banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Avg 2025, 19:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Apr 2006, 11:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Prenosim vam saopstenje omladinske organizacije Odisej iz Bratunca, ciji su aktivisti nedavno imali priliku da osjete na svojoj kozi svu brutalnost "nase" policije.

Bosna i Hercegovina

Republika Srpska

OMLADINSKA ORGANIZACIJA

'' O D I S E J ''

BRATUNAC

Bosnia & Herzegovina – Republic of Srpska – Youth Organization ''ODISEJ'' Bratunac

Adresa Gavrila Principa bb, 75 420 Bratunac, mobtel:+387 (0)65 734 216, tel/fax +387 (0)56 410 969 e-mail: ooodisej@yahoo.com, http://www.ooodisej.org.ba

POLICIJA RS ZLOSTAVLJALA

AKTIVISTE OMLADINSKE ORGANIZACIJE

KOJI RADE NA POMIRENJU U BiH

Zlostavljanje i maltretiranje od strane policije RS šestorice aktivista Omladinske organizacije „Odisej“ iz Bratunca, koji se zalažu za život bez etničkih podela, bez straha i bez nasilja u ovom delu RS, zaslužuje pažnju nadležnih organa, kao i šire javnosti.

U noći između petka i subote, 31.03. i 01.04.2006 godine, pripadnici Policijske stanice Bratunac izvršili su raciju u kafeu „Opera“, u Vidovdanskoj ulici u Bratuncu. U ovoj akciji je učestvovalo oko tridest policajaca, pripadnika MUP-a RS.

Odmah posle ponoći, u 00:05 časova, u kafe „Opera“ je bahato ušlo nekoliko policajaca (šest-sedam), izdajući naređenje prisutnim gostima i osoblju da smjesta napuste lokal. Nisu saopštili razlog racije i nisu pristupili legitimisanju, već su pri samom ulasku u lokal izdali ovo naređenje. Prisutni gosti, njih oko trideset, počeli su da izlaze i tu su usledili prvi udarci pendrecima, šamari i psovke. Nekolicini njih (svi aktivisti Omladinske organizacije „Odisej“) je tražena lična karta i nekoliko plastičnih ličnih karata je tom prilikom polomljeno, a svi oni privedeni u stanicu policije, odnosno zadržani sa zadnje strane zgrade stanice policije.

Ipred lokala bila je druga, veća grupa policajaca, njih preko 20, koji su formirali špalir kroz koji su posetioci lokala morali da prođu, odnosno da protrče, jer su sa svih strana pljuštali udarci i pendrecima i rukama. Naravno, sve je bilo propraćeno psovkama.

Svjedoci kažu da je jedan dio policajaca bio pod vidnim dejstvom alkohola, te da veći dio njih nije imao istaknute policijske značke koje su dužni da nose kada su na službi.

Priveli su šest osoba, svi oni su aktivisti Omladinske organizacije „Odisej“ iz Bratunca. Oni su zadržani više od tri sata pod nadzorom policije, uglavnom iza zgrade policijske stanice, kod parkinga za službene automobile MUP-a. Saslušavali su ih jednog po jednog u zgradi stanice, a ostala petorica su stajali na kiši, uza zid zgrade policijske stanice, licem okrenti zidu i rukama podignutim uza zid, izloženi udarcima pendreka po ledjima i stalne psovke. Jednom aktivisti je isčupan i pramen brade.

Ovo zlostavljanje je trajalo više od tri sata, a kada su ih pustili, zlostavljani mladići se nisu obratili za ljekarsko uvjerenje, zato što ono košta 75 km, koje niko od njih nije imao pri sebi.

Tokom zlostavljanja u zgradi policijske stanice i van nje im je, između ostalog, govoreno:

- Zapamtili smo vas od ranije!

- Pička vam materina, spreman sam da pucam u vas!

- Neću ni raditi svoj posao, ako ću dozvoliti da me vi jebete!

- Brada, brada, namjerio sam se ja na tebe! (Marko Glavaš nosi bradu, njemu je isčupan pramen brade) Vi iz Odiseja možete raditi šta hoćete, ali ne i gdje hoćete! Jesi ti predsjednik Odiseja, ili ti je brat? I vama dole moramo nešto uraditi ! (brat Marka Glavaša je predsjednik „Odiseja“)

Zlostavljani mladići, aktivisti Omladinske organizacije „Odisej“ su:

Marko Glavaš, 22 godine, (takođe zaposlen u kafeu „Opera“),
Srđan Kuzman, 20 godina,
Velibor Mijanović, 19 godina,
Sanjin Pušara, 20 godina,
i još dvojica aktivista starosti 24 i 27 godina, čija imena zbog njihove bezbednosti ovde nisu navedena.

Svjedoci ovog slučaja su svi ostali gosti koji su te večeri bili u kafeu „Opera“, kao i vlasnica kafea, koja je ceo slučaj 03.04.2006. godine prijavila EUPM misiji u BiH, kancelarija u Zvorniku.

Te večeri radili su do kasno u noć i svi ostali kafei u Bratuncu i ni u jednom od njih nije bila izvršena racija.

Ovakve metode zlostavljanja i zastrašivanja, a samim tim i kršenja zakonskih ovlašćenja, nisu nove, ali smo želeli da verujemo da su za nama i da je policija RS voljna da, zajedno sa drugim javnim i bezbednosnim delatnostima RS i BiH, pristupi reformisanju, kako u kadrovskom smislu, tako i u načinu postupanja prema građanima i građankama.

Bratunac, 07.04.2006. Čedomir Glavaš

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 14:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Dovoljno je ukratko izneti o cemu se radi i ostaviti link do teksta... bilo bi lepo procitati pravilnik foruma...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 18:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Vid vraga, sve Srbi a kao bore se za multi...

Zasto onda nema ni jednog, jedinog Bosnjaka u toj NVO a kao nesto se tu implemetira :D :D :D Bar ih ima u Bratuncu i Srebrenici

Pravo mi muka od ovih sto implementiraju kojesta...

PAZI OVO:

Citiraj:
''Sport i rekreacija kao doprinos mirovnom procesu''

Donator: UNDP

Budžet projekta: 15000,00KM

Period implementacije: oktobar 2002. - februar 2003.

15 000 maraka za ovu glupost!!!!!!!

Dalje mi se nije dalo citat.

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 08 Apr 2006, 19:01, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 18:58 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Apr 2006, 12:16
Ne zanima me politika a ni zastave samo da primetim da bi svi u Evropu -Eeeeeeeee ta zastava ima samo zvezdice i nista vise - :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 19:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jun 2003, 11:26
Koji si ti spamer Angelina ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 19:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Citiraj:
Koji si ti spamer Angelina ...

Jeni ... :)

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 08 Apr 2006, 21:06 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Ima vec par tema o nasoj policiji, tako da tamo mozete nastaviti.

http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=18709

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 7 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]