banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 22 Jul 2025, 23:53

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Apr 2022, 12:57 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Rocker je napisao:
Evo javiše umro Žirinovski:
Iconic leader of the Russian Liberal Democratic Party, Vladimir Zhirinovsky, has died aged 75
Koji put?

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 15:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Задњи.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 20:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2015, 10:35
Klinovi su bili iznaneđenje u prvih par dana.. odličnu urađeno razvlačenje snaga...i sve ok ali mi taj nedostatak vazdušne podrške ne ide u glavu.Ok niži intezitet štediš civile..ali moraš dati podršku jedinicama u napredovanju ili odbrani ,a šta ti je najbrže na tolikoj teritoriji...to mi nije nikako jasno

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 20:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Dec 2015, 15:40
Čekaj, sada će neko od dežurnih stručnjaka da nam i to objasni.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 20:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Ja necu, rekao sam da nema logike da napdanu toliku zemlju sa samo 150.000 ljudi i napali su. Tu je svaka logika za mene iskjucena. Vozanje bicikla oko tenkova prvih dana me je samo dodatno uvjerilo kako je sve to dobro opiceno.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 20:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Čudno, ali slažem se sa TNSom...

Sent from my M9 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 21:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
mimikrija je napisao:
Klinovi su bili iznaneđenje u prvih par dana.. odličnu urađeno razvlačenje snaga...i sve ok ali mi taj nedostatak vazdušne podrške ne ide u glavu.Ok niži intezitet štediš civile..ali moraš dati podršku jedinicama u napredovanju ili odbrani ,a šta ti je najbrže na tolikoj teritoriji...to mi nije nikako jasno

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Rade ka52 i Mi24 u parovima, su25 i poneki su34.

Stingeri i slicni sistemi su ozbiljna prijetnja i to je glavni razlog zasto “stede civile”. Ukrajinci toga imaju u ogromnim kolicinama, jako brzo se mogu obuciti za upotrebu itd itd.
Ukrajinski s300 i buk se relativno lako neutralisu jer ne posjeduju zastitu, do sad je bilo snimaka unistenih s300 prilican broj.

Prosto su Rusi udarili na tvrdo, ukrajinci se brane i imaju neogranicenu podrsku od NATO zemalja u smislu obavjestajnih podataka i realtime feedova sa satelita.

Jedno od pitanja koju postavljaju “internet generali” je i to zbog cega se ne unistavaju strateski infrastrukturni objekti - zeljeznicka cvorista i mostovi te takodje i putna infrastruktura. Prije dan dva je Oleg Carjov pisao na tu temu, vec danas vidim da su unistili neko zeljeznicko cvoriste na harkovskom pravcu. Zapadna infrastruktura (mislim na zapad Ukrajine) je i dalje netaknuta, osim nekoliko vojnih aerodroma i vojnih poligona.

Logicno je za ocekivati da ce rusi ipak morati presjeci sve bitnije komunikacije ako zele znacajno oslabiti sposobnost ukrajinske vojske i logisticki potencijal. Danas sam gledao neku emisiju na njihovom prvom kanalu, cini se da niko od gostiju zapravo nema pojma sta Putin i generalstab u stvari tacno zele i kako do toga doci.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 22:04 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Pomno pratim već skoro osam godina ruske medije, u zadnjih dva mjeseca intenzivnije naravno, malo manje pratim one koje su pod striktnom kontrolom zvanične Moskve poput Russia 24 i RT a malo više pored raznoraznih telegram kanala, Oplot TV Donjeck, i čuh jednu zanimljivu teoriju na ovom posljednjem.

Naime, nekoliko sagovornika bilo je u jednoj emisiji, u kojoj rekoše, da je do pregrupisavanja došlo nakon što su se stvari na Donjeckom potezu odvijale ipak previše sporo.
Naime, navodno su, kako u Donjeckoj, tako i u Ruskoj komandi zaključili da se vojska DNR, previše sporo probija naprijed, iako su dosta brzim napredovanjem prema Kijevu, Sumiju i Černigovu snage Ruske federacije, za sebe vezale znatne Ukrajinske snage. Pričali su, između ostalog i da su snage LNR dosta kvalitetnije obavile svoj posao, te da napredovanja na jugu, u Hersonskoj oblasti, prema Melitopolju i Berdjansku vjerovatno uopšte ne bi ni bilo, da Rusi nisu razvukli Ukrajince oko Kijeva. E sad koliko ova teorija drži vodu ili ne, sada i nije toliko važno, obzirom da su te snage koje su vojevale oko Kijeva, možda već ubačene u Donbaski rat.

Ono što je u cijeloj priči loše, jeste to, što ukrajinski fašisti imaju očito još dovoljno municije, volje i snage, da svakodnevno tuku po civilnim ciljevima. I dalje se sistemski tuče po civilnim ciljevima, gađaju kuće i stambene zgrade. Danas na udaru: Donjeck, Gorlovka, Jasinovataja i Širokaja Balka.

Slika

Slika

U Mariupolju se nastavljaju žestoke ulične borbe, a strogi centar grada već je pod kotrolom snaga DNR i Kadirovaca. U oslobođenim dijelovima grada, mještani svakodnevno svjedoče o zvjerstvima i torturi fašisitčkog bataljona Azov.

https://vk.com/video-68074390_456239106
https://vk.com/video-68074390_456239096
https://vk.com/video-68074390_456239110

Žestoke borbe se danas vode na nekoliko pravaca. Na širem području Georgievke, južno od Izjuma gdje se Ruska vojska primiče slobodarskom Slavjansku, dok snage LNR i dalje čiste Rubežnoe, Popasno i primiču se urbanim dijelovima Severodonjecka

Georgievka:
https://vk.com/video-68074390_456239095
Severodonjeck:
https://vk.com/video-68074390_456239097
Popasnaja
https://vk.com/video-68074390_456239104
Marinka
https://vk.com/video-68074390_456239108

Stanje na frontu:
Slika

Ukrajinska vojska prema analizama raznoraznih samozvanih vojnih stratega koje bar svakodnevno možemo vidjeti u zapadnim medijima, prirpemaju veliku kontraofanzivu na području Izjuma. Sa ovim se djelimično slažu i u Donbaskim medijima poput rusvesna ili Oplot, što znači da Izjumska bitka svih bitaka ni izbliza nije gotova, i da ona tek predstoji. Uostalom, vidjećemo.

Vrh

PostPoslato: 06 Apr 2022, 22:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
A i lete nisko sa Su30 i Su34, na MMu neki kažu da je to zbog toga što nemaju nišanske kontejnere, pa da iz daljine traže i obilježe cilj...

Šteta što i Kronštat tek ove godine otvori fabriku za proizvodnju udarne bespilotne Orion.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 12:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Mene ova ruska armija nekako podsjeca na JNA, brojcano, tehnikom sila a na terenu slabi rezultati, da ne kazem u nesrazmjeri sa moci koje ima. Plus ocigledno slaba koordinacija izmedju jedinica, izostanak vazdusne podrske, nizakmoral, oslanjanje na DNR i LNR jedinice, nedostatak ideje kako i sta, jaz izmedju politickog rukovodstva i stanja na terenu, ima slicnosti koliko hoces. Isto kao JNA u Sloveniji i Hrvatskog. Nece ovo na dobro izaci po Ruse, DNR i LNR, dugorocno.

Na drugoj strani ogromna materijalna i finansijska pomoc, mediji, moral...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 12:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Dukke je napisao:
Mene ova ruska armija nekako podsjeca na JNA, brojcano, tehnikom sila a na terenu slabi rezultati, da ne kazem u nesrazmjeri sa moci koje ima. Plus ocigledno slaba koordinacija izmedju jedinica, izostanak vazdusne podrske, nizakmoral, oslanjanje na DNR i LNR jedinice, nedostatak ideje kako i sta, jaz izmedju politickog rukovodstva i stanja na terenu, ima slicnosti koliko hoces. Isto kao JNA u Sloveniji i Hrvatskog. Nece ovo na dobro izaci po Ruse, DNR i LNR, dugorocno.

I nemoral :-D gdje si vidio Ukrajinke, a da je i moral u priči...

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 12:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Jan 2020, 15:23
Šta znam, jesi vidio možda na karti kolika je Ukrajina

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 13:40 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
https://www.bloomberg.com/news/articles ... vZdpu4lsLY

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 14:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Primjetno je da ameri sad hodaju po svijetu i mašu štapom malenim da ne trguju sa Rusima.... Kinu i Indiju te Brazil zaboli kuki za njihove ideje, koliko vidim. A mi da plaćamo robu skuplje, e jesmo ono prao glupi Evropljani....;-)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 14:32 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
The_new_Statesman je napisao:
Ja necu, rekao sam da nema logike da napdanu toliku zemlju sa samo 150.000 ljudi i napali su. Tu je svaka logika za mene iskjucena. Vozanje bicikla oko tenkova prvih dana me je samo dodatno uvjerilo kako je sve to dobro opiceno.

S obzirom na broj vojnika logicki bi se dalo zakljuciti da Rusija nije imala u planu da osvoji Ukrajinu a ni Kijev i da se sustinska bitka vodi na drugom frontu a ne u ukrajini.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 14:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
Dukke je napisao:

Dugoročno ne bi dobro izašlo upravo da radi se tako kako bi ti htio , jer bi to kratkog vijeka bilo, drži vodu dok majstori odu.

Kada su Rusi ušli u rat u Siriji, svi su očekivali kao i ti sada, razvaljivanje, bombanje itd. Ali to nije bila politika ili način djelovanja Rusa.Rusi su bili podrška SAA, a ne nosioci ratnih aktivnosti. Tako Putin tj. vrh ruske države razmišlja, mi ćemo ti pomoći ali to je tvoja zemljak, ti moraš za nju da krvariš ako je hočeš za sebe.
Na kraju poslije svij ismijavanja Rusa, bježanja Asada kroz prozor, Sirija je slobodna, .
Pored Rusa, najbitniju ulogu u tom ratu je Hezbolah, koji je uz Ruse bio ras na vagi za pobjedu SAA.

Poredeći to sa Donbasom, situacija je može se reći slična. nije RUs odmah ni 2014 reagovao, tako je i sada.
Ne očekujem od Rusa spektakularne akicje, oni su tu da guraju proruske snage Ukrajine, od kojih traže da se izbore za svoje.
Kao što je ulazak Hezbolaha bio ključan u ratu u Siriji, tako je ulazak Ahmat sila ključan za pobjedu prorusa.

Osvajanje Kijeva ili zapada Ukrajine neće se desiti, eventualno prisiljavanje na predaju.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 15:16 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Zato što ovo nije rat nego "specijalna operacija". Ako pošalju više ispašće da ratuju.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 15:36 
Veteran
Veteran

Volim Borac je napisao:
Dukke je napisao:

Dugoročno ne bi dobro izašlo upravo da radi se tako kako bi ti htio , jer bi to kratkog vijeka bilo, drži vodu dok majstori odu.

Kada su Rusi ušli u rat u Siriji, svi su očekivali kao i ti sada, razvaljivanje, bombanje itd. Ali to nije bila politika ili način djelovanja Rusa.Rusi su bili podrška SAA, a ne nosioci ratnih aktivnosti. Tako Putin tj. vrh ruske države razmišlja, mi ćemo ti pomoći ali to je tvoja zemljak, ti moraš za nju da krvariš ako je hočeš za sebe.
Na kraju poslije svij ismijavanja Rusa, bježanja Asada kroz prozor, Sirija je slobodna, .
Pored Rusa, najbitniju ulogu u tom ratu je Hezbolah, koji je uz Ruse bio ras na vagi za pobjedu SAA.

Poredeći to sa Donbasom, situacija je može se reći slična. nije RUs odmah ni 2014 reagovao, tako je i sada.
Ne očekujem od Rusa spektakularne akicje, oni su tu da guraju proruske snage Ukrajine, od kojih traže da se izbore za svoje.
Kao što je ulazak Hezbolaha bio ključan u ratu u Siriji, tako je ulazak Ahmat sila ključan za pobjedu prorusa.

Osvajanje Kijeva ili zapada Ukrajine neće se desiti, eventualno prisiljavanje na predaju.

Koga u stvari briga za zapad ukrajine tamo i tako nema Rusa, za Kijev takodje. Pored Mariopolja za Rusiju je vrlo bitan samo jos jedan grad u cijeloj a to je Odesa.

Ne treba banalizirati stvar u cijeloj prici ukrajina nije nikakv subjekat vec objekat. Osvajanje ukrajine je prica za zapdnu mainstream propagandu. Rusija sustinski nije u sukobu sa ukrajinom vec sa zapadom u stvari sa amerikom. Zapad i tako nema neku upotrebnu vrijednost osim za hollywood.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 15:52 
Veteran
Veteran

_зока je napisao:
Zato što ovo nije rat nego "specijalna operacija". Ako pošalju više ispašće da ratuju.

Tih 150 000 je kako stvari stoje bilo dovoljno da se za sada paralise ukrajinska armija sve sa zapadnim savjetnicim

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2022, 18:45 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Dukke je napisao:

Mene ne, najviše iz razloga što je JNA "smrdila od glave" tj. to vođstvo nije bilo ni za šta, od vrha države, pa do likova poput Kukanjca koji hrče u fotelji dok mu vojnike masakriraju u Sarajevu. Rusija, prvo, ima Vladimira Putina, vanserijskog vođu koji će jednom u knjigama istorije biti negdje odmah iza Petra Velikog. Druga stvar, u sukobima u Gruziji, Siriji, Rusija je stekla dosta ratnog iskustva, a vjerovatno i dosta pročistila svoju vojsku, uklanjajući uočene probleme. Da li je Rusija tamo gdje je možda htjela da bude, pa vjerovatno ne, teško da je imala resursa za potpunu modernizaciju vojske, ali svejedno morali su da urade ovo što su i uradili, sa onim što imaju. Ne znam gdje nađe nizak moral, kad god vidim fotografije i snimke vojnika, vidim nešto drugo na njihovim licima, mirnoću i odlučnost. Recimo: https://t.me/swodki/63436

Rusija se ne bori protiv teritorijalaca, već protiv vojske koja je na sve načine podržana od najmoćnije vojne sile svijeta, NATO saveza, a usput koja se i bori 8 godina i ima mnogo iskustva. I koja se dugo pripremala za sve ovo, tj. pripremali su ih patroni iz NATO koji i te kako znaju kako se ratuje, jer samo to i rade po cijelom svijetu. A resurse imaju. Negdje pročitah da ukrajinska armija sada ima najviše protivoklopnih projektila na svijetu, malo li je. U realnom vremenu su obaviješteni o pokretima ruskih snaga, po pogibijama visokih oficira vidi se da dobijaju vrlo precizne informacije... i tako dalje. Vjerovatno su na ključnim pozicijama na terenu NATO instruktori, veterani ratova.
Što se ekonomije tiče, dok je Jugoslavija upala u hiperinflaciju, Rusi odbraniše rublju vrlo efektno, recimo danas se kurs popravio sa 83 za dolar, na 77. U valute se ne razumijem pretjerano, ali sasvim dovoljno da vidim da tu nikakvog kraha nema. Tako da, i pored problema koje sigurno da imaju, ipak je to velika i ozbiljna država sa vrlo čvrstim i inteligentnim vođstvom, koja se spremala za sve ovo.

Tako da, ne sviđa mi se to mračenje i kukanje. Sjetite se ima li rata, da Rusija nije morala da se napati i podnese veliku žrtvu? Ali je na kraju izlazila kao najveći pobjednik svega. Na kraju krajeva, bez žrtve i nema očiščenja. Vidjeli smo da odlaze neki likovi poput onog Čubajsa, vjerovatno je nagulilo još kojekakvih prozapadnih aktivista... Zato će i Ukrajina morati da se napati, naročito, da bi se očistila od svog tog natovarenog smeća.
Mycity-kuknjava već i prestajem da čitam, ne bih volio i ovu temu da moram zaobilaziti.

Inače, Mišustin izjavio da će ruskoj ekonomiji biti potrebno najmanje pola godine, za oporavak nakon sankcija. Lijepo je što (puno) ne lažu narod. Inače, dalo se primijetiti još u Siriji da Rusi vrlo pametno znaju lagati. Idu sa nekim poluistinama, za razliku od ovih zapadnih koji lažu sve, pa se brže to i razbuca.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 327, 328, 329, 330, 331, 332, 333 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]