banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Avg 2025, 16:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 39  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Jan 2013, 00:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2010, 15:52
Schlager je napisao:
vozač oko 480 km..

Kad bi se gađali daskama četvrticama.
Većina tih vozača ima fakultetske plate.

p.s. izdju svake druge godine konkurs za to mjesto, a tamo ljudi rade po 10 godina, ali eto, da se ispuni pravna norma :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 00:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Jun 2011, 16:22
Нова Варош je napisao:
Ne znam, kako će ko shvatiti ali...

JA BI SKRESAO POLA TIH INSTITUCIJA ŠTO SE UZ NEKA MINISTARTVA PRIPAJAJU, TE NEKE AGENCIJE, PIZDE MATERINE.
BACANJE PARA. POVEĆATI PARE DOKTORIMA, MURIJI, PROFESORIMA I TAKO TIM ŠTO MOGU BITI OD NEKE KORISTI.
OVO GORE ZA UKIDANJE AGENCIJA, ITD, NISAM DŽABE NAPISAO, ZNAM IZ 2 PRIMJERA DA SE TAMO POD MILI BOGOM NIŠTA NE RADI. IZLAZI SE KAD HOĆE, VRAĆA KAD HOĆE, UZIMA SE SVAKE SEDMICE PRODUŽENI VIKEND, NEKAD NE DOĐU NA POSAO, ZATO ŠTO SU PRESPAVALI...

Sve stoji. Baš sve je istina. Nego ko me neće uvjeriti da sljedeći koji pretenduje na vlast da taj na primjer neće to isto uraditi? Što se boldovanog tiče dodao bih sudije. U razvijenim zemljama svijeta takvi ljudi uvijek i u svakom mogućem slučaju imaju plate veće od prosjeka ostalog stanovništva.

Imam jednog takvog daljeg rođaka u BL. Kroz srednju se provukao, kroz faks ga gurali (da ne govorim sad ovdje na koje načine su ga gurali), sad se zaposlio (državne jasle of kors) i još se hvali kako ništa ne radi. Ej hvali se kako ništa ne radi. :o :-? Pošto je poprilično otpisan slučaj zvali ga mi kod nas u Švedsku, on ipak nebi, nije siguran i kaže velika je kriza i tamo. :lol: :lol: :lol: Čitaj naučio gospodin da ništa ne radi a to su mu roditelji sad upravo i omogućili tako što su ga zaposlili na državne jasle.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 00:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
Timotic je napisao:
RSboljaPolovinaBiH je napisao:
E Timotic, ajd ne seri majke ti...
Dovedi mi zidara da zavrsi neki drzavni faks za 10 godina, ja cu mu sve platiti retroaktivno ako uspije.

Nemoj da placas nista, nego pola tog vremena koje on bude proveo u Dionisu ti provedi na skeli. Je l' moze?

Citiraj:
Uostalom, sta i da je bas tako kako si ti rekao? Je l' ne vrijedi ta diploma mozda slucajno? Ima li igdje u svijetu da neko nekog proziva sto su mu starci platili skolovanje, pa bi zbog toga trebao da kao ima manju platu? Ko je Tesli platio skolovanje u Austriji (eto opet se hvatam Tesle, ali sta cu kad je jako dobar primjer za mnoge stvari)... Je l' mozda neki njegov savremenik trebao da prdi na sve strane kako je eto Tesla bio srecnik koji je dobio priliku da se skoluje jer mu je stari bio dovoljno imucan da ga posalje vani na studije?
Da nije mozda trebao da izmisli citavu fiziku i matematiku sam od sebe umjesto da ide na fax, i onda jos dodje do svojih otkrica da bi likovi poput tebe bili u potpunosti zadovoljni?
Da ne govorim da su njegova otkrica prethodno bila sve sama suva teorija, koji ljudi shvatanja poput OFM-a ili tebe nikad ne bi finansirali, isticuci da je to sve laprdanje i palamudjenje zasnovano na bubanju nekih papira sa faksa.

A, je l' kuk'o Tesla kako mu je mala plata, nema za ratu kredita, isl?

Jebiga, ti nisi Tesla. Nije ni ovaj iz "Majke Rusije". Ni kad vas covjek sabere ili pomnozi, nece dobiti pola Tesle.

Nemam ja nista protiv nastavnika (majke mi), al' imam protiv onih koji umisljaju da su neka elita.

Samo malo, on na skeli radi jer nema drugog izbora, nije kvalifikovan ni za sta drugo ili ima slicnu kvalifikaciju (kopa kanale, kozarski tehnicar i sl.)... To isto kao kad bi sad prebacio nekim hrvatskim teniserima sto im nikako ne ide u posljednje vrijeme, a rukometasima ide... Sta sad treba, da se oprobaju u rukometu ili da rukometasi dokazu da su talenti pa se prebace (uspjesno) na tenis?
Mislim, sta hoces reci, da ja da bih zaradio profesorsku platu trebam da se dokazem da sam sposoban i na skeli???!?

Nakon svega toga ne umisljam da sam nekakva elita, sa platom od 900 i kusur maraka, ne znam ko sebi to moze da umisli?

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 00:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Kozarski tehničar? Zar i takve kadrove pravite?

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 01:09 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Mislim da je to bio smjer u SUP skoli svojevremeno, ili ko zna, mozda cak i danas postoji :)
Sto, sta fali? Spojis to sa kursem za krojaca i imas savrsenog radnika za tvornicu obuce, bas onako kako OFM hoce da nam ljudi budu iskristalisani; osposobljeni da rade posao koji se sastoji od 3-4 pokreta, 8h dnevno. Zatim iskljucivo slusaju ultra turbo folk, nazdravljaju na svaki pomen kokarde, a posljednji put kad su procitali knjigu (do pola), bilo je u 4om osnovne i naravno puse 2-3 kutije dnevno dok uce svoju djecu matematiku i srpski :) istovremeno propovijedajuci kreacionizam i stanoviste da su univerzum i zemlja stari tek nekih par hiljada godina.
Vikendom (tj. nedeljom, jer subotom radi), takav prototip modernog covjeka Republike Srpske, razvija razne teorije zavjere, neukaljan savremenim znanjima i naucnim dostignucima, raskrinkavajuci sve, od slijetanja na Mjesec do lazirane smrti Gadafija. I tako mu proleti slobodno vrijeme kad se vraca redovnim radnim obavezama sutradan.

Poslednji put menjao RSboljaPolovinaBiH dana 24 Jan 2013, 01:13, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 01:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Okt 2002, 09:33
Besparica je napisao:
Ne, ne. On je strucnjak i jos uz to radi ekstremno tezak posao...

Ја сам на претходној страни описао зашто је професорски посао тежак, такође сам навео и да ја лично то не радим већ да сам асистент, али то је очигледно више информација него што твој мозак може да процесуира, па убудуће пробај да конзумираш постове темпом који ти одговара, нпр. једну реченицу дневно.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 01:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

nepokoreni je napisao:
Ovi što miješaju malter ne bi trebalo da žive ?

Објасни ми само на основу чега си дошао до тог закључка, пошто се не сјећам да сам тако нешто тврдио.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Timotic je napisao:
Harvester je napisao:
По некима овде, очигледно би професори и они који мијешају малтер требало да имају исте плате.

Ne, naravno, ipak treba da se zna ko je ko, tj. ko je imao mamu i tatu da mu finansiraju desetogodisnje izigravanje boema na Filozofskom.

Што ли ми се сад јавља она прича о лисици и киселом грожђу... :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 01:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

RSboljaPolovinaBiH je napisao:
Mislim da je to bio smjer u SUP skoli svojevremeno, ili ko zna, mozda cak i danas postoji :)
Sto, sta fali? Spojis to sa kursem za krojaca i imas savrsenog radnika za tvornicu obuce, bas onako kako OFM hoce da nam ljudi budu iskristalisani; osposobljeni da rade posao koji se sastoji od 3-4 pokreta, 8h dnevno. Zatim iskljucivo slusaju ultra turbo folk, nazdravljaju na svaki pomen kokarde, a posljednji put kad su procitali knjigu (do pola), bilo je u 4om osnovne i naravno puse 2-3 kutije dnevno dok uce svoju djecu matematiku i srpski :) istovremeno propovijedajuci kreacionizam i stanoviste da su univerzum i zemlja stari tek nekih par hiljada godina.
Vikendom (tj. nedeljom, jer subotom radi), takav prototip modernog covjeka Republike Srpske, razvija razne teorije zavjere, neukaljan savremenim znanjima i naucnim dostignucima, raskrinkavajuci sve, od slijetanja na Mjesec do lazirane smrti Gadafija. I tako mu proleti slobodno vrijeme kad se vraca redovnim radnim obavezama sutradan.

Oholost, oholost. :D
Za proste poslove za koje ne treba škola se podrazumjeva da ih svako može raditi i onaj sa SSS kao i sa VSS i sa doktoratom, jer se podrazumjeva da je taj školovani završio osnovnu školu pa je samim tim osposobljen i za taj posao.
Naravno da se tako šta ne dešava u praksi ali sad bih ja trebala reći npr. da ne znam očistiti wc jer imam više škole od NK radnice koja to čini? :)
A to ko šta sluša, da li rok ili turbo folk ne vidim kakve veze ima školska sprema sa nečijim afinitetima?
Ko šta čita nema veze sa školskom spremom nego sa afinitetima pojedinca.
Možeš da me pitaš šta želiš iz osnovne kulture, a ja ću tebi postavljati pitanja pa ćemo sabrati odgovore moje i tvoje.
Samo da napomenem da mnoštvo tih manje-više (ne)potrebnih stvari koje se prije mogu podvesti pod enciklopedijske pojmove nisam naučila tokom školovanja nego kroz vagone pročitanih knjiga.
Do pojedinca je koliko će tokom školovanja primiti stvari koje se u nastavnom programu obrađuju ili koliko će tih stvari proći pored njegovih ušiju.
Meni je npr. nepojmljivo da neko visokoobrazovan pravi pravopisne ili gramatičke greške koje se uče u prvim razredima osnovne škole, a tome sam svjedok skoro svaki dan.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 02:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Paradoksalno, na nasim fakultetima se upravo desava ono sto OFM prizeljkuje - a to je da se uci i prolazi na ispitima samo sa najmanje i najuze potrebnim znanjem...
To sto bi na svakom faksu trebalo na sve 3 ili 4 godine da bude obavezan srpski jezik, te jos bar jedan ispit koji bi bio nesto u smislu "opsta kultura" je samo odraz nebrige svih visokih slojeva drustva o visokom obrazovanju.

No, ne bih se slozio s tobom do kraja - neko kad nema naviku da uci samo vise od onoga sto je minimalno potrebno (tj. uci i nauci manje od toga), te neko ko nije stekao naviku da bar ponekad nesto procita, taj se ni nece ponasati kao ti.
Takav neko ce se kretati u drustvu slicnih, kojih je danas sve vise...
Da se vratimo na OFM-a kao prototipu neobrazovanog, nezainteresovanog i zadrtog primjerka covjeka u RS danas, onda su sasvim jasni odbrambeni mehanizmi koji se aktiviraju kod njega i njemu slicnih...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 02:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
A to ko šta sluša, da li rok ili turbo folk ne vidim kakve veze ima školska sprema sa nečijim afinitetima?
.

Sama cinjenica da neko s jedne strane Srbuje ko nenormalan, a s druge strane ejakulira na orijentalne zvukove trenutno aktuelnih turbo-folkera, govori o tome da ni u skoli, ni u kuci nije stekao ni osnovu svijesti o tome sta je muzika ili muzicka kultura (niti istorijske reperkusije turske okupacije dublje sagledava) ...a da ne spominjem umjetnicku komponentu muzike.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 02:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
_зока je napisao:
Koja doza zavisti se može primijetiti na ovoj temi to je strašno....

Ja sam tek sada ušla na ovu temu i krstim se postovima. Ništa drugo, nego zavist čista puca iz milion postova.

Što se tiče ove priče da je studiranje na fakultetu skupo i da neki nisu mogli studirati samo jer je skupo, vjerujte da je to samo neki njihov mehanizam odbrane. Srećem ljude koji su u stvari na sebe ljuti jer nisu završili fakultete, a vide kakvi sve degenerici sa faklutetima bolje prolaze od njih u životu. I onda tako, pravdaju se, traže razloge, prebacuju loptice...
Svako normalan zna koliko je ovdje školarina simbolična (ima li jeftinije u okruženju, molim?), masa je primjera gdje čovjek sa sedmočlanom porodicom proda kravu, nešto šume, gaće, da bi svoje dijete školovao. I ti studenti iz provincije su nam nerijetko naši najbolji studenti!

Sad sam se sjetila kad je mama dolazila kući s posla uplakana, kad ju je šef maltretirao iz puke zavisti jer je završio samo srednju. Znači, još tada je te zavisti bilo, i biće. Moja mama niti mu je poziciju ugrožavala, niti je pucala na visoko. Ipak, bila je izložena svakodnevnom mobingu, samo jer je fakultetski obrazovana.

Brate, neka se svako bori za sebe kako zna i umije. Vidite i sami u kakvom vremenu živimo. Ni taj fakultet, ako koga žulja, nije Božje slovo. Čika Ranko iz biblioteke na Filozofskom ga je završio u negdje sedamdesetoj godini života.
Jurite stipendije, borite se za sebe.
Dovoljno je što nas 90% već savršeno vlada engleskim jezikom, informatički smo pismeni, Bogu hvala, pa borimo se, šta bi.

Ja nemam ni političku, ni porodičnu, ni bilo kakvu drugu jaku vezu, nemam zaposlenje u gradu u kojem sam rođena, pa ne mogu da se sjetim da sam ikome zaposlenom ikada kopala oči jer on radi, a ja ne. Pa što se onda između sebe gambaju ovi što rade? Pa zbog ličnih frustracija koje najočiglednije isplivaju u ovakvim i sličnim momentima. Pa zbog mentaliteta našeg, naš čovjek voli da se poredi sa drugima, u oba smjera, i da kaže: e, bolji sam, i da kaže, vidi ovom je bolje nego meni, što bi njemu bilo bolje? ...
Šta kome smeta ako neko brani struku i cijeni svoj posao? Treba da se ne cijeni? Pa, ako se ovi prosvetari izbore, mogu i svima ostalima dati primjer da ipak štrajk i borba nisu uzalud. Da se pokrene nešto, ebemu miša.

Mnogo veći problem imamo sa unutrašnjom motivacijom, to je po meni mnogo veći problem. Dublji svakako jeste, ali je odavno glavni motiv za rad postala isključivo vanjska motivacija - a to je materijalna nagrada, odnosno plata. Niko ne radi više jer voli svoj posao. Znala sam na kojekakvim zamjenama dušu da dam za posao, da crknem od posla, da ni sama ne znam kako sve postižem, ali sam uživala. Bila sam srećna i zahvalna što mi neko uopšte ponudio šansu da radim to što volim.
Ipak, sutra da nađem stalni posao, ja bih svakako bila jedna od onih koja bi se borila za svoja prava zajedno sa svojim radnim kolegama.

Zloba i zavist će pojedince same da razjede. Iznutra. Kao miš sir. Gric. Gric. Žao mi je, ali ja volim da nam je svima lijepo. Ne može mi biti lijepo, ako je tebi ružno.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 03:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Svi mogu zavrsiti fakultet, ako nemas para da platis skolovanje radi jednu godinu bilo sta - prodaji sladoled, kopaj kanale, cisti haustore, bilo sta... Skupi za JEDNU godinu, ostalo neces morati platiti ako prvu godinu ocistis i prebacis se na budzet. Tako da... to je to...

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 03:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Jun 2010, 23:18
Da, ali se tu na "školovanje" misli na malo veći krug troškova, ne misli se samo na školarinu. Treba platiti stan u gradu, hraniti se u gradu, ostali neki troškovi, pa troškovi putovanja kući. No, može se gdje ima volje. Kažem ti, prodaju ljudi nešto, zaduže se, uzmu kredit, ne znam. Ali znam dosta ljudi koji su ustrajali i završili ga. Još ga prije i završe, jer su naša djeca sa sela inteligentnija, to prvo, a drugo, znaju da nema zezanja, da moraju što prije da ga završe, da ne obnavljaju godinu, jer to znači da će najmanje godinu duže troškovi potrajati.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 06:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Uglavnom stoji sto si napisala, ali i ti si fulala temu. Tema je straj zaposlenih u javnom sektoru, a ne fakultetska naobrazba :D

Vec sam pitao zasto masinski inzinjer ima manju platu u izvozno proizvodnoj firmi nego njegov kolega na drzavnim jaslama? Ili ako hocete, zasto cistacica kod Talije u firmi ima manju platu nego cistacica u skoli. Pod uslovom da kod Talije uopste gazda zeli da placa cistacicu. Moguce je da zaposleni sami vode brigu o cistoci radnog prostora. Ima tog koliko hocete :)

Molim odgovore :)

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 08:49 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ko će ti odgovoriti? :)
A obično je priča - hajde da mi sad svi lijepo štrajkujemo, podržimo jedni druge radi svijetle budućnosti, a kad podsjetiš da je u industriji već bio ovakav štrajk i to još većeg intenziteta, opet će se neko od takvih naći da naivno upita - a zar je biiio?? :) Tada se niko nije pridružio ni dao podršku u ime svijetle budućnosti.
Moram opet naglasiti, niti me raduje niti me iznenađuje ovo smanjenje plata budžetskim korisnicima, jer to nije ništa novo niti neočekivano, to je samo posljedica koja je kad tad morala da se pojavi.

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 09:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Harvester je napisao:
Besparica je napisao:
Ne, ne. On je strucnjak i jos uz to radi ekstremno tezak posao...

Ја сам на претходној страни описао зашто је професорски посао тежак, такође сам навео и да ја лично то не радим већ да сам асистент, али то је очигледно више информација него што твој мозак може да процесуира, па убудуће пробај да конзумираш постове темпом који ти одговара, нпр. једну реченицу дневно.

Uuu... Nakurcenko, bas si opasan. :cat:
A znaci zato imate vece plate, mozak moze vise da procesuira. :lol:

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 09:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

@Talija, i dalje cekam :D

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ko će ti odgovoriti? :)
Tada se niko nije pridružio ni dao podršku u ime svijetle budućnosti.

А да ли се јавила гомила буџетских корисника са изјавама типа "Шта они хоће, ионако имају превелике плате", "То све треба поотпуштати, љенчуге и нерадници, ја у фамилији имам рођака/стрица/стрину/тетку/брата/аскурђела... који би тај посао радио/радила за пола плате", "Потпуно разумљиво и очекивано, криза је, нема се пара..." ????

Vrh

PostPoslato: 24 Jan 2013, 09:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ja i dalje cekam odgovor...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 774 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 39  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]