banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 13 Avg 2025, 00:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387 ... 558  Sledeća

Da li bi ste se vakcinisali protiv korona virusa? (12.02.2021.)
a)vakcinisaću se 57%  57%  [ 72 ]
b)neću se vakcinisati 14%  14%  [ 18 ]
c)vakcinisaću se ako budem bio uslovljen/a (zbog posla, putovanja i sl.) 25%  25%  [ 32 ]
d)nisam o tome još razmišljao/la 3%  3%  [ 4 ]
Ukupno glasova : 126
Autoru Poruka
PostPoslato: 31 Mar 2021, 12:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Znaci desava se tacno ono zbog cega je potreban policijski i ratno stanje na bar dva-tri dana. Ako i to uopste ima efekta.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 13:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Jbg ljudi, vi bi zabranili da ljudi dišu ako se kako može.
Od iduće sedmice bi navodno bašte mogle raditi.
Ok, rade i sad :evil3:

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 13:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ne, nisam to rekao.
Kazem da ovo kao fol mrcvarenje ne doprinosi nicemu, a kosta kao Petra kajgana.
Kako malo ko ima novca za gratis testove kao Njemacka (a ni to im nesto ne pomaze) onda preostaje samo terapija povremenim kracim shokovima u kombinaciji sa higijenom, maskama i distancom.

Velika vecina drugih ogranicenja javnog zivota izgleda da nemaju efekta.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 13:57 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Pa ni to tvoje ne bi imalo nekog efekta.
Zatvoriš npr preko vikenda, onda radnim danima delirjum i euforija.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 14:10 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Prvo, radnim danom se radi. Samim tim je koliko toliko moguce kontrolisano okruzenje.
Drugo ta dva, tri dana totalnog zatvaranja ce pomoci da se otkriju i izoluju novi slucajevi. Virusu ce se smanjiti manevraski prostor.

Idealno bi bilo da ima bilo kakvih testova da se narod sam testira nakon ta tri dana toralnog zakljucavanja.
Dobro, narod bi trebao biti odgovoran. Ali to se moze popraviri medijskom i marketinskom kampanjom. Sms-ovima... Sta znam ja.

Ne kazem da bi virus odmah nestao, ali bi se dao kontrolisati uz jos nekoliko mjera.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 14:39 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Sep 2012, 23:07
Kod nas u PD su prvo bili stolovi u bastama, pa je sad sve sklonjeno gdje je to moguce, a gdje nije oblijepljena basta folijom ili stolovi i stolice prekrivene i smjestene na jedno mjesto.

Pa ne mozes ljudima zabraniti da setaju i piju kafu, vani 20 stepeni. Ja se uvijek sklonim iz baste da ljudi ne pop..se kaznu, a i vecinu ih znam licno.

To sto ih ti iz kafeterije ne opomenu da ne smiju biti tu ili jos gore ako nece da se sklone to je vec nas karakter i problem tih deb..la.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:01
U svakom kaficu koji ima bastu je tako. U Bazi najnormalnije izgleda kao da kafana radi i da je puna. Ostavili vani stolove i stolice i svi sjede i piju kafu, normalan dan, jedino sto ta kafa nije iz kafane nego sa pumpe.
Nista bez dobrih novcanih kaznjavanja ili potpunog lockdowna.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 18:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
https://www.glassrpske.com/lat/novosti/ ... ije/356207

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 20:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Moje vrlo skromno i laičko mišljenje je da bašte nisu skoro nikakav problem. Ako pogledamo ekstremnu situaciju, da se npr. u vozilima u pravilu svi zaraze koronom, a da s druge strane recimo dok su trajale litije u CG, to je bila jedina zemlja bez zabilježenog slučaja (prvi se desio na nekoj sahrani nakon završetka litija, vjerovatno pod šatrom) meni pada na pamet da zatvorenost prostora tj. preciznije mogućnost za koncentraciju količine virusa, igra presudnu ulogu tu. Tako da bih pustio da rade bašte jer po onom što čujem ekonomija strašno trpi, nema obrta, a puno će se više dobiti nego izgubiti, ako se npr. u zatvorenoj kafani zarazi dnevno 7 od 100 posjetilaca, a u bašti 1 od 100.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 20:34 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Poenta je smanjiti kontakte ljudi, ali kontakte svih vrsta, nebitno na uslove u kojima se oni odvijaju. Ove djelomične mjere ne piju vode jel ljudi ne mogu shvatiti kako se treba ponašati.
I dan danas čujem kako korona ne postoji, kako je to ustvari gripa. Sve dok se bolest negira biće nam ovako kako jeste.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 20:52 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Problem je što mi ni nakon godinu dana, na globalnom nivou, nismo načisto šta su ustvari nepoželjni kontakti. A kao što rekoh u prethodnom postu, djeluje mi da je itekako bitno u kakvim uslovima se kontakti odvijaju. Npr. suludo mi zvuči da će se neko zaraziti u šetnji na Šehitlucima, gdje se ide u grupama 2-5 ljudi, gdje je vjetrovito, a i to su zatvarali... Ne znam. Gdje nam je sva ta silna nauka i napredak... i dalje nismo načisto s čim se nosimo, a vakcine dolaze na kašičicu, uz to im je i efikasnost donekle pod znakom pitanja.

Naravno da su djelimične mjere rizik, ali totalne mjere dovode do toga da sve više ljudi sutra ima prazan frižider, nemogućnost da plati struju, gorivo... Vrlo nezgodna situacija, ne samo za nas male već očigledno i za najveće. Najefikasije bi bilo da cijeli svijet ne izađe iz kuće mjesec dana, ali u tom slučaju morali bi ispitati onu Viškovićevu, da se može preživjeti i više od toga bez hrane i vode. Nezgodno, a nisam ne samo kod nas, ponavljam, već u svijetu vidio da se traže ista efikasnija rješenja od principa trial and error. Da se pokušalo nešto odmjereno, inteligentno. Već APP princip.
Eto, sjetim se onog izuma, nekog čovjeka iz Srbije, koji je napravio filter vazduha, da li kao dodatak na klima uređaje ili tako nešto. Moglo je npr. naše ministarstvo, ili Srbije, Federacije, Makedonije... u doba popuštanja korone napraviti eksperiment, da u neke kafane ugrade taj uređaj, u neke ne, i puste promet, pa da statistički izvuku određene zaključke i onda npr. ako se pokaže da radi posao, da subvencionišu kaVandžije kako bi te stvari instalirali, pa uz smanjenje kapaciteta, da se nekako pregura par mjeseci... ovo je samo primjera radi, možda ideja uopšte nije dobra, ali želim ukazati da se moralo probati nešto više od on/off prekidača. Ili se ostalo na onome "uradili smo sve što smo moglo". Kao ja kad sam padao ispite, pa "učio sam danima, šta da se radi", a ono zujalo u glavi... ali tražiš sebi opravdanje. Ne znam onda je li sve i jedna vlast u svijetu poltronska i činovnička, ili smo gori mi ljudi što smo u suštini nezainteresovani za sve, osim za pametovanje uprazno...

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 21:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Feb 2012, 22:52
Ide neka prica da ce od sutra pustiti bašte da rade.
Ne znam samo na osnovu kojih rezultata ce biti donijeta ta odluka. Sta smo to i koliko postigli ovim zatvaranjem, i sta je to toliko bolje da ce sada baste moci raditi a prosle sedmice nisu mogle.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 21:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
I meni je upadljiva ta, kako mi bar izgleda, drasticna razlika izmedju uslova vani i u zatvorenom prostoru, kao sto cirkulaciju vazduha smatram nekom svojom logikom mozda i najvaznijom mjerom koja se nekako medju mjerama u kampanjama ili spomene na kraju ili ne spomene nikako. Kad cujem maska-distanca-dezinfekcija, nesto mi tu nedostaje...Ali nisam epidemiolog i ovo su samo moje laicke opservacije. :D

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 31 Mar 2021, 22:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
skeva je napisao:
https://www.glassrpske.com/lat/novosti/svijet/cunjing-ispitati-mogucnost-curenja-virusa-iz-americke-laboratorije/356207

Citiraj:
The Soviet Union created and stored 100 to 200 tons of anthrax spores at Kantubek on Vozrozhdeniya Island; they were abandoned in 1992 and destroyed in 2002.

https://en.wikipedia.org/wiki/Anthrax

Zašto virus mora biti umjetno napravljen, zar nema virusa u prirodi koji su smrtonosni za ljude, pa samo vješto izolovani.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 04:42 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 30 Nov 2016, 23:29
Pfc88 je napisao:
Ide neka prica da ce od sutra pustiti bašte da rade.

Dugo bi i radili da otvore.Već od petka kiša i zahlađenje...

Послато са SM-J600G помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 09:52 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Srbija: https://streamable.com/tq19km

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 10:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Ajme...uzas!

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 10:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Rivaldinho na Banj brdu sretnu se poznanici pa onda stanu da se ispricaju i eto prenosa.

Послато са Redmi Note 7 помоћу Тапатока

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 10:41 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Maj 2010, 09:15
Ali to ne bi bio problem da ljudi nisu idioti, pa da se ispričaju na 2-3 metra udaljenosti i da se ne rukuju i ostalo...

Ja nisam uštva iz tvoga društva!

Ovde svaka nova vlast ima nove bogataše, batinaše i robijaše.

Vrh

PostPoslato: 01 Apr 2021, 10:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Da, mislim da ce samo kafane i restorani koji uloze u prilogadjavanje situaciji moci prezivjeti. Dakle, kvalitetna cirkulacija vazduha, razmaci, grijaci na terasama....
I ono sto ne kosta- striktno pridrzavanje svih mjera i od osoblja i od strane gostiju.

Ovo je POST.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 11143 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 381, 382, 383, 384, 385, 386, 387 ... 558  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]