zmijuga je napisao:
Crkve drmale i drmaju sa mnogim državama u svijetu, samo ti to ne želiš znati za to i "njihova prava" ....
Jos nisi odgovorio koja religija, osim Islama, ima i praktikuje "vjersko pravo".
Citiraj:
Da, mi smo počeli rat i sa komšijama Slovencima, komšijama Hrvatima .....
U BiH nećeš dočekati to što misliš, nema nikakvih podjela, takve misli prizivaju rat pa ćeš opet mene optužiti da sam zakuho ??
Nema podjela ? Nista kantoni, entiteti, kurci palci ?
OK, jasno mi je da ili ne razumijes o cemu ja pricam, ili namjerno izbjegavas klizav teren. U svakom slucaju validna strategija, ali moram zbog ostatka publike napisati par redaka.
Potpuno je jasno da Bosnjaci nisu dobili nacionalnu drzavu iz straha od njihove neminovne radikalizacije. BiH, kao drzava je silom nametnuta prvo Hrvatima kroz vasingtonski sporazum, a kasnije i Srbima kroz Dejton.
I sad kad procitamo neku geopoliticku analizu stanja na Balkanu, svi se uglavnom vode tezom da bi daljnja podjela BiH vodila u radikalizaciju bosnjackog naroda i proizvela zariste koje bi bilo konstantna opasnost po evropsku bezbjednost.
Ne zbog toga sto su Bosnjaci, kao narod, drugaciji od ostalih ili podlozni ekstremizmu. Daleko od toga, svako od nas bi trebao biti svjestan da su upravo Bosnjaci etalon muslimana prihvatljivih Evropi i zapadnoj kulturi.
Radikalizacija, odnosno "serijatizacija" koju sam prije nekoliko strana pomenuo je proces pokrenut od strane klera iz Saudijske Arabije, finansiran gigantski velikim sredstvima i na jako sirokom frontu.
Zapadnim analiticarima, a i onim lludima koji donose odluke, je jasno da ne raspolazu dovoljno snaznim ideolosko-politickim sredstvima da se tome suprotstave, i prakticno jedini nacin koji Bosnjake drzi pod kontrolom je upravo "drzava BiH".
BiH kao mrkva i batina u isto vrijeme.
No, kao i mnogo puta do sada, zapad je pogrijesio. Taj proces je pokrenut, Bosnjaci su stjerani u ugao. Njihov kler se protiv toga ne moze boriti, jer je ideologija koju Saudijci propagiraju u potpunosti saglasna sa svim islamskim ucenjima i dogmama.
Proces koji se najlakse moze vidjeti na primjeru Bilala Bosnica i slicnih njemu.
Mi smo oduvijek bili podijeljeni, a sad smo podijeljeni i gruntovno. Ja tebi Zmijuga zelim srecu i nemam namjeru zavirivati u tvoj novcanik niti tvoje dvoriste.
I necu tebi, niti bilo kome drugom, dozvoliti da zavirujes u moje.
Odvukao si nas u of s tim šerijetom, popovima i hodžama, ovo nisam ni pročitao sem prve i zadnje dvije rečenice.
Proširi sam vidike, ima masa zemalja gdje crkva itekako drma i trese , petlja se, iz sjene vuče konce itd.