banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 03 Avg 2025, 22:10

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Dec 2011, 09:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
меди je napisao:
Баш сте занимљиви. Толико приче о политиканству, национализму, Додику, четницима, усташама,... Зар је то суштинска ствар? Зар није суштинска ствар то што овај ентитет има једва 4% високообразованих људи, што ова држава има милион неписмених људи, што милион људи нема шта да једе, што на хирургији клиничког центра изгледа као из филма Вариола,... Сад ће вјероватно неко покушати да ме убиједи како није могуће остварити напредак све дотле док се национално не хомогенизујемо, очистимо, заокружимо државним границама, пошаљемо Хрвате и Бошњаке у ону ствар, и слично, што су најобичније глупости. Политичари и медији већ 15 година перу мозак овим људима како су ствари као нпр: ентитетско гласање, државна имовина, демаркација ентитетске линије, трочлано/једночлано предсједништво, национални кључ, пренос надлежности, називи језика у БиХ,... суштински проблеми због којих постоји или не постоји напредак. По мом мишљењу то је најобичније испирање мозга. Овај напаћени народ је постао увјерења да треба цијели живот да живи у сиромаштву ради нпр. "ентитетског гласања". Да је сит, и да није нафилован медијским глупостима, било би му свеједно како му се зове ентитет или језик којим говори, да ли има ентитетског гласања, и да ли државна имовина припада ентитетима или држави,...

Још једном, слава Српској, што је одржала полицију, што је очувала ентитетско гласање, што ће одржати свој попис становништва, што се зове тако као што се зове,... јер то су све суштинске ствари које једна заједница грађана треба да обезбиједи својим грађанима.

Ma sve su to nebitne stvari. Bez obzira sto na njima insistiraju Katalonci, sto za njih ginu Kurdi, sto suverene drzave paze da ih ne izgube. Sve sami idioti. Cuj, mi poderanih gaca se drznuli da trazimo neki oblik suverenosti, autonomije... Kakve to veze ima sa zivotom i privredom?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Da se pusti medijima da zakuhaju situaciju, bili bi svi spremni za rat više nego 90-tih za manje od pola godine. Kako su tada lako isplivali sukobi od prije 45 godina, a sada ne samo da ne pokušavamo pravazići i potisnuti razlike, nego su postali evergreen. To su najjeftiniji poeni za osvajanje i držanje vlasti, i svi to koriste. Politika im je kratkovidna i zbog ličnih interesea.
Narodom je lako manipulisati ako nije zadovoljan i ako treba neko sra*e napraviti. Jedino pozitivno je što trenutno onima izvana ne odgovara sukob, pa neće duvati u vatru da se rasplamsa.
Možda i ne bi bilo loše zakuhati, pa da mi ovaj put odemo u Švedsku. :lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 11:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
danijell je napisao:

:lol:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Jun 2002, 21:41
kitopsina je napisao:
Ma sve su to nebitne stvari. Bez obzira sto na njima insistiraju Katalonci, sto za njih ginu Kurdi, sto suverene drzave paze da ih ne izgube. Sve sami idioti. Cuj, mi poderanih gaca se drznuli da trazimo neki oblik suverenosti, autonomije... Kakve to veze ima sa zivotom i privredom?
Да не бих улазио у беспотребну полемику, ако можеш да ми напишеш које су то по теби суштинске/приоритетне/најважније/стратешке (како хоћеш) ствари које савремена држава/ентитет/кантон/краљевина/република треба да обезбиједи својим грађанима? Ја сам изложио свој став по том питању, и ако ти имаш дијаметрално супротан став од мог, онда нема потребе да се убјеђујемо. Јер је теби онда очигледно битније то (лупам) како се зове твоја заједница и колико она квадратних километара има него то да ли се налазиш у средини која ти обезбјеђује миран и просперитетан живот.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:17 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
danijell je napisao:
Da se pusti medijima da zakuhaju situaciju, bili bi svi spremni za rat više nego 90-tih za manje od pola godine. Kako su tada lako isplivali sukobi od prije 45 godina, a sada ne samo da ne pokušavamo pravazići i potisnuti razlike, nego su postali evergreen. To su najjeftiniji poeni za osvajanje i držanje vlasti, i svi to koriste. Politika im je kratkovidna i zbog ličnih interesea.
Narodom je lako manipulisati ako nije zadovoljan i ako treba neko sra*e napraviti. Jedino pozitivno je što trenutno onima izvana ne odgovara sukob, pa neće duvati u vatru da se rasplamsa.

Medji u federaciji su uveliko pusteni..

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:33 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 15 Apr 2009, 17:34
Schlager je napisao:
.Sto se tice konkretno naseg zapadnog dijela Republike Srpske,jedina sansa je da se prvi dan srusi most u Klasnicama i tako narod primora na odsudnu borbu,i tek tada bi Muslimani shvatili sta je ustvari srpski borac. U svakoj drugoj varijanti,vise od pola bi ih bilo na Bas-ovoj stanici u Beogradu,ili na Erdbergstrasse u Becu,i to uglavnom onih koji su sad najbucniji po forumima.

zato je Dodik pristao da obrise granicu u brcko distriktu i poklonio ga muslimanima,veliki je strateg taj dodik

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:35 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Не'а шта.Наполеон из Александровца...

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 13:53 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 11:26
Ne brinem se ja za njega,on ce komandovati iz Beograda.Svi kazu da je u proslom ratu Kikasem (zadnji avion koji je poletio za Beograd) razgulio odavde,i vratio se par mjeseci kasnije, nakon sto je probijen koridor i bavio se trgovinom. Jos tada nije imao vilu na Dedinju kao sada.

Mile meni uopste nije odvratan,cak mi je i simpatican dok ne pocne pricati o patriotizmu i "zastiti Republike Srpske",e to stvarno ne mogu slusati od osobe sa takvim ratnim backgroundom i osobe koja je na vlast dosla sa dva svoja poslanika i sve i jednim hrvatsko-bosnjackim,i formirala vladu RS koju je na sva usta podrzavao pokojni Alija Izetbegovic,koji je tada bio ziv.

Stvarno mi Mile djeluje kao covjek koji nije pokvaren i hoce pomoci,djeluje mi i jako inteligentan i uvijek gledam emisije kad gostuje,nije dosadan,ali brate nemoj samo o patriotizmu,molim te! Pricaj o ekonomiji,o sportu,o bilo cemu....A da ne pricam koliko mi je on simpaticniji od ovih njegovih podguznih muva tipa Rajko Vasic,mali Bastinac,Nikola Spiric,Kalabic,Dragoljub Davidovic,onaj ministar Zeljko Kovacevic,Dzombic i kompanija......njih uopste ne mogu gledati za razliku od Mile. Onaj Radojicic mi se jos nije ogadio,i Slavuj mi je na neki blesav nacin simpatican,Skrbic i Radmanovic mi "nit smrde nit mirisu" i ne znam ima li jos ko tu u vlasti da ne moram mijenjati kanal kad ga vidim na ekranu :(

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 14:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Sep 2011, 10:43
меди je napisao:
kitopsina je napisao:
Да не бих улазио у беспотребну полемику, ако можеш да ми напишеш које су то по теби суштинске/приоритетне/најважније/стратешке (како хоћеш) ствари које савремена држава/ентитет/кантон/краљевина/република треба да обезбиједи својим грађанима? Ја сам изложио свој став по том питању, и ако ти имаш дијаметрално супротан став од мог, онда нема потребе да се убјеђујемо. Јер је теби онда очигледно битније то (лупам) како се зове твоја заједница и колико она квадратних километара има него то да ли се налазиш у средини која ти обезбјеђује миран и просперитетан живот.

Ne mislim da imam dijametralno suprotan stav. Mene interesuju i uslovi u kojima neka zajednica (prije svega drzavna) uopste moze da opstane tj. da uopste dodje u poziciju da osigurava prava gradjana. Svjedoci smo da mnoge neuredjene drzave opstaju, a neke uredjene se raspadaju ili su pred raspadom. Kako je to moguce? Pa valjda usljed postojanja (ili u slucaju raspada ne postojanja) bar minimuma nacionalnog identiteta. Sve stabilne demokratije su se razvile u nacionalno homogenijim zajednicama (a tu racunam i SAD iako je ta homogenost postignuta na "neevropski" nacin). To je slijepa mrlja modernih, demokratskih i uspjesnih zemalja, nesto sto nerado priznaju, ali je tako. (Ne kazem da iz te homogenosti nuzno proizilazi uspjesan sistem, ali je to uslov bez kog se ne moze.) Tek na tom osnovu one su mogle da vecim dijelom integrisu useljenike raznoraznih nacionalnosti i imaju ovaj danasnji multietnicki karakter. Dakle, stabilna drzava koja ispunjava svoje zadatke ne nastaje u istorijski neutralnom polju. Cak i ako nekom uspije da neko vrijeme neutralise i te faktore oni ce se vratiti kad tad. Pogledaj Belgiju. Siti su, obrazovani su, a opet se gloze i idu sigurno ka raspadu. Kada govorimo o Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini onda valjda moramo da nadjemo rjesenje koje nas nece stalno bacati na pocetak jer nisu rijesena nacionalna pitanja, regionalni interesi itd. Razumijem i tvoju brigu. Uostalom nije ona samo tvoja. Vidimo smo da se ovo, kako ga ja zovem, hladnoratovsko stanje moze otegnuti u nedogled i to sa svim svojim negativnim posljedicama. Moje pitanje je stoga drugo. Kako je moguce odrzati nuznu autonomiju i u isti mah pokrenuti privredne i civilizacijske procese sa mrtve tacke?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
_зока je napisao:
Не'а шта.Наполеон из Александровца...

Iz Mrčevaca, budimo precizniji.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:33 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Okt 2010, 18:53
Znaš ti onu Fiki: Čuvaj se Muslimana iz Dolca, Hrvata iz Stoca i Srbina sa Sokolca :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:33 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Ajd dok se Igor ne vrati da ti odgovori,pokusacu ja. Posto je u Dolcu onaj veoma poznati restoran Bajra u koji mase svracaju,a i ja sam par puta,prije bih rekao da mi svo to okruzenje djeluje muslimanski nego hrvatski.Od naziva restorana,do jelovnika,konobara,pa sve do okruzenja..... Doduse,par kilometara dalje,kad se prodje raskrsnica za Novi Travnik i produzi ravno je sasvim druga slika i ta mjesta imaju bas hriscanski stih,Nova Bila,Vitez itd....

Inace,svidja mi se ovaj Igorov post,jer je potpuno atipican za jednog Srbina iz FBiH.Nikada jos nisam cuo od nekoga tamo da bi dosao braniti RS ako zatreba,vec sasvim kontra price,kao da slusam Lagumdziju ili Jovu Divjaka.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
nepokoreni je napisao:
Znaš ti onu Fiki: Čuvaj se Muslimana iz Dolca, Hrvata iz Stoca i Srbina sa Sokolca :wink:

:lol:

Sve si pomješao.

"Sačuvaj me Bože, Srba sa Sokoca, Hrvata iz Doca i Muslimana iz Stoca"

Moje pitanje njemu da li je to tačno za Hrvate ili su oni namjerno ubačeni da bi se ova poslovica rimovala?

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:52 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

I mene zanima odgovor na ovo filozofove pitanje,jer citajuci Andrica (Travnicka hronika) ispada da je stvarno Dolac bio katolicki,cak i za vrijeme turskog vakta,a docarao sam na primjeru Bajre kako sad izgleda.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 15:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Oni su se tu tukli između sebe, ko zna kako su te teritorije kasnije podjelili.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 16:03 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Koliko sam upućen u Stocu i Čapljini su velikom većinom Hrvati, e sad tokom godina rata šta se pomiješalo ne znam....

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 16:08 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Koliko sam upućen u Stocu i Čapljini su velikom većinom Hrvati, e sad tokom godina rata šta se pomiješalo ne znam....

Netacno. Tako je mozda sada,ali Hrvati su bili ogromna manjina u Stocu prije zadnjeg rata. Mozda ih je cak bilo manje nego i Srba.

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 16:11 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

E onda ova Filozofova recenzija izreke ima smisla, ova moja se više odnosi za sadašnje vrijeme :-k

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 18:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
хрвати из травника и околине су сви били међу усташама и домобранима, као и добар дио муслимана. идемо пуно у офтопик, ал` морам да поставим још једно питање.. рецимо, локално становништво око травника никад прије WWII те хрвате нису звали хрватима него шокцима? ако узмемо да шокци као мањина постоје у војводини и не желе да их се мјеша са хрватима (подјељени су тачније) да ли то онда значи да су средњобосански католици, тј. шокци у ствари похрваћени?

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2011, 18:47 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Muslimani i Srbe zovu Vlasima....Šta to znači?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 730 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]