E, dragi moji forumasi,
vidim da se ovdje cesce diskutuje o tome kako ja na nasim prostorima lako podmititi/potplatiti policajce da bi se izbjeglo placanje cijele kazne.
Ovo sto se dogodilo u Njemackoj je stvarno ludnica!
Naime, dva policajca su radarom kontrolisala brzinu vozila i zaustavili su jednog, koji je vozio 11 km/h preko ogranicenja. Ne znam kako mu je poslo za rukom, ali policajci su se sazalili na njega, te mu izrekli samo verbalnu opomenu. Valjda imaju pravo i na to, znaci ne moraju uvijek naplatiti kaznu (u ovom slucaju bi to bilo negdje oko 25 evra).
Covjek im iz zahvalnosti ubaci 5 evra u tzv. kafe-kasu. U Njemackoj inace skoro svaki biro i svaki odjel ima tu kafe-kasu iz koje onda zajedno kupuju kafu i mlijeko za sve radne kolege.
Elem, glavni iz policijske stanice slucajno pocne brojati taj novac i ustanovi da ima tih 5 evra viska. Upitao je otkud novac, policajci objasnise sta se dogodilo, a glavni ... ih fino posla na sud

. Podignuta je optuznica zbog mita i policajci su danas osudjeni. Obojica, kao i vozac moraju da plate kaznu od po 500 evra. Sad je ovdje ispala smijurija koliko godina bi cijela policijska stanica mogla piti kafu za 1500 evra. A da zlo bude vece, sudski trokovi iznose oko 10000 evra!
Pa vi sad vidite sta se sa 5 evra moze sve uraditi

.
Pitam se koliko bi sudskih procesa svakodnevno bilo kad bi kod nas bili tako rigorozni