banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 00:14

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 12 Jan 2005, 02:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 03 Jan 2003, 01:59
Da li je neko ima slicno iskustvo i sta mislite o tome.

Moj primjer:

Zivim u zgradi sa 3 sprata u kojoj ima ukupno 10 stanova. Elta kabel je preko nase zgrade prenjela svoj kabal i na nasoj ga zgradi ucvrstila i to nakon sto su nas lijepo zamolili da im omogucimo izlazak na krov.

Zatim su nam saopstili (nakon sto smo mi iskazali interes) da nemogu da uvedu kod nas kablovsku televiziju jer im mi nismo prioritet i da ce to uciniti u buducnosti ta buducnost jos nije dosla a proslost je vec oko 1,5 godinu. Na nase visestruko kontaktiranje uvjek se javljala neka zena (koju bi se moglo lako usporediti sa baaaabom iz nadrealista) koja nam je ustrajno i marljivo servirala novu porciju obecanja zacinjenu za njenom nekopentetnoscu i neznanjem.

Sustina ove primjera je sljedece pitanje.

Da li je uredu da oni kao firma kazu mi vam to necemo da ponudimo.

Ja mislim da to nije ok i da su oni obavezni. Bas zato sto imaju monopol. Kao sto je recimo primjerice telekom morao spustiti cijene poziva sa fiksnog na mobilni zato sto je to realno bilo preskupo i oni su zloupotrebljavali svoju monopolsku poziciju na bespomocnim gradjanima.

I sta mi kao bespomocni korisnici mozemo uciniti.

Osim sto mi konkretno mozemo odjeci kabal ali ima i drugih slucajeva gdje nije kabal na njihovoj zgradi ali zgrada do njih ima kablovsku a oni moraju cekati bolja vremena - iskustvo jednog prijatelja.

Pozdrav svima koliko vas ima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 12:46 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
Pitas sta mozete uraditi?

Odgovor NISTA to ti je kapitalizam, nema vise jednakosti, postenja itd. oni imaju sva prava kao privatna firma da svoju uslugu pruzaju kome hoce u skladu sa njihivim poslovnim planovima ( citaj tamo gdje mogu vise zaraditi ). E sad ako hoces da im napakostis ili da ih unistis otvori svoju kablovsku firmu pa ponudi uslugu po nizim cijenama ako mozes i preuzmi im posao ( i to je kapitalizam ).

To je prolem tranzicijskih zemalja, zeljeli bi da zive ko na zapadu ali navike iz socijalizma ostaju.

Jedino im mozete zabraniti d akoriste vasu zgradu kao nosac za kabal i da za to trazite novcanu nadoknadu.

lp

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 13:39 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Feb 2004, 19:53
oni vam ne moraju ustupiti svoje usluge ako nece, tj. ne vide korist u tome

vi ako imate ugovor sa njima o ustupanju krova, u g.... ste, a ako nemate onda trazite da ga odstrane

Vrh

PostPoslato: 12 Jan 2005, 20:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
manemoj je napisao:
Da li je uredu da oni kao firma kazu mi vam to necemo da ponudimo.

Sa njihove strane, sasvim u redu razmišljanje. Privatna su firma i normalno je da gledaju šta im se više isplati.
Sa strane korisnika njihovih usluga, nije u redu - ali ko u kapitalizmu pita konzumente?

manemoj je napisao:
Ja mislim da to nije ok i da su oni obavezni. Bas zato sto imaju monopol.

Ko ih obavezuje? Gradska uprava? CRA? :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 12 Jan 2005, 20:55 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2001, 01:00
Zasto bi neko uveo kablovsku televiziju ako vec ima mogucnost da za iste pare (ako zivi u privatnoj kuci) kupi digitalni receiver i tanjir pa opleti po satelitu..

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 00:08 
Početnik
Početnik

Pozdrav,

drago mi je da se neko interesuje za ovu temu i hvala na javljanju svima.

Evo nekoliko pojasnjenja.

Prije svega za one koji nisu znali monopolisticko ponasanje spada u grupu kriminalnih ponasanja i kaznjivo je zakonom.

Primjerice zato je USA microsoft bio pred sudom i tadodje isti je u evropi dobio kaznu od cinimi se nesto oko 500 miliona eura!!!

Poenta je u slucaju microsofta da njihov operativni sistem koristi primjerice 90% ljudi i da oni na osnovu toga mogu da guse druge programe koji se takodje vrte na windowsu. Slicno se desilo sa odlicnim programom netscape.

Glavna je stvar da je monopolsko ponasanje generalno stetno po drustvo jer usporava njegov rast (jer zdrava konkurencija je uvijek ta koja daje brz i efikasan rast od kojeg svi ubiru korist, neko novac a neko dobre proizvode). Sa druge strane monopol na stetu mase pribavlja pojedincima ekstremnu nerealnu korist a koja se prema principima monopolskog ponasanja moze izjednaciti sa drugim krivicnim djelom prostom ucjenom.

Da nesirim dalje istakao sam nekoliko negativnih aspekata monopola koje vjerovatno svi vec i znate ali zelim time kompletirati sliku monopola kao krivičnog dijela koje je kao takvo prepoznato u svijjetu a mislim i kod nas.

I da se vratim na elta kabel oni su bas zato sto su u monopolskoj poziciji mojoj zgradi obavezni uvesti kablovsku vezu ako mi to trazimo (jer niko drugi to nije u mogucnosti, zato sto su oni vec uzeli cijelo naselje pa se nikom ne isplati) u protivnom oni treba da odu iz naseg naselja i omoguce nekom drugom da to uradi ako oni ne zele sve drugo je monopolsko ponasanje. Jer da nije monopolsko ponasanje nego zdrava konkurencija oni bi plaseci se zdrave konkurencije vrlo brzo ucinili i vise nego sto trazimo.
A sada za kraj i malo istorije. Vec na pocetku formiranja trzisne ekonomije i kapitalistickog drustva ljudi su prepoznali monopol kao neagitvnu pojavu koja visestruko steti drustvu i pojedincima. Pa su je kao takvu odavno poceli kaznjavati.
U novije vrijeme primjerice u americi se desilo da su neke velike kompanije nakon sudjenja ne samo novcano kaznili nego i rascijepali na manje dijelove da ne bi mogle imati monopolski uticaj kao do tada. Isto se trebalo desiti i sa microsoftom ali se onda umijesala americka drzavna politika jer su shvatili da microsoft puno znaci za americku ulogu svjetske dominacije pa su u tom kontekstu istolerisali stetu koju microsoft nanosi njihovom sopstvenom drustvu.
Zato recimo u americi se taj proces zavrsio kroz nekakve nove dogovore sa ostecenim a u evropi sa konkretnom kaznom od 500 miliona. Koja je opet preblaga kada se zna da microsoft ima vec izdvojeno u svojim rezervama samo za sudjenja i kazne visestruko veci iznos.

Eto malo smo rasirili i skrenuli sa teme ali se nadam da je bilo zanimljivo

I jos sto se tice satelitske i nju slucajno imam ali osim nekoliko kanala sa filmovima nema se sta puno vidjeti na engleskom jeziku.

A i tih nekoliko su ustvari francuski kanali koji cesto imaju omogucen i engleski i sto je vrhunac svega mora se barem jednom mjesecno ili cesce nositi cijeli receiver na dopunjavanje sifri.
Tako da nisam odusevljen.
Trenutna alternativa satelitskoj je montiranje 3 antene za 155KM sa cime dobijam 12 lokalnih kanala solidnog kvaliteta.

Pozdrav svima

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 05:56 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jun 2004, 01:39
Komentar vezano za programe na engleskom jeziku, ja sam korisnik Elta kabel TV i moram ti reci da od nekih 35 kanala samo su tri na engleskom jeziku, CNN, BBC, i EuroSport ostalo su njemacki, talijanski i francuski programi a dobro znamo kako oni "prevode" filmove. Dobra strana je sto ima oko 15-ak "domacih" programa-od kojih je 6-7 gledljivo.
Don't get me wrong ne zalim se ja, ali...pa zar su nam bas morali staviti njemacki MTV, mislim...bezze :roll:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 09:34 
Zar su uopste morali staviti MTV... samo neke glupave emisije, nigdje muzike.
Btw, engleski MTV se placa, koliko znam.
A Elta, da su nesto i nisu, ali bez njih bi ipak bilo gadno :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 10:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Nov 2003, 23:39
manemoj je napisao:
Pozdrav,
Prije svega za one koji nisu znali monopolisticko ponasanje spada u grupu kriminalnih ponasanja i kaznjivo je zakonom.

Prvo, koliko znam u BiH ne postoje anti-monopolistički zakoni. Volio bih da me neko argumentovano demantuje.

Drugo, monopol Elta i Netcoma je aktuelan samo iz razloga što nema jačih firmi koje su spremne uložiti novac u ovu djelatnost, u širenje mreže i pridobijanje novih klijenata. I stoga, Elta i Netcom imaju mogućnost da rade to što rade.
Kad se konačno pojavi nova i jača konkurentska firma, biće sigurno mnogo drugačija situacija.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 13 Jan 2005, 13:31 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Sep 2003, 21:58
Bolje ikako nego nikako...
http://forum.blic.net/viewtopic.php?t=11505

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2005, 15:48 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Jan 2004, 16:12
elta je propala....oni uopste nemaju legalnu osnovu za svoj posao,pa ce biti uskoro ukinuti....jel to ok? jeste...zasto? zato sto svi trebamo da gledamo smrdljivi RTRS i da placamo za smece najvece......usput, ja na toj elti otkad je imam gledam 10 kanala,a ostalo zaobilazim..... kad su levati...mislim,koji ce mi quratz tamo neki francuski super glupi kanal??? necu!!!!!!!!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 14 Jan 2005, 21:39 
Početnik
Početnik

Ja bih samo dodao da po onom sto sam vidio kod nekih prijatelja Elta uopste nema legalne kanale koji se placaju a nama naplacuje svoju uslugu. Za tarifu od 120KM godisnje bi trebalo biti moguce dobiti i nesto inace kodiranih kanala koji se placaju i koji onda u skladu sa tim imaju upotrebljiv program.

To je za one koji mozda nisu znali takodje dio kablovske a ne samo rijesavanje problema sa antenom za nas neupucene u nekoj "evropskoj provinciji" kako bih rekao da oni nas vide.

Oni koji koriste satelitsku antenu vjerovatno znaju o cemu govorim.

I u tom kontekstu navescu jos samo jedan detalj. Strani kanali koje oni daju su vjerovatno (govorim sa 99% sigurnosti) sve slobodni - citaj besplatni - kanali i zato su uglavnom na njemackom, francuskom i slicno. Jer kanali na engleskom su uglavnom placeni kanali cije bi oni licence trebali uzeti i platiti nasim novcem a onda nama proslijediti medjutim to se ne uklapa u provincijalsku poslovnu politiku uzmi-otmi-kolikomozesstoprijemozes.
Malo ovo zvuci grubo ali cinimi se da je istinito.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 14:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Feb 2004, 19:52
moram da se nasmijem ovoj/ovom manemoj.

Hoce da za 10 km dobije kodirane kanale i zali se da u Evropi ne bi tako postupali sa klijentelom i da njih izrabljuju.

Draga moja/moj znas li ti koliko kosta u Evropi legalno samo JEDAN (1 ) bolji kanal godisnje. BBC movies, sport i odnosno cijeli komplet ili Premiere ( njemacki ) - a to bi ti htjela imati, - oko 1000 evra godisnje ( jedan digitalni paket sa par kanala ) ili jos gore naplacuju po sadrzaju pa jedna fudbalska utakmica kosta 20-30 evra itd.

Pa sta bi ti htjela za 5 evra mjesecno, da ti Brad Pitt dolazi u goste...

Ako ti vec smeta izbor, kupi si digitalku ( bolja kost aoko 700km sa dekoderom ) , malo potrazi kodove po netu, malo si uzmi dekodiranu karticu kod nas ( punjenje kosta oko 10km, svaki mjesec dva , zavisi kako mjenjaju kodove) pa uzivaj kao ja i zaj*i sve kablovske operatere.
Ja imam oko 1200 kanala na 3 satelita, svaku noc gledam NBA ( to me zanima na nba+ , gledam fudbal, jos da mi je skontati bbc da gledam njihove najbolje na svijetu dokumentarce i bice pun asaka :)

lp

http://drigi.blogabet.com/

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Jan 2005, 14:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
Pa sta bi ti htjela za 5 evra mjesecno, da ti Brad Pitt dolazi u goste...
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

u pravu si

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 01:57 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
Mozel' jedna Angelina Jolie za 3 OJRA? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 11:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

me moze ovaj mjesec, angelina na godisnjem, mozda iduci :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 11:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Hehehe,
btw koliko sam upucen telecom je snizio cene fiksni>mobilni, ali poskupio fiksni>fiksni, pa sad ko se tu brine o narodu, ma daj..
Elta je oduvek bila shit, ali kao sto drigi kaze za 10 km ne moze bolje. Ja sam zvao nekoliko puta jer su ukinuli BBC world, poslednjim pozivom sam saznao da je BBc previse skup i zato ne mogu vise da ga emituju. haha
Sad ce se pojaviti neka monopolisticka firma npr. Telecom i ubiti u pojam "konkurenciju" i eto opet monopola. zvaka za ludaka
poz :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 14:04 
Početnik
Početnik

Hvala na uputama i na primjedbama.

Prije svega da kazem da se slazem da je 10KM malo i da znam za cijene koje ste pominjali o premijere i slicno. Takodje moram naglasiti da te cijene se prije svega odnose na zapadno evropske zemlje i uglavnom cijene proizvoda koje dolaze ovdje su uvijjek razlicite.

Sa druge strane ELta uzima 10KM samo za odrzavanje sistema, jer samo uvodjenje je placeno (dakle oprema i kablovi i rad su placeni).

Mislim licno da je 10KM za samo odrzavanje sistema previse za nase uslove pogotovo kad se zna da oni nemaju gotovo nikakve aktivnosti tj. procenat kvarova je minimalan.

Uzmite samo koliko je stanova i koliko ljudi placa pa izracunajte mjesecni prihod.

Za sta oni trose taj novac?

Mozda bi mogli dati barem dio toga za neke licence koje nisu toliko skupe kao premijere i slicno.

I naravno mnogi znaju da postoji i konkurencija ELta kabelu koji naplacuju cinimi se 6KM jer oni su iz srbije valjda to ima neke veze i takodje oni rade svaku kucu dakle svakoga ko izrazi zelju i nude isto za dakle skoro upola cijene.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 14:59 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 20 Feb 2004, 23:37
josephine je napisao:
me moze ovaj mjesec, angelina na godisnjem, mozda iduci :D

Ok,ok. Steta,a sta je sa josephine? :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Jan 2005, 15:12 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

nikad se nije bavila tim biznisom :D

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]