Problem je što mi ni nakon godinu dana, na globalnom nivou, nismo načisto šta su ustvari nepoželjni kontakti. A kao što rekoh u prethodnom postu, djeluje mi da je itekako bitno u kakvim uslovima se kontakti odvijaju. Npr. suludo mi zvuči da će se neko zaraziti u šetnji na Šehitlucima, gdje se ide u grupama 2-5 ljudi, gdje je vjetrovito, a i to su zatvarali... Ne znam. Gdje nam je sva ta silna nauka i napredak... i dalje nismo načisto s čim se nosimo, a vakcine dolaze na kašičicu, uz to im je i efikasnost donekle pod znakom pitanja.
Naravno da su djelimične mjere rizik, ali totalne mjere dovode do toga da sve više ljudi sutra ima prazan frižider, nemogućnost da plati struju, gorivo... Vrlo nezgodna situacija, ne samo za nas male već očigledno i za najveće. Najefikasije bi bilo da cijeli svijet ne izađe iz kuće mjesec dana, ali u tom slučaju morali bi ispitati onu Viškovićevu, da se može preživjeti i više od toga bez hrane i vode. Nezgodno, a nisam ne samo kod nas, ponavljam, već u svijetu vidio da se traže ista efikasnija rješenja od principa trial and error. Da se pokušalo nešto odmjereno, inteligentno. Već APP princip. Eto, sjetim se onog izuma, nekog čovjeka iz Srbije, koji je napravio filter vazduha, da li kao dodatak na klima uređaje ili tako nešto. Moglo je npr. naše ministarstvo, ili Srbije, Federacije, Makedonije... u doba popuštanja korone napraviti eksperiment, da u neke kafane ugrade taj uređaj, u neke ne, i puste promet, pa da statistički izvuku određene zaključke i onda npr. ako se pokaže da radi posao, da subvencionišu kaVandžije kako bi te stvari instalirali, pa uz smanjenje kapaciteta, da se nekako pregura par mjeseci... ovo je samo primjera radi, možda ideja uopšte nije dobra, ali želim ukazati da se moralo probati nešto više od on/off prekidača. Ili se ostalo na onome "uradili smo sve što smo moglo". Kao ja kad sam padao ispite, pa "učio sam danima, šta da se radi", a ono zujalo u glavi... ali tražiš sebi opravdanje. Ne znam onda je li sve i jedna vlast u svijetu poltronska i činovnička, ili smo gori mi ljudi što smo u suštini nezainteresovani za sve, osim za pametovanje uprazno...