banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 23:50

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 30 Sep 2023, 09:26 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
Zapad propada, a ljudi se satraše da odu raditi i studirati u Moskvu, Peking, Nju Delhi...

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 09:33 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Pa ono, pogledaj koliko su ti gradovi udaljeni od nas :D

Iz okolnih zemalja dolaze.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 09:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Znam čovjeka što je studirao u Rusiji, niti Moskva, niti Peterburg, i bili sa njim ljudi iz Azije, Južne Amerike... Kaže da Kinezi satraše koliko su pripremljeni, njihovi srednjoškolci šiju znanjem jače studente iz Južne Amerike npr.
A propo toga, skoro je neko od Rusa rekao da Zapad štima rangiranja univerziteta, kako bi privukao više studenata iz svijeta. Op, evo ga: https://tass.com/politics/1672145

A još nešto na temu njihovih fakulteta, evo juče mi naiđe jedan video, koji me odvede do sledećeg: https://youtu.be/ITYfyB6M4IM
Pogledajte vi ko je njima profesor, i to ne bilo gdje, nego na Berkliju koji je rangiran negdje u top 5 fakulteta na svijetu valjda. Ovo je profesor. Gledaj izbečenih očiju i kolutanja. Čista duševna poremećenost. Samo što ne skoči da te zakolje zubima, kad čuje nešto što joj se ne sviđa. To je bukvalno "elita" koju stvaraju i koja treba da preuzme sve i sutra određuje život i njima a i nama. Gomila bolesnih ludaka, samo u rukavicama i sa akademskim titulama.

Što se tiče propadanja zapada, da, propada, ali "ispod žita", pa se ne primijeti, dok onda odjednom ne ide preko noći ova promjena, pa hop, pa onda ona. E, onda je češanje po glavi, pa šta sad odjednom bi. Čas ukinu ovo, čas moraš ono. A ko zna šta još sve slijedi.
Tako da, to što tim svojim propadanjem još nisu došli na nivo materijalnog jada koji je kod nas, ne znači da ne propadaju. Razlika je ogromna i dalje, pa imaju još prostora. Ali idu nadole.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 10:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Megabyte je napisao:
Pa ono, pogledaj koliko su ti gradovi udaljeni od nas :D

Iz okolnih zemalja dolaze.

Udaljen je i San Francisko i Njujork, Finiks, Toronto i Melburn i Sidnej, pa tamo imam rodbinu i poznanike, prijatelje. U Moskvi i Pekingu nemam.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 10:10 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Šta sam hteo da kažem (by Kari Pešić :)). Putinovu sliku nosi, evrima se hrani, zapadnu robu i usluge koristi. Ako neko misli da će Rus doći i nekoga braniti na KiM, BiH, u Srbiji od Srblja, pa jbg, nek samo misli. Mi nismo u nikakvom savezu, a i kako bi bili. Sa kime mi održavamo vježbe na Manjači.. Saradnja sa Rusijom nam je jaka koliko i rafinerija u Brodu.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 10:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Jun 2010, 10:52
LeonN je napisao:
Šta sam hteo da kažem (by Kari Pešić :)). Putinovu sliku nosi, evrima se hrani, zapadnu robu i usluge koristi. Ako neko misli da će Rus doći i nekoga braniti na KiM, BiH, u Srbiji od Srblja, pa jbg, nek samo misli. Mi nismo u nikakvom savezu, a i kako bi bili. Sa kime mi održavamo vježbe na Manjači.. Saradnja sa Rusijom nam je jaka koliko i rafinerija u Brodu.
Pa da su Rusi kolonizatori od pamtivjeka, i da je čitava njihova istorija vezana za izrabljivanje podanika i kumulisanje kapitala, vjerovatno bi situacija bila potpuno drugačija. Porediti vrijednosti Rusije i kolektivnog zapada je van svake pameti. U Rusiji se i dalje zna ko je mama a ko tata, ko je muško i ko je žensko. O kulturi, književnosti, umjestnosti nećemo ni pričati. Zapad je bogat i iskvaren do srži. Toliko je siromaštva na svijetu i onda je čudno što svi ti siromašni ljudi gledaju recimo američke holivudske filmove od malih nogu i žele bar neki dio toga? Ajmo ovako postaviti stvari, da je standard u Rusiji i Americi isti ja bih istog momenta izabrao Rusiju. Ali ponavljam Rusi nemaju toliko krvi na rukama kroz istoriju, samim tim ni toliko kapitala. Da ne govorimo da je u svakom filmu negativac obično Rus ili Srbin.

Ako ćemo se voditi tvojom logikom, čudno je da ljudi iz RS na primjer biraju da rade sezonu u Hrvatskoj a ne u Srbiji. Kunu se u Srbiju, a rade kod ustaša. A to što je Hrvatska popušila svaki polni organ okupatora još od Austrougara, preko Hitlera pa Amera da bi dobili to što imaju (more i najljepše predjele koji su nekad bili naseljeni Srbima) i ulazak u EU, to ćemo staviti sa strane? Nije sve tako crno i bijelo.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 11:21 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

A ček, kako su Petar veliki i Katarina velika širili carsku Rusiju? Osvajanjima ili su narodi i okolne teritorije dobrovoljno im se pripajali? Da su Rusi imali bolji pristup toplim morima, ko kaže da ne bi imali prekomorske kolonije? Da li se osvajanje područja oko primarnog ruskog postanka može smatrati koloniziranjem?

Možemo pričati i o zapadnoj umjetnosti i kulturno, slobodno.

Zapad je bogat i iskvaren do srži, kažeš. Dobro, velikom mjerom i jeste. A deder ti reci, ko izvrši privatizaciju u Rusiji devedesetih i kako nastaše silni ruski milijarderi? Kako ti privredni velikani skloniše ogromna bogatstva u inostranstvo, umjesto da su više jačali ekonomiju svoje zemlje i standard svojih sugrađana. Ruski biznismeni i političari, sve go svetac i svijetli primjer drugima?

Amerika ima neprikosnovenu meku moć u svijetu i zato generacije odrastaju uz njihovu pop kulturu. Stavi i to pod tačku trulosti.

To za RS, Hrvatsku i Ustaše. Ne vidim kontekst. Hrvata je ginulo i u Ustašama i u Partizanima. Jasno je, više kao Ustaše i prije pada Italije u II Sv. ratu.

A Hrvatska ima duplo veći bdp per capita prema PPP od Srbije, pa eto razloga što Trebinjci idu tamo na sezonu da rade, a ne u Sribiju. A Srbovati se mora. Jbg

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 11:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
LeonN je napisao:

Zato što smo okupirani od jednih, zato podržavamo druge. Osjetili smo neprijateljstvo tih, a i dan danas ga osjećamo. Ne prestaje.
Nažalost naše zemlje su okružene tim neprijateljem, a i sam neprijatelj je u njima. A CG koja je na moru, nije u sastavu Srbije. Tako da se i ne možemo odvojiti od tih zapadnih usluga.
Zapad ima dobre robe i u nekim stvarima dominaciju, ali drugačija će situacija biti kroz 10-15 godina. Pa i 5 godina. Kinezi su čak i sa autima navrli, a tamo negdje 2007. su bila smješna. Landwind i kreš test.
Ako ideš da zaradiš više, a već ideš daleko, radije ćeš onda u Ameriku zar ne, veći je keš?

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 12:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
LeonN je napisao:
Zapad propada, a ljudi se satraše da odu raditi i studirati u Moskvu, Peking, Nju Delhi...

Molim te reci da nemaš više od 17 godina.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 14:10 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
A šta su Rusi nego kolonizatori? Samo su kolonizovali istok, ne zapad.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 15:22 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Pa nije baš isto. Em što su se ta prostranstva naslanjala na njihovu teritoriju, em što mislim da nisu bila toliko ni naseljena. Uz to, iako je bilo sukoba sa lokalcima, nije baš da je taj period poznat po istrebljenju, kakvo su vršili Amerikanci. I dan-danas ti narodi koje su Rusi kolonizovali, su daleko bolje uklopljeni u rusku državu (recimo, veliki broj u vojsci), nego oni pijani i siromašni Indijanci u SAD.
Ako i kolonizacija, djeluje da je bila daleko manje nehumana.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 15:42 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

jovic23 je napisao:
LeonN je napisao:

Tlinest. Sarkazam Joviću.

Megabyte je napisao:
LeonN je napisao:

Zato što smo okupirani od jednih, zato podržavamo druge. Osjetili smo neprijateljstvo tih, a i dan danas ga osjećamo. Ne prestaje.
Nažalost naše zemlje su okružene tim neprijateljem, a i sam neprijatelj je u njima. A CG koja je na moru, nije u sastavu Srbije. Tako da se i ne možemo odvojiti od tih zapadnih usluga.
Zapad ima dobre robe i u nekim stvarima dominaciju, ali drugačija će situacija biti kroz 10-15 godina. Pa i 5 godina. Kinezi su čak i sa autima navrli, a tamo negdje 2007. su bila smješna. Landwind i kreš test.
Ako ideš da zaradiš više, a već ideš daleko, radije ćeš onda u Ameriku zar ne, veći je keš?

Jasno ko je vodio glavnu riječ devedesetih, a i danas i ko nas je okupirao, kao i gotovo čitavu Evropu i dobar dio svijeta. I ko je gađao položaje naše vojske devedesetih i bombardovao Srbiju.

U kući imam proizvoda i sa zapada i iz Kine što direktno, što indirektno kroz zapadne kompanije čija je proizvodnja tamo, ali nisam ekstreman da glorifikujem ni jedne, ni druge, ni treće, niti da im slijepo vjerujem. Velike sile, kao i uvijek stavljaju svoje interese na prvo mjesto, odnosno uzak krug njihove elite i ta priča da je (gotovo) sve sa zapada trulo i da se on raspada je prilično nerealna i neutemeljena.

I da, Kina jeste napravila nesvakidašnji napredak u 40, 50 godina, ali i ona kao svjetska sila izlazi van svojih okvira i traži interese i prisustvo po svijetu. Ko zna, za 100, 200 godina Kina može zauzeti poziciju koju ima SAD i postati glavni hegemon..

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2023, 16:43 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rivaldinho je napisao:
Pa nije baš isto. Em što su se ta prostranstva naslanjala na njihovu teritoriju, em što mislim da nisu bila toliko ni naseljena. Uz to, iako je bilo sukoba sa lokalcima, nije baš da je taj period poznat po istrebljenju, kakvo su vršili Amerikanci. I dan-danas ti narodi koje su Rusi kolonizovali, su daleko bolje uklopljeni u rusku državu (recimo, veliki broj u vojsci), nego oni pijani i siromašni Indijanci u SAD.
Ako i kolonizacija, djeluje da je bila daleko manje nehumana.

Zanemari Sibirska prostranstva. Kazahstan, Turkmenistan, Tadžikistan, Jermenija, Azerbejdžan, Latvija, Litvanija, Estonija, Uzbekistan, Moldavija, Gruzija. Čečenija?
Nisi ni sve zapadnjačke kolonizacije bile "na nož" ali ih to ne čini manje lošima.

Послато са 2209116AG помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 07:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Rusija je za razliku od Amerike davno zaokružila svoje kolonijalne granice koje su prvenstveno teritorijalno vezane uz njenu teritoriju....Poljska,Finska......Ako se ne računaju ruski (sovjetski) geostrateški agresivni izleti i tzo opet u svojoj pograničnoj zoni Rusija nema pretenzije za udaljenim teritorijama.
Apropo zaadne kulture i njenih vrijednosti kojoj svi stremimo,zapad i njegova kultura je preklopio svijet,potpuno je nevažno da li se to nekom sviđa ili ne ali čitav svijet je zapadna kultura.Svaki elitni pripadnik bilo kog društva na planeti ,svaki bijednik sa dna socijalne liste imaju san da kopiraju tu kulturu i vrijednosti.....neko ima granicu,neko nema....nekome je gadljiva sva gender kultura ali ostalo nije ali niko se ne odriče svoje pripadnosti zapadnoj kulturi.Mcdonalds je u Bl propao ne zato što smo mi sa gnušanjem odbacili taj proizvod zapadne kulture već zato što smo sirotinja koja nije imala novca za njihove proizvode.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 13:12 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
LeonN je napisao:
jovic23 je napisao:
LeonN je napisao:

Tlinest. Sarkazam Joviću.

Megabyte je napisao:
LeonN je napisao:

Jasno ko je vodio glavnu riječ devedesetih, a i danas i ko nas je okupirao, kao i gotovo čitavu Evropu i dobar dio svijeta. I ko je gađao položaje naše vojske devedesetih i bombardovao Srbiju.

U kući imam proizvoda i sa zapada i iz Kine što direktno, što indirektno kroz zapadne kompanije čija je proizvodnja tamo, ali nisam ekstreman da glorifikujem ni jedne, ni druge, ni treće, niti da im slijepo vjerujem. Velike sile, kao i uvijek stavljaju svoje interese na prvo mjesto, odnosno uzak krug njihove elite i ta priča da je (gotovo) sve sa zapada trulo i da se on raspada je prilično nerealna i neutemeljena.

I da, Kina jeste napravila nesvakidašnji napredak u 40, 50 godina, ali i ona kao svjetska sila izlazi van svojih okvira i traži interese i prisustvo po svijetu. Ko zna, za 100, 200 godina Kina može zauzeti poziciju koju ima SAD i postati glavni hegemon..

Balansiras meni se učinilo da imaš Bajdenovu sliku na zidu.

Znate i njihove elite su iste, zapadna je stavila šapu na čitav svijet, nema tu danas mjesta balansiranju i relativizaciji zapadna elita je praktično bacila finansijsku nuklearnu bombu na Rusiju da bi ti i dalje kupovao samo zapadne proizvode i ponešto iz Kine.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 13:25 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Čiča iz Rogače je napisao:
Rusija je za razliku od Amerike davno zaokružila svoje kolonijalne granice koje su prvenstveno teritorijalno vezane uz njenu teritoriju....Poljska,Finska......Ako se ne računaju ruski (sovjetski) geostrateški agresivni izleti i tzo opet u svojoj pograničnoj zoni Rusija nema pretenzije za udaljenim teritorijama.
Apropo zaadne kulture i njenih vrijednosti kojoj svi stremimo,zapad i njegova kultura je preklopio svijet,potpuno je nevažno da li se to nekom sviđa ili ne ali čitav svijet je zapadna kultura.Svaki elitni pripadnik bilo kog društva na planeti ,svaki bijednik sa dna socijalne liste imaju san da kopiraju tu kulturu i vrijednosti.....neko ima granicu,neko nema....nekome je gadljiva sva gender kultura ali ostalo nije ali niko se ne odriče svoje pripadnosti zapadnoj kulturi.Mcdonalds je u Bl propao ne zato što smo mi sa gnušanjem odbacili taj proizvod zapadne kulture već zato što smo sirotinja koja nije imala novca za njihove proizvode.

Pa pogrešno ne stremimo mi zapadnoj kulturi već da živimo bolje kao i sav normalan svijet, prihvatanje kulture je nusprodukt okupacije.

Mek je propao jer kvalitetom nije zadovoljio za cijenu po kojoj se prodaje.
Bili smo dovoljno nekulturni da se kvalitetnije i jeftinije najedemo u cevabdzinici preko puta.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 14:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
A gdje je to na svijetu Mek zadovoljio kvalitetom :D
Zapadna kultura je između ostalg i kultura oblačenja....jelte niko se danas ne oblači van tih okvira osim domorodaca na Papua Gvineji.
Meka okupacija je kad ti brojčano milionska omladina iz bivšeg sovjetskog bloka 91 dođe na Monsters of Rock...svi u Levisicama i sa CocaColom u ruci....protiv toga lijeka nema.
https://www.muzika.hr/monsters-of-rock- ... ta-zapadu/

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Za to su sovjeti sami krivi.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 18:30 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Čiča iz Rogače je napisao:

Cica ne mjesat jabuke i kruske.
Svaki covjek bi htio da zivi bolje i sretnije a ne da slijedi zapadnu "kulturu". Ustvari kultura bilo cija to ne pruza(bolji zivot). Materijalni polozaj i zivotni standard nije kultura.

Imati stan-kucu, auto, posao od kojeg mozes da zivis. Moci da obezbjedis za svoju porodicu normalan zivot jeli to kultura? Jeli to htjeti stremljenje ka zapadnoj kulturi?
Svijet se ne satoji samo od Amera i Zapadne Evrope.
Koje su to vrijednosti te "zapadne kulture" nabroj par kojima svi streme?

I plus sto zivimo u vremenu velikih promjena.
Gore neko spomenu ko ide trazit posao u Njemacku Francusku a ko u Rusiju.
Znam dosta prijatelja koji koji zive po zapadu i Amerikama oni ili njihova djeca visoko obrazovanih (ne zidari i moleri) masovno odlaze u Kinu u zadnjih par godina poslom ne turisticki.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 01 Okt 2023, 19:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2010, 18:57
Kakva glupa relativizacija ruskog kolonijalizma. Englezi su losi jer su isli brodovima a Rusi dobri jer su isli kopnom. Kamcatka se naslanja na Moskvu pod uslovom da je prije toga osvojen i kolonizovan Ural, Sibir i sve izmedju.

Kucu, stan, posao i auto su imali i stanovnici Varsavskog pakta ali to nije zaustavilo raspad tog sistema.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 455, 456, 457, 458, 459, 460, 461 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]