Citiraj:
Ljubičić i Ivanišević, ljudi velikog srca
V. Radenović, R. Rakić
02.03.2007 20:11
Goran Ivanišević i Ivan Ljubičić oduševili su juče Sarajlije ljudskim veličinama, ali i obiljem sjajnih poteza u humanitarnom teniskom meču koji su odigrali sinoć u Olimpijskoj dvorani "Zetra".
Rođeni Banjalučanin Ljubičić (trenutno osmoplasirani igrač svijeta) i Ivanišević (pobjednik Vimbldona iz 2001. godine) svoje honorare od egzibicionog susreta u visini od 55.000 KM donirali su Pedijstrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu - "Koševo" za djecu oboljelu od raka, što je bio i njihov primarni cilj dolaska u glavni grad Bosne i Hercegovine.
Do zaključenja ovog broja meč Ivanišević - Ljubičić nije bio završen. Pedijatrijska klinika KCUS "Koševo", kako je istakla direktor Senka Mesihović-Dinarević, od novca koji su Ljubičić i Ivanišević donirali kupiće tri monitora, dvije infuzione pumpe i aparat za mjerenje vitalnih parametara, što će biti od velike pomoći u liječenju pacijenata.
Ivanišević, koji je bio i inicijator humane akcije kroz meč s Ljubičićem, rekao je juče kako mu je veliko zadovoljstvo što je u Sarajevu kako bi pomogao onima kojima je pomoć najpotrebnija.
"Zahvalio bih organizatorima turnira koji su me pozvali i tako mi dali priliku da pomognem djeci Sarajeva, što mi čini posebnu čast i zadovoljstvo. Posebno zahvaljujem Ljubičiću, koji je ove sedmice mogao biti u Dubaiju na izuzetno plaćenom turniru, ali je došao u Sarajevo, za što zaslužuje sve čestitke. Vjerujem da ovo neće biti naša zadnja humana akcija u BiH i da ćemo, koliko nam prilike budu dozvoljavale, nastaviti pomagati djeci, ali i svim građanima ove zemlje kojima je pomoć neophodna", kazao je Ivanišević naglasivši:
"Drago mi je i što je sarajevska publika u prilici uživati u egzibicionom meču u kojem igra velemajstor tenisa Ljubičić. Uz Rožea Federera i Rafaela Nadala, u posljednje tri godine Ljubičić je u vrhu svjetskog tenisa, to jest najbolji na planeti".
Ljubičić je pohvalio gest Ivaniševića koji ga je pozvao da igraju u Sarajevu kako bi pomogli oboljeloj djeci, te rekao:
"Počašćen sam što sam nakon 18 godina opet u Sarajevu, a posebno sam sretan i ponosan što sam u prilici da dam svoj doprinos u pomoći oboljelim mališanima. Najiskrenije se nadam da će djeci bolesnoj od raka naša akcija biti od pomoći, da će ozdraviti i uskoro uzeti reket u ruku kako bi se radovala igrajući tenis sa svojim vršnjacima."
Teniske velikane juče su primili i Samir Silajdžić, pemijer Kantona Sarajevo, te Semiha Borovac, gradonačelnik glavnog grada BiH. Ljubičiću i Ivaniševiću tom prilikom su, između ostalog, uručeni suveniri bh. prijestonice, zatim multimedijalni CD "Sarajevo dragulj jugoistočne Evrope", kao i monografija koja oslikava bh. prijestonicu kroz istoriju. Tradicionalni suvenir "Vrata grada" Silajdžić juče nije uručio uvaženim gostima uz obrazloženje:
"Vama to nije potrebno, jer su vam vrata uvijek širom otvorena".
U Sarajevu su juče bili Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, i fudbaler Mario Stanić.
U Banjaluci sedmi, a danas osmi
Haris Kafedžić, član Organizacionog odbora meča, na dočeku na sarajevskom aerodromu pripremio je malo iznenađenje za Ljubičića i tada mu se obratio:
"Ljubu bih zamolio da se vrati 16 godina unazad. Sada ću pročitati neka imena i nadam se da će ih se sjetiti, a to su, između ostalih, Edin Tezimehić, Mirza Duranović, Haris Pašalić, te kao sedmoplasirani Ivan Ljubičić. U ruci držim spisak rejtinga Teniskog kluba Mladost iz Banjaluke za uzraste do 14 godina, sačinjen 1991. godine. Ovaj papir sada želim pokloniti velikanu teniskog sporta", govorio je Kafedžić.
Ljubičić je potom sa oduševljenjem ponovno pročitao spisak.
"Tada sam bio sedmi, a danas sam osmi.", našalio se Ljubičić, osmi igrač svijeta.
Prijateljstvo BiH i Hrvatske
"U godini kada naša klinika slavi 60 godina postojanja posebno smo sretni da se prijateljstvo između BiH i Hrvatske očituje ovim humanitarnmim gestom dva teniska asa, na čemu smo im neizmjerno zahvalni", rekla Senka Mesihović-Dinarević, direktor Pedijatrijske klinike KCU "Koševo".
Cvijeće žrtvama na Markalama
U sklopu posjete teniseri su juče imali priliku kratko obići grad. Sa delegacijom kantona položili su i cvijeće ispred spomen-obilježija žrtvama masakra na sarajevskoj pijaci Markale. Ljubičić je sa suzama u očima minutom ćutanja odao počast nastradalim žrtvama.
"Pošto je program posjete zaista zgusnut, uspio sam barem malo vidjeti Sarajevo. Mnogo stvari se promijenilo, ali sarajevski duh je ostao isti. Sarajevski duh oplemenjen tolerancijom i suživotom su neuništivi i građanima ovog grada svaka čast što su ga održali i u danima kada im je bilo najteže", tvrdi Ljubičić.
Lijepa gesta,jako lijepa velikih ljudi.