banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 13:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2006, 20:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Nov 2006, 14:23
Slika

Gotovo svako treće domaćinstvo u BiH posjeduje kompjuter, ali manje od polovine njih ima i priključak za internet, rezultati su istraživanja kojeg je proveo Centar za istraživanje tržišta GfK BH.

Inače, 21% građana BiH tvrdi da se lično koristi internetom i to najčešće za provjeravanje elektronske pošte. Internet Explorer je najčešći browser (75%), a njegova najčešće korištena alternativa je Mozilla Firefox koja je instalirana na 17% računara u BH domaćinstvima.

GfK BH – Centar za istraživanje tržišta je proveo Omnibus kvantitativno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1000 građana na cijeloj teritoriji BiH. Pored ostalog istraživanje je imalo i namjeru ispitati penetraciju kompjutera i interneta u BH domaćinstva.

Rezultati govore da što je veći nivo obrazovanja osobe koja najviše doprinosi prihodima domaćinstva to je veći broj domaćinstava sa priključkom za internet. Tako čak 46% onih domaćinstava kod kojih je osoba koja najviše doprinosi prihodima završila fakultet ima priključak za internet.

41% onih domaćinstava koja imaju ukupne prihode preko 1000 KM imaju priključak za internet, a tek 4% odnosno 1% domaćinstava koja imaju prihode između 200 i 500 KM, odnosno manje od 200 KM mogu od kuće pristupiti internetu.

Iako tek 14% domaćinstava posjeduje priključak za internet u BiH, broj onih koji se osobno koriste internetom je veći (21%). Kao po pravilu i ovaj je broj nešto veći u Federaciji (27%) nego u Republici srpskoj (11%), kao i u urbanim naspram ruralnih dijelova BiH (30% naspram 14%). Interesantno je da od ukupnog broja muškaraca njih 29% se koristi internetom, što je slučaj tek sa 14% žena.

Nekoliko je pravila koja možemo istaći kada je u pitanju lično korištenje internetom. Pravilo dobi: Što ispitanici imaju manje godina to se više koriste internetom i obratno. Tako među skupinom od 15 do 24 godine imamo čak 45% onih koji se koriste internetom, a među skupinom 65 i više godina tek nekih 3%. Pravilo obrazovanja: S povećanjem nivoa obrazovanja raste i broj korisnika internetom. Među ispitanicima koji imaju fakultet njih se čak 75% koristi internetom dok je to slučaj sa samo 2% onih bez školske spreme. Pravilo prihoda: Što su veći lični prihodi ispitanika to se njih više koristi internetom. 62% onih sa primanjima preko 1000 KM koristi internet u lične svrhe. Podatak koji raduje je da se čak 60% učenika/studenata koristi internetom. Uzimajući u obzir zanimanja među manualnim radnicima, poljoprivrednicima, domaćicama i penzionerima nalazimo najmanje korisnika interneta (do 5%).

Među onima koji se koriste internetom njih 38% je izjavilo da je najčešći razlog njegove upotrebe provjeravanje elektronske pošte. Osjetno manje njih je kao glavni razlog navelo traženje stručne literature (18%), a zatim slijedi prikupljanje poslovnih (15%) i dnevnih informacija (13%). Žene češće nego muškarci navode da je glavni razlog zbog kojeg koriste internet taj da bi provjerili e-mail (44% naspram 36%), a slično je i sa osobama iz ruralnih krajeva spram onih iz urbanih (42% naspram 37%). Zanimljivo da oko 15% onih koji se služe internetom nemaju e-mail.

Što se tiče čestine korištenja pojedinih usluga, nešto više od jedne četvrtine Internet korisnika u BiH bar jednom dnevno provjerava e-mail, svaki šesti svakodnevno na internetu traži informacije o dnevnim događajima, a svaki deseti je u potrazi za poslovnim informacijama.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 11 Nov 2006, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Neverujem tim istrazivanjima,ja mislim da ga koristi manje od 10%

Zasto je Partizan najbolji?Zato sto Partizan nije samo fudbal.Zato sto imamo najvise titula(372).Zato sto imamo najvise kupova(180).Zato sto imamo najvise Evropskih trofeja (8).Zato sto smo najbrojnije Sportsko Drustvo na Svetu...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 10:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2001, 01:00
istrazivanja nemaju veze s pameti...ispade da smo bolji od srbije u koriscenju interneta...al u maunama

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 11:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2002, 17:28
Gdje je vršeno ispitivanje? U Banja Luci, Mostaru i Sarajevu...

Citiraj:
GfK BH – Centar za istraživanje tržišta je proveo Omnibus kvantitativno istraživanje na reprezentativnom uzorku od 1000 građana na cijeloj teritoriji BiH.

Na uzorku od 1000 građana u zemlji koja ima oko 5 miliona stanovnika... Reprezentativni uzorak od hiljadu ljudi ću ja sam da ispitam za pet dana na ulicama Banja Luke. Istraživanje je totalno neozbiljno, pa i rezultate treba tretirati kao takve, u najmanju ruku...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 11:50 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Nov 2006, 11:44
Nema od toga nista.Laz

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 11:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
kakvih 5, pa prije rata smo imali mrvu vise od 4 :) Sada vjerovatno malo vise od 3.5.

A istrazivanje, pa kao da im ga je TEOL pravio

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 13:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2003, 09:31
Mogu samo da kažem :lol: na ovo istraživanje.

Ovako, pošto sam srednjoškolac, i to onaj kome je potreban imejl, veb stranica i pet postova na forumu za ocjenu, znam približno kakvo je stanje. U razredu nas ima 24, i niko ne zna napraviti najobičniju veb stranicu (dakle tri front pejdždokumenta povezana hiperlinkovima, i da na svakom piše po tri rečenice i stoji sličica). Samo mali broj ima mejl (recimo 10 najviše) a od toga 3 ga redovno koristi (ostali imaju mejl zato što imaju uplaćen nalog kod blica/teola... pa imaju i mejl. 20 učenika me pitalo šta je to forum i kako da se učlani. 5 otprilike nema računar u kući, dok ima slučajeva koji imaju ekstra nabudžen računar ali ga ne koriste (koji će mi to u životu?)

I to je otprilike stanje jednog odjeljenja u našoj dražesnoj Gimnaziji.

A oni me ubjeđuju da 60% učenika/studenata koristi internet. Aha... Mhhhhm.. Da baš.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 13:50 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Ovakva istraživanja ništa ne vrijede bez informacije o starosnoj, obrazovnoj i sl. strukturi.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 17:30 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
wow samo toliko ja mislio malo manje ali za ove nase uslove odlicno, mada sumnjam

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 18:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
Сумњам да ће и у блиској будућности бити нешто другачије, с обзиром на образованост и информисаност становништва ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 19:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Nov 2001, 01:00
gluposti i obmana

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Nov 2006, 22:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:10
Turbo Grom je napisao:
Mogu samo da kažem :lol: na ovo istraživanje.

Ovako, pošto sam srednjoškolac, i to onaj kome je potreban imejl, veb stranica i pet postova na forumu za ocjenu, znam približno kakvo je stanje. U razredu nas ima 24, i niko ne zna napraviti najobičniju veb stranicu (dakle tri front pejdždokumenta povezana hiperlinkovima, i da na svakom piše po tri rečenice i stoji sličica). Samo mali broj ima mejl (recimo 10 najviše) a od toga 3 ga redovno koristi (ostali imaju mejl zato što imaju uplaćen nalog kod blica/teola... pa imaju i mejl. 20 učenika me pitalo šta je to forum i kako da se učlani. 5 otprilike nema računar u kući, dok ima slučajeva koji imaju ekstra nabudžen računar ali ga ne koriste (koji će mi to u životu?)

I to je otprilike stanje jednog odjeljenja u našoj dražesnoj Gimnaziji.

A oni me ubjeđuju da 60% učenika/studenata koristi internet. Aha... Mhhhhm.. Da baš.

takva je i situacija kod mene u razredu
jos ETS i smjer racunari

PIK Radnja

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Nov 2006, 18:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Okt 2006, 15:16
Te ankete su diskutabilne,ja mislim da je 21 posto culo za internet,pa da ne ispadu seljaci,odgovorili su da ga koriste :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 08:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2003, 15:42
Ako 21% tvrdi da koristi internet, ne znaci da ima komp na gajbi. Neki imaju na poslu. Neki imaju na faxu. Neki imaju kod sestre ili tetke.
Evo npr. u mojoj kombinovanoj familiji sa zeninom ima nas 11.
2 x mala djeca
5 x 25-35 g
4 x 55 - 65 g.

Od nas 11, 4 se sluzi netom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 11:34 
DELETED

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Nov 2006, 20:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2004, 16:27
kod mene 5 ali samo ja koristim, napredna porodica nea sta :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 25 Nov 2006, 08:33 
I ja i brat imamo svoj komp, al me stara neshto zajeba*a u zadnje vrijeme.....stalno igra one linijice :x
Sa ponosom mogu retji da se svi ukutjani sluze kompom, a internetom se samo stara ne sluzi....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Nov 2006, 15:23 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
ineleZub je napisao:
Te ankete su diskutabilne,ja mislim da je 21 posto culo za internet,pa da ne ispadu seljaci,odgovorili su da ga koriste :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: Jako

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Dec 2006, 10:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Mislim da anketa nije tačna, mislim da ih je bilo koji su rekli da koriste i ako ne koriste. Mada je poražavajući i taj podatak.
U mojoj firmi ima preko 20-tak prijavljenih naloga, od toga dvoje ili troje surfuju netom, ostali samo provjeravaju poštu.
Za sebe mogu reći da imam prosječno znanje iz oblasti interneta, daleko od toga da sam ''napredni korisnik'', ali mogu kolegama da budem profesor.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 10 Dec 2006, 00:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Sep 2006, 23:41
ineleZub je napisao:

:thumbleft:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 20 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]