Evo izvještaj sa lica mjesta. Bio sam dole i dočekao potonuće (nažalost)...
Mogu samo reći da sad i meni izgleda smiješno isto kao što je i bilo u prvi mah, nakon što smo izašli sa splava, ali kad malo bolje razmislim i nije baš tako komično... Nije niko stradao, osim par telefona i moje bijele majice, koju je neko u opštem haosu zalio nečim crvenim...
A moglo je da bude svašta. Kao prvo gomila lampi i električnih uređaja na splavu mogla je da dođe u dodir sa vodom (bojim se da bi posljedice bile tragične), kao drugo splav ima gornji dio na koji su ljudi u panici pobjegli. Da je splav potonuo brže, krov bi poklopio te ljude i pitanje je koliko njih bi se izvuklo...
Inače splav je krenuo da tone oko 2 sata... Da li je pukla neka daska na ulazu, gdje se stvorila rupa (u koju je upao moj drug izlazeći pa ga je stampedo umalo pregazio) ili je preopterećen prednji dio potonuo u vodu nemam pojma. Ja sam osjetio da je nešto mokro pod nogama i vidio ljude kako bježe prema izlazu. Neka cura ispred mene je trčala i vrištala "umrijećemo, umrijećemo". Konobari su nekako uspjeli da dio ljudi prebace na zadnji dio splava (koji je bio prazan, pa je lako moguće da je zbog toga došlo do opterećenja) i da malo izjednače opterećenje i da istovremene istjeraju ljude sa sprata. Vidio sam momka kako u panici iskače preko ograde i skače na jednu od greda koje splav drže povezan sa obalom. Pošto je greda uska, okliznuo se i pao u vodu. Odmah pored mene, sušta suprotnost i lik koji mirno stoji i pije pivo i čeka razvoj situacije... Poslije početne panike ipak su ljudi koliko - toliko mirno izašli sa splava. Moj drug je recimo bio u WC-u kad je sve počelo i u prvi mah je pomisio da je poplava u klonji, ali kad je vidio da je nivo vode u momentu skočio za metar, stvari su mu postale jasnije... Zaključak - kolektivno kupanje. Neki su u panici skakali u vodu i kupali se do gole kože, moja malenkost je završila sa zalivenom majicom i nogam mokrim do iznad koljena. Isto kao i ostatak mog društva. Mislim da je većina ljudi završila mokra do pojasa...
Citiraj:
To je kad nekom nije nikad dosta para, pa nakrca 5x vise ljudi nego sto moze stati
Mislim da su prilično dobro držali pod kontrolom broj ljudi koji su dolazili, jer na spalvu ni u jednom trenutknu nije bila prevelika gužva. Problem je što su svi ljudi koju su dolazili stajali u prednjem dijelu koji se preopteretio i potonuo u vodu. U zadnjem dijelu nije bilo nikoga...