banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 20 Jul 2025, 15:40

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 22 Jul 2023, 15:19 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Sta sad insinuiras da bih ja drugacije ili da je trebalo drugacije. Mani se vise mantre da svi drugi osim naravno natoispranih, koji su evo unistili jos jednu drzavu i to uz aplauz knjize kao svoju pobjedu, rade pogresno.

Uradio je ono sto se moralo i sto je ustalom i obecao. Putin je jos 2007. u sred Minhena pozvao zapad da se urazumi i obecao i zapadu i Rusima da se sledeci rat nece voditi u Rusiji. Da se razumijemo, uvesti zemlju u rat nije bilo jednostavno, stvar se pokusala rijesiti mirnim putem. Pristalo se na primirje, pristalo se na Minsk 1, pa se pristalo i na Minsk 2. a posto je postalo ocigledno da vise nema cekanja jer ce ti sutra nato dovesti rat u Rusiju uslo se vojno u ukrajinu.

Ja sam u prncipu bio u uvjerenju da se i zapad 2014. odlucio za mir a ne za rat. Jbga Merkel me demantovala ispostavilo se da se samo lazno predstavljala.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2023, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Ko uopšte mantra da NATO knjiži pobjede i radi nešto ispravno?
Kao drugo, po tebi je dobro kako je, nije moglo bolje?
Ne moraš mi držati čas istorije, sjećam se dobro i Gruzije i Olimpijskih tad 2008. i prethodnog samita Nato...

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2023, 16:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jul 2011, 17:38
Данашње ударе на Крим извели су британски пројектили Стром Схадов.

Раније је министар одбране Сергеј Шојгу упозорио да ће, ако се НАТО оружје употреби против руске територије ван зоне НМД, центри за доношење одлука у Украјини „одмах“ бити погођени.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li Rusi i ovaj put pogaziti sopstvenu crvenu liniju.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2023, 17:56 
Veteran
Veteran

:lol: Apsolutno nezanimljivo

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2023, 21:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ssaassaa je napisao:
Данашње ударе на Крим извели су британски пројектили Стром Схадов.

Раније је министар одбране Сергеј Шојгу упозорио да ће, ако се НАТО оружје употреби против руске територије ван зоне НМД, центри за доношење одлука у Украјини „одмах“ бити погођени.

Biće zanimljivo vidjeti hoće li Rusi i ovaj put pogaziti sopstvenu crvenu liniju.
Naravno da hoće. Njih (Ruse) još po tom pitanju ozbiljno shvata samo Tabako pit.

Vrh

PostPoslato: 22 Jul 2023, 23:10 
Veteran
Veteran

A nece, nece, ruske linije nekom pa stvarno. :lol:

Jeste ovo sizifova rabota ali ja se i munja za kratko vrijeme izgleda pravo zblizili vec poceo tumaciti moja shvatanja jos samo da mi istumaci kako treba da shvatim. :D

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2023, 12:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nemam ja šta tebi biti prevodioc, sve je kako je i trebalo biti, nema tu grešaka.
Ili i ti misliš da niko Šojguove izjave neće bendat 5 %....

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2023, 14:22 
Veteran
Veteran

Gledaj munja savrseno me ne zanima sta ti mislis o Sojugovoj izjavi.

Evo malo intersantnih vijesti pa se zabavljaj

Slobodan svijet leti slobodno i sramota jeftinije
https://simpleflying.com/airlines-senat ... -airspace/

Zapelo naturanje CO2 demagogije i natoukrajine slobodnom svijetu
https://www.index.hr/vijesti/clanak/zem ... 81737.aspx

Geprd umjesto 20 smije da ispali samo 5 garanata. Mocna zapadna industrija prosi od Brazila granate za gepard
https://www.b92.net/info/vesti/index.ph ... id=2370129

Slika

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2023, 15:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Avgust 2022, Zaharov, glavni konstruktor firme Zala aero, poznate najviše po kamikaza bespilotnoj Lancet.

Citiraj:
„Као човеку који је родио и ради у граду оружара, било ми је горко да видим како су се моћне фабрике изграђене у совјетско време једна за другом претварале у тржне центре“, каже Александар Захаров. — Али постоји начин да се брзо и више пута повећа производња беспилотних возила. Развили смо концепт за преопремање тржних центара, где су пре почетка НВО трговали углавном робом западних брендова, у фабрике за конвејерску производњу три врсте домаћих дронова.

https://t.me/xronikabpla/1724

Jul 2023.

Citiraj:
Цео Ланцет видео на руској државној телевизији: ре. коришћење сегвеја у деловима за склапање – приказана фабрика се налази у некадашњем тржном центру – о томе се разговарало прошле године као о мерама уштеде за повећање домаће производње оружја.

https://twitter.com/sambendett/status/1 ... O7E5Q&s=19

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 23 Jul 2023, 19:26 
Veteran
Veteran

Iz pera The New York Timesa, ima li pilota u avionu

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... e-15358182

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2023, 11:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Megabyte je napisao:
Avgust 2022, Zaharov, glavni konstruktor firme Zala aero, poznate najviše po kamikaza bespilotnoj Lancet.

Citiraj:
„Као човеку који је родио и ради у граду оружара, било ми је горко да видим како су се моћне фабрике изграђене у совјетско време једна за другом претварале у тржне центре“, каже Александар Захаров. — Али постоји начин да се брзо и више пута повећа производња беспилотних возила. Развили смо концепт за преопремање тржних центара, где су пре почетка НВО трговали углавном робом западних брендова, у фабрике за конвејерску производњу три врсте домаћих дронова.

https://t.me/xronikabpla/1724

Jul 2023.

Citiraj:
Цео Ланцет видео на руској државној телевизији: ре. коришћење сегвеја у деловима за склапање – приказана фабрика се налази у некадашњем тржном центру – о томе се разговарало прошле године као о мерама уштеде за повећање домаће производње оружја.

https://twitter.com/sambendett/status/1 ... O7E5Q&s=19

Po ruski, treba vremena da se probude (i bespotrebnih žrtava). E sad, kad se probude znaju već biti malo nezgodni...

Ovi zapadnjaci krenuli po medijima sa kampanjom kako Ukrajini loše ide. Prošli put u takvoj situaciji sam mislio da će odustati od rata jer se boje pada ekonomija, kad ono ovi uzeli Rusima svu Harkovsku oblast... Da neće biti neki kamikaza napad na Donjeck ili Belgorod?

Ubr. juče su Rusi napravili ozbiljan prooj baš u Harkovskoj/Luganskoj oblasti tj. granici, negdje rejon Kremenaje. Prešli rijeku Žerebec i valjda se probili još 5 kilometara. Idu prema rijeci Oskol.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2023, 12:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Jbtg, gadno ovo govance i ako je stani-pani, djeca nauče ovim upravljati očas posla!

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2023, 15:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Ma nece valjda mikron in nano tec da prebaci cizmaka i pjesaka....!!! Eeeesh hadzi ti me iznenadjujes kako se lako impresioniras sa tim igrackama.
Je li rece ko proizvodi cip sto je ugradjen i od kud je dosao...!?

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 24 Jul 2023, 17:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nije tvoje dok čizma ne prođe(bilo i ostaće) al ovo je baš gadno za tehniku. Protiv ovog ti mora biti trupna PVO ko singerica, a i prilično masovna.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 09:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Brale001 je napisao:
Ma nece valjda mikron in nano tec da prebaci cizmaka i pjesaka....!!! Eeeesh hadzi ti me iznenadjujes kako se lako impresioniras sa tim igrackama.

Tako su nekad možda pričali i za prve puške, kakva ti je to prangija, to valja samo da konje poplaši, nema tu dok mi po sablju ne dođe :wink:
Nezgodna stvar, za 10 000 dolara pogodiš odozgo tenk koji je 4+ miliona i izbaciš za iz upotrebe očas posla. Da li će zamijeniti pješadiju, ne znam, ali previše dokazano funkcioniše da bi se ignorisalo. Drago mi je što izgleda da Vojska Srbije ozbiljno pristupa tom problemu, kako što se tiče nabavke, tako i proizvodnje. Čak su bile glasine i da su se Hrvati zbog srpskog razvoja dronova žalili, pozivali na neke poslijeratne sporazume o kontroli oružja.

Kad smo već kod Hrvata, oni su slali u Ukrajinu neki svoj mini VBR. Čini se da daleko zaostaju za Srbijom po razvoju i proizvodnji naoružanja?

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 10:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Nema Hrvatska vojnu industriju kao Srbija.
Ali imaju nešto u čemu su ispred - UGV (Unmanned Ground Vehicle) iliti kopneni dronovi. Pogledati radove firme Dok Ing. Ta firma je čak Rusima pomagala oko Urana 6, čak se možda radi o licencnoj proizvodnji.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 18:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Dec 2012, 01:06
Rivaldinho je napisao:
Brale001 je napisao:

Tako su nekad možda pričali i za prve puške, kakva ti je to prangija, to valja samo da konje poplaši, nema tu dok mi po sablju ne dođe :wink:
Nezgodna stvar, za 10 000 dolara pogodiš odozgo tenk koji je 4+ miliona i izbaciš za iz upotrebe očas posla. Da li će zamijeniti pješadiju, ne znam, ali previše dokazano funkcioniše da bi se ignorisalo. Drago mi je što izgleda da Vojska Srbije ozbiljno pristupa tom problemu, kako što se tiče nabavke, tako i proizvodnje. Čak su bile glasine i da su se Hrvati zbog srpskog razvoja dronova žalili, pozivali na neke poslijeratne sporazume o kontroli oružja.

Kad smo već kod Hrvata, oni su slali u Ukrajinu neki svoj mini VBR. Čini se da daleko zaostaju za Srbijom po razvoju i proizvodnji naoružanja?

Naravno malo sale ne skodi, nacin ratovanja se mjenja iz dan u dan pogotovo sad kad se uvodi AI masovno u prakticnu upotrebu.
Zato je izuzetno vazno snadbjevanje sa sofisticiranom tehnologijom koja se zasniva na najmodernijem cipu. Zapad ima daleko vecu prednost od Kine i Rusije u tome.
Od samog dizajna pa do proizvodje sve glavne kompanije su pod sapom i kontrolom Amera.

Tako treba gledat i zabranu izvoza tehnologije u Kinu, koju su Ameri nametnuli Holandskoj kompaniji ASML (jedina u svijetu proizvodi masine za pravljenje najnaprednije generacije cipova).
Ne samo zabranu izvoza najmodernijih masina vec i onih sto prave cipove starije generacije.
Sve to govori o tome gdje se moze vidjet buducnost ratovanja i prestiza. Naravno Kina stize ali treba vremena za usvajanje i razvoj ovog sto ima ASML.

Epizoda sa Rusima i Amerima u prvom hladnom ratu moze da pouci.
Ameri su razvijali kompjutere i primjenjivali to u industriji i svakodnevnim potrebama plebesa, podizali standard i ugradjivali to u auto industriju, komunikacije, kucanske aparate itd...
Dok su Rusi kasnili i zaostajali znatno.

Iz govora Perikla poginulim vojnicima.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 20:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Brale,
Nikad nije najnoviji CPU išao u vojnu upotrebu.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 22:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne treba procesor na 3nm za vojne stvari.
U Himarsu (GMLRS raketi) je procesor iz 90ih.
S400 koristi Elbrus 90.

E sad za neku vještačku inteligenciju, rojenje dronova, vjerovatno da treba nešto naprednije.
Lancet ima Nvidia Jetson TX2 čiji je procesor na 16nm. To je već naprednije od ovih gore.
Dok Kina i Rusija ne razviju alternative za takve stvari, radiće šverc.

Vrh

PostPoslato: 25 Jul 2023, 22:32 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
SMIC već proizvodi 14nm, a ozbiljno su došli do proizvodnje u 7 i 5 nm tehnologiji.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 444, 445, 446, 447, 448, 449, 450 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]