Šta se desi kod nas kad čovjeku dođe
У БAЊОЈ ЛУЦИ УХAПШЕН AЛЕКСAНДAР ПОПОВИЋ ЗБОГ УНИШТAВAЊA ОПРЕМЕ "ЕУРОМЕДИКA"
ПОКУЦАО, УШАО И СВЕ ПОЛУПАО
Према процјени власника ове здравствене установе Ђорђа Милојевића штета већа од милион марака. Поповић је све признао, а у циљу истраге још нећу да откривам мотив оваквог поступка, рекла тужилац Санда Јосић
БAЊA ЛУКA - Aлександар Поповић (28) из Поткозарја код Бање Луке полупао је у уторак навече опрему и комплетан инвентар у здравственој установи "Еуромедик" због чега је окружни тужилац Санда Јосић предложила да му се одреди притвор у трајању од мјесец дана.
Јосићева је потврдила нашем листу да се Поповић терети за кривично дјело оштећење туђе ствари.
- Поповић је, приликом саслушања, у потпуности признао кривично дјело које му се ставља на терет. У циљу истраге још нећу да откривам мотив оваквог поступка осумњиченог. Одлуку о притвору донијеће судија за претходни поступак Основног суда у Бањој Луци - казала је Јосићева.
Она додаје да је изјаву тужилаштву дао и оштећени Ђорђе Милојевић који је још увијек под шоком од овог догађаја, јер је уништена вриједна опрема која није била осигурана.
Aлександар Поповић дошао је у уторак око 19 часова у "Еуромедик", врата су била закључана јер је већ био крај радног времена, али га је медицинска сестра Биљана Вјештица пустила у амбуланту.
- Он је куцао на врата и ја сам погледала кроз прозор. Момак је био фино обучен и дјеловао је нормално. Када сам му рекла да затварамо, он је питао може ли ући да наручи преглед за сутра и ја сам га пустила - прича Биљана Вјештица.
--------------------------------------------------------------------------------
ПAЦИЈЕНТ
Медицинске сестре у "Еуромедику" испричале су нам да постоји могућност да је Aлександар Поповић био један од њихових пацијената.
- Не могу са сигурношћу потврдити да ли је он стварно био наш пацијент. Међутим, његов лик ми је познат и сигурно сам га раније виђала, само не знам гдје тачно. Могу рећи да сигурно није имао неки ваљан разлог да учини нешто овако - истиче медицинска сестра Свјетлана С.
Она каже да су се попели уз степенице, а онда је она прошла иза пулта, како би узела његове податке. Када га је питала како се зове он је из неке торбе почео да вади нешто.
- Помислила сам да човјек тражи неке налазе или упутницу. Међутим, он је извадио неки завежљај у којем је била цигла и почео је да лупа по стварима. Ужасно сам се препала и покушала сам да га смирим, али он се није обазирао на мене и наставио је да разбија - присјећа се Вјештица.
Осим Вјештице, у амбуланти је била још медицинска сестра Свјетлана Савичић. У тренутку када је Поповић почео да разбија инвентар, Савичићева је била у другој просторији. Она каже да је у једном тренутку чула ломљаву, а онда је зачула глас њене колегинице која је молила Поповића да не разбија.
СВЕ ПЛAНИРAНО
Aлександар Поповић уништио је комплетан систем података о пацијентима и власник "Еуромедика" Ђорђе Милојевић вјерује да је напад унапријед испланиран.
- Нападач је тачно дошао пред крај радног времена када у амбуланти нема никог, осим медицинских сестара. Можда га је и неко послао. Aли када сам га пред полицијом питао за кога ради, није желио да одговори - казао је Милојевић.
- Све се догодило муњевитом брзином. Када сам ушла у чекаоницу, видјела сам човјека како држи велики, масивни сто и с њим лупа све око себе. То је невјероватна снага... Страшно сам се уплашила и, заједно са Биљаном, почела сам да бјежим према излазу. Док смо трчале комади стакла су падали по нама. Било је страшно - говори Свјетлана Савичић.
Запослене истичу да је Aлександар Поповић разбијао све редом, али да ни у једном тренутку није напао њих двије.
Када су изашле напоље звале су у помоћ. На њихову срећу у близини су се нашла два полицајца. Одмах су ушли у амбуланту и ухапсили Поповића.
Власник здравствене установе "Еуромедик" Ђорђе Милојевић каже да је у овом нападу разбијена најсавременија медицинска дијагностичка опрема. Њена вриједност, према ријечима власника, процијењена је на око милион марака, ако не и више.
- Ово је, у двије године, већ трећи пут да се овакве ствари дешавају "Еуромедику". Први пут је у нашу другу амбуланту бачена бомба и тај случај до данас није расвијетљен. Други пут полиција је ухватила провалника, али никада нису рекли ко је кривац, нити су ми послали неки записник како би ме обавијестили о томе - вели Милојевић.
Он додаје да не зна шта је мотив напада и каже нико нема разлога да напада "Еуромедик", јер то није кафана него здравствена установа у којој се пружа помоћ људима.