banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 22:13

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 60  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Egzodus
PostPoslato: 21 Feb 2018, 11:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 13:53
Dobro čiča, samo ti polako i ekstenzivno :D
Svako ima pravo na svoj stav, naravno da poštujem,s amo sam iznio neke svoje satavove pa živi bili pa vidjeli. :evil3:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 11:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Apr 2011, 21:17
Niko ne spori da se ide u tom pravcu koji si naveo ali budućnost koju ti vidiš ,nije budućnost već propast države,naroda i na kraju nacije.
The_new_Statesman je napisao:
Nadam se da ne mislis na mene :-D

Ti si level pro...upravljaš dronovima :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 11:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Naravno, ja ne bjezim od modernih tehnologija :-D

Btw. opet mi je sa jucerasnjim slucajem nestanka palo na pamet da bi MUP ili neka sluzba spasavanja trebala nabaviti nekoliko boljih dronova sa boljim kamerama. Taj set je 5-10 hiljada €.
Dugorocno je jeftinije i efikasnije od helikoptera.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:07 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Bojim se da ne zvučim kao glasnik apokalipse, jer izgleda je čiča tako shvatio. Budućnost o kojoj sam pričao je bliska budućnost, a ona o kojoj čiča govori je tek sledeći stepen razvoja. Maštati danas o nekakvoj seoskoj idili ekstenzivnog poljodjelstva je nerealno. Ekonomija zasnovana na magli i vjerovanjima nije moguća. Trend propasti će se nastaviti i jedini spas je u značajnom povećanju BDP-a a to je moguće samo intenzivnim djelovanjem. Taj period intenzivne poljoprivrede su prošle sve zemlje koje danas imaju tu neku organsku seosku idilu i ostale hipsterske fazone. Nemoguće je dobiti hljeba preko pogače osim kakvom vlaškom mađijom možda. Ne znam, ako neko zna svaka čast. Meni je realan ovaj moj scenario.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I ti si se uhvatio sela samo kroz pricu o poljoprivredi. Pa valjda na selu moze biti i neka radionica koja pravi nosace na za bicikle i prodaje je ih u citavom svijetu?

Sta? Previse je fensi za sela, mora to u grad?

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

To stoji. Ali koliko je moguće takvih malih biznisa imati da bi bilo osnovano ulagati u infrastrukturu sela. Koliko je moguće imati malih biznisa zasnovanih na znanju na selu. Opet tu govorimo o modernim selima na kojima je inteligencija. Govorimo o društvu koje ima kritičan broj ovakvih malih binisa i kritičan broj inteligentnih ljudi koji mogu da kreiraju takvu ekonomiju. Meni je to nerealno u uslovima kakve danas imamo, gdje je prosječan IQ manji od 75. Takvo stanovništvo može samo da se bavi primanjem socijale i životarenjem u visokoautomatizovanoj privredi.

Jedini poravdan razlog ulaganja u seosku infrastrukturu je intenzivno iskorištavanja površina. Sve ostalo je hipsterki vlažni san.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:29 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

a svi ti silni hr OPGovi su propali jer su srljali u intenzivnu proizvodnju, ekstenzivna se još uvjek drži , promoviše je i fin. podržava EU :D pa ti vidi
U stvari...intenzivnu polj. forsiraju domaći "stručnjaci" i ministarstva poljoprivrede a ekstenzivnu EU .... :lol:

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Last December je napisao:
To stoji. Ali koliko je moguće takvih malih biznisa imati da bi bilo osnovano ulagati u infrastrukturu sela. Koliko je moguće imati malih biznisa zasnovanih na znanju na selu. Opet tu govorimo o modernim selima na kojima je inteligencija. Govorimo o društvu koje ima kritičan broj ovakvih malih binisa i kritičan broj inteligentnih ljudi koji mogu da kreiraju takvu ekonomiju. Meni je to nerealno u uslovima kakve danas imamo, gdje je prosječan IQ manji od 75. Takvo stanovništvo može samo da se bavi primanjem socijale i životarenjem u visokoautomatizovanoj privredi.

Jedini poravdan razlog ulaganja u seosku infrastrukturu je intenzivno iskorištavanja površina. Sve ostalo je hipsterki vlažni san.

Iskreno, nadam se da se ti nista ne pitas ni u svojoj kuci, a kamoli u drustvu.

Najozbiljnije ovo mislim.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

...

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 21 Feb 2018, 12:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:

Iskreno, nadam se da se ti nista ne pitas ni u svojoj kuci, a kamoli u drustvu.

Najozbiljnije ovo mislim.

ovakvih je u ministarstvu polj. 90%.Najozbiljnije to mislim.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:53 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Samo ekstenzivno i polako. Srećan put u neku ljepšu budućnost... ja sam ionako samo u prolazu...

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 12:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Cica i ja smo ekstenzivni, svako u svom domenu :-D

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 13:46 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Last December je napisao:
Bojim se da ne zvučim kao glasnik apokalipse, jer izgleda je čiča tako shvatio. Budućnost o kojoj sam pričao je bliska budućnost, a ona o kojoj čiča govori je tek sledeći stepen razvoja. Maštati danas o nekakvoj seoskoj idili ekstenzivnog poljodjelstva je nerealno. Ekonomija zasnovana na magli i vjerovanjima nije moguća. Trend propasti će se nastaviti i jedini spas je u značajnom povećanju BDP-a a to je moguće samo intenzivnim djelovanjem. Taj period intenzivne poljoprivrede su prošle sve zemlje koje danas imaju tu neku organsku seosku idilu i ostale hipsterske fazone. Nemoguće je dobiti hljeba preko pogače osim kakvom vlaškom mađijom možda. Ne znam, ako neko zna svaka čast. Meni je realan ovaj moj scenario.

Udio organske materije u poljoprivrednom zemljištu u Vojvodini će u slijedećoj deceniji pasti ispod minimalnog nivoa potrebnog za proizvodnju povrća i žitarica. Zašto? Zato što intenzivna poljoprivredna proizvodnja prednost daje neorganskim, vještačkim đubrivma u odnosu na klasično stajsko gnojivo. Jednostavno rečeno u intenzivnoj poljoprivredi nije budućnost jer je tlo u tradicionalno poljoprivrednim krajevima kod nas iscepljeno i ne bi podnijelo taj vid poljoprivredne proizvodnje. Netradicionalni načini gajenja povrća na malom komadu zemlje uz primjenu permakulturnih načina uzgajanja daju puno više prinosa u odnosu na tradicionalne (traktor, kobajn, sijačica) i u njima je budućnost ako hoćemo da je imamo.

Послато са Lenovo K33a48 уз помоћ Тапатока

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 14:43 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ajd da meni laiku neko objasni sta je to ekstenzivna, a sta je intenzivna poljoprivreda. Moze li se na selu raditi i nesto pored poljoprivrede, neko je spominjao bicikla? Koje su prednosti industrije na selu u odnosu na grad?

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 15:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Ekstenzivna poljoprivreda je uzgoj poljoprivrednih kultura na manjim komadima zemlje, na "primitivniji" način, više u skladu sa tradicionalnim načinom poljoprivrede, seljački što bi se reklo. Intenzivna je ono što se praktikuje na poljoprivrednim dobrima, velike površine, velike mašine, velike količine insekticida i pesticida.
Prednosti sela u odnosu na grad za industriju ne postoje čini mi se. Al' može se na selu pokrenuti neki manji obrt, tipa priključnog alata npr. Skoro sam gledao prilog o momku iz Srbije, okolina Pančeva, koji proizvodi neki priključni alat, nešto za prenos balirane sirovine, koji je kvalitetniji, a višestruko jeftiniji od iste vrste alata koja se uvozi kod nas. Sve radi za poznatog kupca, po narudžbi i nema praznog hoda. Najveći problem je nedostatak metaloprerađivačkih radnika pa su mu svi radnici ili pred ili u penziji jer u Pančevu mašinska škola ne školuje takav kadar nego samo mašinske tehničare za kompjutersko konstruisanje.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 17:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prednosti su u nizim troskovima izgradnje (manja kreditna zaduzenost), relativno nizim platama uz isto ili vece zadovoljstvo zaposlenih. Takodje je prednost moguce fleksibilno (skraceno) radno vrijeme jer je vecina (zahvaljujuci zemljisnim reformama) u posjedu nekog zemljista pa...

Sve to je (uz platu, naravno) bitno za vjernost i poistovjecivanje zaposlenih sa firmom.

Mana je u trenutno nedostatu strucnijeg radnog kadra i viska sveopsteg idiotluka kod onih koji odlucuju, ali od toga pati cijelo drustvo.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 17:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Postoji ekstenzivna poljoprivreda koja traži velike poljop. površine,po mogućnost zapuštene i neuzorane na kojima se drže goveda koja se slobodno kreću i hrane bez vezova i razmnožavaju se uz minimalan ljudski rad.Krave se ne muzu a muška telad se prodaju. Hrvati su uveliko ušli u tu priču jer su za početak imali ogromne napuštene površine protjeranih Srba koje su naknadno pokupovali po bagatelnim cijenama.EU fondovi su za početak davali matična grla + finansijsku podršku za mehanizaciju.Tzv sistem krava-tele.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 17:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Apr 2011, 00:53
Ко каже да је потребна велика површина? Бар за ратарске културе. :)
Још направити штале на 30 спратова и лагано. :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-_tvJtUHnmU[/youtube]

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 17:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

hidroponika..baš jeftina varijanta :D

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2018, 17:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Ne znam brle, kad pogledam jabuku dobijenu intezivno i ekstenzivno, iako ne volim jabuku, ova ekstenzivna tako jadno izgleda.

Kod mene u Nevesinju raste ljeska, to su citave sume, ali sam gledao jednu emisiju gdje cova koji to uzgaja, odrzava ih kao vocke, razmaci izmedju stabala, a ona opet ostrigana kao kakva jabuka. Kod mene jos se gleda narodno vjerovanje ako zagrmi na svetog Iliju plod propada. I zaista tako bude, bude ploda, a onda onako zelen sav istrune.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 1184 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 ... 60  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]