banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 02 Avg 2025, 16:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 26 Avg 2003, 14:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Citiraj:
U Tehničkoj i Elektrotehničkoj školi oko 20 odsto učenika upisanih na početku školske godine iskoristilo je posljednju šansu na popravnim ispitima.

U Elektrotehničkoj juče je bio posljednji dan polaganja, a podaci iz ostalih škola ostali su nedostupni, jer su direktori odsutni.

U Tehničkoj školi od 2.080 upisanih učenika 432 izašla su na popravni ispit, a 17 ih je palo, rekao je Simo Vidović, pomoćnik direktora.

Vojislav Popović, zamjenik direktora Elektrotehničke škole, navodi da je od upisanih 1.240 đaka ove godine njih 310 završilo na popravnom ispitu.

Nadležni u obje škole navode da je ove godine manje učenika na popravnim ispitima nego prethodnih. ....

Kako sad tumaciti ove katastrofalne rezultate (tehnicka 20% na popravni, elektro 30%) a ipak rezultati bolji nego predhodnih godina :o .

Zaista zalosno da veliki dio ljudi tako traci svoju mladost a izgleda i starost.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 15:12 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 31 Maj 2003, 10:33
као бивши просвјетни радник видио сам јад и чемер...дјеца уопште немају намјеру да уче, поремећен је систем вриједности...
једна ријеч говори довољно КАТАСТРОФА

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 21:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 19 Jul 2001, 01:00
Ima tu svega po malo. I djaci ne uce dovoljno, a i neki profesori se izivljavaju. Znam da su pojedini profesori svakog drugog djaka u odjeljenju slali na popravni. :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Avg 2003, 23:30 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 10 Sep 2001, 01:00
veoma lako je definisati razlog tolikog broja ucenika na popravnom ispitu........vremena su teska,profesorima plate uvijek male....a klinci
svjesni da buducnost i nije bas najbolja.....

nedavno sam u banjaluci razgovarao sa jednim gospodinom ciji unuk
vec godinama prolazi na dedinu incijativu....deset metara drva za fiziku
plus pola krmeta, matematiku mu je otac sredio preko nekih poslovnih prijatelja uz simbolicnu nadoknadu od sto maraka[mada je poslije bilo nekih primjedbi od strane profesora glede tih sto maruna,pa je kroz salu porucio da ce mali slijedece godine morati dobro zapeti ili prevedeno sigurno otresti iz matematike.....

ali ima nade za mlade ljude u bosni i hercegovini jer uskoro se prelazi
na zajednicki nastavni plan na nivou cijele nase domovine .....

znaci svi profesori koji se nece pridrzavati plana i etike dobice otkaz[primjer u distriktu brcko] te mogu dilati devize u gospodskoj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2003, 00:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2001, 01:00
...jebi ga....skuzi samo da moje obdaniste ima veliko svoriste, super hranu, fine vaspitace.... osnovna nema bas tako, ali smo se slozili da ne idem na nastavu pola godine,kako bi(u 7. razredu) pomoao praviti menzu za djecu poginulih boraca. Srednja(gradjevinska) skola nije imala ni slike na zidu. Niti jedan most,put,zgrada... na praksi nisam vidio ni ciglu,a kamoli Vikatov aparat...a fax? Gradjevinski,naravno... on nema niti jednog profesora iz Banjaluke, i ima 3 ucionice, plus jednu,koju posudjujemo od Prava, i Biblioteku,koju koristimo kada su sve ostale zauzete(vrlo vrlo cesto)... Sve i jednom profesoru je predavanje i ispitivanje treci ili cetvrti posao(polagao sam Geodeziju, i u pola izlaganja elaborata,kojeg sam radio tri mjeseca, profesoru je zazvonio telefon, i rekao je kako mora ici....da dodjem sledece godine, jer je to zadnji rok)...
Sada te ja pitam gdje ide nase skolstvo....
U PIZDU LIJEPE MATERE

...tako da ima fin i pristojan fakultet,vezan za racunanje i izgradnju gradjevinskih objekata, ali je u Becu... i znam kako vecina misli kao i ja... [/i]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Avg 2003, 17:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
hazoous je napisao:
i ima 3 ucionice, plus jednu,koju posudjujemo od Prava, i Biblioteku,koju koristimo kada su sve ostale zauzete(vrlo vrlo cesto)...

moram te ispraviti....2 posudjujemo od prava :)

zhalost golema...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 00:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

...ok....amfiteatar :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 11:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jul 2002, 18:16
aaa amfiteatar..to zaboravih...znachi 3
pa na 2. spratu...bar mi sa arh. ...koristimo one njihove komunistichke 2 uchionice...ne znam tachno koji su brojevi...u jednoj slushamo razvoj, a u drugoj imamo engleski...u toj socijalci imaju neka predavanja...

ma nebitno...sve je to bruka...fax sa 3 uchionice...sjajno, sjajno, sjajno... :lol: Slika

valjda tje da nas prebacuju u borik...u kasarnu...al i to jednog lijepog dana

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 11:56 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 22 Okt 2001, 01:00
Dobro, sve je to u redu - nedostatak nastavnih sredstava i prostora, profesori "sa strane" (njihova nezainteresovanost je posebna prica) ali to ipak ne opravdava katastrofalne rezultate.
Malo je ljudi palo na tim popravnim (u odnosu koliko ih je bilo), a i pitanje je kriterija na popravnom. Mogu misliti da su bili ispod svih granica (jer u drugom slucaju - kako bi uopste mogli opravdati postojanje skola i "SVOJ RAD")

Mene samo interesuje kako ti mladi razmisljaju o sutrasnjici.
Hoce li citav zivot biti linijom manjeg otpora ili drzi se metle a ni TAXI nije los - konobar, da ni ne pricam.

Davno sam bio u skolskoj klupi a ni ne zivim vise tu, interesuje me da li je to stvarno tako ili samo prividno.
Ako vidimo gdje tezimo - sto ce reci EVROPA onda mi nije jasno da ljudi ne razumiju da je ipak znanje ono sto se cijeni (diplome se vrjednuju i placaju), da danas imas posao - sutra vec ne. ......

Radi li se ista na stimulisanju onih koji to zaista zavredjuju (stipendije - nagrade ...) ili se za njih kao i uvijek do sada nema VREMENA i PARA zbog onih drugih, vec pomenutih u statistici

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2003, 16:07
prvo: djaci sve manje i manje uce, postoji mnogo drugih dobrih a posebno losih stavri koji im odvlace paznju, poremecen sistem vrijendosti, jer djeca nemaju osjecaj da je skola garant zaposlenja, boljeg zivota i slicno.
Ali skola je ako nista odna bar licna satisfakcija i sigurnost, potvrda da si nesto ostavrio na sebi, stekao sire poglede i eduakciju, no mnogi ne shavtaju tako ili im se ne stvara takav osjecaj , sto je vrlo lose....

drugo: mnogo je profesora, da kazem, izbjeglica, teskog materijalnog stanja,sa bezobraznim ponasanjem i oni salju ucenike na popravni i primoravaju ih na intrukcije tokom ljeta koje se naravno placaju, i to se profesorima isplati :roll: ...vjerovali ili ne..znam da prof tako jedni drugima namicu sto vise djaka za instrukcije.....

trece: droga, kriminal, sve vise delikvenata u srednjim skolama

cetvrto: nema Titovih pionira vishe 8)

i.
t.
d.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Avg 2003, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

EZAN je napisao:

Mene samo interesuje kako ti mladi razmisljaju o sutrasnjici.
Hoce li citav zivot biti linijom manjeg otpora ili drzi se metle a ni TAXI nije los - konobar, da ni ne pricam.

....pazi...tamo kod mene u skoli(gradjevinska) je bio bas mjesoviti sastav.Imas tri kategorije ljudi:

1) ono sto se tada zvalo urbano,a sto je sada na dragstoru prije izlaska,da lakse skuzis na sta mislim(dva odjeljenja:visokogradnja/niskogradnja)

2)ono sto pokusava da iskopira prva dva odjeljenja,a nije ni najgore(geodezija+cast izuzecima)

3)oni koji u unutrasnjem dzepu nose dnevnu dozu od pola litre rakijice,i imajusvoju slavu - oni koji se nicega ne stide(stolari)...

Prvi i vecina drugih su upisali fax, a ovi treci otvaraju privatno nesto, ili od cace i matere preuzimaju zanat,samo ona diploma je bukvalno dokument....za crne dane(u slucaju propasti porodicnog naslijedja).
I tu dodaj malog BAJU, koji je specijalni slucaj... jedan ali vrijedan... dolazi iz sela sa Ozrena(u pet ujutru svaki dan sjeda na voz,i vraca se navece)....Za njega znam da i danas radi na izvlacenju drva....

U svakom slucaju mislim da je to presjek sa malog u veliko...mislim na drzavni nivo.... znaci....dok su nasi starci - tzv. Gradska Raja(rodjen sam u BL,pa imam pravo da ih tako zovem) sjedili u basti hotela Bosna. i isli na korzo kod Standarda, i na Kupusiste, seljaci iz Glamoca su zavrsavali fakultet,i sada cine srz "Srpskog intelekta..."a ja stvarno nemam pojma sta je to.... Zivi dokaz je moj profesor Geologije - prof.dr. Drago Trkulja, direktor seizmickog zavoda u Banjaluci, koji je kupio diplomu u ratu...
Znaci.... svi mi, htjeli to ili ne cemo cekati nase vrijeme, a to je za 10-15 godina, kad ce doci ta smjena generacija, i citati ovakva sranja kao sto ja pisem.... samo ce biti upuceno meni ili nekom drugom...
A zasto? Zato sto zivimo,za sada, u provinciji....tj. u zatvoru....

Mislim,mozda ili ne, ja imam glup pogled na sve to... ali ja sam to tako zakljucio.... i stvarno mi je zao sto sad meni soli pamet neko sa brda,a ne neko ko treba da mi soli pamet.... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2003, 12:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2003, 19:33
Znam jednog klinca (nije vise klinac) koji je u osnovnoj skoli bio jedan od najboljih ucenika sto je nastavio i u srednjoj.
Poslije toga je zelio da se zaposli jer nije imao mogucnosti za fax!
Teeeesko, mnoooogo tesko.
Dok su tatini sinovi koji imaju prosijek inteligencije malo veci od broja cipela davno se zaposlili. Cak su neki i sefovi!
Pa sta onda da razmisljaju ta djeca.
Za koji k**** ja ucim sve ovo. A uce se stvarno razne gluposti u nasim skolama.
Eto to je to. Po mom misljenju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Avg 2003, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Evo danas sam procitao u "Glasu"koliko je ucenika iz pojedinih skola islo na popravni:

Gimaziji 236 ucenika,
Medicinska 84 ucenika,
Tehnicka 432 ucenika.
:o Wooow nema sta. :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 09:09 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Pa normalno da niko ne uci kada to vise ne predstavlja nikakav garant za buducnost u ovoj zemlji....Osim toga,programi rada u nasim skolama i na fakultetima su KATASTROFA!!!Ja sam 4 god isao u elektroteh. skolu,smjer-elektrotehnicar racunara.I sta sam ja naucio o racunarima?NISTAAA!!!Za 4 god. mog boravka u toj skoli mi nijednom nismo ni otvorili racunar da nam pokazu dijelove barem.Nista.U drugom razredu smo iz informatike radili PC-Spice.Neki tulavi program za crtanje sema? :o Bilo bi smijesno da nije zalosno.....A programiranje dobijamo tek u 3. razredu.a to bi trebalo da nam bude glavni predmet....i nas posao ako zavrsimo ETF.Osim toga dodajmo i to da je direktor te skole svima znani Vele Vukajlovic a njegov pomocnik Vojislav Popovic Pop.Pa njih dvojica su mirnog i odlicnog ucenika pretvorili u teroristu!!Kako da mladi uce i traze znanje kad ljudi odgovorni za njihovo obrazovenje unistavaju njihovu buducnost svojom arogancijom i neodgovornoscu??Eto taj momak je bio jedan od rijetkih koji je nesto ucio u toj skoli i onda zbog Popove ocjene(kojom je htio izbiti nekih para) zavrsio u zatvoru,izgubio pravo na skolovanje i nema za njega buducnosti vise.Barem ne ovdje....I jos jedan jako bitan razlog.U nasem skolstvu za sve ti je potrebna STELA!!Svima nama dobro znana rijec....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 09:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
ZeleNi_Zub je napisao:
Pa normalno da niko ne uci kada to vise ne predstavlja nikakav garant za buducnost u ovoj zemlji....

Sve ono ispod sto si napisao je tako i bas tako, ali ako ne ucis nemas se cemu nadati. Ili bolje.. srednjoskolsko obrazovanje nije obavezno, bolje se odmah pocni baviti kriminalom ili necim od cega se zivi.. :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Avg 2003, 10:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ZeleNi_Zub je napisao:
U nasem skolstvu za sve ti je potrebna STELA!!Svima nama dobro znana rijec....

nazalost ot je tacno u veliko broju slucajeva,profesori su korumpriani,ganjaju se poznanstva, veze, tatina i mamina djeca tako brzo idu dalje, dok ostali kidaju zivce izlazeci 3,4,5,6...puta na jedan isti ispit...

no doce se tome u kraj ja sam ubijedjena(...jest da cu do tada cu ja i zavrsiti :D )....
a to polaganje prkeo veze me je u pocetku jako smetalo, mnogo zivaca pokidanih kad vidis nekog ko polaze sa tobom pojma nema, polozi i to sa super ocjenom, a mene zaebava :roll: , a znam solidno....

no svakim danom imam sve deblju kozu, i prepoorucuje i drugima da sto vise cooliraju po tom pitanju i samo uce, uce ,uce,uce :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 07 Sep 2003, 22:19 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 23 Feb 2003, 12:46
ma cinjenica je da djaci ne uce koliko bi trebali, ali nije to sve do njih, konkretno u gimnaziji, znam da se prosjek poboljsava kod svih ucenika, iduci od 1. do 4. razreda. to je valjda do navikavanja ucenika na profesorski rezim, a i ono famozno ciscenje u prvoj i drugoj godini, pa to su sve mladje generacije. ove godine je mozda 15 ucenika zavrsnog razreda islo na popravni, a gdje je onih 450?
jednostavno, profesori nastoje da neku strogocu postave, i sta na kraju dobijaju? poremecene umove koji ne zele da pogledaju skolu i koji se okrecu svemu drugom samo ne skoli... pitam se da li uopste danasnji profesori, ili oni koji polazu za buduce profesore, da li imaju neki predmet psihologije djeteta, jer prvo svi oni treba da budu roditelji, pa tek onda profesori...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 06:43 
Ma kakve skole i visoko obrazovanje u Banjaluci i u republici srpskoj.
Pa ovde se kupuju sve diplome svih skola i svih fakulteta.

Ali brate istina je i da svaka fukara danas studira.
Da su pravi fakulteti imao bih pravo 3 puta na ispit da izadjes a zatim pred komisijom posle toga ako se ne polozi da se gubi pravo na skolovanje.
A ne ko danas pola ljudi studira 10 godina i onda su oni kao fakultetski obrazovani.
Banjalucki univerzitet je najgori univerzitet koji postoji strahota.
A i diplomu ovog univerziteta si mozes zabiti u dupe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 06:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

zudi: nije bash sve tako kao sto kazes, treba biti realan.

od ove godine imamo dosta reformi u viskom skolstvu, koje je definisala Bolonjska deklaracija....

a cinjenica fax nigdje ne vazi nije tacna, pogotovo nakon Bolonjske deklaracije koja i jeste uskladjivanje pravila sa stranim Univerzitetima!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Sep 2003, 09:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Malo se radi na modernizaciji naseg skolstva, mada jeste istina da nema ni od cega da se razvija, jer novca nema.Vec negde ima tema na forumu o ovom problemu.
Prosek se poboljsava iz vise razloga, profesori bivaju manje skepticni, vise naviknuti na odredjene ucenike, dobri ucenici ponekad sede samo na svojim lovorikama.Veliki nedostatak profesora je izrazeno subjektivno misljenje, koje povlaci za sobom toliki broj ljudi koji idu na popravni.Vecina nasih profesora zive u nekom davno proslom svrsenom veremenu, i nemaju niakve ambicije da se izvuku iz tog aorista, vec nastoje i decu da povuku sa sobom. A razlog zasto je inace sad u Gimnaziji veca prolaznost je direktorica (svima koji su isli u ovu skolu za vreme njene tiranije, koja btw jos traje, sve je jasno), a i mladi jos neiskusni i raspolozeni za predavanje profesori, ne racunajuci pojedince. :)

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]