_зока je napisao:
Koja doza zavisti se može primijetiti na ovoj temi to je strašno....
Ja sam tek sada ušla na ovu temu i krstim se postovima. Ništa drugo, nego zavist čista puca iz milion postova.
Što se tiče ove priče da je studiranje na fakultetu skupo i da neki nisu mogli studirati samo jer je skupo, vjerujte da je to samo neki njihov mehanizam odbrane. Srećem ljude koji su u stvari na sebe ljuti jer nisu završili fakultete, a vide kakvi sve degenerici sa faklutetima bolje prolaze od njih u životu. I onda tako, pravdaju se, traže razloge, prebacuju loptice...
Svako normalan zna koliko je ovdje školarina simbolična (ima li jeftinije u okruženju, molim?), masa je primjera gdje čovjek sa sedmočlanom porodicom proda kravu, nešto šume, gaće, da bi svoje dijete školovao. I ti studenti iz provincije su nam nerijetko naši najbolji studenti!
Sad sam se sjetila kad je mama dolazila kući s posla uplakana, kad ju je šef maltretirao iz puke zavisti jer je završio samo srednju. Znači, još tada je te zavisti bilo, i biće. Moja mama niti mu je poziciju ugrožavala, niti je pucala na visoko. Ipak, bila je izložena svakodnevnom mobingu, samo jer je fakultetski obrazovana.
Brate, neka se svako bori za sebe kako zna i umije. Vidite i sami u kakvom vremenu živimo. Ni taj fakultet, ako koga žulja, nije Božje slovo. Čika Ranko iz biblioteke na Filozofskom ga je završio u negdje sedamdesetoj godini života.
Jurite stipendije, borite se za sebe.
Dovoljno je što nas 90% već savršeno vlada engleskim jezikom, informatički smo pismeni, Bogu hvala, pa borimo se, šta bi.
Ja nemam ni političku, ni porodičnu, ni bilo kakvu drugu jaku vezu, nemam zaposlenje u gradu u kojem sam rođena, pa ne mogu da se sjetim da sam ikome zaposlenom ikada kopala oči jer on radi, a ja ne. Pa što se onda između sebe gambaju ovi što rade? Pa zbog ličnih frustracija koje najočiglednije isplivaju u ovakvim i sličnim momentima. Pa zbog mentaliteta našeg, naš čovjek voli da se poredi sa drugima, u oba smjera, i da kaže: e, bolji sam, i da kaže, vidi ovom je bolje nego meni, što bi njemu bilo bolje? ...
Šta kome smeta ako neko brani struku i cijeni svoj posao? Treba da se ne cijeni? Pa, ako se ovi prosvetari izbore, mogu i svima ostalima dati primjer da ipak štrajk i borba nisu uzalud. Da se pokrene nešto, ebemu miša.
Mnogo veći problem imamo sa unutrašnjom motivacijom, to je po meni mnogo veći problem. Dublji svakako jeste, ali je odavno glavni motiv za rad postala isključivo vanjska motivacija - a to je materijalna nagrada, odnosno plata. Niko ne radi više jer voli svoj posao. Znala sam na kojekakvim zamjenama dušu da dam za posao, da crknem od posla, da ni sama ne znam kako sve postižem, ali sam uživala. Bila sam srećna i zahvalna što mi neko uopšte ponudio šansu da radim to što volim.
Ipak, sutra da nađem stalni posao, ja bih svakako bila jedna od onih koja bi se borila za svoja prava zajedno sa svojim radnim kolegama.
Zloba i zavist će pojedince same da razjede. Iznutra. Kao miš sir. Gric. Gric. Žao mi je, ali ja volim da nam je svima lijepo. Ne može mi biti lijepo, ako je tebi ružno.