Rivaldinho je napisao:
Brale001 je napisao:
Ma nece valjda mikron in nano tec da prebaci cizmaka i pjesaka....!!! Eeeesh hadzi ti me iznenadjujes kako se lako impresioniras sa tim igrackama.
Je li rece ko proizvodi cip sto je ugradjen i od kud je dosao...!?
Tako su nekad možda pričali i za prve puške, kakva ti je to prangija, to valja samo da konje poplaši, nema tu dok mi po sablju ne dođe
Nezgodna stvar, za 10 000 dolara pogodiš odozgo tenk koji je 4+ miliona i izbaciš za iz upotrebe očas posla. Da li će zamijeniti pješadiju, ne znam, ali previše dokazano funkcioniše da bi se ignorisalo. Drago mi je što izgleda da Vojska Srbije ozbiljno pristupa tom problemu, kako što se tiče nabavke, tako i proizvodnje. Čak su bile glasine i da su se Hrvati zbog srpskog razvoja dronova žalili, pozivali na neke poslijeratne sporazume o kontroli oružja.
Kad smo već kod Hrvata, oni su slali u Ukrajinu neki svoj mini VBR. Čini se da daleko zaostaju za Srbijom po razvoju i proizvodnji naoružanja?
Naravno malo sale ne skodi, nacin ratovanja se mjenja iz dan u dan pogotovo sad kad se uvodi AI masovno u prakticnu upotrebu.
Zato je izuzetno vazno snadbjevanje sa sofisticiranom tehnologijom koja se zasniva na najmodernijem cipu. Zapad ima daleko vecu prednost od Kine i Rusije u tome.
Od samog dizajna pa do proizvodje sve glavne kompanije su pod sapom i kontrolom Amera.
Tako treba gledat i zabranu izvoza tehnologije u Kinu, koju su Ameri nametnuli Holandskoj kompaniji ASML (jedina u svijetu proizvodi masine za pravljenje najnaprednije generacije cipova).
Ne samo zabranu izvoza najmodernijih masina vec i onih sto prave cipove starije generacije.
Sve to govori o tome gdje se moze vidjet buducnost ratovanja i prestiza. Naravno Kina stize ali treba vremena za usvajanje i razvoj ovog sto ima ASML.
Epizoda sa Rusima i Amerima u prvom hladnom ratu moze da pouci.
Ameri su razvijali kompjutere i primjenjivali to u industriji i svakodnevnim potrebama plebesa, podizali standard i ugradjivali to u auto industriju, komunikacije, kucanske aparate itd...
Dok su Rusi kasnili i zaostajali znatno.