banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 12:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Foto radar u BiH
PostPoslato: 19 Maj 2006, 19:35 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Da li je ovo prvi foto radar u BiH? Kao što sam na jednoj od prethodnih tema rekao, mislim da bi grad Banja Luka u saradnji sa CJB Banja Luka trebao uložiti pare u instalaciju i postavljanje ovihj naprava po gradu i kritičnim raskrsnicama. Pojedini gradovi, poput npr. Zuricha su gotovo potpuno pokriveni foto radarima, te uz astronomske kazne uređaji sami sebe otplate u kratkom periodu, a bezbjednost saobraćaja se poboljša. A i sa druge strane, pošteniji su mi nego da se policija sakrije i onako te čeka iza zasjede, svjesno ne da kontroliše bezbjednost saobraćaja, nego da ti naplati kaznu.

Ima raznih modela, ali otprilike izgledaju ovako Slika

Međutim, postoji način da se izbjegne plaćanje kazne, a o tome ima više ovdje, Photoblocker, a možete pogledati i video prilog.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2006, 23:17 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 12 Avg 2001, 01:00
bilo bi krajnje vrijeme. barem na glavne, vece raskrsnice. kod pozoriste, semafora na taster, tamo kod boske i na bulevaru.u boriku kod vidovica, kao i kod vojnog... tako malo prosarati..moze i na tranzitu kod cajevca.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 06:50 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
Slazem se!Meni prijeti oduzimanje vozacke samo zato sto policajac tvrdi da sam prosla kroz crveno a ja da sam prosla kroz zuto svjetlo.Ova spravica bi rijesila ovakve i slicne slucajeve!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 08:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Uvek je zuto... ;)

Samo uvodjenje kamere ne bi resilo nista. Potrebno je obezbediti pravnu podlogu, jer sta vredi ako kamera nekog "opali" ako prekrsajni sud ne uradi nista godinu i kusur dana. Ne bi to bio neki problem kad bi se radilo o sadasnjoj kolicini prijava, ali jasno je da ce broj evidentiranih prekrsaja (koji zasluzuju "cestitku") biti daleko veci. Prekrsajni, i ovako neefikasan, ce tek onda biti zatrpan prijavama, pa ce i zastara biti itekako aktuelna. A kamera nece obrisati snimak za "des' marooona" ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 08:25 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2006, 19:40
Ma nesto me zanima "foto radar" dakle foto-aparat na raskrsnici koji snima vozaca u trenutku prekrsaja, ili nadzorna kamera koja se nagleda iz nekog kontrolnog centra a usput hvata i nesavjesne vozace.

Prica se da su izmislili i kameru koja u trku mjeri procenat alkohola u krvi, i porijeklo, npr vozac sa slike popio tri nektara i dvije loze u toj i toj kafani (slika iz kafane u prilogu)...
:drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 12:35 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jul 2005, 16:41
Broj jedan ti si genije
Napravi takav radar i postaces milioner.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 20 Maj 2006, 14:04 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 16:58
To ce neko slomit ili skinit ubrzo

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2006, 11:07 
Voajer
Voajer
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jan 2006, 12:27
Није то само потребно на раскрсницама, већ и поред школа и важних установа. Наравно све то уз казне које ће бити међу највећим у Европи.

PhotoBlocker је само бацање пара и и не функционише у времену модерне технологије.

Svrąeno nije joąte delo naąe" Proka Jovkić, 1915
Slika

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2006, 11:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
I kod zgrade Vlade.Tu stanujem pa cesto imam priliku gledati kako vozaci nasih politicara prelaze preko pune linije.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 07:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Zar ne bi bilo bolje imati policiju koja obavlja svoj posao kako treba.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 07:06 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2002, 01:00
Pa i obavlja ali na stetu gradjana.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2006, 07:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
^ :lol: tacno.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 30 Maj 2006, 18:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2002, 01:00
ovo je dvodirekcionalni radar ali nema veliki domet.
Pitanje je da li postoji pravna osnova za postavljanje ovakog uredjaja jer se tim ugrozava privatnost ljudi.
u italiji se desilo da je kamera uslikala advokata koji je bio sa ljubavnicom u autu i on je ulozio tuzbu i svi fotoradari su bili blokirani dok nije donesen zakon...
sta od ovog postoji u RS je veliko pitanje???

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 31 Maj 2006, 07:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Apr 2006, 16:34
raffaelo je napisao:
sta od ovog postoji u RS je veliko pitanje???

Odgovor je jednostavan: Nista!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 01 Jun 2006, 14:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Sep 2005, 23:39
Грци су имали демонстрације у Атини због постављања камера по граду јер сматрају да се на тај начин претварају у полицијску државу.
Ал ако је ово само за надзор саобраћаја можда и није лоше.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Jun 2006, 14:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Dec 2005, 17:43
Citiraj:
Županijski MUP objavio je podatke za deset dana rada kontejnerskog radara Multanova 6F instaliranog na novoj gradskoj magistrali (Mahala). Za razdoblje od 20. do 30. svibnja ove godine zabilježeno je 446...

... prekoračenja brzine kretanja. Od toga su fotografirana 404 vozila bh. registracijskih oznaka, a u prekoračenju brzine uhvaćena su 44 vozila stranih registracijskih oznaka.

Rezultati iz svega navedenog su zabrinjavajući i policija će protiv svih prekršitelja podnijeti prijave Općinskom sudu u Mostaru.

Od ukupnog broja prekršaja, njih 98 dogodilo se u noćnim satima, tj. 24,3 posto. Najveće prekoračenje brzine izmjereno je u noći s 29. na 30. svibnja gdje je izmjerena brzina vozila stranih registracijskih oznaka FR-TR105 (Njemačka) iznosila 140 km/h.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije, rekao je za Dnevni list kako se znatan broj vozila stranih registracijskih oznaka nalazi među evidentiranim nepoštovateljima ograničenja brzine kretanja. Tako je, primjerice, fotografirano 25 vozila registracijskih oznaka Republike Hrvatske, dva vozila iz Srbije, sedam vozila iz Njemačke itd.

Glasnogovornik Bošnjak rekao je i kako je u navedenom razdoblju evidentirano i šest motociklista koji su razvili veće brzine, i to 122, 115, 114, 110, 87 i 85 km/h.

Trenutačno ograničenje od 85 km/h na novoj gradskoj magistrali još će se smanjiti i zbog toga policija još jednom apelira na sve vozače da se drže prometnih propisa i poštuju brzinu kretanja koja je dozvoljena na cestama u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Protiv svakog vozača koji se ne bude pridržavao prometnih propisa bit će podnesena prijava Općinskom sudu u Mostaru.

Izvor: Bljesak.info

Znaci 404 vozila bh. registarskih tablica. Hajde da pretpostavimo da se 2/3 od njih uspije identifikovati i da im se naplati kazna (mada nema razloga da se svi ne identifikuju i da se svima ne naplati kazna). Znaci 270 kazni X recimo 50 KM izadje oko 13,500 KM. Kada bi se svima naplatila kazna 404 X 50 = 20,200 KM. Taj aparat ce vrlo brzo sam sebe otplatiti.

Banja Luka bi definitivno u saradnji sa CJB i MUP-om trebala da razmisli o nabavci ovih uredjaja, a u koordinaciji sa Vladom RS i da to zakonski pokriju.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 09 Jun 2006, 09:01 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Mene najvise nerviraju oni "pametni" vozaci na tranzitu, kod onog semafora sto se odvaja ona ulica ka Tropicu i autobuskoj... Nece da cekaju u traci koja ide pravo, vec ide skroz desno i onda, kad se upali zeleno, samo jurnu naprijed preko israfiranog...
O (ne)kulturi vozaca da ne pricam. Pogotovo ovi gastarbajteri sto gaze auta kao ludi a kad predju granicu Austrije voze strogo koliko se smije :).
Dokle god je "minimalnih" kazni koje idu drugovima, tako ce nam i biti, jer narod misli da, sa 10 ili 20 KM, moze da radi sta hoce...

J'ai dit, Aicha, prends, tout est pour toi

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]