banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 16:21

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Apr 2022, 17:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Mar 2011, 14:43
Citiraj:
Strasan udarac na moral trupa i to je jako lose primljeno u narodu, bez nekog suvislog i argumentivanog objasnjenja zasto povlacenje i zasto se uopste islo u tom pravcu.

Cini se da po svaku cijenu zele izbjeci mobilizaciju, dobrovoljce prebacuju svakih tri dana ali nema podataka o brojkama, u svakom slucaju upotrebljivost tako skrpljenih jedinica je mala i vjerujem da ce ih koristiti za obezbjedjenje komunikacija i po dubini a nikako na frontu.

Ne bih se složio sa tobom iz jednostavnog razloga jer se ne zna konkretno ni šta je bio cilj, iako meni jedina logična opcija sa ozirom na prireme zapada i Ukra za napad na Novorusiju i silu koji su rasporedili u Donbasu pri tome savršeno im je bilo jasno da to vodi u rat i da će se Rusi umješati, je bilo taktičko razvlačenje Ukra, zapada, NATO-a.

Koliko vidim, moral tamo gdje najbitniji ne pada, čak šta više zabavljaju se , makar po videima, a isto tako ako vratiš film od ruskog povlačenja Ukri su pola dana slavili i već je krenula kuknjava, da to nije povlačenje već pregrupisavanje, kukaju da slijedi u Donbasu pakao ...

Citiraj:
Planiran je bio brzi ulazak u kijev, male jedinice + vazdusni desant. Ideja je bila ili da se Zelenski uspanici i pobjegne iz Kijeva ili da ga nadju i ubiju, lociranje pa brz vazdusni napad. To je bio glavni pravac i osnovni cilj. Ova mlada vojska u ovim kolonama bi naisla iza da posjedne zauzeto, blokira, osigura, itd..
Bez Kijeva nemas nista. Sve ostalo je klanje vola radi kile mesa.

Ovo mi se čini kao naučna fantastika, još mi nije poznato ovako na prvu da se planira direktan napad na jednog predsjednika.
Ako uporediš u prethodnim decenijama rusko vojno djelovanje, vidjećeš da tako kao što ti pišeš još nisu nastupili, šta čak više i u Donbas su ušli kada je bio pred padom, pa završilil sitauciju.

Ljudi da bi razumjeli rusko djelovanje, trebaju razumjeti geopolitiku i ili makar jedan geopolitički sukob geopolitički posmatrati.
Rusima treba mir, nikakav rat, jer Rusi u miru rastu razvijaju se, postaju još jača sila, jer posjeduju resurse, Amerika (plus NATO što je isti .....) trebaju rat, u svakom smislu vojnom ekonomskom geopolitičkom itd.

Da Rusi razmišljaju kako vi zamišljate Gruzija bi danas bila Rusija, a ne zemlja sa Južnom Ositejom itd.
Slična je priča sa Ukrajinom. Ne treba Rusima Ukrajina, već njihova neutralnosti koju će vojnim putem ostvariti, a zaokružiti i zaštiti prorusko stanovništvo.
Rusi ne ratuju sa Ukrajinom, već sa Ukrima koji su zapravo SAD, NATO i gomila podanika.

Velika je stvar pobjeda ORBANA u Madjarskoj za Rusiju, rekao bi ključna.
Srbija je probila taj neki led tj prozapadnu propagandu i proganjanje svega ruskog, Orban je EU, koji je otvoreno na strani Rusije, saće krenuit i ostale zemlje polako ...samo se čekalo ko će prvi i kako će proći.

Taj isti zapad je u Madjarskoj ljevicu podržao, u Ukrajini desnicu, u Siriji radikalizam ...
demokratija ueber alles ...

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 21:53 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Vrlo zanimljive se stvari u posljednja dva dana dešavaju na terenu. Nakon povlačenja iz Kijevske oblasti koje je bilo strogo kontrolisano i sa minimalnim gubicima, slično se, čini se dešava i u Černigovu i u Sumskoj oblasti koju su jedinice Ruske vojske poprilično lako i brzo zauzele prvih dana intervencije. Važno je reći da je prema procjeni komande oružanih snaga Rusije, vojna infrastrukura u ovim oblastima uništena u gotovo sto procentnom iznosu. Ali je, sada sve očitiji cilj Rusije, da ne žele "okupirati Ukrajinu", što je istina rečeno na samom početku akcije, te da će Ruska vojska ili proruska vlast u nekom formatu ostati isključivo tamo, gdje ju narod hoće i prihvata. Tako se, dok se istovremeno Ruske trupe povlače iz Sumske i Černigovske oblasti, dodatno utvđuju i šire slobodnu teritoriju na širem području Melitopoplja, Nove Kahovke, Hersona, Energodara, Skadovska, Berdjanska i Tokmaka. Na upravama svih ovih gradova su u proteklih dva tri dana uspostavljene nove gradske uprave i okačene Ruske zastave. Šta to konkretno znači, to je u ovom trenutku teško reći. Ali je važno za napomenuti da je osim nekih sporadičnih incidenata u Hersonu, gdje su demonstranti lojalni vladi u Kijevu, pokušali napraviti nerede, sve prošlo jako mirno.

Ono što je na žalost i dalje realnost jesu teška granatiranja gradova u Donjeckoj republici koje nemilice tuku ukrajinske fašističke snage. Sada je i potpunim slijepcima na zapadu jasno da mira u Ukrajini neće biti dok ne, između ostalih tačaka prekida na relaciji Moskva - Kijev oko vojne neutralnosti, zabrane Ruskih škola ili bezbjednosnih garancija, ne bude riješeno konačno pitanje Donbasa. Mržnja je ovdje ogromna. I moraće se sve završiti teškim ratom, koji, po svemu sudeći u Donbasu tek predstoji, i plašim se da je sve ovo do sada bila samo uvertira u teške borbe koje nas tek očekuju. Danas su na udaru ukrajinskih fašista ponovo bili Donjeck, Pantelejmonovka, Pervomajsk, Gorlovka i Jasinovataja.

Teške borbe i dalje traju u Mariupolju, iako je centar grada već pod kontrolom Armije DNR i Ruskve vojske, ali ovdje je bitka za svaki prag, za svaku kuću. Danas se Rusima predao bataljon Ukrajisnke vojske sa 200 boraca.

Video:

https://vk.com/video-68074390_456239076
https://vk.com/video-68074390_456239077
https://vk.com/video-68074390_456239059
https://vk.com/video-68074390_456239057

SJevernije, vojska LNR uspješno čisti šire područje grada Rubežnoe i Popasno, s ciljem stavljanja u kotao kijevskih snaga u Severodnjecku i Lisičansku. Neće to ići nimalo lako, obzirom da je više puta Ivan Filiponenko ponavljao zadnjih dana, da su ukrajinski ovdje razvili šest do sedam linija odbrane.

Video:

https://vk.com/video-68074390_456239068
https://vk.com/video-68074390_456239069
https://vk.com/video-68074390_456239067
https://vk.com/video-68074390_456239060

Slika

Na kraju, oglasila se i trudnica koja je na početku rata krivila Ruse za bombardovanje porodilišta u Mariupolju. Danas tvrdi suprotno. Ustaju mrtvaci u živom prenosu, pomiču se mtrvi u Buči, trudnice koje na početku rata tvrde jedno, a sada drugo, propaganda radi punom parom, i samo čekamo neke nove Markale ili Račak. A onda ko zna, kud će to odvesti treći kamen od sunca...

Citiraj:
U snimci od 25 minuta Ukrajinka tvrdi da nije bilo nikakvih zračnih napada na mariupoljsko rodilište

Svijet je obišla fotografija mlade trudnice krvava lica kako se spušta niz stepenice pune krhotine i s dekom u rukama. Ona je postala simbol "nemilosrdnog ruskog razaranja"

Ubrzo je otkriveno kako je riječ o blogerici imena Marijana Višemirskaja koja je sljedećega dana, kako su svjetski mediji prenijeli, rodila dijete.

https://twitter.com/ThomasVLinge/status ... 2026830849

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 22:55 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
Treba pogledati onaj duzi klip, kad im Adam drzi cas politickog vaspitanja …
Urnebesno.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 00:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

https://www.youtube.com/watch?v=CWor0nM5FvE
https://www.youtube.com/watch?v=VC0_q3rCwlk

Kaže ovaj da je odrastao u Buči, i da je ovo snimao drugog i trećeg aprila - prošao je istom ulicom sa onih snimaka od juče sa mrtvim tijelima.
Drugar iz kijeva koji je često prolazio tuda kaže da prati njegov kanal i da tip ne laže.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 06:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Jul 2008, 18:33
Pregledao snimak na preskok, ali nesto ne vidim mrtva tijela na svakom cosku?

Zestoko je ovdje bilo, bar po snimku... zali Boze sto Rusi nisu uspjeli sa prvom idejom a to je preuzimanje vlasti u Kijevu (uz podrsku naroda). Da su to pokusali 2014, milsim da bi uspjeli... ovako su narodu isprali mozak proteklih 8 godina i zato imas jaci otpor. Policija, vojska, itd.. nema vise proruskih elemenata kao ranije.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 08:49 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

On govori da je vidio “Трупы брошеные” odnosno napuštene ili odbačene leševe, to nije snimao jer nije za njegovog kanala. Ali ne govori da je to nešto masovno, moguće da je vidio par a ne desetine.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 09:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
wizzy_bl je napisao:
Pregledao snimak na preskok, ali nesto ne vidim mrtva tijela na svakom cosku?

Zestoko je ovdje bilo, bar po snimku... zali Boze sto Rusi nisu uspjeli sa prvom idejom a to je preuzimanje vlasti u Kijevu (uz podrsku naroda). Da su to pokusali 2014, milsim da bi uspjeli... ovako su narodu isprali mozak proteklih 8 godina i zato imas jaci otpor. Policija, vojska, itd.. nema vise proruskih elemenata kao ranije.
Šta da su pokušali 2014. ovu "specijalnu operaciju"?
Ako je to, nije bilo moguće tada, po mom mišljenju.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Laž ili istina, nema rata bez ratnog zločina, uvijek je dovoljno par budala.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 09:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kijevljani koje znam su strasno razocarani povlacenjem, osim jednog koji je banderovska budala, doduse nece ni da mi se javi a ziv je i zvao je drugara zajednickog u Sevastopolj da mu jebe rusku majku :D

Kakav teror sad vlada za ruskojezicne stanovnike tamo, to je tesko opisati. Tacnije, oni prozivljavaju sve u velikom strahu, jako malo se izlazi na ulicu pognutih glava i sto manje price.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 09:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Rocker je napisao:
Kijevljani koje znam su strasno razocarani povlacenjem, osim jednog koji je banderovska budala, doduse nece ni da mi se javi a ziv je i zvao je drugara zajednickog u Sevastopolj da mu jebe rusku majku :D

Kakav teror sad vlada za ruskojezicne stanovnike tamo, to je tesko opisati. Tacnije, oni prozivljavaju sve u velikom strahu, jako malo se izlazi na ulicu pognutih glava i sto manje price.
A Sevastopoljcu majka Gruzijka, LoL....
:-D

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 10:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ima jedan kanal na telegramu, svako vece oko 8 naprave live chat. Bude svega, rusi, kavkasci, ukrajinci.
Razgovara se na temu rata, o istoriji itd, interensantno da je rasprava vecinom civilizovana.
Zao mi je sto mi je ruski dovoljno los da je ipak tesko pratiti sve.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 10:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Rocker je napisao:

Možda su i Rusi razočarani što se nisu pobunili kada su bili blizu grada.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 10:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Kakva pobuna i bakraci, vojska i sve oruzane snage tamo su pazljivo ideoloski prociscene tokom poslednjih 8 godina i o nekakvoj pobuni ili masovnoj promjeni strana nema ni govora. To se moglo desiti na Krimu i u nekoj mjeri u jedinicama po Donbasu, a sad je tako nesto u domenu fantastike.

Rusi su dobro zasrali ovo sa povlacenjem, sad i da udju u Harkov npr, tesko ce stanovnistvo tek tako rizikovati i pokazati otvorene simpatije ili uzeti ucesca u organizaciji civilnog zivota, jer ko im moze garantovati da se Rusi nece povuci iznenada i ostaviti ih na milost i nemilost banderovcima.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 10:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pa ako ih ima toliko koji su samo čekali da Rusi dođu... ali, ajde vi Rusi ginite i oslobađajte. Mi vas čekamo.
U tom dijelu oko Kijeva nigdje oni nisu ni formirali lokalnu vlast, gdje su ušli i prošli. Za razliku od juga. Ako krenu u Harkov, da ga uzmu. To će se oslanjati na teritoriju LNR, tako da nisu ludi da ginu i izađu samo.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 10:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Maj 2010, 21:21
Na primjeru Kijeva vidimo da jesu ludi. I da bi se jebali ali da ne uđe. Idemo prijetiti Zelenskom sa ....šta , 150k invazionom silom? Mikimaus bulšit, mobilišeš od Decembra do Feb.miliončić i spremiš na granici taman da krenu na Donbas, a ovima u DNR i LPR javiš da uz prve čarke krenu da se povlače. Čim slavna ukrajinska junačka vojska krene i okuraži se na njih, nagrneš i kreneš ih gaziti kao muve govnare.
Sve ostalo oko sankcija i željezne zavjese su bili spremili koliko vidimo...

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 11:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Problem sa tim povlačenjem što bi Ukrajinci vrlo brzo ušli u Donjeck, a onda bi morao taj najveći provjereno proruski grad poravnati da ih istjeraš odatle.
Realno, vojnički bi možda bilo bolje da su ih pustili da prvo napadnu. Da napuste utvrđenje položaje. Ali je pitanje da li bi to išlo glatko kao u Gruziji. Moguće da bi tako bile daleko veće žrtve nego i sada. Vjerovatno NATO savjetnici nisu prespavali taj sukob u Gruziji. Znaš da su prve informacije na početku i bile o ulasku ruskih kolona u LNR i DNR.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 11:34 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
Rekao bih da generalima nedostaje razumijevanja za rusku specijalnu operaciju u ukrajini. Rusija nije usla u totalni rat to je receno odmah na pocetku.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Kakva Gruzija i qrac!? Gdje će se to porediti sa ukro vojskom? SRJ da je imala trećinu PVO od Ukrajine, NATO ne bi napao.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 12:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ajde malo se vrati i pročitaj o odnosu snaga tokom sukoba u Gruziji. Ne ukupan broj. Kako su tada ruske snage bile naoružane, a kako gruzijske. I koje su jedinice prve reagovale. Tada su spominjali da su čak i ukrajinske posade upravljale PVO sistemima, što nije isključeno jer su im oni prodavali i održavali oružje za pripremu te operacije. Gruzija je tada Rusima oborila i Tu-22MR. Koliko je tada isplivalo nedostataka u ruskoj vojsci. Daleko je od toga da je odnos snaga nešto mnogo različit nego sada. Sada je scena mnogo veća. Naravno da su mnogo ozbiljnije naoružani Ukrajinci, ali su i Rusi u odnosu na rat iz 2008. godine.

Jedina razlika, što je Sakašvili bio ipak pametniji i nije rizikovao da Rusi poravnaju Gruziju.
Ovaj put su se osigurali da imaju nekoga u Ukrajini ko neće slično uraditi. Nego da bude nešto kao Alija kod nas... Izginuće ljudi, dobićeš vjerovatno na kraju i manju teritoriju. Ali će se u krvi povući duboka linija između bliskih naroda.
Gruzijci imaju svoj identitet. Ukrajincima generalno labav, kao i kod Bošnjaka. Najlakše ovako produbiti razliku.

Vrh

PostPoslato: 05 Apr 2022, 12:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Koga zanima kakav horor prave tos1 termobaricne rakete, a ima dobre zivce…

https://t.me/intelslava/24396

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 325, 326, 327, 328, 329, 330, 331 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]