banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 09:45

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330 ... 520  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Apr 2022, 13:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2020, 06:41
Pečenko je napisao:
https://t.me/vzglyad_ru/49393

Najjače ni je kad pomjeri ruku da mu ne bi prešli preko ruke na početku snimka

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 15:10 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 04 Apr 2020, 16:15
ERROR je napisao:
De malo nadji ogledalo , pa ce vidis da ste u 10 deka tu negdje :wink:

Evo prethodnih stranica da mi ne daju lagati, ko da su ih pisali partijski politicki komesari. Gdje se dobija, to su megalomanski uspjesi dobrih,finih,pravednih i njeznih Rusa. S druge strane svaki pomak u korist Ukrajinaca, "zlih placenika, nacista, ustasa, zlocinaca i glupih majmuna, prevarenih od zapada" je mizeran i minimalan, ko corava koka kad zrno pogodi.

Presaberite se mrvu bar, malo prst na celo, vise je postalo bas monotono.

Slika

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 15:26 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
Ova sa tijelima koja se pomiću u Buči je samo jedan u nizu skandala u režiji Ukrajinskih sistema laži i obmane. Tijela koja se pomiču, podsjećaju na onaj sada već smiješni video kada mrtvac otvara vreću i ustaje dok neki se neki novinar uključuje uživo sa mjesta tzv masovnog pokolja.

Nismo dugo čekali ni na svjetske hohštaplere poput Karle, da dodatno zagade, ionako već dovoljno usrani medijski prostor u zapadnim medijima, koji svi do jednog funkcionišu po sistemu Gebelsa iz tridesetih godina prošlog vijeka. Mržnja koja sa zapada isijava ka Rusiji sama po sebi dovoljno govori u kojem se fašističkom blatu valja tzv moderna Evropa, te da se, na žalost, nismo ni sekundu pomjerili iz 1939. godine. Takvo stanje u svijetu je, jako poražavajuće, i nakon svega što se dešavalo na našim prostorima devedesetih i sada u Ukrajini govori da je mržnja među narodima ogromna, te da planeta realno - nema perspektivu.

Sva priča oko evropskih vrijednosti srušila se kao kula od karata podrškom zapada fašistoidonoj Ukrajinskoj tvorevini. Jer ko može iole normalan u svijetu podržati ovakvog kretena iz Azova:

Slika

Slika

Istina Nijemcima i Italijanima se ne čudim, ovo zlo je kod njih i rođeno, ali Francuze treba biti sramota. Baš me sramota.

Dalje, gledam da Ukrajinci po zapadnim medijima proslavljavaju neku veliku pobjedu u Kijevskom regionu. Koga su tamo pobijedili? Tamo borbi nema već dva dana.

Rusi, za koje mi još uvijek nije jasno šta su tamo tražili, osim možda odvlačenja snaga na sebe kako bi se na istoku i jugu napravio veći pomak, su sami odatle izašli. Nikakvih borbi nije bilo. Ali eto, valjda to nekome treba za domaću upotrebu. Prave borbe su u Donbasu i tamo se baš gine. I tu već možemo pričati o vojnim uspjesima i neuspjesima i jedne i druge strane.

Danas u fokusu borbe u Mariupolju, raketirane rafinerije u Odesi i Kremečugu, okršaji na pravcu Izjum - Barvenkovo, a i dalje traju ulične borbe i čišćenje grada Rubežnoe u Luganskoj narodnoj republici.

Video:
https://vk.com/video-70204174_456277550

Slika

S druge strane, prema Oplot TV Donjeck, ukrajinski fašisti nesmanjenom žestinom tuku po civilnim ciljevima u gradu Donjecku, Gorlovki, Pantelejmonovki i Aleksandrovki. Sve žrtve i ranjeni - isključivo civili.

Oplot TV uživo: https://telekanal-oplot.tv/online/

Donjeck danas:

Slika

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 15:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2010, 18:01
Ovaj nije stigao da skine tetovaze. :lol:
Odrati mu kozu.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 15:41 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
Možda izblijedi u Sibiru negdje.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 19:17 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Pečenko je napisao:
https://t.me/vzglyad_ru/49393

:lol:

Ne kontam kako mogu biti ovoliko smotani? :lol:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 20:12 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
https://t.me/rt_russian/103796

Mozda vrijedi procitati komentare, za one koji tvrde da Rusi ne znaju da Srbi postoje …

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 20:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Avg 2015, 10:35
Kako god okreneš...šta rusi naprave to će sve ostale dirnuti...mislim političko-ekonomske posljedice novog svjetskog poretka.Naravno tu je i Indija i Kina...al polako neko se usudio

Poslano sa mog Redmi Note 8T koristeći Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 23:01 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 02 Dec 2010, 18:19
Rocker je napisao:
https://t.me/rt_russian/103796

Mozda vrijedi procitati komentare, za one koji tvrde da Rusi ne znaju da Srbi postoje …

Sta sa ovim sajtom ne valja video trza, cak i sajt steka?

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2022, 23:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Jan 2009, 02:00
Mozda moras imati Telegram aplikaciju. I meni trzaju video snimci sa Telegrama, a nemam app.
Ja sacekam da prodje video pa ponovo pustim i ide kako treba.

Sent from my RMX3081 using Tapatalk

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 06:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Izgubili Rusi juče jedan Su-35 u rejonu Izjuma. Nisu još satrali sav PVO Ukrajincima, doduše i logično, NATO za 2.5 mjeseca nije satrao srpski, a tehnološki jaz je bio daleko veći, Srbija nije imala ništa približno S-300, BUK, Tor. A navukli su im i ovih Stingera i drugih stvari sad.

Spoiler:
Odoh sad na Mycity Military po dnevnu dozu kuknjave... što kaže ona u CG filmu, nakon sahrane, "Majko, jesam li dobro kukala?". Treba lijepo započeti dan :)

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 09:03 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
U pogledu one priče da su Rusi trebali/mogli osvojiti Kijev za 72 sata..

Čuo sam podatak da je ruska procjena prije početka njihovog napada, da je u Mariupolju bilo cca 20.000 ukrajinskih vojnika (što redovne vojske, što Azova, teritorijalne odbrane). Sada spominju da je možda i veća cifra od toga.
Nekom laganom analogijom, ako je grad od 500.000 stanovnika (koji je i strateški bitan) branjen sa tim brojem ljudstva, onda bi mogli reći da bi Kijev sa oko 3.000.000 ljudi bio branjen sa mnogo većim snagama.
Neka je to red veličine od bar 50.000 ljudi za odbranu glavnog grada (redovne vojske, teritorijalne odbrane, dobrovoljaca, Banderovaca i sl.) (pošto nisam naišao na konkretnu cifru, a postavljam procjenu proizvoljno).

Ako uzmemo da je Berlin, grad približne veličine Kijeva ili nešto malo veći. U Drugom svjetkom ratu Rusi su Berlin osvajali sa nekim odnosom od 3:1 (3 ruska na 1 njemačkog vojnika). Onda bi mogli reći da bi kroz konvencionalni sukob Rusima trebalo 150.000 vojnika da osvoje Kijev. Pitanje je da li Rusi bez DNR i LNR imaju ukupno toliko vojnika u Ukrajini.

A usput, osvajanje Berlina je trajalo 2 sedmice i 2 dana.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 09:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Liveuamap pokazuje da su se rusi potpuno povukli i sa sjevernog i istocnog pravca prema kijevu.
Strasan udarac na moral trupa i to je jako lose primljeno u narodu, bez nekog suvislog i argumentivanog objasnjenja zasto povlacenje i zasto se uopste islo u tom pravcu.

Cini se da po svaku cijenu zele izbjeci mobilizaciju, dobrovoljce prebacuju svakih tri dana ali nema podataka o brojkama, u svakom slucaju upotrebljivost tako skrpljenih jedinica je mala i vjerujem da ce ih koristiti za obezbjedjenje komunikacija i po dubini a nikako na frontu.

Cini se da ne koriste artiljerijska orudja kako bi trebalo, a raspolazu samohodnim bacacima od 240mm ( Tulipan) jedan su koristili za Luganski aerodrom i prakticno sa lakocom satrali odbranu.
Koriste kosmopolj sistem - laserski navodjene 152mm projektile ali ne vidim puno snimaka.
Za utvrdjene pozicije grad i 120mm bbacaci su prakticno beskorisni, 152, 203 i 240 orudja bi tu odradila posao odlicno sa upaljacima na usporenom dejstvu.
Cak i 122mm bi preciznom paljbom vrlo lako rasturila dobro ukopane i zasticene polozaje.
Ja sam sa samo dvije granate 122mm sa upaljacima podesenim na usporeno dejstvo unistio kompletan IKM hrvatima (doduse neposrednim gadjanjem panoramom na 5600m, sto kod njih nije moguce zbog konfiguracije terena).

Na tom frontu prema donjecku ukrajinci imaju izuzetno dobro utvrdjenu liniju, i jedinice na prednjem kraju bi morale imati vlastitu artiljerijsku podrsku direktno podredjenu komandiru jedinice koja nastupa, sve drugo je gubljenje vremena i zivota je je komandni lanac previse dug i latencija izmedju zahtjeva za dejstvo po nekom cilju do odobrenja je ogromna.
Prosto im je preveliki ping :)

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 09:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jan 2007, 16:38
@ LeonN
Ne možeš porediti Kijev tako, jer je u Marijupolju glavna baza/e Azov-a. I još su prebacili većinu snaga na istok, jer su spremali tu njihovu Oluju.
Zato su na početku, kada su se Rusi približili Kijevu, dijelili i civilima oružje. Varijanta Berlin zna se šta znači. Ne postoje civili dok kaćuše sviraju... To im tek ne treba. I juruš da se stigne prije Zapadnih saveznika. Ovdje oni diktiraju tempo.
Niej im prošao taj prvi pritisak na Kijev. Ako budu drugi put dolazili pred Kijev, biće vjerovatno druga priča.

@Rocky
Ima snimaka, ali i pričaju da dosta rada sa BPL je koristeći Krasnopolj.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2010, 09:21
Planiran je bio brzi ulazak u kijev, male jedinice + vazdusni desant. Ideja je bila ili da se Zelenski uspanici i pobjegne iz Kijeva ili da ga nadju i ubiju, lociranje pa brz vazdusni napad. To je bio glavni pravac i osnovni cilj. Ova mlada vojska u ovim kolonama bi naisla iza da posjedne zauzeto, blokira, osigura, itd..

Bez Kijeva nemas nista. Sve ostalo je klanje vola radi kile mesa.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 10:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jan 2010, 23:46
Rocker je napisao:
Liveuamap pokazuje da su se rusi potpuno povukli i sa sjevernog i istocnog pravca prema kijevu.
Strasan udarac na moral trupa i to je jako lose primljeno u narodu, bez nekog suvislog i argumentivanog objasnjenja zasto povlacenje i zasto se uopste islo u tom pravcu.

Cini se da po svaku cijenu zele izbjeci mobilizaciju, dobrovoljce prebacuju svakih tri dana ali nema podataka o brojkama, u svakom slucaju upotrebljivost tako skrpljenih jedinica je mala i vjerujem da ce ih koristiti za obezbjedjenje komunikacija i po dubini a nikako na frontu.

Cini se da ne koriste artiljerijska orudja kako bi trebalo, a raspolazu samohodnim bacacima od 240mm ( Tulipan) jedan su koristili za Luganski aerodrom i prakticno sa lakocom satrali odbranu.
Koriste kosmopolj sistem - laserski navodjene 152mm projektile ali ne vidim puno snimaka.
Za utvrdjene pozicije grad i 120mm bbacaci su prakticno beskorisni, 152, 203 i 240 orudja bi tu odradila posao odlicno sa upaljacima na usporenom dejstvu.
Cak i 122mm bi preciznom paljbom vrlo lako rasturila dobro ukopane i zasticene polozaje.
Ja sam sa samo dvije granate 122mm sa upaljacima podesenim na usporeno dejstvo unistio kompletan IKM hrvatima (doduse neposrednim gadjanjem panoramom na 5600m, sto kod njih nije moguce zbog konfiguracije terena).

Na tom frontu prema donjecku ukrajinci imaju izuzetno dobro utvrdjenu liniju, i jedinice na prednjem kraju bi morale imati vlastitu artiljerijsku podrsku direktno podredjenu komandiru jedinice koja nastupa, sve drugo je gubljenje vremena i zivota je je komandni lanac previse dug i latencija izmedju zahtjeva za dejstvo po nekom cilju do odobrenja je ogromna.
Prosto im je preveliki ping :)

Neko reče (Berić?) da su na Avdejevki koristili 152 mm, i džaba, prejaka betonaža.
P.S. Mislim da je "Krasnopolj", ne "Kosmopolj". Potpuno nebitno, doduše, samo opaska :)

I da, čini se de definitivno žele izbjeći mobilizaciju, bar zasad. Opet politika diktira vojsci. Ali, sve to ima svoje.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 11:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Da, krasnopolj :D

152mm itekako moze razbubati beton, samo treba pogoditi dovoljno puta.
Posrednim gadjanjem je to jako tesko, a drugacije nije moguce + putanja mora biti ubacna sto umanjuje preciznost i to znacajno.

Za te stvari se koriste teski bacaci, eventualno 203mm haubice.
U stvari jedan tulipan bi mogao odraditi neki pravac bez problema, pitanje je kako kod ukrajinaca radi kontrabatiranje i u kojoj mjeri koriste artiljerijske radare.

Inace, Igor gura svoju pricu i dalje. Tip je skeptik i ne voli putina :D

РАЗДЕЛ УКРАИНЫ УЖЕ ПРЕДОПРЕДЕЛЕН. МЫ СМОЖЕМ СОХРАНИТЬ РОССИЮ ТОЛЬКО ПОБЕДИВ УКРОНАЦИСТОВ!

Вторая часть интервью

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 11:18 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Dec 2017, 08:56
@danijell

Kijev sam poredio na ovaj način, zbog broja neophodnih snaga za njegovo osvajanje, kao i sa vremenskog aspekta. Nemoguće je ući u toliki grad, onesposobiti gomilu vojske i naoružanih dobrovoljaca i civila i održati red, bez velike brojnosti. Rusi su imali onaj desant na Gostomelj i imali su neke diverzantske pokušaje po Kijevu, ali je to nedovoljno bilo za bilo šta strateški bitno. Eventualno za zaključavanje određenog broja ukrajinskih snaga na tom dijelu ratišta. Kada je to krenulo, Putin je pozivao vrh Ukrajinske vojske da se okrene protiv političkog vrha, ali to nije urodilo plodom. Vjerovatno je išao rezonom, da će se vojni vrh uplašiti i ne rizikujući dalje gubitke i totalni rat, svrgnuti Zelenskog i ekipu. Međutim, od toga ništa. To što ne idu na Kijev, kao što su na Berlin, dodatno usložnjava situaciju. Ciljevi su selektivni.

Za Mariupolj sam kazao da i jeste strateški bitan, baš zbog Azova. On je tu još i bitna luka za DNR i jedan od većih gradova u Ukrajini.

To je bilo moje logiciranje, sa aspekta velikih brojeva i vremenskih okvira trenutnih dešavanja.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 13:01 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Mar 2014, 13:26
Rocker je napisao:
.. .
U stvari jedan tulipan bi mogao odraditi neki pravac bez problema, pitanje je kako kod ukrajinaca radi kontrabatiranje i u kojoj mjeri koriste artiljerijske radare.

Evo, slikano krajem marta

Slika

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2022, 13:16 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 11 Okt 2020, 16:15
LeonN je napisao:
A usput, osvajanje Berlina je trajalo 2 sedmice i 2 dana.

Jest al na sta je licio Berlin posle toga .

Sent from my M2012K11AG using Tapatalk

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 10389 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 324, 325, 326, 327, 328, 329, 330 ... 520  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]