnost Katarini Kubik i Pavelu Donaju za velikodušnu donaciju koja će uskoro biti prebačena na Sanelin bankovni račun.
Ako želite više informacija o tome kako pomoći (bankovni detalji i drugo), molimo da kontaktirate sljedeće osobe:
Sanela Domazet
d_sanela@yahoo.comMilijana Pavlović
berlinese.ferrarese@gmail.comZahvaljujemo unaprijed.
NAP i njen počasni član Sanela Domazet"