Banjolučanin Mithat Hajdarpašić, poznatiji u gradu kao Mitko, vlasnik je nekoliko trajkova, odnosno vozila na tri točka, koje sam konstruiše i sklapa od dijelova automobila "bube".
Ovaj četrdesetjednogodišnji zaljubljenik u motore i automobile, pravljenjem trotočkaša počeo se baviti prije dvije godine.
"Zajedno s jednim prijateljem projektujem ove trajkove, a zatim ih sklapamo od dijelova automobila koje imamo na lageru", priča Hajdarpašić.
Prema njegovim riječima, za sklapanje jednog vozila trajk potrebno je oko dva mjeseca, a zatim slijedi postavljanje sjedišta i njegovo lakiranje.
Svaki od ovih ljepotana je unikat i ručni rad, a trajkovi se izrađuju kao dvosjedi, trosjedi, dok najzanimljivije djeluje četvorosjed.
Hajdarpašić kaže da je trajk novost u BiH, ističući da su u zapadnoj Evropi trajkovi sada baš u trendu.
"Ovi trotočkaši su veoma popularni u inostranstvu, a koriste ga kao vozilo sve generacije", priča Hajdarpašić, dodajući da im cijena doseže i do 70.000 KM.
Na nedavno održanom susretu oldtajmera "buba" na Trgu Krajine Mitko je za svoj trajk dobio prvu nagradu za konstrukciju vozila, a mnogi posjetioci su bili oduševljeni neobičnim prevoznim sredstvom.
"Ljudi su bili oduševljeni ovim modelom, raspitivali su se da li se može iznajmiti ili kupiti po narudžbi", ističe Hajdarpašić.
On se nada da će do sljedeće godine uspjeti registrovati firmu i otvoriti klub, kako bi krenuo s rentiranjem svojih ljubimaca.
"Svi ovi trajkovi će imati ugrađenu kompletnu kamp opremu, tako da će se prilikom iznajmljivanja moći koristiti i za putovanja", dodaje Hajdarpašić
Covjek je legenda,,,iznajmljuje trajk po 30km na par sati,,haos se je voziti na njemu...
_________________ Uvijek hrabra, vesela, svakom majka utjeha, jedina. Pišeš naše stranice, moja nježna kraljice, sudbine. Rodila, te rijeka duboka, u svakom viru Vrbas nosi tajnu, nosi istinu.
Ovo je moj grad...
"
|