Citiraj:
S i r e v i nemaju grama mlijeka u sebi, potpuno su umjetna tvorevina. Kad
bi bili prava, onda bi koštalo deset puta skuplje, a mlijeko, da je mlijeko,
bi kostalo 20 kn.
Naime, mlijeka krave skoro da vidjele nisu. S tim da ih pumpaju steroidima i
antibioticima, izbjeljivačima, umjetnim vitaminima,...
Vidi, posto se razumijem u stivo relativno dobro, moram reci da su mi malo smijesne ove tvrdnje. Ne postoji jos uvijek nacin da se mlijeko sintetski dobije, jer postoji JOS UVIJEK desetine jedinjenja koja se nalaze u mlijeku, a koja se za sada ne mogu stvoriti vjestackim putem. Inace, mlijeko u sebi sadrzi preko 300 spojeva.
Sirevi se takodje najlakse dobijaju iz "prirodnog" mlijeka, jer je tehnologija proizvodnje krajnje jednostavna, svako u svojoj kuci moze napraviti sir.
Zasto bi "mlijeko da je pravo" kostalo 20 kuna iliti oko 6 maraka? Otkupna cijena mlijeka se trenutno krece izmedju 15 i 20 pf/l, ako se ne varam, a otkup se vrsi od farmera koji gaje, zamislite, prave krave i daju im pravu hranu! Inace, mi kupujemo od zene iz nekog obliznjeg naselja (da li Motika ili Rakovackih bara), otkupna cijena je 1 KM/ 1 l. Zivjele male farme sa humanim uslovima drzanja krava

Citiraj:
Glede s a l a m a , p a š t e t a - NEMAJU mesa u sebi. Zato i jest ČAJNA
kobasa, recimo. Da bi bila mesna, mora imati barem 20% mesa, a i to je
rijetkost.
Sve se opet napucava steroidima
Uh, sjajno, ja kao vegetarijanac odoh iz ovih stopa sebi kupiti cajnu!
Zasto akcentujes steroide? Poznato je da se vec decenijama koriste steroditi, radi povecanja mase tovnih grla. Nista novo, nista strano. A steroidi sami po sebi nisu narocito stetni, ako se daju kao dodatak normalnoj hrani i ako su strogo kontrolisani i kvalitetni.
Citiraj:
Sve važi i za kisele mliječne proizvode, posebno LGG koji su zaista
bakterije koje se dobivaju uzgojem kulture bakterija od mrtvaca - kako
ljudi, tako i krava (dobro ste pročitali, m r t v a c a).
Opet, za zgrazanje neupucenih masa... Govoris o saprofitnim mikroorganizmima, koji vrse razlaganje organske materije. Veliki broj saprofitnih organizama nije stetan za ljude, cak postoji dosta istih i nasem digestivnom traktu, i pomazu varenju hrane. Takodje, mozes uzeti uzorak kulture sa mrtvog tkiva (posto im to predstavlja dobru hranjivu podlogu), i dalje prenijeti tu kulturu u laboratorijske uslove, uzgajati ih u tecnim i polucvrstim hranjivim podlogama radi dobijanja velikih kolonija koje ces kasnije koristiti za npr fermentaciju mlijecnih proizvoda.
Opet, ako jedan od dobrocudnih mikroorganizama (e.coli), koja zivi u nasim crijevima i pomaze varenje, dospije drugdje, moze biti velikih problema, tako da si u sustini opasan sam sebi, zar ne?
Malo je ta gospodja/ica digla preveliku halabuku... Mada se slazem sa tim da velike mesne industrije proizvode meso koje je dobijeno od stoke hranjene svim i svacim, forsirano antibioticima i NELEGALNIM steroidima radi sto brzeg i veceg postizanja mase, te je njihovo meso nakon klanja tretirano stetnim supstancama radi dugotrajnosti. Mesni lobiji su izuzetno mocni, i tesko da ce ih iko mnogo izmjeniti (nacin prozivodnje), te je najbolji nacin da se zastitite - prestanak jedenja mesa.