banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 15:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Apr 2022, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Btw, Strelkov za Herson ima drugaciju pricu:
Мой товарищ вернулся из поездки в Херсон с гуманитарной миссией. По возвращению набрал меня и сказал: "Знаешь, твои тексты даже слишком оптимистимистичны". По итогам общения с жителями написал свои наблюдения:

«1. Люди ко всему приспосабливаются. Город жив: люди ходят, машины ездят, в магазинах еда есть, бензин продают частники, посевная идёт. Коммунальные службы работают, хотя большинство местных чиновников свалили до прихода войск РФ. В самом Херсоне боёв нет, но регулярно слышны прилёты по окрестностям.

2. Сам город очень убитый. Хуже любого из российских областных центров, в которых я бывал. Мало нового строительства, убитый асфальт и дома. Никакого нового благоустройства. При этом везде всё в украинских флагах (российский на весь город - ровно один) и в рекламе того, как американцы сделают велодорожки. Сильно заметно присутствие иностранных НКО.

3. Гражданской администрации как таковой нет. Российские ведомства действуют несогласованно, ни у кого нет чётких инструкций что делать. ФСБ не знает про армию, армия про ФСБ. Даже военные не согласованы. Бардак.

4. В самой армии бардак ужасный. Командиры переговариваются через украинские симки, никто ничего не понимает, решения спонтанны. Логистика на жирную тройку с минусом. Всё держится на младших офицерах на местах. Где были бюджеты 8 лет?

5. На месте, после общения с местными, чётко понимаешь, что идущая сейчас война - гражданская. При этом выбор стороны - чисто политический. Даже от языка уже не зависит.

6. Войну за умы РФ проигрывает. Потому что нифига не понятно, останется ли Россия или уйдёт. Местные пророссийские сидят тихо. Телек оставили украинский, просто отрубили новостные каналы. Российские есть не у всех.

7. Как следствие, настроения в обществе доминируют заукраинские. Судя по разговорам 30% за Россию, 50% за Украину, 20% всё пофигу. В сёлах отношение к русским хуже, чем в городе.

Пророссийские очень тихие. Нет уверенности в будущем, зато есть страх и чувство неопределённости. Гарантий Россия никому не даёт. Ну и их всё равно меньшинство. Многих активистов выдавили ещё после 2014 года.

Если РФ в итоге уйдёт, всех, кто проявил нелояльность, даже если развозил гуманитарную помощь - убьют. Как минимум их нужно эвакуировать. Всех. Как максимум - не уходить.

8. Несмотря на заукраинские настроения, местные в основном едут в Россию. Но не все уезжают - большинство просто едут за бензином, едой, лекарствами, после чего возвращаются. Очереди на границе на 24-48 часов в сторону Симферополя.

9. Проукраинская часть населения активная и крикливая. И не только потому что меньше боится последствий. Она более мотивированная.

Украина даёт этим людям понятный образ будущего. "Вступим в Евросоюз, дадут денег, будет высокий уровень жизни, нас будет уважать и любить весь Запад, мир к нам дружелюбен и открыт". И даже не важно, насколько это осуществимо, важен сам образ. Есть за что бороться. И военным, и гражданским.

Какое будущее предлагает РФ? "Даже если мы останемся, но это не точно, то... ну... ммм... будем как раньше праздновать 9 мая". Кажется, в 2022 году этого мало. Украинский образ будущего хотя бы понятный.

10. Чем бы ни закончилась военная часть, культурно-политическую мы проигрываем. Говорят, что над "мягкой силой" в высоких кабинетах посмеивались. Вот эта война покажет, насколько она была важна. И от того, сумеет ли РФ создать привлекательный образ будущего, объяснить ЗАЧЕМ ЭТО ВСЁ БЫЛО - зависит очень многое. И не только создать "картинку", но и провести реальные внутренние изменения. Без них никакая картинка работать не будет.

11. На территории РФ идёт та же гражданская война. Только холодная. Предмет этой войны - сохраним реальный суверенитет или станем зависимы от Запада, окончательно прогнёмся.
Если не будет образа будущего и перемен, эту войну за умы можно проиграть и в РФ. Не прямо сейчас. Пока идут бои, люди сплочены. Брожение начнётся позже, когда всё закончится. Одной цензурой и репрессиями в этой борьбе не победить.

Три главных бича этой войны - нет толкового начальства, нет логистики, и нет внятного ответа на вопрос "зачем?"»

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Apr 2012, 12:39
Ove brigade Ukrajinaca sto su slavodobitno krenule na Herson u 'oslobodjenje' izgleda usetale u ruski kotao. Sad vape za pomoc za izvlacenje...neslavan kraj u najavi.

A ovo oko Azovstala, izgleda da se rusi oslanjaju na vrijeme, duga i mucna opsada koja ima za cilj iscrpljivanje neprijatelja. Mnogi bi od nas vjerovatno poravnali teren zajedno sa ovim nacistima i svjetskim banditima, ali valjda rusi imaju ucenijih glava koji to pomno planiraju.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 14:12 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
To sa procentima je onako rekla-kazala sve. Da ima veliki broj izrazito i aktivno proukrajinskog dijela stanovnika, onda bi organizovali proteste od barem 10000 ljudi u tolikom gradu.
Da je na drugoj strani, bio bi doček za Ruse i odmah bi preuzeli institucije. Barem na početku.
Inače, od tih "proruskih" dijelova Ukrajine na istoku u jugu. Herson je čini mi se imao najmanji % onih koji su se izjašnjavali etničkim Rusima. Tako da i ova relativno mirna integracija nije neuspjeh.

Najbliže istini, kao u prilozima iz drugih dijelova Ukrajine. Da velika većina jedva čekaju da ovo prođe, ko god držao teritoriju. Ili da odu što dalje...

Ona priča da nisu do sada dirali Motor Sič u Zaporožju koju je baš Zelenski nacionalizovao prije godinu dana nekon štu su Kinezi ušli sa kapitalom...
Nisu Rusi još dirali ni Južmaš u Dnjepru. Moguće i NKMZ u Kremtorsku. Od kontrole toga teško da će Rusi odustati. Ili da ostave u komadu ako neće preuzeti. To su bile veoma bitne fabrike iz doba SSSR-a. Posebno NKZM zbog prese od 65 tona. Sada je vrijeme da drugi ukrajinski oligarh suzu pusti.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 15:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Rusija se dobro opekla sa ukrajinskom vojnom industrijom, tako da mi djeluje da se neće previše oslanjati na MotorSič, Južnoe i slične kad se sve ovo završi. Čak su i za bjeloruski MZKT (ili Volat po novom) razvijali alternative, a u Bjelorusiji se nije izdogađalo sve ovo kao sa Ukrajinom.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 19:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Apropo Čečena, podsjećaju na one Arape iz Sirije koji "raspršuju" municiju bez ciljanja. Ima se, može se, nek se vidi da se ima....

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 20:31 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 01 Jul 2004, 11:47
Rocker je napisao:
Btw, Strelkov za Herson ima drugaciju pricu:
Мой товарищ вернулся из поездки в Херсон с гуманитарной миссией. По возвращению набрал меня и сказал: "Знаешь, твои тексты даже слишком оптимистимистичны". По итогам общения с жителями написал свои наблюдения:

«1. Люди ко всему приспосабливаются. Город жив: люди ходят, машины ездят, в магазинах еда есть, бензин продают частники, посевная идёт. Коммунальные службы работают, хотя большинство местных чиновников свалили до прихода войск РФ. В самом Херсоне боёв нет, но регулярно слышны прилёты по окрестностям.

2. Сам город очень убитый. Хуже любого из российских областных центров, в которых я бывал. Мало нового строительства, убитый асфальт и дома. Никакого нового благоустройства. При этом везде всё в украинских флагах (российский на весь город - ровно один) и в рекламе того, как американцы сделают велодорожки. Сильно заметно присутствие иностранных НКО.

3. Гражданской администрации как таковой нет. Российские ведомства действуют несогласованно, ни у кого нет чётких инструкций что делать. ФСБ не знает про армию, армия про ФСБ. Даже военные не согласованы. Бардак.

4. В самой армии бардак ужасный. Командиры переговариваются через украинские симки, никто ничего не понимает, решения спонтанны. Логистика на жирную тройку с минусом. Всё держится на младших офицерах на местах. Где были бюджеты 8 лет?

5. На месте, после общения с местными, чётко понимаешь, что идущая сейчас война - гражданская. При этом выбор стороны - чисто политический. Даже от языка уже не зависит.

6. Войну за умы РФ проигрывает. Потому что нифига не понятно, останется ли Россия или уйдёт. Местные пророссийские сидят тихо. Телек оставили украинский, просто отрубили новостные каналы. Российские есть не у всех.

7. Как следствие, настроения в обществе доминируют заукраинские. Судя по разговорам 30% за Россию, 50% за Украину, 20% всё пофигу. В сёлах отношение к русским хуже, чем в городе.

Пророссийские очень тихие. Нет уверенности в будущем, зато есть страх и чувство неопределённости. Гарантий Россия никому не даёт. Ну и их всё равно меньшинство. Многих активистов выдавили ещё после 2014 года.

Если РФ в итоге уйдёт, всех, кто проявил нелояльность, даже если развозил гуманитарную помощь - убьют. Как минимум их нужно эвакуировать. Всех. Как максимум - не уходить.

8. Несмотря на заукраинские настроения, местные в основном едут в Россию. Но не все уезжают - большинство просто едут за бензином, едой, лекарствами, после чего возвращаются. Очереди на границе на 24-48 часов в сторону Симферополя.

9. Проукраинская часть населения активная и крикливая. И не только потому что меньше боится последствий. Она более мотивированная.

Украина даёт этим людям понятный образ будущего. "Вступим в Евросоюз, дадут денег, будет высокий уровень жизни, нас будет уважать и любить весь Запад, мир к нам дружелюбен и открыт". И даже не важно, насколько это осуществимо, важен сам образ. Есть за что бороться. И военным, и гражданским.

Какое будущее предлагает РФ? "Даже если мы останемся, но это не точно, то... ну... ммм... будем как раньше праздновать 9 мая". Кажется, в 2022 году этого мало. Украинский образ будущего хотя бы понятный.

10. Чем бы ни закончилась военная часть, культурно-политическую мы проигрываем. Говорят, что над "мягкой силой" в высоких кабинетах посмеивались. Вот эта война покажет, насколько она была важна. И от того, сумеет ли РФ создать привлекательный образ будущего, объяснить ЗАЧЕМ ЭТО ВСЁ БЫЛО - зависит очень многое. И не только создать "картинку", но и провести реальные внутренние изменения. Без них никакая картинка работать не будет.

11. На территории РФ идёт та же гражданская война. Только холодная. Предмет этой войны - сохраним реальный суверенитет или станем зависимы от Запада, окончательно прогнёмся.
Если не будет образа будущего и перемен, эту войну за умы можно проиграть и в РФ. Не прямо сейчас. Пока идут бои, люди сплочены. Брожение начнётся позже, когда всё закончится. Одной цензурой и репрессиями в этой борьбе не победить.

Три главных бича этой войны - нет толкового начальства, нет логистики, и нет внятного ответа на вопрос "зачем?"»

Ziv bio, daj kopiraj preveden tekst ili postavi link do Google translatora - ne znamo svi ruski jezik...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 20:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da znaš očenaš na crkvenoslovenskom ne bi ti trebao prevod :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 21:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Digresija je napisao:
Ziv bio, daj kopiraj preveden tekst ili postavi link do Google translatora - ne znamo svi ruski jezik...

Moram priznati da ne znam što tražiš od čovjeka link do Gugl prevodioca. Mislim da ga je prilično lako naći :)

Elem. Izgleda su u Azovstalu neke velike zvjerke. Inostrane. Belosvetski... da ne kažem. Spominje se i biolaboratorija u Azovstalu. Zato svi ti pokušaji evakuacije i svakodnevni pozivi Markona Putinu. Zato i napad na Mariupolj, umjesto samo okruživanja. Navodno.
Kažu, Azovstal, 24 kilometra kompleksa ispod zemlje. Sovjetski Sojuz, bajo moj :) Pa kaže, što Rusi ne poravnaju. Đeš to izgraditi danas ponovo...

Na Zapadu nešto novo (Izvini, Boro. A i onako je tvoje prošlo...). Marina Le Pen 27.44%, Makron 26.69%. Drugi krug odlučuje.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Rocker je napisao:
Nisko

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 21:23 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
Evo, samo za brata Digija: https://banjalukaforum-com.translate.go ... e#p2969364

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 21:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Народ пише свакакве глупости за Маријупољ, све је теоретски могуће али мислим да је већина тих прича обична халуцинација.

Реално је закључити да су сви страни инструктори евакуисани одмах чим је кренула инвазија, а они који су остали су просто неки чобани будале, додуше страни држављани па отуд кукњава ….

Лабораторије, километри тунела и ко зна шта све не су у домену 5G завјера.
Наравно, у комплексу постоји индустријска инфраструктура која је вјероватно јако добро документована и биће јако једноставно завршити посао кад се дође до тунела термобаричним средствима. До тунела треба доћи и то је једини реални проблем.

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 22:37 
Veteran
Veteran

Rocker je napisao:

Gdje's to reci zadrtom ateisti!? :lol: 8)
Ne, ozbiljno - daj tekst sa prevodom ili pripremi link preko Google translatora... Nekad bih mozda i procitao, ali kad vidim da je na ruskom, onda preskocim odmah.
Isto tako bi bilo pozeljno da se uz linkove do klipova barem navede neki naslov o cemu se radi...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 22:38 
Veteran
Veteran

<Enter_name> je napisao:

Ajd otvori sebi profil na poznate-banjalucanke.com i tamo stalkuj i troluj dive i primadone banjaluckog asfalta...

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 22:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Digresija je napisao:
Rocker je napisao:

Gdje's to reci zadrtom ateisti!? :lol: 8)
Ne, ozbiljno - daj tekst sa prevodom ili pripremi link preko Google translatora... Nekad bih mozda i procitao, ali kad vidim da je na ruskom, onda preskocim odmah.
Isto tako bi bilo pozeljno da se uz linkove do klipova barem navede neki naslov o cemu se radi...

Sad bi ti u mom selu rekli “i jos da te ….” :D

Zasto bih ja gubio svoje vrijeme samo da ga ne gubis ti? Ozbiljno? Ako te zanima, kopiraces tekst i prevesti, ako te ne zanima u toj mjeri onda nije fer da taj posao prebacujes nekom drugom.

To je ruski mentalitet, bas kao iz onog vica:

“Pavel sjedi na šini, na pruzi. Prilazi Sergej i kaže “pomakni se da sjednem”. :D

Prevedi i daj mi link i objasni mi sve :D

Vrh

PostPoslato: 10 Apr 2022, 23:24 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Jbga, ja sam razumio i na njemačkom. :lol:
Nego imam ogromnu kritiku na onog što je zabio Ruski flag na zgradu Gradske uprave Mariupolja. Pa, gdje je video tog momenta, majka mu stara. :lol:
Moraće to oni ponovo, kao što su Švabe istu kapitulaciju 1945. dva puta potpisivale.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2022, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Direktan pogodak tenka iz neposredne blizine u kamaru pješadije(samo pucanj, plamen i gotovo) :
https://t.me/RVvoenkor/7514

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2022, 07:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sad gledam na CNN onu šupčinu gen.Petraeusa, bio zadužen za Irak i Afganistan, a sad kao vojni penzos laprda na tv i objašnjava. Onog novog Dvornikovog proziva kao sirijskog kasapina, a on sam bogzna koliko je smrti skrivio....

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2022, 08:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A što ga gledaš!?

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2022, 09:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
Direktan pogodak tenka iz neposredne blizine u kamaru pješadije(samo pucanj, plamen i gotovo) :
https://t.me/RVvoenkor/7514

Jutros ovo gledam i ne mogu da vjerujem, to otvara bezbroj pitanja, tamo dakle vlada potpuni haos.

Vrh

PostPoslato: 11 Apr 2022, 09:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

hadzidado je napisao:
A što ga gledaš!?
Ma naletio u feed od MSN, stoji dole desno kod antivirusa. Naneseš miša a ono iskoči...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 332, 333, 334, 335, 336, 337, 338 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]