banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 20:02

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Bezbrižno na kupanje
PostPoslato: 26 Jul 2006, 15:00 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Iz Higijensko epidemiološke službe poručuju da se Banjolučani na "Incelovom" i bazenu "Šeher" u Srpskim toplicama mogu bezbrižno kupati, jer se ispravnost vode redovno kontroliše

Iako je tokom ovih tropskih vrelina rashlađivanje na bazenima pravi užitak, mnoštvo kupača ne može da se ne zapita da li je voda čista i ima li straha od zaraze.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Ljiljana Stanivuk kaže da vodu u bazenu u Srpskim toplicama kontrolišu svakih deset dana, a ponekad i češće.

- Mikrobiološke analize vode radimo svake nedjelje, dok hemijska ispitivanja obavljamo jednom mjesečno. Od početka ljetne sezone u "Šeheru" nije bilo nikakvih problema - rekla je Ljiljana Stanivuk.
Na bazenu "Incel", koji je Administrativna služba grada dala na upravljanje Plivačkom klubu "Mladost", takođe nema opasnosti od zaraza.
Prema riječima inženjera tehnologije koji brine o ispravnosti vode na ovom bazenu Živojina Jagodića, hlor u vodu dodaju svaka tri časa.

CIJENE

Jednodnevna karta za "Incelov" bazen košta tri i po marke, dok je za ulaznicu na bazen "Šeher" potrebno izdvojiti pet maraka.
Mnogi sugrađani kažu da su cijene karata skupe s obzirom na ponudu. Roditelji strahuju za zdravlje djece, jer je voda na bazenu "Incel" veoma hladna.

- Bazen praznimo i peremo dva puta nedjeljno, kako bi posjetioci uvijek bili zadovoljni. Do sada nije bilo nikakvih pritužbi na čistoću vode, a potrudićemo se da tako i ostane - istakao je Živojin Jagodić.
Prema riječima direktora Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske Milorada Balabana kupačima u bazenima uglavnom prijete zaraze od različitih vrsta virusa.

- Najčešći uzročnici zaraza u bazenima su adenovirusi koji kod kupača uzrokuju groznicu, konjuktivitis, glavobolju i anoreksiju. Međutim, vrlo često se u bazenima, ali i u jezerima pojavljuje virus hepatitisa A, zbog nepravilne dezinfekcije vode - ističe Balaban.
U bazenima je, dodaje on, moguća i pojava parazita, koji izazivaju zaraze čiji su simptomi mučnine, povraćanje, prolivi i stomačni bolovi. Osim toga, moguće su i infekcije urinarnog i respiratornog trakta, upale spoljašnjeg uva i oka, glavobolje i aseptični meningitis.
Balaban ističe da navedena oboljenja djeluju na kupače preko kože i sluzokože, ali i zbog velike količine progutane vode.
Voda u bazenima, tvrdi on, trebala bi se u potpunosti izmijeniti svakih osam do deset časova.

- Ispravnost vode treba ispitivati tri puta dnevno. To podrazumijeva kontrolu temperature, hlora, providnost i izmjenu vode - objašnjava Milorad Balaban.
Vlasnik bazena "Šeher" Džemil Kobilj poručuje da se kupači ne trebaju brinuti, jer vodu mijenjaju svaku noć.
Posebna pogodnost ovog bazena, kaže on, je topla termalna voda, ljekovita i pogodna za one koji boluju od reume i imaju problema sa zglobovima i kičmom.

- Vjerujemo da građani najviše strahuju za svoje mališane. Da je voda potpuno čista, govori nam i to da se do sada nijedno dijete nije razboljelo, a ovdje ih, samo u školi plivanja, dnevno dolazi najmanje dvadeset - ističe Kobilj.

:wink:

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 26 Jul 2006, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Citiraj:
Vjerujemo da građani najviše strahuju za svoje mališane

:D :D

Vrh

Tema posta: Hm...
PostPoslato: 26 Jul 2006, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Izvinjavam se, priznajem da se ponašam kao balavac, ali ovo je bilo jače od mene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 18:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 18:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2006, 17:02
Zna li neko da li ima nocno kupanje u seheru

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 19:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2006, 21:08
Marcus Aurelius:
Citiraj:
Naravno da nema

:D :D :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
SIJUKS je napisao:
Zna li neko da li ima nocno kupanje u seheru

ima na vrucici :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Jul 2006, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Voda na Incelovom moze da ostane cista, jer je hladna, pa se kupaci vrlo kratko zadrzavaju u istoj, ali sa druge strane, kad udju u hladnu vodu,momentalno popuste mokracni sfinkteri, tako da , s te strane, dolazi do zagadjenja vode. :D
A sto se tice Sehera, gadi mi se, pogotovo kad se nagura 300 ljudi i svi u isti mah "zagriju" vodu.Uzas.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 08:34 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
heh jel` voda ispravna isto k`o i ova iz cesme (smrdi i bljutava) ?

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Jul 2006, 12:14 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jan 2006, 13:34
Ma bjezi 'ebo kupanje ajmo na moreee :lol: :lol: :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 01:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Džabe im je provjeravati vodu svakih 10 dana, prvo treba obrazovati ljude ovdje da ne koriste bazen umjesto toaleta. Možda je predrasuda, ali nepovjerljiva sam prema "bezbrižnom kupanju"... nikako ne mogu zaboraviti sve inekcije koje sam dobila zbog te čiste vode :-?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 12:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Citiraj:
nikako ne mogu zaboraviti sve inekcije koje sam dobila zbog te čiste vode Confused

Godinama sam svakodnevno plivao na oba bazena,nikad nikakvu infekciju nisam fasovao,ko zna, vjerovatno zato sto se moj imuni sistem navikao na svu tu silnu prljavstinu.
Sjecam se da smo par puta imali trening na Seheru nakon skolskih ekskurzija.Miomiris urina se protezao na metar iznad vode, bilo je gadno proci pored bazena, a komali uci u isti.Naravno, mi smo usli.I nikome se nista nije dogodilo.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Jul 2006, 17:24 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jun 2006, 18:43
Naravno, puno ljudi se kupa na bazenima i ne razboli se. Ja baš nemam sreće, mogu na prste nabrojati koliko sam se puta kupala na bazenu a pored ove ni malo bezazlene upale imala sam i konjuktivitis. Sad bih u bazen ušla eventualno s maskom :lol: Ali sve je to individualno, neko kaže da je voda na jezerima na Balkani prljava, a ja se tu kupam cijeli život i nikad nisam imala nikakav problem.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Jul 2006, 17:58 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
evo ja sad sa bazena, nisam planirao da idem zbog nedeljne gužve ali kad sam vidio pljusak napolju znao sam da neće nikog biti, i skoro i nije. milina, sam u onolikom bazenu. extra. voda je baš čista i prohladna bar za brćkanje. ljudima bude hladan vrbas i bazen pa odu na vrbanju koja je skup septičkih i po boji i po mirisu pa ništa, zašto bi onda bilo u bazenu (ne kažem da nije moguće ali jebiga ne možemo pod stakleno zvono)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Jul 2006, 11:28 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
Koji bazen ?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Avg 2006, 00:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 04 Apr 2002, 01:00
ИНЦЕЛ

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2006, 14:36 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 14 Jun 2004, 22:23
Ja ne idem na bazen od kako je moj drug na Incelovom fasovao meningitis. Šest mjeseci poslije su ga kljukali raznim pilulama, jedva se od toga izvukao, i dan danas nije baš dobrog zdravlja. To je bilo prije nekih 7 ili 8 godina.

Neka se kupa onaj ko mora, ja neću, nije o glavu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2006, 21:26 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Maj 2006, 14:27
Balkana je OK.Izgleda malo muljavo kad narod navali,ali voda definitivno nije toksicna.Veliko jezero je stalno cisto jer se narod uglavnom kupa malom.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2006, 21:50 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 12 Jun 2006, 18:41
Da li je neko bio u Ljekaricama Eko centar Gradina odlicno je ali radnim danom kad nema guzve za rostilj dusu dalo jest malo dalje od BL autom jedno 40 min. nije strasno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Avg 2006, 21:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
i ima po koja zaba ali nema vezee :lol: cool je mjestasce,narocito radnim danima kad nema naroda,za odmoriti mozak

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 22 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]