ПИЛЕТИНИ ИСТЕКАО РОК ТРАЈАЊА
Према налазу инспектора, рок трајања пилића истекао је у уторак. Против одговорних из Удружења пољопривредника БиХ биће поднесене прекршајне, а ако буде основе, и кривичне пријаве
ВИШЕ стотина Бањолучана обрадовало се ових дана бесплатној пилетини, која је замирисала за ручак или вечеру. Никоме од њих ни на памет није могло пасти да је пилетина покварена!
Ипак, ветеринарски и тржишни инспектори Одсјека за инспекције Службе града утврдили су јуче да је замрзнутим пилићима, које су два дана у Видовданској улици дијелили представници Удружења пољопривредника у БиХ и Народне странке "Радом за бољитак", истекао рок трајања.
Осим пилића, пољопривредници су грађанима подијелили паштете и млијеко, за које инспектори нису имали замјерки.
- Пилићи су након клања били природно расхлађени, па замрзнути, што је за овакве намирнице неисправно. На дијељеним пилићима је промијењена декларација о производу. Према првобитној декларацији и налазу инспектора, рок трајања пилића истекао је у уторак - казао је начелник Одсјека за инспекцијске послове у Служби града Новак Петраш.
ПРОИЗВОЂAЧ
Произвођач пилића којима је истекао рок трајања је предузеће "Aгроунија" из Српца. Млијеко и паштете, које су поред пилића, дијелили представници Удружења пољопривредника БиХ, произвело је предузеће"Лијановићи". Сву подијељену робу у Бању Луку довезли су радници предузећа "Мимо" из Мостара.
Према његовим ријечима, роба из хладњаче је подијељена прије него што су инспектори наредили њено затварање.
Петраш је истакао да ће против одговорних лица из Удружења пољопривредника БиХ бити поднесене прекршајне, а ако буде основа, и кривичне пријаве.
Осим што су дијелили производе којима је истекао рок трајања, додаје Петраш, представници Удружења пољопривредника нису имала ни дозволу за заузимање јавне површине.
Замјеник начелника комуналне полиције Жељко Обрадовић каже да су пољопривредници имали само сагласност Центра јавне безбједности за одржавање скупа.
С друге стране, представници Удружења пољопривредника тврде да пилићи, као и паштете и млијеко, које су овом приликом подијелили, нису покварени.
- Подјелу пилића организовали смо у знак протеста због лоше Стратегије развоја пољопривреде и села у Републици Српској и БиХ. Тиме смо показали колико сиромаштво влада у нашем друштву - казао је члан Удружења пољопривредника БиХ Никола Борковић.
Он је истакао да су јучерашњим понашањем инспекције подржале увоз хране и дубље гурнуле народ у сиромаштво. Борковић је нагласио да су пилићи запаковани 30. јуна на температури од минус 40 степени Целзијуса, а рок трајања им истиче послије годину дана.
- Овај народ није дошао из обијести, него зато што је гладан. Наредио сам подјелу пилића на своју одговорност, а посао инспекције је да направи записник и увиде да ли су они исправни - рекао је предсједник Удружења пољопривредника у БиХ Ранко Бакић.
Н. ТОМAШЕВИЋ
С. ДУШAНИЋ
AНКЕТA
Даринка Јовичић - Није ми важно да ли су пилићи ваљани или не. Да имам нешто друго за ручак, не бих била овдје и тражила понеки залогај. Нико ме не пита како живим, а у рату сам изгубила сина јединца. Помоћи нема, па ни сама не знам како састављам крај с крајем.
Зоран Тадић - Да имам од чега живјети и купити породици добар ручак, сигурно се не бих гурао овдје до камиона да добијем пиле или млијеко. Не бојим се заразе, јер мислим да би инспекција забранила ову подјелу да су пилићи покварени. Aко им је и истекао рок трајања, то само доказује колика биједа влада, па народ граби и оно што не ваља.
Бранка Радаковић - Aко ћу умријети што поједем комад овако лијепог меса, нека. Бар нећу умријети гладна. Немам никаквих примања ни помоћи и не могу купити ни грам меса. Па ако су пилићи и покварени, захвална сам овим људима што ћу моћи након дуже времена ручати као краљ. A ако су неисправни, биће тешко и до болнице доћи, јер многи од нас нису ни социјално осигурани.
Preuzeto:
http://www.glassrpske.com/site/3368/default.aspx