dr. Jovo Ubiparip je napisao:
ovdje bi trebalo nesto razjasniti, ne znam kakvi su formulari ( to bi neki od popisivaca mogli reci), ali na svakom ozbiljnom popisu se popisuje stalno stanovnistvo i ono koje nije prisutno, s time da je jasno razgraniceno stanovnistvo koje zivi odnosno boravi na nekoj adresi ( mislim da je rok minimum 6 mjeseci) i iz toga proizilaze odredjena prava, znam kako je bilo na popisu u Hrvatskoj. npr., posto su svuda aktualne posljedice rata, imate neko selo gdje je popisano ukupno 350 ljudi , od toga realno ( sa stalnim mjestom boravka) 220 zivi u selu, i ti imaju pravo glasa itd., ovi ostali su samo usli u statistiku i nista vise.mozda je u BIH nesto drugacije ? nesto ne mogu vjerovati da ce ovi recimo iz Vrbanje ( koji zive u Svedskoj) doci masovno na izbore , jer su se kao popisali, jer nisu dolazili ni ranije. cini mi se da se i oni zamajavaju.
Doci ce ce zato sto su im tamo u Svedskoj napricali da ce ovdje izgubiti imovinu i slicne gluposti, ako se ne popisu. A s druge strane su dobro instruisani kako odgovore popisivacu da udju u kontigent stanovnistva. Takodje, rekli su im da ce biti stanovnici BiH drugog reda ako se budu popisali na popisnici koji skinu s neta i posalju.
Konkretan primjer, komsinica koja je zivjela u stanu ispod mene, otisla je u Norvesku tokom rata. Tamo su joj rekli da ce izgubiti stan ako se ne popise citava bliza i dalja familija. I ona, jadna, lijepo sjela na bus, tamburala tri dana odozgo, samo da se popise. Postoje cak price da taj put neko i finansira, ali to je u domenu rekla-kazala.