banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 02:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 17 Jul 2005, 20:09 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Posto ne vidjeh nigdje da je pomenuto na forumu, da zapocnemo o tome (a mozemo i nastaviti uopsteno o HP, iako ima i na 'kultura').
---
BRITANSKE knjižare počele su u subotu ponoć i jednu minutu prodavati novu knjigu o Harryju Potteru, otvorivši vrata gomili nestrpljivih obožavatelja.

Posvuda u Velikoj Britaniji djeca prerušena u male čarobnjake požurila su u knjižare u ponoć i jednu minutu po engleskom vremenu kako bi kupila najnoviji nastavak dogodovština mladog čarobnjaka - "Harry Potter i Princ miješane krvi".

Nova knjiga iz serijala o Harryju Potteru puštena je u subotu u prodaju diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku. Očekuje se da će u prva 24 sata u svijetu biti prodano 10 milijuna primjeraka knjige.

Autorica knjige J. K. Rowling čitala je izvatke iz šestog nastavka svojeg bestselera sedamdesetorici privilegiranih dječaka i djevojčica iz čitavog svijeta, pobjednika međunarodnog natjecanja, u tajnovitom dvorcu u Edinburghu.

Novi nastavak dat će "brojne odgovore" na pitanja koje si postavljaju čitatelji već dvije godine. Tako bar tvrdi Rowling, koja pak nije htjela iznijeti detalje zapleta.

"Uzbuđena sam zbog knjige. U njoj ćete naći mnoge odgovore. Jako mi je stalo da je pročitate", kazala je britanska spisateljica.

Dok obožavatelji očekuju smrt jednog od glavnih likova i slične mračne događaje, Rowling se odlučila za vedriju varijantu potkrijepivši to nekim utiscima vlastite kćeri, danas adolescentice.

"Otišla sam iz kuće ostavivši kćer s primjerkom knjige. Čitala ju je prvi put. Kad sam izlazila, ona se smijala", dodala je autorica.

Index.hr
---
Šesti nastavak popularnog romana britanske spisateljice J.K. Rowling o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru od 16. jula će se naći u knjižarama širom sveta, dok će centralna proslava biti održana u zamku u Edinburgu.

Porudžbine knjige “Hari Poter i polukrvni princ” premašile su već 1,4 miliona, prema podacima onlajn knjižare Amazon.com.

“Polukrvni princ” je još u decembru, za manje od 24 sata od objavljivanja da će se naći u prodaji 16. jula, dospeo na prvo mesto liste britanskog ogranka Amazona.

Rowlingova će u noći između 15. i 16. jula, minut posle ponoći, odnosno za vreme “veštičjih sati”, početi da čita odlomke iz knjige “Hari Poter i polukrvni princ”, u prisustvu 70 mališana iz celog sveta, izabranih na osnovu različitih medijskih takmičenja.

Srećnici će imati priliku da putuju konjskom zapregom do zamka “Esplenade” u Edinburgu na svečanu promociju najnovijeg nastavka o Hariju Poteru, koja će biti uživo prenošena na TV i radijskim programima širom sveta.

Uslovi su bili da su deca stara do 16 godina, a između ostalog, imaće priliku i da joj postavljaju pitanja o novoj knjizi na specijalnoj konferenciji za novinare. Rowlingova je najavila da će to biti jedina konferencija o knjizi, preneli su britanski mediji. Svako dete dobiće i primerak knjige sa potpisom autorke.

Rowlingova je vodila računa da ne oda detalje najnovijeg nastavka serijala o Hariju Poteru, ali je nedavno na svom sajtu navela da joj se “Polukrvni princ”, kada ga je završila, svideo više od prethodnih nastavaka. “Šesta knjiga je ono što sam želela da uradim i čak i ako se nikome ne bude svidela (a ne nekima neće), znam da će ostati jedan od mojih favorita”.

Posebni programi “dočeka” šestog nastavka priče o Hariju Poteru, u izdanju kuće Bloomsbury, organizovani su i u Londonu. Knjižarski lanac Waterstone najavio je tematske, kostimirane i druge zabave od ponoći, navodeći da je, posle nedavnih terorističkih napada u Londonu, promocija knjige o dečaku koji se bori protiv zla više nego dobrodošla.

Očekuje se da će više od 300.000 ljudi pohrliti u britanske knjižare da prvi kupe šesti nastavak sage o dečaku-čarobnjaku.

Američki izdavač Sholastic, pripremio je rekordnih 10,8 miliona kopija novog nastavka romana.

Najveća prodavnica igračaka u svetu “Toys R Us” na Tajms skveru u Njujorku biće pretvorena 15. jula u ponoć u Hogvarts akademiju, a posebni programi najavljeni su i u drugim zemljama, ukljucujuci Indiju, Australiju i Novi Zeland.

Šesti nastavak štampan je i na Brajevom pismu kako bi slabovide i slepe osobe mogle da uživaju u Poterovim čarolijama.

Do sada je u svetu prodato više od 270 miliona knjiga iz serijala o Hariju Poteru.

Rowlingova je ranije najavila da će biti sedam romana u tom serijalu.

Knjige Roulingove doživele su i tri filmske verzije.

Četvrti filmski nastavak o Hariju Poteru, “Hari Poter i plameni pehar”, počeće da se prikazuje u američkim bioskopima krajem godine, najavio je “Warner Bros”. Filmovi adaptirani prema književnim nastavcima Rowlingove već su zaradili 2,6 milijarde dolara širom sveta.

B92.net

Poslednji put menjao FLASH dana 17 Jul 2005, 20:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2005, 20:10 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Najnoviji, šesti nastavak iz serije dečijih romana o mladom čarobnjaku "Harry Potter i Half-Blood Prince", koji će se u prodaji naći 16. jula, biće odštampan na ekološkom papiru, objavila je svetska organizacija za zaštitu okoline Greenpeace.

Izdanja u prevodu u većini evropskih zemalja će takođe biti odštampan na papiru zbog koga se ne moraju uništavati šume ni prašume, ističe Greenpeace dodajući kako se za to lično zauzela autorka kultne serije romana Joanne K. Rowling.

Nemačko izdanje najnovijeg romana o Harry Potteru sa početnim tiražom od dva miliona primeraka, biće naprimer odštampan na papiru koji se sastoji od mešavine recikliranih vlakana i vlakana certificiranih prema kriterijumu Veća za upravljanje šumama (Forest Stewardship Council - FSC). Knjiga ima oko 600 stranica. Za prvo izdanje romana potrebno je oko 1.500 tona papira. Koristeći ekološki papir, samo je prvo kanadsko izdanje romana spasilo 28.221 stablo od motorne testere.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2005, 20:13 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

>> Harry Potter 6. i 7. knjiga

Sve ovdje navedene činjenice su točne i potvrđene od J.K Rowling koja ih je izjavila u intervjuima, novinskim člancima, na svojoj www stranici i on-line chatovima.

Potvrđene činjenice
6. i 7. knjigom završava priča o Harryju. Neće biti potrebe za dodatnim nastavcima.
Upoznat ćemo novog ministra magije. Fudge će biti smijenjen.
Saznat ćemo što se dogodilo s Hagridovim polubratom Grawpom.
Dursleyjevi se pojavljuju i u šestoj knjizi, ali će se tamo Harry zadržati vrlo kratko. Manje od četiri tjedna.
U šestoj knjizi Cho Chang više nije Harryjeva simpatija. J.K govori da je ono bila samo avantura.
U 6. i 7. knjizi J.K «objašnjava» zašto je «ubila» Siriusa.
Harry u 6. knjizi postaje mnogo mnogo moćniji!
Saznati ćemo zašto Dumbledore ima potpuno povjerenje u Snapea.
Saznati ćemo što se dogodilo s Crvorepom AKA Peter Pettigrew
Saznati ćemo razlog mržnje između Siriusa i Snapea!
U 6. knjizi upoznat ćemo Snapeov najveći strah (sjetite se bauka).
Hermiona i Draco nikada neće biti zajedno (kao zaljubljeni par).
Saznati ćemo što je Dudley ugledao kada je vidio dementore (kada čovjek ugleda dementore u glavi vidi najstrašnija siječanja iz svog života).
U 6. knjizi saznati ćemo razlog zašto je Harry preživio Voldemortov napad, i zašto Voldemorta nije ubila povratna čarolija.
Upoznati ćemo Narcissu Malfoy – Dracovu majku.
Saznati ćemo tajne Harryjeva ožiljka u obliku munje.
Plačljiva Myrtle pojavljuje se opet, kao i Tonks.
Saznati ćemo zašto je Tom postao Voldemort. Sve o njegovom djetinjstvu!
U 6. knjizi čarobnjački svijet je u «pravom» ratu.
Saznati ćemo mnogo više o Potterovim obitljeskim odnosima.
Šesta knjiga je kraća od 5. knjige.
J.K je izjavila kako u 6. i 7. knjizi više nećemo susretati nove učenike drugih nacionalnosti.
Vrlo je važno za fabulu to što Harry ima majčine oči.
Upoznati ćemo nove Hagridove «kućne ljubimce».
Harry se nikada nije služio modernim «bezjačkim» tehnologijama kao što je kompjuter, Internet ili PSX.
Tajna zvana «Lily Potter» biti će otkrivena!

Internet šaputanja
Dumbledore i Harry nisu rođaci
Harry nije u nikakvoj krvnoj vezi s Voldemortom ili Salazarom Slytherinom
Lily Potter nije živa (premda mnogi imaju različite teorije o tome kako je mogla preživjeti Voldemortov napad. Jedna od meni najzanimljivijih je da se pretvorila u mačku.)
J.K neće napisati knjige koje govore što se događalo s poznatim likovima prije Harryjeva rođenja.
Krivonja nije animagus
Neville nije sin Petera Pettigrewa AKA Crvorepa
Remus Lupin nema brata blizanca
JK neće glumiti ni u jednom filmu
Harry Potter neće biti novi ministar magije

Novo-stare činjenice iliti ponavljanje gradiva
Fred i George Weasley rođeni su 1. travanja, pučki «1.april» – dan šale
«Ginerva» je prvo ime Ginny Wasley
Author Weasley ima dva brata
Molly Weasley se djevojački prezivala «Prewett»
Dean Thomas's se u prvoj verziji prve knjige zvao Gary
Harryjevo srednje ime je «James»
Hagrid, Lily, i James bili su u Griffindoru (Hagrid nije bio Hufflepuff)
Lily Potter se djevojački prezivala «Evans»
U Hogwartsu se obrazuje 1000 učenika
James Potter bio je gonič u metlobojskom timu Gryffindora
Hermiona je rođena 19. rujna, a Ron 1. ožujka
James Potter je od oca naslijedio ogrtač nevidljivosti i mnogo novca
Čarobnjaci žive mnogo duže od bezjaka
1 Galleon = 8€
Dumbledore ima 150 godina, McGonagall ima 70 godina, a Snape 35-36 godina
Moto Hogwartsa je "Draco Dormiens Nunquam Titillandus!" ili na naški "Ne diraj zmaja dok spava!"
Sretni ljudi ne postaju duhovi
Tijekom praznika u Hogwartsu od profesora ostaju samo Filch, Hagrid, i Dumbledore
Većina profesora Hogwartsa ima suprugu/supruga, ali J.K nije mnogo pisala o tome jer to nije važno za priču.
Aragog je Acromantula
Mačke su vrlo važne u HP knjigama (Krivonja, mačka gospođe Figgs, Gospa Norris, itd.)
Azkaban se nalazi negdje u sjevernom moru
Bez čarobnog štapića se mogu izvesti ne kontrolirane i spontane čarolije (kao što se Harryju dogodilo kada je iz ljutnje napuhao tetu)
Bezjačke škole nisu obavezne za čarobnjačku djecu (pri tome se misli na pohađanje bezjačkih razreda do 11. godine života, kada čarobnjačka djeca obično budu pozvana u Hogwarts, Durmstrang itd.)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Jul 2005, 20:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ima toga jos, ali trazite sami. :)
Inace, da li ima ovdje za kupiti?
Cuo sam da ima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Mostaru, pa bi vjerovatno trebalo biti i ovdje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 02:13 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2005, 16:00
FLASH je napisao:
Ima toga jos, ali trazite sami. :)
Inace, da li ima ovdje za kupiti?
Cuo sam da ima u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Mostaru, pa bi vjerovatno trebalo biti i ovdje.

Prosle godine su se potrudili da prevedu za nekih 2-3 mjeseca... Mozda je sad bilo i ranije...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 02:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
Da vam posaljem na engleskom?Doduse,ovdje je trazenije(i skuplje britansko izdanje-kao ima nekih malih razlika :-? )a ja cu se pocastiti za rodjendan pa cu vam za koji dan reci svoje komentare :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 13:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
Da vam posaljem na engleskom?Doduse,ovdje je trazenije(i skuplje britansko izdanje-kao ima nekih malih razlika :-? )a ja cu se pocastiti za rodjendan pa cu vam za koji dan reci svoje komentare :lol:

Ja sam razmisljao da je porucim jer sam u stvari 5ti dio i citao na engleskom, ali posto vec imam svih 5 na srpskom, nije frka da cekam na prevod.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 14:05 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2003, 07:03
u beogradu je vec u prodaji (na engleskom) a na srpskom stize u septembru

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa bilo bi i sramota da ti citas na srpskom...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:11 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Maj 2003, 23:13
Algoritam ce izbaciti prevedeno izdanje 15.10. ako se ne varam.
Ucrvacu se do prevoda... Dodushe, ne smeta mi da citam na engleskom ali nemam blage veze kako to da zbavim, a da se ne michem iz BL :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:12 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Evo, ja sam narucio iz Bgd-a, pa se nadam da ce mi stici za koji dan... :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

narucis preko neta i stigne ti na vrata :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

azdajica-ny je napisao:
pa bilo bi i sramota da ti citas na srpskom...

Ma hocu da imam citavu kolekciju. Sta ce mi sad 6ti dio na eng. kad imam prvih 5 na srpskom... :D
BTW - zna li iko kakva je situacija za 4ti film, je l' jos uvijek datum tamo negdje za decembar?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Cini mi se da je novembar u pitanju.
Btw. hocu link da narucim tu blesavu knjigu iz Beograda ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ma ja sam je narucio preko prijatelja da mi kupi, pa posalje... :)

Mozes preko Amazona:
http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/ ... 75-5405735 :wink:

Poslednji put menjao FLASH dana 18 Jul 2005, 15:54, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Jul 2005, 15:53 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

E sad sam isfurana :lol:
Nista, zbavicu ja tu knjigu nekako... :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 13:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2004, 15:21
Ja procitala prvih 150 stranica :D ! Jedva cekam da nastavim, super je. Draco, tebi se dobro ne pise :( .

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 14:35 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Dove, ajd skeniraj to, pa mailaj ovamo! :D
Ja, iako nisam procitao niti jednu str. do sada, znam koji ce lik umrijeti.
Da pomognem... Ime mu sadrzi slovo r. :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 14:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Dove je napisao:
Ja procitala prvih 150 stranica :D ! Jedva cekam da nastavim, super je. Draco, tebi se dobro ne pise :( .

Potpuno sam uvjeren da ce se skinuti ljaga sa imena Malfoy :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Jul 2005, 14:45 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Draco_Malfoy je napisao:
Dove je napisao:

Potpuno sam uvjeren da ce se skinuti ljaga sa imena Malfoy :D

A jos kad se pojavi tvoja 'mama' sigurno ce i o njoj biti lijepih stvari... :)
Ona ce sigurno cijelu porodicu izvuci, kako ce biti 'dobra'... :D
Upoznati ćemo Narcissu Malfoy – Dracovu majku.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 51 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]