Propast štrajka se mogla i naslutiti jer je vlast koja prvo zaposlila kuku i motiku u školstvo i prema nekim procjenama tamo ima oko 2 500 radnika viška, odlučila da sreže plate, a onda rekla da im se dostave spiskovi radnika koji ne rade, ne spiskovi radnika koji rade, nego oni koji ne rade, da bi im se dodatno umanjila plata po za iznos koji se umanjuje u slučaju štrajka... Realno je prevladao strah da bi se onda moglo krenuti i u reformu školstva, pa da se počnu proglašavati i tehnološki ili ko zna kakvi drugi viškovi, pa su ljudi shvatili da bi im prvi kolega sa posla mogao zabiti nož u leđa, naravno da su onda morali da odustanu od štrajka, jer se boje za svoje radno mjesto, zato što je vlast uspjela u naumu da razjedini radnike (čitaj stoku) i na taj način samu sebe amnestira od nerada i nesposobnosti... Naravno već sam ranije napisao da se na ovom neće stati jer eto već sinoć smo vidjeli da se u Srpskim Šumama planira smanjenje plate za 30%, naravno sada će se opet reći treba im uzeti sve, neradnici, lezilebovići, lopovi itd itd i neka im se smanjuje, treba da im se smanji i sl, e onda tamo za nekih dva tri mejseca će na red zdravstvo, a onda će ovi kojima su plate umanjene sada reći, pa ko ih .ebe, pa nisu ni oni nas podržali, neka im ukida, e onda će na red doći i tzv "realni" sektor, za koji se može reći da uopšte i ne postoji, sem Elektroprivrede, sve ostalo je neka vrsta usluge, prerade, nekih long poslova, ili kako se već zovu, prodaje sirovina ili čega već sve ne, oni su zadnji u nizu... Naravno niko od stručnjaka ne spominje da će se fond zdravstva i PIO realno manje puniti i za iznos umanjena za ovih 50 miliona ušteda, kako će se namiriti taj manjak kada su fondovi i sada u kritičnom stanju... Dakle, ja mislim da je ovo samo početak... Pogledajte u Sloveniji, od juče je u štrajku 100 000 radnika, totalni kolaps na granicama, ostalim institucijama države, sindikat se bori kako treba i vjerujte da će se izboriti, usput smanjenj je 5 %, a mislim da im je standard sigurno bolji nego kod nas...
_________________ ZATO ŠTO JE NAŠ I ZATO ŠTO JE JEDINI...
|