Dukke je napisao:
Mene ova ruska armija nekako podsjeca na JNA, brojcano, tehnikom sila a na terenu slabi rezultati, da ne kazem u nesrazmjeri sa moci koje ima. Plus ocigledno slaba koordinacija izmedju jedinica, izostanak vazdusne podrske, nizakmoral, oslanjanje na DNR i LNR jedinice, nedostatak ideje kako i sta, jaz izmedju politickog rukovodstva i stanja na terenu, ima slicnosti koliko hoces. Isto kao JNA u Sloveniji i Hrvatskog. Nece ovo na dobro izaci po Ruse, DNR i LNR, dugorocno.
Na drugoj strani ogromna materijalna i finansijska pomoc, mediji, moral...
Mene ne, najviše iz razloga što je JNA "smrdila od glave" tj. to vođstvo nije bilo ni za šta, od vrha države, pa do likova poput Kukanjca koji hrče u fotelji dok mu vojnike masakriraju u Sarajevu. Rusija, prvo, ima Vladimira Putina, vanserijskog vođu koji će jednom u knjigama istorije biti negdje odmah iza Petra Velikog. Druga stvar, u sukobima u Gruziji, Siriji, Rusija je stekla dosta ratnog iskustva, a vjerovatno i dosta pročistila svoju vojsku, uklanjajući uočene probleme. Da li je Rusija tamo gdje je možda htjela da bude, pa vjerovatno ne, teško da je imala resursa za potpunu modernizaciju vojske, ali svejedno morali su da urade ovo što su i uradili, sa onim što imaju. Ne znam gdje nađe nizak moral, kad god vidim fotografije i snimke vojnika, vidim nešto drugo na njihovim licima, mirnoću i odlučnost. Recimo:
https://t.me/swodki/63436Rusija se ne bori protiv teritorijalaca, već protiv vojske koja je na sve načine podržana od najmoćnije vojne sile svijeta, NATO saveza, a usput koja se i bori 8 godina i ima mnogo iskustva. I koja se dugo pripremala za sve ovo, tj. pripremali su ih patroni iz NATO koji i te kako znaju kako se ratuje, jer samo to i rade po cijelom svijetu. A resurse imaju. Negdje pročitah da ukrajinska armija sada ima najviše protivoklopnih projektila na svijetu, malo li je. U realnom vremenu su obaviješteni o pokretima ruskih snaga, po pogibijama visokih oficira vidi se da dobijaju vrlo precizne informacije... i tako dalje. Vjerovatno su na ključnim pozicijama na terenu NATO instruktori, veterani ratova.
Što se ekonomije tiče, dok je Jugoslavija upala u hiperinflaciju, Rusi odbraniše rublju vrlo efektno, recimo danas se kurs popravio sa 83 za dolar, na 77. U valute se ne razumijem pretjerano, ali sasvim dovoljno da vidim da tu nikakvog kraha nema. Tako da, i pored problema koje sigurno da imaju, ipak je to velika i ozbiljna država sa vrlo čvrstim i inteligentnim vođstvom, koja se spremala za sve ovo.
Tako da, ne sviđa mi se to mračenje i kukanje. Sjetite se ima li rata, da Rusija nije morala da se napati i podnese veliku žrtvu? Ali je na kraju izlazila kao najveći pobjednik svega. Na kraju krajeva, bez žrtve i nema očiščenja. Vidjeli smo da odlaze neki likovi poput onog Čubajsa, vjerovatno je nagulilo još kojekakvih prozapadnih aktivista... Zato će i Ukrajina morati da se napati, naročito, da bi se očistila od svog tog natovarenog smeća.
Mycity-kuknjava već i prestajem da čitam, ne bih volio i ovu temu da moram zaobilaziti.
Inače, Mišustin izjavio da će ruskoj ekonomiji biti potrebno najmanje pola godine, za oporavak nakon sankcija. Lijepo je što (puno) ne lažu narod. Inače, dalo se primijetiti još u Siriji da Rusi vrlo pametno znaju lagati. Idu sa nekim poluistinama, za razliku od ovih zapadnih koji lažu sve, pa se brže to i razbuca.