Slobodan Plećaš i Zvonimir Miljević prvi su građani Srbije optuženi a ubistvo psa, koga su vezali za kuku "juga" i vukli po asfaltuBEOGRAD - Suđenje Slobodanu Plećašu (32) i Zvonimiru Miljeviću (51), prvim građanima Srbije koji su optuženi za svirepo mučenje i ubistvo psa, odloženo je juče u Petom opštinskom sudu za polovinu maja.
Plećaša i Miljevića optužnica tereti da su 18. septembra prošle godine u Leštanima crnog mešanca prvo pretukli motkom, a zatim ga vezali antenskim kablom za kuku na zadnjem delu "juga" i vukli putem 300 metara. Psu nije bilo pomoći ni u veterinarskoj stanici, gde ga je prevezao svedok mučenja i ubistva Kristijan Dejanović, koji je i prijavio slučaj.
- Bio sam zgrožen prizorom. Počeo sam da vičem na njih, pitajući ih da li su normalni. Jedan od njih mi je rekao: "Znaš li ti šta je on meni uradio u dvorištu?". Pretili su da će me polomiti - ispričao je Dejanović u istrazi.
Crni mešanac, koga su Plećaš i Miljević mučili, uginuo je na veterinarskom stolu u najtežim mukama. Veštak Zoran Aleksić na jučerašnjem suđenju tražio je kompletnu dokumentaciju iz sudskih spisa da bi mogao da se izjasni o povredama koje su optuženi naneli psu. Inače, u obdukcionom nalazu navedeno je da su povrede na glavi psa prouzrokovane mehaničkim oruđem, dok su rane na vratu najverovatnije nanete nožem ili bodežom, a možda čak i sekirom, satarom ili većim nožem!
Plećaš i Miljević, međutim, nisu priznali krivično delo za koje se terete. Na suđenju su se branili tvrdnjom da su na putu videli psa kako leži, pa su odlučili da ga kolima prebace do deponije, da ne ostane na putu. Prema važećem zakonu Srbije, optuženima preti maksimalna kazna do šest meseci zatvora!
Optuženi su vešto izbegli novinare, ali i aktiviste "Orke", koji su ispred suda nosili transparente na kojima je pisalo: "Monstrume na robiju!" lvir Burazerović, predsednik "Orke", kaže za Kurir da je "zadovoljan što je u Srbiji počelo procesuiranje krivičnih dela mučenja i ubistva životinja".
Obesio mačku
U Opštinskom sudu u Ljigu za sutra je zakazano suđenje Mioljubu Saviću, koji je 17. novembra prošle godine, u selu Latković, vatrenim oružjem ubio psa. Prošlog avgusta i u Zrenjaninu je podignuta optužnica protiv Ištvana Kočiša iz Novog Bečeja, koji je ubio mačku tako što joj je vezao kanap oko šapa, zatim je vezao za plinsku cev i ostavio je da visi na krovu dok nije uginula