danijell je napisao:

obavještavanje stanovništva jeste bitno za prevenciju
ali čitajući vijesti sa poluinformacijama, obojene senzacionalizmom
potpuno različitim pogledima na istu pojavu
izazivaju nemir, konfuziju, strah ...
i posljedica toga je stres
a stres izaziva slabljenje imuniteta
zna se da su fatalnije posljedice virusa A/H1N1 kod onih sa jačim imunitetom...
budite depresivni, neraspoloženi, nezadovoljni
razmišljajte o ratovima, kreditima, dugovima, neizvjesnoj budućnosti
patite zbog ljubavi
mislite o tome kako nećete položiti ispite ...
i nema straha od "svinjske" gripe

Naizgled kontradiktorni postovi koje sam napisao su mozda zbunjujuci, ali evo da objasnim o cemu se radi. Znaci, nema straha od svinjske gripe u obimu u kome bi to bilo od pticije kad bi virus ostao na sadasnjem nivou, dakle bez mutacija i daljeg prilagodjavanja zrtvama jer je smrtnost manja nego kod pticije gripe. Ali ako uzmemo da je broj oboljelih znatno veci onda i 1 posto predstavlja veliki broj kad je veliki broj ljudi u pitanju.
Sad da objasnimo zasto su 1918 (za ovaj sadasnji virus ne znam) bile vece posljedice za ljude sa jacim imunitetom. Zato sto organizam nije prepoznavao virus jer nije bio ljudski(od obicne gripe) nego je imao dio genetskog materijala pticje gripe. Imunitet je brzo reagovao posto je bi jak ali nije mogao virusu nista jer nije stvarao prava antitijela. Zbog pretjeranog stvaranja antitijela doslo je do nagomilavanja sluzi u plucima i zdrijelu i ljudi su umirali od gusenja 1918 uglavnom i to oni u srednjim godinama i sa jacim imunitetom.
I jos nesto, ovo sto sam napisao nisam ja izmislio nego imate u sljedecoj knjizi koju sam citao prije tri godine, a koju mozete naruciti preko amazona:

p.s. "On Wednesday, the World Health Organization raised its pandemic alert to the second-highest level, meaning it believes a global outbreak of the disease is imminent." >
http://news.yahoo.com/s/ap/20090430/ap_ ... c_measures