laoce je napisao:
To je stvarno tragedija, ali se desava. Ne treba odmah bez osnova osudjivati spasioce, mozda je bio pun bazen, a oni uglavnom paze da se ne skace sa strane da se ne bi nekome slomila kicma i slicno.Ovdje sam bio na vise bazena i uglavnom su spasioci to radili, ako su radili ista, nikad nisam bio prisutan intervenciji spasioca kod gusenja i sl.
Meni je nejasno kako je dijete uspjelo biti 5 minuta pod vodom, a da to niko ne primjeti, mozda je dosao sam, a ostali mislili da roni; mi smo se uvijek tako zezali, pravimo se kao mrtvi i samo plutamo ili padnemo na dno bazena i tamo nepomicno lezimo.
Mozda klinac ima neku srcanu manu, mozda ima epilepsiju, to ce tek da se utvrdi. To bi sve trebalo da se utvrdi na redovnom sportskom pregledu - trebalo bi da se vrsi jednom godisnje, a tu se usput radi i EKG, mada se ne sjecam da kod nas rade tako maloj djeci, a i ko zna koliko je detaljno obavljan taj pregled.
Ne osudjujem nikoga, iznosim svoj stav. A ako se neko bude osjecao prozvanim, onda sigurno ima razlog za to.
Bio sam i ja na vise bazena, van ove zemlje, i primjetio da spasioci konstantno "patroliraju". Pogotovo u olimpijskim bazenima, gdje je rizik od gusenja, usljed veceg fizickog napora, nesto veci. Eto, i sam se pitas kako je toliko mogao biti pod vodom, a da NIKO ne primijeti. A ako je djecak imao problema sa srcem ili bilo kakav drugi hendikep, opet fatalna greska sportske ustanove, ali i roditelja. Takve stvari se moraju ustanoviti na redovnim ljekarskim pregledima, na koje dijete vode roditelji i koje klub organizuje svaka 4 ili svakih 6 mjeseci. Bavim se aktivno cijeli zivot sportom, znam kako bi to trebalo ici, a koko kod nas ide.
Sve sto zelim reci, jeste da se kod nas nista ne radi po propisima i da to nazalost cesto zna biti uzrok tragedije.