Aikus je napisao:
Rivaldinho je napisao:
Aikus je napisao:
Joj jesi težak. Oklopno vozilo pa oklopno vozilo. Pa jbt i HMMWV ima oklopne varijante pa se ne može porediti sa tenkom. Postoji nešto što se zove STANAG (standardi) i postoji STANAG 4569 koji definiše nivo zaštite (kalibar i udaljenost sa koje je ispaljen) Mrsko mi sada googlati ali mislim da ima oko 6-7 nivoa zaštite (od 5,56mm pa do 155mm, ispaljeno sa ranih udaljenosti)
Level 2 i Level 6 se isto tretira kao oklopno vozilo. Pa dalje ima APC, IFV, Tenk...
Kao da porediš Dacia i Land Rover u offroad sposobnostima
Čuo sam za STANAG, AMX-10 je navodno STANAG-1 nivoa,
koji podrazumijeva zaštitiu od pješadijskog streljačkog naoružanja i od gelera.Ovo su izbušili geleri.
Ljudi sfušarili vozilo i to je to, ne znam što je teško priznati, mora li sve sa zapada biti "pod špagu"... Ima li nešto da ne znaš AKA da nisi guglao?
Guglaj bolje. Level 1 štiti od gelera od projektila koji je ekspolodirao 100 (STO) metara daleko. I to je samo teoretski jer ni jedan geler značajne veličine ne može da bude efikasan (da zadrži značajnu brzinu) sa te udaljenosti. Znači da te pogodi geler sa te daljine, zaštitio bi te i pancir.
Čuj priznati. Ja komentarišem dvije stvari:
1. Ukrajinic nisu koristili AMX 10 u svrhu za koju je napravljen (izviđanje, što dalje podeže hrpu pravila)
2. Izjava da je AMX "sranje zbog oklopa" jer ga probijaju geleri nije na mjestu. Da, probijaju ga geleri JER NIJE NI NAPRAVLJEN SA TOM VRSTOM ZAŠTITE. Kao da dođeš na pogubljenje i moliš se da preživiš. To je taj nivo zaštite protiv gelera.
A to što je za tebe Rus sa desne strane oca boga svoga je tvoj problem. Ako neko kaže da se ne slaže sa tobom, odmah znači da liže zapadna govna.
Eto vidiš samo kako pišeš npr o Leopardu. Više od pola stavri koje pišeš na ovoj temi su pristrasne i nemaju veze sa logikom i svim činjenicama. Praviš se neki teški stručnjak. Odvadi malo
O, prijatelju. Bezveze se uznemiravaš zbog mene i pridaješ mi značaja. Pišem često na temi jer ista inače često zamre, te gledam da je osvježim jer ipa je u pitanju najbitnije dešavanje danas, pa ti se možda učinilo da ja tu nešto suviše pametujem. Imam neko mišljenje, kao i svi drugi uostalom, jer ovo je forum i razmjena mišljenja je poenta, mada često liči na čet, što nije dobro, nije mu namjena, ali kakvi mi, takav i forum. I to generalni forum, ne forum strogo stručnjaka, ljudi sa iskustvom i sl, kad sam se prijavljivao ne sjećam se u u uslovima da je tražilo diplomu vojne akademije, potvrdu o vojnom iskustvu, o tome da sam bar do 18. trenirao fudbal pa da smijem komentarisati sport... Nije mi problem da priznam kad pogriješim, eto pratio sam s početka onog Juru Podoljaka, pa kad sam shvatio da je kremaljski propagandista, prestao i o tome i pisao ovdje i to ne jednom. Isto i za Dejana Berića.
Leoprad, pretjeruješ... Što se tiče Leoparda, napisao sam, koliko se sjećam, da je odličan tenk za ono za šta je dizajniran, ako već moram da prevodim "Leopard bi nadmašio sovjetske/ruske tenkove u direktnom duelu". Kako se ovo uklapa u neku sumanutu rusofiliju gdje je sve rusko najbolje, stvarno ne znam... Ono što me prije svega ponukalo da tako pišem je što su razni Indeksi, Kliksovi, Nju Jork Tajmsovi, Bildovi, Independenti... jedva čekali da dođe ta zapadna mašinerija i spremali kokice da gledaju kako će poderati "pijane i nesposobne" Ruse, koji znaju samo da naprave smeće od tenkova kojima je "omiljeni sport bacanje kupole u vis", "turret olympics" ili kako su već sve vickasti zapadnjaci zvali. Pa će biti lagana šetnja do Mariupolja kad "orci" samo začuju Leov motor. Kad gle čuda, po ovim ukrajinskim šumarcima i Leo 2 isto tako zna lijepo da pofasuje raketu u slabo mjesto, minu... i da gori, da ne pričamo o Bredliju kog su uništene kamare bukvalno, malo malo pa snimak kako fasuje nešto. Ne da nema šetnje, već još prva linija odbrane nigdje nije pukla, a Leo je nakon nekoliko dana žestokih borbi povučen nazad jer je brzina akumulacije gubitaka bila ogromna.
Što se tvog znanja tiče, slobodno podijeli sa nama, nemoj se ustručavati, jer tako se obogaćuje forum. Inače ako ovdje egzistiraš samo da nam kažeš da smo idioti, em što mi nemamo neku korist, pošto ćemo isto nastaviti biti ako ne dobijemo dobar razlog za suprotno (ljudska priroda), em što ti traćiš svoje vrijeme i živce, imaš sigurno adekvatnijih foruma gdje pišu ljudi dostojniji tvog prisustva (bez ironije govorim), npr. Mycity-military i sl, vidim da su neki ljudi sa iskustvom i odavde prešli tamo i očigledno imaju dostojnije sagovornike za razmjenu mišljenja.
Ovo je naš nivo, kakav - takav je. Svako dobro i nemoj šta zamjeriti, imamo svi slabosti.
P.S. Još nešto, da me ne shvatiš pogrešno, ne kažem da nisam rusofil - jesam. Prije 50 godina ne bih bio, jer bi to značilo podržavati crvene ludake, ali danas je situacija drugačija. Danas biti rusofil znači bukvalno svrstati se na stranu svijeta koja želi da zadrži normalan život, normalne ljude, normalne porodice, a ne digitalni koncentracioni logor, ekonomske ucjene svih vrsta i homo-trans-krv ludilo koje se nameće sa zapada, tj. novi Rim (hljeba i igara, tj. hljeba i krvi), svijet u kom su kerovi bitniji od djece. Tako da, gledajući s te strane, Rusi svakako jesu s desne strane Boga oca i uzdanica su svih normalnih ljudi u toj borbi.
Evo, baš danas nešto na tu temu:
https://www.nezavisne.com/novosti/svije ... ola/780438