Koliko se meni cini, treba uspostaviti jaku i funkcionalnu mrezu gradskog saobracaja... Automobili po meni samo rasipaju resurse (gorivo), stvaraju guzve, i skupo staju one koji ih voze... S obzirom da imamo jadne ulice (dve trake maksimalno), jedino rjesenje koje mi u ovom trenutku dolazi, po pitanju gradskog saobracaja, bili bi kombiji , nesto manjih dimenzija (shirine), koji bi se mogli zavlaciti i okretati po nasim divnim brdovitim ulicicama, i mimoilaziti se bez vecih problema... Ipak, to bi trebalo biti privremeno rjesenje problema, dok se ulice ne proshire (citaj: ne dok smo mi zivi).
Da se osvrnem na pasarele.
Zuta pasarela, Rosulje - Petricevac... Prosao sam preko nje par puta, nikad nikog sreo nisam na njoj... Djeca koja zive na Petricevcu imaju OS Milos Crnjanski, Petricevac ima dovoljno prehrambenih trgovina, autobuska stajalista... Meni se ta pasarela cini kao cisti promasaj...
Pasarela Petricevac – Nova Varos. Hmm.... Na tom prelazu (kod izvora) se desava jako mnogo udesa, i velik broj djece koja su samnom isla u skolu (sa Petricevca), par puta se provozalo na haubama automobila, upravo prelazeci tranzit, kraj izvora... Sto se tice lokacije, pogodili su gdje trebaju staviti pasarelu. Prilaz je grozno uradjen, ali sta se tu moze...
Paprikovac – Nova Varos. Iliti kod Zavoda distroficara... Dok se penjem uz silne stepenice, imam osjecaj da sam u nekom stubistu... Smrdi. Lokve, blato. Lose uradjen prilaz, lokacija mi je ok.
Naselje Sunca – Ante Jakica. E, ovo mi je zakon pasarela! Najbolja u gradu, ili da se pravilnije izrazim, najmanje losa =) Potpuno je otvorena, svijetla, prozracna... Najfunkcionalnija od svih (pogotovo ako dolazis od Naselja Sunca, doslovce se nastavis shetkati, nema dosadnih stepenica...) Ipak, vrlo cesto ne koristim ovu pasarelu (recite da sam stoka!), jer je preglednost tranzita odlicna, i vidim na lijevu i desnu stranu, nekih 200 metara, da li dolazi kakvo vozilo... A i uglavnom je prelazim nocu, kada gotovo da nema saobracaja, sto se kosi sa pravilima logike! (Sad se malo pravdam: Da li vi u 2 ujutru, u glavnoj ulici na prelazu kod Pozorista cekate zeleno svijetlo za pjesake, a vidite da od Parka M.S. ne ide ni jedno vozilo, ni od trga Krajine, dakle na nekih 400 metara nema vozila... Nije stvar kulture i postovanja propisa, vec zdravog razuma...)
Bilo kako bilo... Tranzit ce se (valjda?) izgraditi, i onda cemo sve morati koristiti pasarele... Nije zabavno pretrcavati 4 trake, previse je rizicno... Nego, hocemo li pisati kakve tuzbalice gradskim vlastima, smisliti neka prakticna poboljsanja postojecih pasarela, ili cemo samo prditi u hladnu vodu, i raspravljati u autoputu 5C, americkim pasarelama i ostalim stvarima...?
_________________ The wounds of war run deep, cutting across generations. But there is always the hope of healing, so long as there are souls among us whose hearts are more full of love than hate.
|